ΔΗΓΜΑΤΑ 28/6/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 28/6/2018

Ένας επικήδειος λόγος…

Η χθεσινή ημέρα ήταν μάλλον «παγωμένη» για την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης, όσον αφορά την υποδοχή του σχεδίου νόμου για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι αντιδρώντες στο σχέδιο της συνένωσης βρίσκονταν σε στάση περισυλλογής και κανείς από την άλλη, δε βγήκε για να πανηγυρίσει για το αποτέλεσμα της όποιας διαπραγμάτευσης, εξαιτίας των ισχνών αλλαγών στο τελικό σχέδιο.

Αυτό που θα έλεγα μόνο, στη φάση αυτή, για ένα θέμα που μας απασχόλησε πολύ εδώ και περίπου ένα χρόνο – άνοιξη του 2017 έγινε η πρώτη ανοιχτή δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο «συνέργειας», μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων – είναι πως… «είναι αργά για δάκρυα Στέλλα…».

Στο παιχνίδι που έπαιξαν πρόθυμα με τον Γαβρόγλου συγκεκριμένοι άνθρωποι από το ΑΕΙ των Ιωαννίνων, νικητής είναι μόνον η Άρτα, την Πρέβεζα… χαμένη δεν τη λες και η Ηγουμενίτσα είναι το κορόιδο της υπόθεσης, κρίνοντας ίσως από το πολιτικό της προσωπικό, ο ρόλος αυτός μάλλον της πάει…

Τα Γιάννενα δεν θα έχουν πια το δικό τους Πανεπιστήμιο και φοβάμαι πως σύντομα, οι κατατάξεις στις διεθνείς λίστες, τις οποίες αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια με σχετική δυσπιστία και πάντως όχι ως το απόλυτο τεκμήριο για την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας έρευνας και εκπαίδευσης, θα αρχίσουν να κατρακυλούν… Οι θέσεις ανάμεσα στο 400 και 500 των διεθνών λιστών, του νυν Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα μοιάζουν με όνειρο…

 

Η απειλή του Δημάρχου… (1)

Χθες βράδυ, επρόκειτο να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι τρεις πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έφεραν προς συζήτηση το θέμα της επένδυσης των μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο μετά την απορριπτική απόφαση του Σταθάκη για τις ενδικοφανείς προσφυγές του Δήμου, των εγκατεστημένων επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ και της Περιφέρειας Ηπείρου και πλέον, η τύχη της επένδυσης θα κριθεί στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, στο οποίο θα προσφύγουν οι τοπικοί φορείς.

«Αν προχωρήσουν οι μονάδες, εγώ θα παραιτηθώ» δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης, στη Βίλιαν Στασινού, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτή η απειλή μου ακούστηκε σαν τις απειλές του Καμένου, για τα Μνημόνια που δεν θα ψήφιζε και για το όνομα της FYROM που δεν θα δέχονταν να συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Άλλωστε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο και είναι επίσης γνωστό πόσο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες των υποθέσεων που φτάνουν στο ΣτΕ. Συνεπώς, Δήμαρχε, μάλλον εκ του ασφαλούς είναι η «απειλή» σου…

 

***************************

…και οι άφαντοι βουλευτές (2)

Να παραιτηθεί… δεν περιμένω, και κανείς εκ των κυβερνητικών βουλευτών των Ιωαννίνων, για το θέμα του βιοαερίου.

Υπενθυμίζω απλώς, πως ο Γιάννης Στέφος, τον περασμένο Μάρτιο δήλωνε για τις πέντε μονάδες βιοαερίου πως «εγείρουν τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα για ολόκληρο το λεκανοπέδιο», κατά τη συνάντησή του με τη δημοτική αρχή της Ζίτσας. Ο δε Χρήστος Μαντάς προβληματίζονταν για το έργο, στις συναντήσεις του τόσο με τον Πλιάκο όσο και με τον Μιχελάκη, αλλά η άποψή του για το θέμα δε βγήκε ποτέ από το στόμα του.

Τώρα, προφανώς, ελπίζουν κι αυτοί στη Δικαιοσύνη που κατά καιρούς καταγγέλλουν… γιατί αν ήλπιζαν να τους σώσει ο Σταθάκης και ο Φάμελλος… σώθηκαν.

Ο τελευταίος από την Ηγουμενίτσα την Τετάρτη, απέδωσε το θόρυβο στην ελλιπή ενημέρωση της κοινής γνώμης και μέμφθηκε δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας και Περιφέρεια, γιατί δε συνεδρίασαν λέει, για να ενημερώσουν τους πολίτες για το περιβαλλοντικό έργο! Το λες και θράσος χιλίων πιθήκων, αυτό…

 

Μα ούτε ένας;

Είπα «παραίτηση» και «κυβερνητικοί βουλευτές»…

Το πολιτικό θέμα των ημερών είναι ως γνωστόν, οι δύο ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ και η συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά δύο έδρανα, καταλαμβανόμενα από – ή σφηνωμένα σε – αντίστοιχα οπίσθια.

Δεν θα σχολιάσω τα σχέδια «αποσταθεροποίησης» της χώρας και της κυβέρνησης που κατά το Μαξίμου, απεργάζονται σκοτεινοί κύκλοι ή κατ’ άλλους οι Νεφελίμ…

Θα απορήσω όμως, για πολλοστή φορά: πόσο χοντρόπετσοι αλήθεια είναι οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν την Μεγαλο…κοπέλα, Μεγαλοοικονόμου ή κάπως έτσι – τελευταία μεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ένωση Κεντρώων – και δε βρέθηκε κανείς, μα κανείς, με την ευθιξία να πει «φτάνει πια! Υποσχεθήκαμε 100, δεν κάναμε ούτε ένα. Παραιτούμαι!».

