ΔΗΓΜΑΤΑ 28/11/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 28/11/2019

Ξεμύτισαν τα λουφαγμένα συριζόπουλα και οι «δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ αλλά…» και μετά τα μαθήματα δημοκρατίας, τις καταγγελίες για τους «ακροδεξιούς» του Μητσοτάκη που ηδονίζονται με τα… όργια καταστολής στην Αθήνα και τους Αστυνομικούς που «φτιάχνονται» για να δέρνουν κόσμο, σχίζουν τα ρούχα τους τις τελευταίες μέρες, με τις κομματικές επιλογές της κυβέρνησης για τις διοικήσεις των νοσοκομείων… (όχι ότι δεν είναι κομματικές και απαράδεκτες οι περισσότερες από τις επιλογές για τους 112 διοικητές, αλλά θα επαναλάβω παρακάτω τις απόψεις μου…).

Πάει πολύ να κάνουν μαθήματα αξιοκρατίας οι Συριζαίοι που δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο τις διαδικασίες επιλογής του προσωπικού στις ανώτερες και ανώτατες κρατικές θέσεις. Που συνέχισαν την πρακτική των προηγούμενων για την επιλογή των κρατικών στελεχών, καίτοι εξελέγησαν για να τα αλλάξουν όλα, για να μην τα κάνουν όπως οι προηγούμενοι «που κατέστρεψαν τη χώρα…».

Γιατί μιλώντας για την Ήπειρο, επειδή γνωριζόμαστε πολύ καλά, θυμόμαστε ποιος ήταν ο… «παλαμοκροτητής» διοικητής του ΓΝ Άρτας και τις σχέσεις του με τη Γεροβασίλη, γνωρίζουμε πολύ καλά αν ήταν κομματική επιλογή ή όχι ο Τσίκαρης στο ΠΓΝΙ κτλ. Ίσως αυτός που ξέφευγε από το κομματικό σύστημα να ήταν ο Καρβούνης, ωστόσο είναι βέβαιο πως δε θα μπορούσε να διαλανθάνει και αυτή η επιλογή από τον κομματικό έλεγχο. Είναι βέβαιο πως κάποιος ή κάποια βουλευτής τον προώθησε κι αυτόν…

 

Δε γλιτώνει…

Με το ντόρο των τελευταίων ωρών, γύρω από το θέμα του διορισμού διοικητών στα νοσοκομεία, δεν είναι επίσης, δυνατόν να γλιτώσει η κυβέρνηση την κριτική, επειδή παραίτησε την πιο κραυγαλέα περίπτωση διοικητού, εκ του συνόλου των 112…

Ο ονόματι Πατέρας, 80 τόσων ετών, εκπαιδευτικός το επάγγελμα και γυρολόγος της πολιτικής στην Καρδίτσα, αφού πέρασε από όλες τις πατριωτικές δυνάμεις της Δεξιάς πριν επιστρέψει στο «μαντρί» της ΝΔ με την υπόσχεση της «αξιοποίησης» σε μια έμμισθη κρατική θέση, θέλησε να κλείσει την πολιτική του καριέρα προσφέροντας στο χώρο της υγείας, γιατί όπως είπε, έχει σχέση με την υγεία, λόγω του γιατρού γιου του!

Εμένα πάντως, άλλη απορία μου δημιουργήθηκε με τον συγκεκριμένο: ποιος τον έχρισε υποψήφιο βουλευτή τον περασμένο Ιούλιο αυτό τον άνθρωπο; Αν δεν ήταν η υπόσχεση της «αξιοποίησης» στο κράτος, δεν είναι πολύ πιθανό να επέστρεψε στη ΝΔ, με την υπόσχεση της συμπερίληψής του στο κομματικό ψηφοδέλτιο; Αλήθεια, εκεί στην Καρδίτσα, δεν ενόχλησε κανέναν αυτή η ισχυρή δόση ανανέωσης… που συμπεριέλαβαν στο ψηφοδέλτιό τους στις τελευταίες εκλογές;

 

Στις τρύπες σας!

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επεχείρησε με τη συγκεκριμένη εξώθηση σε παραίτηση του ενός, να καλύψει και όλο τον επικοινωνιακό ντόρο που ξεσήκωσε η επιλογή κομματικών στελεχών, αποτυχημένων υποψήφιων βουλευτών και άσχετων με το χώρο της υγείας ανθρώπων, για τα καίρια πόστα του εθνικού συστήματος δημόσιας υγείας.

Η προχθεσινή ανακοίνωση που λέει πως θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο οι νέοι διοικητές, δε μου λέει απολύτως τίποτα.

