ΔΗΓΜΑΤΑ 28/4/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 28/4/2020

Η ώρα της λευτεριάς μας φτάνει…

(Στη φωτογραφία βλέπετε ένα νεροχελωνάκι, κάτοικος… Νήσου που μόλις βγήκε από το αυγό του και κατευθύνεται προς την Λίμνη, το μέγεθός του είναι σαν καπάκι από αναψυκτικό. Η τέλεια φωτογραφία έχει τραβηχτεί από τον κ. Σάκη Παγωτό και τον ευχαριστούμε θερμά που μας επέτρεψε να τη δημοσιεύσουμε).

Η… λευτεριά από τα δεσμά του κορωνοϊού έρχεται αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. θα συνεχίσουμε να πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά όπως και το νεροχελωνάκι της φωτογραφίας, και δεν αποκλείονται πισωγυρίσματα, ξανακλεισίματα και ξανανοίγματα και… ο Θεός να βάλει το χέρι του. Κόσμος θα εξακολουθήσει να πεθαίνει, κρούσματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

 

Η απαγόρευση στα Γιάννενα 

Στα Γιάννενα τώρα, παρατάθηκε για μία εβδομάδα και μία ημέρα η απαγόρευση… βόλτας στον παραλίμνιο, στους παράδρομους της Περιφερειακής οδού και στο αστικό δάσος του Φρόντζου. Η προηγούμενη απαγόρευση ίσχυε ως και χθες – ως και τη Δευτέρα, έλεγε η προηγούμενη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (εδώ) – ενώ η νέα απαγόρευση (εδώ) με την υπογραφή του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν νέας κοινής επιστολής – αιτήματος του Περιφερειάρχη Ηπείρου και του Δημάρχου Ιωαννίνων με ημερομηνία 24/4, θα ισχύσει ως την Τρίτη 5 Μαΐου στις 22:00.

Αδυνατώ να αντιληφθώ τη σκοπιμότητα για τη συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, όταν όλες οι απαγορεύσεις αίρονται στις 4 Μαΐου…

Θα ήθελα όμως, να σταθώ λίγο στον τρόπο δημοσιοποίησης της τελευταίας απόφασης. Το επίσημο έγγραφο του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Δήμου Ιωαννιτών στο facebook το απόγευμα της Παρασκευής. Αυτό και τίποτε άλλο…

Κανένα δελτίο τύπου. Πράγμα τουλάχιστον περίεργο, αν δεν υπήρξε ένας λόγος ανωτέρας βίας, να γκρεμίστηκε το Δημαρχείο ας πούμε… ή να μην υπήρχε υπολογιστής για να εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση από πλευράς Δήμου και να αποσταλεί στα ΜΜΕ.

Δε θέλω να πιστεύω πως η δημοτική αρχή θέλησε απλά να αποφύγει τη νέα γκρίνια των πολιτών, για την συνέχιση της απαγόρευσης… και παρέβλεψε την υποχρέωση της θεσμικής ενημέρωσης. 

 

Μάσκες ανταλλάσσονται…

Αυτό που γίνεται τούτες τις μέρες με τις μάσκες και το υπόλοιπο υγειονομικό υλικό, γιατί μου φαίνεται λίγο αστείο;

Είμαι οκ με ένα σωματείο, έναν φορέα, μια παράταξη, μια ιδιωτική επιχείρηση που θα δωρήσει υγειονομικό υλικό σε υπηρεσίες του δημοσίου, εκτός από νοσοκομεία ή από άλλες μονάδες υγείας. Αλλά έχει νόημα ένας Δήμος ας πούμε, να κάνει δωρεά υγειονομικό υλικό και μάσκες στους εργαζόμενους μιας άλλης υπηρεσίας ή αρχής, τη στιγμή που ο Δήμος εννοείται πως χρειάζεται το ίδιο υλικό για τις ανάγκες του δικού του προσωπικού.

Και αντίστοιχα παράδοξα, με το προστατευτικό υλικό για τον κορωνοϊό, βλέπουμε αυτές τις μέρες αρκετά, έτσι που προσωπικά δε βλέπω κανένα νόημα σε αυτή την… ανταλλαγή υλικού…

Είναι μόνο μια καλή… photo chance, αγγλομαθείς αναγνώστες μου.