Το έπραξαν στο παρελθόν αρκετοί Πασοκονεοδημοκράτες, υπό το βάρος των μνημονίων και εσχάτως, δυο «ψεκασμένοι», στο όνομα της Μακεδονίας.

Αλλά ούτε ένας Συριζαίος;

 

Ο αγώνας του Φούσα και ο Σταύρος

Στο πλαίσιο του δικού του, ξεχωριστού προεκλογικού αγώνα που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια, θα ενέτασσα την εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, ως ιθύνων νους, ο γνωστός καρδιολόγος Στέφανος Φούσας, υπό τη σημαία της Ένωσης Βελλαϊτών Ιωαννίνων.

Ο Στέφανος έφερε στα Γιάννενα τον τομεάρχη υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου, τον φίλο του και συνάδελφό του, καρδιολόγο επίσης, βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργό Δημήτρη Κρεμαστινό, θα έρχονταν αλλά τελικώς το ανέβαλε, ο καρδιακός του φίλος, πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ενώ την κυβερνητική παράταξη θα εκπροσωπούσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος. Με αυτού του είδους τις ιατρικές εκδηλώσεις, ο Στέφανος έχει «οργώσει» ξανά και ξανά το Νομό Ιωαννίνων, τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο «δικός» μας γιατρός δεν έκρυψε ποτέ τη φιλοδοξία του να κατέβει υποψήφιος βουλευτής στα Γιάννενα και ως σήμερα, το παλεύει. Θεωρητικά είναι ένας εξ αυτών που έχουν προβάδισμα για τη «γαλάζια» λίστα των Ιωαννίνων αλλά ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Παρ’ εκτός από εκείνους τους υποψήφιους «υποψήφιους» που έχοντας πιει κανά ποτηράκι παραπάνω, στα καφενεία, κάποια βράδια, γίνονται μέχρι και Υπουργοί!

Κατά τα λοιπά, μόνο σενάρια κυκλοφορούν για τις υποψηφιότητες της ΝΔ, τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και για το κοινοβούλιο. Κάποιοι γνωστοί Γιαννιώτες μάλιστα, διαδίδουν πως σκέφτονται να ασχοληθούν με το Δήμο Ιωαννιτών, στο πλευρό του Σταύρου του Καλογιάννη που κατά την εκδοχή τους, θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος.

Το σενάριο αυτό που αρνείται ο πρώην Υπουργός, συντηρείται όσο επικρατεί η τάση ότι ο Μητσοτάκης θα θελήσει να ελέγξει τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, γι’ αυτό και θα αναζητήσει τρόπους να θέσει με ευγενικό τρόπο εκτός ψηφοδελτίου παλιά στελέχη.

Και η προεδρική υπόδειξη να κατέλθει υποψήφιος στο Δήμο ο Καλογιάννης, είναι μια αποστρατεία από την κεντρική πολιτική μεν, πολύ τιμητική δε… Οψόμεθα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη χρονιά δεν θα πλήξουμε.

 

Μια παρατήρηση και μια σύσταση

Οι «σύντροφοι» -ζαίοι της δημοτικής παράταξης των Ιωαννίνων έδωσαν χθες σημάδια πολιτικής ζωής…

Κοιτάχτηκαν στον καθρέφτη και αυτοθαυμάστηκαν για την γ@μ@τη αντιπολίτευση που κάνουν αυτά τα 4 χρόνια στη δημοτική αρχή. Μετά αποφάσισαν συναμεταξύ τους… πως θα είναι τέλειοι και στη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, πιθανότατα μαζί με τον Θωμά, αλλά αυτό δεν το λένε επίσημα ακόμα…

Έτσι, αφού η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ τα πάνε «σφαίρα», η τιμή του νερού είναι λογική, προβλήματα γενικά το «μαγαζί» δεν έχει… είπαν οι «σύντροφοι» να ασχοληθούν με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να τους μάθουν λίγη «μπαλίτσα». Και άρχισαν τις παρατηρήσεις με μια ανακοίνωση – μνημείο πολιτικού «μικρομεγαλισμού» που στρέφεται κατά των αντιπολιτευτικών υπερβολών του «Γιάννενα Τώρα».

Δεν έχουν άδικο επί της ουσίας αλλά ο στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός δεν επιτρέπει να ειρωνεύεσαι δια ανακοινώσεως μάλιστα, μια άλλη παράταξη της αντιπολίτευσης. Ο κοινός «στόχος» είναι θεωρητικά η εξουσία. Αφήστε «σύντροφοι», τις ειρωνείες σε μας που γράφουμε καμιά παραπολιτική παπαριά.

Κι εσείς χαμηλώστε λίγο το κεφάλι, γιατί… χθες μπορεί να ψιλοέβρεχε, αύριο όμως, μπορεί να μην είναι ψιχάλα αυτό που θα νοιώσετε…

ΥΓ: κι αφού μιλάτε για αντιπολιτευτικές υπερβολές, τελικά δεν βγάλατε καμιά ανακοίνωση για το Γυαλί Καφενέ. Υπήρχε όντως το «σκάνδαλο» που διαλαλούσατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 28/6/2018)

Show Buttons
Hide Buttons