ΔΗΓΜΑΤΑ 28/4/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 28/4/2018

Όλα καλά στον Τουρισμό;

Δεν υπήρξε καμία απάντηση από την Περιφέρεια Ηπείρου για την ακύρωση από το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βασίλη Μιχελάκη, της απόφασης Καχριμάνη για την κάλυψη της θέσης του αναπληρωτή προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δια βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού. Η απόφαση υπογράφηκε τον Ιανουάριο, 3 Απριλίου είναι η ημερομηνία που φέρει το αναρτημένο στη «Διαύγεια» έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης.

Το θέμα ανέδειξε η στήλη την Πέμπτη, χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από κανέναν.

Ούτε καν μια δήλωση υποστήριξης της ορθότητας της απόφασης Καχριμάνη, να βάλει στο συγκεκριμένο πόστο μιαν άνθρωπο που δεν είχε μεν τα τυπικά προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση αλλά έχει διατελέσει διοικητής νοσοκομείου…

Λες και το ζητούμενο στη θέση της εν λόγω Διεύθυνσης Τουρισμού κτλ. κτλ. είναι να βρούμε ασθενείς και όχι τουρίστες…

 

Ο Θόδωρας… (1)

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν κλείσει οι υποψηφιότητες για τη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ και περίπου ένα 24ωρο πριν να παρέλθει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας τόσο για τη θέση του προέδρου όσο και των απλών μελών της ΝΟΔΕ – στις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής – ο απερχόμενος πρόεδρος Σπύρος Βασιλείου αποφάσισε να βάλει φωτιά στα τόπια με μια γραπτή ανακοίνωση – απάντηση σε δηλώσεις του υποψήφιου προέδρου Θ. Τζαρούχη. Θα πω εδώ, πως βλέπω εγώ το θέμα:

Τι είπε ο Θόδωρας κατ’ αρχάς; Ότι η ΝΟΔΕ σχεδόν υπολειτουργούσε τα τελευταία χρόνια και ότι δεν είχε γραφεία… Είπε ψέματα; Όχι, αν μιλήσουμε με όρους παραδοσιακού ψηφοφόρου της ΝΔ, ο οποίος έχει ανάγκη κάθε τόσο να περνάει από τα γραφεία, να λέει μια καλημέρα, να διαβάζει τις τοπικές εφημερίδες και να περνά την ώρα του. Υπάρχουν ακόμα τέτοιοι ψηφοφόροι, θα αναρωτιέστε όσοι δεν είστε τέτοιοι; Ο Θόδωρας, είμαι βέβαιος πως ξέρει αρκετούς τέτοιους και έχει πολλές φορές, ακούσει τα παράπονά τους…

Έκανε σωστά που ξέσπασε τώρα, κατά της απερχόμενης ΝΟΔΕ και του προέδρου της, για πράγματα που έλεγε κατ’ ιδίαν εδώ και καιρό; Διέπραξε νομίζω, ατόπημα που θα χαρακτήριζα έως και αυτοκτονικό, γιατί έστρεψε εναντίον του και κόσμο που είναι αδιάφορος στα πράγματα και ενδεχομένως, δεν θα είχε πρόβλημα και να τον ψηφίσει, προτιμώντας τον από τους αντιπάλους του και εκτιμώντας το θάρρος της γνώμης του, την εμπειρία του και την αποφασιστικότητά του.

Έδωσε ο Τζαρούχης την ευκαιρία στους άσπονδους «εχθρούς» του, να θυμηθούν πως το 2012 εγκατέλειψε για λίγο, τη ΝΔ, ακολουθώντας τη Ντόρα Μπακογιάννη στο βραχύβιο εγχείρημα της «Δημοκρατίας Συμμαχίας». Εγώ βέβαια, θυμάμαι πως εκείνο το διάστημα, ο Τζαρούχης στο δημόσιο λόγο του, δεν ήταν ακραίος κατά της αντιμνημονιακής – φευ! – ΝΔ του πρώτου διδάξαντα το «όχι»… Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, τώρα, θα ξύσουν πληγές οι αντίπαλοι του Τζαρούχη και θα πουν πως υπήρξε «ρίψασπις, προδότης» κλπ.…

Συμπέρασμα: το να γίνεσαι… Άδωνις και ταύρος εν υαλοπωλείο τώρα, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, δε σε ωφελεί, είναι η γνώμη μου, «Θόδωρα» που θα ’λεγε και ο Σπύρος…

 

************************

…κι ο Σπύρος (2)

