ΔΗΓΜΑΤΑ 28/3/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 28/3/2019

Παρουσίαση υποψηφίων

Χωρίς να έχω ακριβή εικόνα για τη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση για την παρουσίαση των υποψήφιων Περιφερειακών Συμβούλων της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου», θα επισημάνω κάποιες διαφορές που βλέπω ενόψει των εκλογών του φετινού Μαΐου, σε σχέση με παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες μετείχε ο Αλέκος Καχριμάνης.

Την αντίστοιχη εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού του, έκανε το 2014, λιγότερο από έναν μήνα πριν τις πρώτες εκλογές, στις οποίες κατάφερε να κόψει το νήμα του 50+1%…

Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του ίδιου ξενοδοχείου, όπως και φέτος, είχε παρουσιάσει ο Αλέξανδρος Καχριμάνης τους υποψήφιους του. Οι εκλογές εκείνες έγιναν στις 18 Μαΐου.

Πέντε χρόνια μετά, κι ενώ προφανώς αντιλαμβάνεται ο απερχόμενος Περιφερειάρχης πως οι εκλογές δεν θα είναι ο υγιεινός «περίπατος» του 2014, παρουσιάζει τους υποψηφίους του δύο ακριβώς μήνες πριν την πρώτη εκλογική Κυριακή – 28 Μαρτίου κι ενώ οι εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου.

Τυχαίο; Όχι προφανώς και σίγουρα παίζει ρόλο το γεγονός πως έχει χάσει πολλά στελέχη πρώτης γραμμής από την παράταξή του, και οι νέοι που τους αντικαθιστούν, έχουν να καλύψουν και ένα έλλειμμα αναγνωρισιμότητας, θέλουν λογικά, οι άνθρωποι, να τρέξουν αρκετά.

 

Η φωτογραφία

Η φωτογραφία από το γραφείο του Περιφερειάρχη (στην ίδια λογική που στιγματίσαμε αντίστοιχη πρακτική άλλων αιρετών, να κάνουν εκλογικό τους κέντρο, το Δημαρχείο ή την Περιφέρεια), των αγκαζέ υποψηφίων… δε φτάνει αν ποσταριστεί στο fb, να φέρει σταυρούς, χρειάζεται και τρέξιμο.

Έτσι, με την πρόωρη εκδήλωση παρουσίασης, τους απελευθερώνει για να αρχίσουν να δουλεύουν.

 

Οι υποψήφιοι που θα νικήσουν

Προσέξτε και μια άλλη λεπτομέρεια: στην πρόσκληση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων, αναφέρεται πως η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» παρουσιάζει «τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους με τους οποίους θα πορευθεί ως Περιφερειακή Αρχή στη νέα Περιφερειακή Περίοδο»…

Τέτοια βεβαιότητα… να του βγει σε καλό!

Αλλά να κάνεις πολιτική δήλωση σε μια στερεότυπη πρόσκληση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είναι πραγματικά, πρωτότυπη…

Δείγμα κι αυτό, της όπως θα πω παρακάτω, ανασφάλειας του Αλ. Καχριμάνη.

Από την άλλη, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως σε σχέση με όσους περιφερειακούς συμβούλους διαθέτει η σημερινή πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, με την απλή αναλογική θα έχει το πολύ, λίγο παραπάνω από τους μισούς…

Άρα, μήπως να παρουσίαζε και τους υποψηφίους της άλλης ή των άλλων παρατάξεων, με τις οποίες θα συνδιοικήσει αν είναι πρώτος, ο Αλέκος, για να είναι ακριβής σε αυτό που λέει; Γιατί οι δικοί του μόνο, δεν φτάνουν…

 

Οι «σφαλιάρες» «βροχή»

Ενώ λοιπόν, διεκδικώντας τη… νιοστή… εκλογή του σε αιρετό αξίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης θα έπρεπε κανονικά να κάνει πλάκα ή να χαίρεται τη διαδικασία, βρε αδελφέ, όπως κάνουν κάποιοι από τους αντιπάλους του… αυτός έχει αγχωθεί και προσπαθεί να κάνει χάρες της τελευταίας στιγμής, παρακαλά να μην τον πειράξουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιχειρεί να τα ελέγξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, αλλά την ίδια ώρα, δε μπορεί να αποφύγει τις «σφαλιάρες»…

Που του πέφτουν από παντού και ανεξέλεγκτα…

Είτε αυτές είναι τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ, είτε είναι τα ποσοστά της απορρόφησης του ΠΕΠ και ασφαλώς, όχι μόνο αυτά.

 

Έννοια και λέξη άγνωστη…

Η έννοια της αυτοκριτικής δεν υπάρχει στην καθημερινή πρακτική και στη ζωή του Περιφερειάρχη και αυτό έγινε εμφανές και στον απολογισμό πενταετίας που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (και πάλι καλά να λέμε, που δεν έκανε απολογισμό τριακονταετίας ο Περιφερειάρχης, πρώην Νομάρχης, πρώην Δήμαρχος!).

Στον πολυσέλιδο «απολογισμό πεπραγμένων του 2018», υπήρχε και ένα… «κάναμε και λάθη, αλλά…» που θα πει πως «σε γενικές γραμμές τα κάναμε όλα τέλεια…», αυτά τα πέντε χρόνια.

Το διαψεύδουν όμως και οι αριθμοί πλέον, για τους οποίους βρίσκει απίθανες δικαιολογίες να τους ερμηνεύσει, όπως για παράδειγμα, το προφανές ψέμα ότι για τις χαμηλές απορροφήσεις του ΠΕΠ, φταίνε οι Δήμοι και οι επιχειρήσεις!

Οι Δήμοι εντάσσουν ώριμα έργα, όταν προκηρυχθούν τα μέτρα και οι δράσεις του ΠΕΠ. Όταν η Περιφέρεια αργεί, οι εντάξεις καθυστερούν και οι απορροφήσεις παραμένουν σε χαμηλές «πτήσεις».

Όσο δε για τις επιχειρήσεις, ισχύει το ίδιο και είναι στην αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης, να σχεδιάσει μέτρα στο ΠΕΠ που θα είναι ελκυστικά στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αντί να προκηρύσσει και να επαναπροκηρύσσει μέτρα που δεν καλύπτονται ούτε στον ελάχιστο στόχο από τις κατατεθειμένες προτάσεις. Και έχει να επιδείξει τέτοιες περιπτώσεις το ΠΕΠ Ηπείρου. Εδώ δεν οφείλει μια λέξη αυτοκριτικής η διοίκηση;

 

Τα ’σκιαζε η φοβέρα

Τέλος, «σφαλιάρες» πέφτουν και από όσους για πρώτη φορά μιλούν…

Επί πολλά χρόνια, η παντοδυναμία κάποιων δημιουργούσε την αίσθηση ότι «όλα τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά»… Ακόμα κι αν αδικούνταν κάποιος, δε μιλούσε, δεν κατήγγειλε, γιατί ήλπιζε ότι θα το βρει μπροστά του…

Τώρα, όχι μόνο δε συμβαίνει αυτό, αλλά ο απερχόμενος Περιφερειάρχης δέχεται επιθέσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχό του, πια, για πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις του.

 

Κιχ από το Δήμο

Η περίπτωση του έργου των 65.000 ευρώ στο Ματσούκι που χρηματοδότησε το Σεπτέμβριο η Περιφέρεια και «ξεχρηματοδότησε» έξι μήνες μετά…, για να το ξαναχρηματοδοτήσει πάλι… τελικώς… (!), χωρίς καμία απολύτως αιτιολόγηση αυτής της παλινωδίας, είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει τη νοοτροπία ορισμένων.

Πιθανά να μας πουν πως φταίνε πάλι οι υπηρεσίες…

Για το θέμα αυτό ωστόσο, μου κάνει εντύπωση πως δεν βγήκε κιχ από τη δημοτική αρχή του Γ. Σεντελέ.

Το έργο είναι του Δήμου Β. Τζουμέρκων. Οι αποφάσεις της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση και οι ανακλήσεις επί ανακλήσεων… απευθύνονταν στο Δήμο.