 

Ο εκσυγχρονισμός… της νομοθεσίας

Δύο αιτήματα με θέματα προς συζήτηση κατέθεσε η παράταξη του Γιώργου Ζάψα, στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

Για το πρώτο, τη νομοθέτηση των αλλαγών στην περιβαλλοντική νομοθεσία από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σχέδιο νόμου που εισήχθη και συζητείται από σήμερα στις ειδικές επιτροπές της βουλής, πριν έλθει στην Ολομέλεια, έγραψα από το Σάββατο πως δεν προσδοκώ από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να δεχτεί να πάρει θέση το Περιφερειακό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί αν πάρει, θα πρέπει να είναι πολύ σκληρή απέναντι στην πρωτοβουλία Χατζηδάκη και αν το πάρει απόφαση ο Βλάχος, θα πρέπει να συγκρουστεί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος ήταν ένα θέμα τριβής προ ετών, μεταξύ των δύο ομογάλακτων πολιτικών, όταν ο Χατζηδάκης ψήφισε το σχετικό νόμο, ως Υπουργός Ανάπτυξης. Ο Καχριμάνης είχε πάει κόντρα στην κυβερνητική γραμμή και τελικά, όπως ήταν λογικό, πέρασε αυτό που ήθελε ο Υπουργός. 

Η παρούσα φάση ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική, συγκρινόμενη με το Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2014, περίοδο προεκλογική… μιας εκλογικής αναμέτρησης κατά την οποία όπως και πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, έτσι και ο Περιφερειάρχης μας, ενδύονταν το μανδύα του «ανεξάρτητου» ή του «υπερκομματικού».  

Σήμερα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου εμφανίζεται απόλυτα κομματικός και πιστός στην σκληρή κυβερνητική γραμμή, σε όλα τα θέματα: από το προσφυγικό μέχρι τα μέτρα για τον κορωνοϊό. 

Αν τελικά αποφασίσει ο Καχριμάνης να συγκρουστεί με τον Χατζηδάκη, θα πέσω πολύ έξω…

 

Δεν κουνιέται φύλλο

Η μεγάλη αντίφαση θα είναι ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, όλα αυτά τα χρόνια, στα λόγια τουλάχιστον, στηρίζει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που τώρα καταργεί η κυβέρνηση. Και σήμερα για παράδειγμα, η Περιφέρεια Ηπείρου μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, με τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη, από τη θέση του αντιπροέδρου μάλιστα. 

Σιωπώντας, η Περιφερειακή Αρχή απλά θα συναινέσει στην κατάργηση της φωνής της στα ζητήματα που αφορούν το λιμναίο και το πέριξ της Παμβώτιδας, οικοσύστημα. 

Με τον… «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», όπως κατ’ ευφημισμό ονόμασε το σχέδιο νόμου του ο Χατζηδάκης (πρόκειται μάλλον για… «κατάργηση της περιβαλλοντικής προστασίας» και όχι για εκσυγχρονισμό της) το σχέδιο προβλέπει να τρέξουν επενδυτικά σχέδια με πολλές «εκπτώσεις» στην περιβαλλοντική νομοθεσία.

Και επειδή η Ήπειρος είναι μια περιφέρεια που έχει ως συγκριτικό πλεονέκτημά της το περιβάλλον, θα έπρεπε να υπάρξει σφοδρή πολιτική αντίδραση, όχι μόνο από την Περιφέρεια αλλά ακόμα και από τους Δημάρχους της περιοχής. 

Δε βλέπω πάντως να κουνιέται φύλλο…

 

Δεν είμαστε χθεσινοί…

Το δεύτερο θέμα για το οποίο πρότεινε ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Γιώργος ο Ζάψας, είναι η επικείμενη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Θέμα που προσφέρεται για αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο από ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και… Μ-λ ΚΚΕ, σε καμία περίπτωση όμως, από μια περιφερειακή παράταξη που ανήκει στο μέχρι χθες, κυβερνών κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε θεωρητικά να παρατείνει για όσο ήθελε την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αλλά δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει το προστατευτικό πλαίσιο που φέρει το όνομα της Λούκας Κατσέλη και ήταν μια μεταρρύθμιση με τη σφραγίδα του Γιώργου Παπανδρέου. Το προστατευτικό πλαίσιο έληγε στις 31/12/2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για να διασφαλίσει πως άνθρωποι σε πραγματική δυσχέρεια, δεν θα κινδυνέψουν να χάσουν το σπίτι τους ή για να το πω και διαφορετικά, δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει αυτό τον κόσμο από τη… «νεοφιλελεύθερη ΝΔ» που έρχονταν με φόρα, να δώσει τα σπίτια του κοσμάκη στις τράπεζες… (σύμφωνα με το Συριζαίικο αφήγημα). Έτσι, ήλθε η ΝΔ και παρέτεινε κατά τέσσερις μήνες τα ισχύοντα.  