Από την άλλη, οι… υποκριτούληδες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τους την «πέφταμε» για τα ίδια και αντίστοιχα αίσχη τους, όχι μόνο σφυρίζανε αδιάφορα αλλά προσπαθούμε να μας πείσουν ότι δεν τρέχει κάτι κακό. Ήταν ικανοί να επιχειρηματολογήσουν πως ο βουλκανιζατεράς που έκαναν διοικητή νοσοκομείου είναι απόλυτα σχετικός με το αντικείμενο, μιας και γνωρίζει από μεταγγίσεις αίματος, γιατί ξέρει να κάνει αλλαγή λαδιών…

Ούτε μία παραίτηση δεν υπήρξε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, από τον Πρωθυπουργό μέχρι το τελευταίο στέλεχος, υπερασπίζονταν με πάθος τις βλακείες και έδειχναν με το δάχτυλο τους προηγούμενους.

Λουφάξτε λοιπόν, «σύντροφοι». Δεν ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα τα δικά σας, όσο θέλετε να ελπίζετε.

 

Άλλες ενστάσεις…

Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει και μεταξύ των τοπικών στελεχών της ΝΔ, για τις τρεις επιλογές της κυβέρνησης, στα αντίστοιχα νοσοκομεία («Χατζηκώστα», ΓΝ Άρτας και ΓΝ Πρέβεζας).

Για το ιστορικό νοσοκομείο των Ιωαννίνων, οι τοπικοί της ΝΔ ανέμεναν να αναλάβει διοικητής ο Κώστας ο Ντιναλέξης, πρώην διοικητής στο ΓΝ Άρτας και πρώην πρόεδρος στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου. Αντ’ αυτού ως γνωστόν, αναλαμβάνει ο Σπύρος ο Δερδεμέζης που «μετακομίζει» από τους Φιλιάτες. «Γιατί να γίνει αυτή η φασαρία;» λένε λοιπόν, οι ντόπιοι Νεοδημοκράτες, αντί να τοποθετήσει ένα άλλο στέλεχος στο συγκεκριμένο πόστο; Τους δύο υποψήφιους διοικητές για το «Χατζηκώστα» φέρεται να προωθούσαν αντίστοιχα, οι βουλευτές Κ. Τασούλας και Μ. Κεφάλα και στην εσωκομματική «διελκυστίνδα» νικήτρια, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, είναι η δεύτερη.

Για τους άλλους δύο νέους διοικητές, αυτό που λέγεται είναι ότι «έσπασαν» δύο άγραφοι κανόνες που για πολλά χρόνια, ίσχυαν τουλάχιστον στην Ήπειρο: η τοποθέτηση σε κρατική θέση εν ενεργεία προέδρου ΝΟΔΕ (Σκανδάλης) και ο διορισμός σε καίριο πόστο της υγείας, ενός εκπαιδευτικού (Ντάκουλας).

Άλλη μια διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι τα στελέχη της έχουν γνώμη και τη λένε. Δεν καταπίνουν αμάσητο το «σανό» που τους «ταΐζει» ο αρχηγός και η ομάδα του.

 

Στο Κέντρο Πρόνοιας που αργεί…

Για να κλείσω με τις έμμισθες θέσεις στην Ήπειρο – γιατί για τις άμισθες θέσεις, εδώ που τα λέμε, δε σκοτώνονται κιόλας… αφού η… «προσφορά στον τόπο» αποτιμάται σε ευρώ, άσχετα με το τι λέμε προεκλογικά… – υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.

Λογικά δεν θα «χαλάσει» η τοποθέτηση της Μαρίας Τσολάκη στο πόστο που σήμερα βρίσκεται η Κατερίνα η Μιτοπούλου αλλά εσχάτως, προέκυψε εμπλοκή από εσωκομματικούς «φίλους» της δικηγόρου και υποψήφιας βουλευτού Ιωαννίνων της ΝΔ, στις τελευταίες εκλογές.

Κάποιοι «σατανάδες» που λέτε, θυμήθηκαν ότι σε μια παλιότερη κόντρα – καταγγελία με την προηγούμενη διοίκηση της ΝΟΔΕ, η Μαρία ως δικηγόρος είχε αναλάβει να εκπροσωπήσει την εργαζόμενη, απέναντι στην τότε ηγεσία της τοπικής ΝΟΔΕ. Κάποιοι λοιπόν το θυμήθηκαν αυτό αλλά δε νομίζω να προκαλέσει ζήτημα, αφού η Τσολάκη ήταν υποψήφια βουλευτής και έχει και τη στήριξη του Προέδρου της Βουλής.

