ΔΗΓΜΑΤΑ 28/7/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 28/7/2020

Πριν από έναν χρόνο περίπου, προέβλεπα πως αν απαξιώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την προηγούμενη τετραετία, σε μια νέα θητεία με μονάδες αντιπολιτευτικές αρκετά βαριές, ήταν βέβαιο πως οι συνεδριάσεις θα αραίωναν επικίνδυνα (όχι ότι η πυκνότητα των συνεδριάσεων κατά την προηγούμενη θητεία ήταν πάνω από το κατώτατο προβλεπόμενο…) και το όργανο θα καλούνταν να συζητήσει τα απολύτως απαραίτητα και σχεδόν μόνο υπηρεσιακά θέματα.

Αυτό ήταν εμφανές και στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου οι μεν οικονομικές καταστάσεις είναι ένα από σημαντικά, έστω τυπικά θέματα που έχει να συζητήσει ένα δημοτικό ή ένα περιφερειακό συμβούλιο, ωστόσο δεν υπήρχε καμία διάθεση και από κανέναν για μια ουσιαστική κουβέντα, με αποτέλεσμα.

Μάλιστα, το πολιτικό περιεχόμενο έλειπε παντελώς από τη συζήτηση, στην οποία τις εισηγήσεις είχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Οικονομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας, γιατί όπως είπε κάποια στιγμή ο Περιφερειάρχης, κατά τον πρώτο χρόνο μιας αυτοδιοικητικής θητείας, δεν προβλέπεται από το νόμο πολιτικός απολογισμός…

 

Μία κάθε εξάμηνο

Για τη χθεσινή συνεδρίαση, θα περίμενε κανείς πως θα γίνονταν λίγο έστω… χαμούλης, είτε για το φυσικό αέριο, είτε για την αρνητική εξέλιξη με την Ιόνια Οδό, ωστόσο τα δύο θέματα υπαινίχτηκε προκαλώντας μια ελάχιστη συζήτηση σε πολύ ήπιους τόνους, ο Γιώργος ο Ζάψας. 

Η αναφορά αυτή έγινε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και όχι εκτός ημερησίας, σε χρόνο στον οποίο λογικά, θα μπορούσε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης να κάνει μια ενημέρωση του σώματος, για τις τελευταίες εξελίξεις που περιέγραψε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Παρασκευή αλλά ξέρω… ζητάω πολλά! Δε γίνονται αυτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου, όπως αυτονόητα γίνεται σε κάθε Δημοτικό, σε κάθε Περιφερειακό και σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο… Πολιτιστικού Συλλόγου… Εδώ, ισχύουν άλλοι νόμοι, άλλες συνήθειες…

Οπότε και η αντιπολίτευση, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, δεν έχει όρεξη για τσακωμούς… Και σκεφτείτε ότι έχουμε μπροστά μας τρία ολόκληρα χρόνια!

Θα πρότεινα να καθιερωθούν οι δια περιφοράς συνεδριάσεις και να μαζεύονται τα θέματα για μια συνεδρίαση κάθε εξάμηνο, ασούμε…

 

Σε άλλη δημόσια σφαίρα

Η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» έχει εμπεδώσει αυτό το μοντέλο λειτουργίας και όπως είχα προβλέψει επίσης, εδώ και πολύ καιρό, θα επιλέξει να κινείται σε ένα παράλληλο επίπεδο με τη δημόσια σφαίρα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Με τακτικές συνεντεύξεις τύπου ο επικεφαλής της παράταξης βάζει τα θέματα που κρίνει ως σημαντικά, αναγκάζοντας πολλές φορές τον Περιφερειάρχη να ακολουθεί και να απαντά. Δε μένει στην κριτική, έχεις ρίξει τους τόνους αντίθετα, αρκετά σε σχέση με το φουριόζικο ξεκίνημα, κάνει προτάσεις και προκαλεί μέρος της ατζέντας για την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως η χθεσινή πρόταση για την… «αξιοποίηση» του Σταύρου Καλογιάννη, με τον οποίο είναι γνωστό πως ο Περιφερειάρχης δεν έχει, περιέργως, και τις καλύτερες των σχέσεων…   

Ωστόσο η οργανωτική συγκρότηση της παράταξης ήταν αυτή που απορρόφησε σημαντικό μέρος της ενέργειας των στελεχών των «Οριζόντων» τους τελευταίους μήνες και η επιτυχία της μεγάλης συμμετοχής νέων μελών στις εκλογικές – συνεδριακές διαδικασίες έχει γεμίσει με ικανοποίηση τα στελέχη της παράταξης Ριζόπουλου που εργάζεται πλέον, με ορίζοντα τις εκλογές του 2023.  