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να αντιπολιτευτεί τη ΝΔ αλλά μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν πρέπει να διαφεύγει στους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» πως αντιμετωπίζονται ως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και στο δικό τους πολιτικό λόγο που στοχεύει την κυβέρνηση της ΝΔ, θα υπάρχει πολιτικός αντίλογος. 

 

Τι έρχεται κι ο ΣΥΡΙΖΑ

Το αντιπολιτευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πια ξεδιπλωθεί και έχει γίνει σαφές σε όλους (εδώ και καιρό δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα είναι αυτό αλλά καλή τη πίστη, ανέμενα να δω αν αλλάζουν οι άνθρωποι…).

Με Πρωτοψάλτη σε πρώτο πλάνο, με τη γυναίκα του Άδωνι και κάτι που δεν είπε ποτέ… και με κάτι τύπους όπως αυτός ο Πατρινός που έβριζε χυδαία Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Χαρδαλιά και Τσιόδρα. Και τέλος, με αναλύσεις του τύπου ότι ο Μητσοτάκης είναι απλά κ@λόφαρδος, γι’ αυτό γλιτώσαμε ως τώρα από τον κορωνοϊό (επιχείρημα που όπως αντιλαμβάνεστε αντικρούει τον αστικό μύθο περί των γκαντέμηδων της οικογενείας των Μητσοτάκηδων… και καθιστά πραγματική «μαυρόγατα» τον Τσίπρα που επί ημερών του, είδαμε σε δυο καταστροφές να χάνονται οι διπλάσιοι άνθρωποι από όσους έχουν φύγει ως τώρα, εξαιτίας της ασθένειας του COVID-19).

Οι -Ζαιοι τρίβουν ήδη τα χέρια τους γιατί μια κρίση ακόμα μεγαλύτερη από εκείνη του 2010-2012 είναι προ των πυλών και γιατί ελπίζουν πως όπως και τότε, έτσι και τώρα, θα την εκμεταλλευτούν με τον τρόπο που ξέρουν, για να ξανα-ανέβουν στο κύμα της εξουσίας. 

«Ποια κρίση;» θα μου πείτε…

Σας απαντώ: ο τουρισμός είναι τελειωμένος, ό,τι και να λέει η κυβέρνηση. Πολλοί επαγγελματίες δεν θα ανοίξουν καθόλου, τα προβλήματα και οι κίνδυνοι για όσους το ρισκάρουν θα είναι πολλαπλά. 

Κι ένα παράδειγμα από την πραγματική οικονομία: μεγάλη καφετέρια στο Θησείο που απασχολεί σήμερα 20 εργαζόμενους, τους έχει ήδη ειδοποιήσει ότι θα κρατήσει τους 10 γιατί θα μειώσει στο μισό τα τραπεζοκαθίσματα. Είναι απλά τα πράγματα ως προς το τι έρχεται… 

 

Τηλεδιασκέψεων «πυρετός»

Στις τηλεδιασκέψεις «λιώνουν» τις τελευταίες μέρες οι άνθρωποι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων…

Την Παρασκευή με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη που μάλλον ενημερώθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται αντιπολιτευτικά και πρέπει να ανασχεθεί…

Στις συνεδριάσεις αυτές, φαντάζομαι δεν ακούγονται συνταρακτικά πράγματα… παρά μόνο γνωστές «ευχές» και επιθυμίες από πλευράς των Επιμελητηριακών. Η απάντηση της αντιπολίτευσης είναι λογικά η υπόσχεση πως ΘΑ τα κάνει όταν γίνει κυβέρνηση… η απάντηση της κυβέρνησης είναι λογικά ότι προσπαθεί… αλλά υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι που εμφανίζονται και της βάζουν προσκόμματα. 

Καλό θα είναι πάντως να ενημερωνόμαστε καλύτερα από το Επιμελητήριο για τα διαμειφθέντα στις διάφορες τηλεδιασκέψεις και να μη μένουμε στις φωτογραφίες στο facebook που δείχνουν τον Χρυσοστόμου σα να είναι ο Υπουργός!

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

 

Show Buttons
Hide Buttons