 

Ψήφιζαν οι έμποροι των Ιωαννίνων χθες Τετάρτη, για τη νέα διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου. Σχήμα λόγου το «νέα» δηλαδή, γιατί μπορεί να αλλάξει ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, δεν θα αλλάξει ωστόσο ως προς την παράταξη που θα συνεχίσει να διοικεί το Σύλλογο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων όπως και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων είναι οι δύο ας πούμε συνδικαλιστικοί «πυλώνες» του ΚΚΕ στο Νομό μας.

Στον Εμπορικό Σύλλογο, η τοπική ΝΔ επέλεξε να μην ασχοληθεί για μία ακόμα φορά με τις εκλογές, χαρίζοντας το Σύλλογο στο ΚΚΕ. Εννοείται πως αν κατέβαζαν συνδυασμό θα κέρδιζαν οι Νεοδημοκράτες αλλά για να κερδίσει πρέπει να φτιάξεις ψηφοδέλτιο και καθώς φαίνεται, δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον.

Οι χθεσινές εκλογές έγιναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και όχι στα γραφεία της οδού Αραβαντινού που ανήκουν στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου επικαλέστηκε την προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση του ΔΣ και δεν έδωσε την αίθουσα συνεδριάσεων, όπως συμβαίνει συνήθως.

Οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις πάντως, δε μπορεί να είναι ο πραγματικός λόγος που γίνεται τέτοια κακή διαχείριση δημόσιου «κτήματος»…

 

Ωραία πράγματα στο Ραδιόφωνο

Για το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων έγραψα ξανά πως γίνονται ωραία πράγματα τον τελευταίο καιρό.

Η νέα διοίκηση της ΔΕΠΕΙ προσπαθεί να ζωντανέψει το Ραδιόφωνο και να το ανοίξει όσο γίνεται στην τοπική κοινωνία. Και όσο λεφτά δεν υπάρχουν στην αγορά, προσπαθεί και εκ των ενόντων να κάνει καινοτομίες η νέα διοίκηση.

Καινοτομία ας πούμε, ήταν η εκπομπή της Μητρόπολης με τον Μάξιμο στο μικρόφωνο, κάθε Κυριακή, μετά τη λειτουργία.

Καινοτομία είναι και η εκπομπή που ξεκίνησε προχθές, από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή των ηθοποιών και με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ στο μικρόφωνο.

Υπάρχουν δυνάμεις στην πόλη που μένουν αναξιοποίητες και ανενεργές, μέχρι να βρεθεί κάποιος και να πετάξει την ιδέα…

 

Έχει μπλοκάκι;

Δεν έχει να ρωτήσω το Δήμαρχο της πόλης μας, αν έχει μπλοκάκι για να αξιολογεί τους αντιδημάρχους και τους προέδρους των Νομικών Προσώπων του Δήμου Ιωαννιτών.

Θα ήθελα να δω μια τέτοια αποτίμηση έργου, αξιολόγηση απόδοσης και μέτρηση στόχων για όλα τα μέλη της νέας δημοτικής αρχής.

Κάποιοι ήδη τρέχουν με 100, άλλοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα… Γενικά μιλάω…

Κάποιοι έχουν ήδη έναν πρώτο απολογισμό πεπραγμένων να παρουσιάσουν και άλλοι δεν έχουν ακόμα γνωρίσει ούτε τους υπαλλήλους των υπηρεσιών στις οποίες υποτίθεται ότι προΐστανται.

 

Αυξήσεις ανταποδοτικών τελών

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη εισηγούνται αυτές τις μέρες, οι δημοτικές αρχές των περιφερειακών Δήμων.

Εκεί που τα τέλη δεν πειράχτηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά, παρά την αναμενόμενη κατακόρυφη αύξηση του κόστους για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έρχονται οι νέες ή οι επανεκλεγείσες δημοτικές αρχές να προτείνουν αυξήσεις.

Στην Κόνιτσα, οι αυξήσεις πέρασαν με τη λευκή ψήφο της προηγούμενης δημοτικής αρχής (!) κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως παραδοχή της αναγκαιότητας της αύξησης που δεν έγινε από τον Παπασπύρου, την προηγούμενη, προεκλογική χρονιά.

Σε άλλες περιπτώσεις Δήμων όπου οι Δήμαρχοι δεν έχουν την πλειοψηφία, αναμένεται να ζήσουμε απίστευτες στιγμές…

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 28/11/2019)

Show Buttons
Hide Buttons