Για την επιτυχία του στόχου, ξεπεράστηκαν αντικειμενικές δυσκολίες (καμία παράταξη φαντάζομαι πανελλαδικά, δεν αποπειράται σε αυτό το «νεκρό» πολιτικά χρόνο, τέτοιες διαδικασίες) και τρικλοποδιές που επεχείρησαν να βάλουν στο όλο εγχείρημα οι αντίπαλοι της παράταξης.

Η συνέχεια θα πρέπει να περιλαμβάνει και το πραγματικό «γείωμα» της παράταξης με την κοινωνία, στο οποίο οφείλουν αν θέλουν να δουν καλά αποτελέσματα στις εκλογές, να δουλέψουν περισσότεροι οι επιτελείς της παράταξης. 

 

Τα είπε ο Καλογιάννης

Να πάρουν θέση οι βουλευτές και όλοι οι τοπικοί φορείς για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να πάρει πάνω της το έργο Γιάννενα – Κακαβιά, ζήτησε ο Σταύρος Καλογιάννης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση.

Ο πρώην Υπουργός έχει εκφράσει ήδη τον προβληματισμό του για την… ιδέα της Περιφερειακής Αρχής να πάρει το ρίσκο του να… τινάξει το έργο στον αέρα, παίζοντας με τις λίγες πιθανότητες για να καταφέρει ό,τι είναι υποχρέωση του κράτους. Μα με τεχνικούς συμβούλους, μα με συμμαχίες με τον ίδιο το Θεό… έχει ξαναγίνει Περιφέρεια ή φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να «δημοπρατήσει» (σχηματικά μιλώντας, γιατί εδώ θα πάμε σε σύμβαση παραχώρησης) ένα έργο όσο είναι το ΠΕΠ Ηπείρου και παραπάνω; Ποτέ… 

Ενώπιον Υπουργού Καραμανλή, Περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου, τον περασμένο Ιανουάριο στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ο Σταύρος Καλογιάννης όπως αποκάλυψε χθες στην τηλεόραση, είχε προειδοποιήσει την Περιφερειακή Αρχή… να μη διανοηθεί να αποπειραθεί αυτό το… απονενοημένο διάβημα για τον οδικό άξονα. Αυτό συνεχίζει να πιστεύει και σήμερα ο Καλογιάννης και το λέει με κάθε τρόπο. 

 

Τώρα το κατάλαβαν;

Κατά την προηγούμενη πενταετία, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Καλογιάννης δεν ήταν καν εκλεγμένος βουλευτής της ΝΔ. Συνέχιζε όμως, να ασχολείται με τα μεγάλα έργα της περιοχής που επί Σπίρτζη μπήκαν στον πάγο. 

Κανείς δεν του έδωσε προσοχή, κανείς δεν στήριξε τις προτάσεις του. Σήμερα ο Αλ. Καχριμάνης ασκεί όψιμα κριτική στον Σπίρτζη ότι δεν έκανε τίποτα για να προχωρήσει την Ιόνια Οδό και τον Ε65, όπως και τις κάθετες συνδέσεις της Ιόνιας. Σιγά το νέο! Ο Καλογιάννης και από την πλευρά του τύπου, ένας από τους ελάχιστους… εγώ (όσο κι αν αυτό ακούγεται εγωιστικό) ασκούσαμε σκληρή κριτική στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, γιατί απλά μας δούλευαν ψιλό γαζί, όσο ο Καχριμάνης, ο Μπέγκας και άλλοι… έκαναν δημόσιες σχέσεις μαζί τους. Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο βίντεο εδώ

Περίμενε να έρθει η ΝΔ στα πράγματα ο Καχριμάνης για να θυμηθεί ότι ο Σπίρτζης δεν έκανε τίποτα για την περιοχή; Απλά ολοκλήρωσε το δρομολογημένο έργο της σύμβασης παραχώρησης της Ιόνιας Οδού, με καθυστέρηση λόγω του τραγικού καλοκαιριού του 2015.

Και δεν είναι μόνο η Ιόνια Οδός. Για τον Ε65 και το βόρειο τμήμα του, όσο ο Καλογιάννης φώναζε για την ανάγκη εναλλακτικής χάραξης ώστε ο δρόμος να έλθει και να «κουμπώσει» στην Εγνατία, σε σημείο πλησιέστερο στην Ήπειρο, παράγοντες όπως ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και οι «πρωτοκλασάτοι» του, θυμάμαι να λένε πως αν άλλαζε η χάραξη θα καθυστερούσε το έργο! Πέρασαν πέντε χρόνια, έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα φαίνεται να κινείται κάτι ώστε να ξεκινήσει το έργο.