Η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος δεν προσβλήθηκαν από τις αστειότητες του Περιφερειάρχη; Αν όχι, μπορεί να θεωρήσει κανείς πως συμμετείχαν κιόλας στη συμπαιγνία… όπως είπε σε δηλώσεις του, ο ανεξαρτητοποιηθείς από την παράταξη του Γιάννη Σεντελέ, Άλκης Λάνταβος;

 

Συμπτώσεις…

Την Τετάρτη το πρωί, ανακοινώθηκε πως ξεκίνησε η κανονική λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης.

Η δοκιμαστική λειτουργία είχε αναγγελθεί πανηγυρικώ τω τρόπω, στην έναρξη της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που είχε φιλοξενηθεί προ μηνών στα Γιάννενα, από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη.

Η κανονική λειτουργία του εργοστασίου ανακοινώθηκε τη μέρα της ανοιχτής ομιλίας Καχριμάνη για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του…

Επειδή σας θεωρώ έξυπνους, αναγνώστες μου, τα συμπεράσματα θέλω να τα βγάζετε μόνοι σας, δεν χρειάζεται να σας δίνω μασημένη τροφή…

 

Μόνο ένας εν ενεργεία

Ο Δημήτρης Κωνής, Δικηγόρος, είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου που μετέχει στο ψηφοδέλτιο του «Κοινού των Ηπειρωτών», του συνδυασμού του Γιώργου Ζάψα. Ανακοινώθηκε χθες, μαζί με μια φουρνιά υποψηφίων για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη θεωρητική συνένωση δύο παρατάξεων, της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» και της «Ήπειρος Ανατροπής», και από ένα άθροισμα άνω των δέκα περιφερειακών συμβούλων, μόνο ένας ακολουθεί το Γιώργο Ζάψα, στο νέο αυτοδιοικητικό εγχείρημα που φέρει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υπόλοιποι… «άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη»… που λέει και το άσμα…

Προσωπικά, αν ήμουν υποψήφιος, το θέμα αυτό θα με προβλημάτιζε, επειδή όμως ξέρω πως ο Ζάψας είναι large τύπος, δε «μασάει» και προχωρά…

 

Είπε όχι ο Δημητρίου

Πρόσωπο από τον παραγωγικό – επιχειρηματικό κόσμο αναζητά η Φώφη Γεννηματά για το ευρωψηφοδέλτιο του «Κινήματος Αλλαγής».

Ως ιδέα μεταξύ άλλων προσώπων από μεγάλους συνεταιρισμούς της χώρας μας, απ’ άκρου εις άκρον την επικράτειας, μαθαίνω πως έπεσε και η πρόταση για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ανδρέα Δημητρίου, προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ».

Ο Δημητρίου ωστόσο, δεν άφησε περιθώρια συζήτησης γύρω από το όνομά του, καθώς έχει «απλωμένο τραχανά» με τον Γιαννιώτικο συνεταιρισμό.

 

Μια απορία

Εσχάτως ασχολείται με τις περίεργες αν μη τι άλλο, ανησυχίες του υπό διαβούλευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, για τις οχλούσες κατά τον Υπουργό Σωκράτη, πτηνοτροφικές μονάδες σε Αμπελιά, Κόντσικα και Ασβεστοχώρι.

Το θέμα έχει τεθεί μετ’ επιτάσεως από το Δήμο και ο προβληματισμός είναι πέρα για πέρα εύλογος: είμαστε σίγουροι πως οι πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις περιμετρικά της Λίμνης λειτουργούν υποδειγματικά και δε μολύνουν τα νερά της Παμβώτιδας, για να νοιαστούμε για τις μονάδες που βρίσκονται σε μια ακτίνα κάποιων χιλιομέτρων από τη Λίμνη; Ή μήπως στοχοποιούνται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, με το μανδύα της πολιτικής ευαισθησίας;

Άπαντες οφείλουν να έχουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα και μιλώ και για τους βουλευτές που διαμένουν στις συγκεκριμένες περιοχές…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 28/3/2019)

Show Buttons
Hide Buttons