Ο φίλτατος Σπύρος τώρα, θα μπορούσε να αποφύγει την τόσο σκληρή ανακοίνωση, αφού κατάπιε αυτά τα δύο χρόνια – εξελέγη πρόεδρος της ΝΟΔΕ στις 17 Απριλίου του 2016 – ουκ ολίγες προσβολές και άδικη κριτική. Σήμερα, παραδίδοντας την προεδρία… «νοιώθει απαλλαγμένος στην τοποθεσία Πυρσινέλλα 14» για να μιλήσουμε φεισμπουκικά και τραγουδάει το «απολύομαι ψαρούκλες, τα μαλλιά μου κάνω μπούκλες»… Στη χαρά του δηλαδή που ξεμπερδεύει με τη ΝΟΔΕ και θα αφοσιωθεί πλέον, στο κοουτσάρισμα των οικονομολόγων, στο εργασιακό πρωτάθλημα του μπάσκετ, θα μπορούσε να δώσει τόπο στην οργή ή έστω, να απαντήσει με το τέλος των εκλογών…

Γιατί η τόσο σκληρή επίθεσή του στον έναν εκ των υποψηφίων προέδρων, θεωρητικά θα μπορούσε να εκληφθεί ως βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων του Τζαρούχη.

Στην ουσία των όσων λέει τέλος, ο Σπύρος, στην ανακοίνωσή του, ο μέσος κοινός νους των Νεοδημοκρατών ή των τρίτων, όπως εγώ, ακούει με κατανόηση μειδιώντας τις εξηγήσεις του για τα «ανοιχτά γραφεία», για τα 100 δελτία τύπου και τις 300 τηλεοπτικές εμφανίσεις των στελεχών της ΝΟΔΕ.

Αλήθεια, γραφεία δεν είχαν στη ΝΟΔΕ αλλά κρατάγανε ημερολόγιο με τις εμφανίσεις των στελεχών της; Σοβαρά τώρα;

Και κάτι τελευταίο: είναι αλήθεια ότι πρότειναν στον Κ. Ζιάβρα να διαθέσει για τον προεκλογικό αγώνα της ΝΟΔΕ, ένα λεωφορείο του που θα μετατραπεί σε κινητό γραφείο της ΝΔ, το οποίο να περιοδεύει στο Νομό; Αφού σου λέει, γραφεία δεν είχαμε τόσο καιρό, να τα κάνουμε κινητά τώρα! Δεν είναι κακή ιδέα…

 

Σουρεάλ κυβερνήτες…

Το λες και σουρεαλισμό αυτό που έγινε χθες το απόγευμα, στα Γιάννενα, όσον αφορά το θέμα των πετρελαίων και των εν εξελίξει σεισμικών ερευνών. Οι ημερίδες μπορεί να τελείωσαν, οι αντιδράσεις ωστόσο παραμένουν, από αυτήν έστω τη μερίδα ανθρώπων που συνεχίζουν να κάνουν θόρυβο διαδικτυακά για το εν λόγω θέμα. Αμφιβάλλω ωστόσο, ότι σε αυτή τη φάση θα ήταν και ικανοί να ξεσηκώσουν τον κόσμο κατά των πετρελαίων αλλά αυτό ίσως, δεν τίθεται ως επιδίωξη τούτη τη στιγμή.

Το σουρεαλιστικό λοιπόν ήταν πως στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής, οι Οικολόγοι – Πράσινοι – τρίτος κυβερνητικός εταίρος μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το συγκεκριμένο κόμμα – συμμετείχε και ένας κυβερνητικός βουλευτής, ο Γιώργος Δημαράς. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και Ευρωπαϊκές στρατηγικές για την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα» και μεταξύ άλλων συμμετείχε και μια σπουδαία Γιαννιώτισσα, η Βούλα η Τσέτση, Γ.Γ. της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για την κυβέρνηση λοιπόν, που λέει ταυτόχρονα «λύση στο Μακεδονικό» και «η Μακεδονία είναι ελληνική», που λέει ταυτόχρονα για τις φρεγάτες ότι μας τις δίνουν και ότι δεν μας τις δίνουν οι Γάλλοι, που απειλεί με παραίτηση αν πέσει το αφορολόγητο κάτω από τα 9.000 ευρώ ή αν καταργηθεί η απαλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και όταν τα παραπάνω γίνουν, δεν τρέχει «κάστανο»… μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό να έχει έναν Υπουργό που χαρακτηρίζει τα πετρέλαια εθνική υπόθεση για τη χώρα και έναν άλλο που λέει όχι στις εξορύξεις και όχι στο ενεργοβόρο μοντέλο του καπιταλισμού… Στο κόμμα του οικολόγου Υπουργού Τσιρώνη, ανήκει και ο Γιώργος Δημαράς.

Αυτό είναι πίνακας του Νταλί, δεν είναι κυβέρνηση!

 

Και οι μικροί έχουν προβλήματα…

Προβλήματα δεν έχουν οι μεγάλοι μόνο, έχουν και οι μικροί…

Εννοώ τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προετοιμάζονται για τις εκλογές.

Γκρίνιες, αμφισβητήσεις καταγράφονται και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις και στις μικρές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, τους επόμενους μήνες.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο!

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 28/4/2018)

Show Buttons
Hide Buttons