Για όλα αυτά θα ζητήσει κανείς μια συγγνώμη; Σιγά να μη… Απλά καταντάμε γραφικοί σαν οι τρελοί του χωριού… όσοι ελαχιστότατοι βλέπουμε και φωνάζουμε για το δίκιο και την αλήθεια. 

 

Ξέχασαν να τους πληρώσουν

Η δημοτική αρχή επίσημα δεν απάντησε ποτέ για την απεργία των εργαζομένων του Δήμου Ιωαννιτών που σήμερα, βρίσκεται στη δεύτερη μέρα της.

Οι εργαζόμενοι μετά από απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ προχώρησαν τη Δευτέρα σε 24ωρη απεργία και χθες, αποφάσισαν νέα 24ωρη, με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, για τις αλλαγές που επιφέρει η διοίκηση του Δήμου στο ωράριο των εργαζομένων, εξαιτίας του γεγονότος ότι δε μπορεί να χρησιμοποιήσει τους συμβασιούχους στη βραδινή βάρδια. Ο λόγος είναι ότι δε μπορεί να τους πληρώσει για τα νυχτερινά, επειδή δεν προέβλεψε το σχετικό κονδύλι…

Όπως έμαθα, λεφτά στο συγκεκριμένο κωδικό υπήρχαν αλλά μόνο για τους μόνιμους… Κανείς αρμόδιος, υπηρεσιακός ή πολιτικός υπεύθυνος, δεν σκέφτηκε αυτή τη… λεπτομέρεια με αποτέλεσμα την αναστάτωση στην πιο προβληματική υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών. Ούτε επίτηδες να το κάνουν δηλαδή! Είτε το θέλουν είτε όχι, είτε το κάνουν επίτηδες είτε όχι, δίνουν λαβή σε όσους λένε πως σκόπιμα απαξιώνεται η υπηρεσία καθαριότητας για να οδηγηθεί στον ιδιώτη. Καθαρά πράγματα…

Κι όλα αυτά, την ώρα που περιμένουμε να αδειάσουν οι δρόμοι από μπάζα και ογκώδη αντικείμενα… Εικόνα απίστευτη, πραγματικά που αν ήμουν αντιδήμαρχος θα με έκανε να ντρέπομαι να κυκλοφορήσω στην πόλη. Γιατί υποτίθεται ότι υπάρχει σχεδιασμός ώστε τα ογκώδη αντικείμενα, τα οποία ξεφορτώθηκαν από τα σπίτια τους, οι διάφοροι ηλίθιοι πολίτες, να απομακρυνθούν στο πλαίσιο της εργολαβίας από ιδιώτη, σε συνεργασία όμως και με το εργοτάξιο ή τις υπηρεσίες του Δήμου. Μέχρι να αρχίσει η εργολαβία, δε μπορεί ούτε για ξεκάρφωμα να αρχίσει να καθαρίζει τα ογκώδη ο Δήμος με ίδιες δυνάμεις;  

 

Σκοτάδι για το 1ο Νηπιαγωγείο 

Για το 1ο Νηπιαγωγείο που για χρόνια στεγάζονταν στο Παπαζόγλειο, καλό θα είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι γονείς πως η χρονιά θα ξεκινήσει και φέτος με προβλήματα.

Η προσωρινή λύση της συστέγασης στο Καπλάνειο θα συνεχιστεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και φέτος, για την αρχή της χρονιάς τουλάχιστον…  

Οι δικαιολογίες γνωστές: γραφειοκρατία, καλώδια, δίκτυα, αποχετεύσεις… Δέκα μήνες αφότου μπήκαν οι μπουλντόζες και άρχισαν να γκρεμίζουν στο παλιό «Χατζηκώστα», με τον Ελισάφ να υπόσχεται ολοκλήρωση των εργασιών ως το φετινό Σεπτέμβριο για την εγκατάσταση του 1ου Νηπιαγωγείου και του ΣΑΠ, δεν βρισκόμαστε ούτε καν προς το τέλος…

Καταντάω κουραστικός με ορισμένα θέματα, το ξέρω, αλλά ήταν και είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του Δήμου Ιωαννιτών, τόσο επί της προηγούμενης όσο και επί της νυν δημοτικής αρχής. Θα μπορούσε ο Ελισάφ να ορίσει τον Αϊβατίδη ως «αντιδήμαρχο 1ου Νηπιαγωγείου» και να μην κάνει τίποτε άλλο ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος, πέραν του να είναι επί 24ωρου βάσεως στο παλιό «Χατζηκώστα», μέχρι να τελειώσει η μετεγκατάσταση των δύο σχολείων. 

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons