ΔΗΓΜΑΤΑ 29/12/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 29/12/2018

Τι θα έπαιρνε;

Όλως… τυχαίως βρέθηκαν στα χωριά του Ζαγορίου την επομένη και μεθεπομένη των Χριστουγέννων, διάφοροι υποψήφιοι της ΝΔ και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Έψαχναν ένα photo chance με τον πρόεδρο της ΝΔ που βρέθηκε για ιδιωτική επίσκεψη, αυστηρά οικογενειακά στην Αρίστη, για ένα τριήμερο και όσοι ανηφόρισαν προς το βουνό, ήλπιζαν να τον πετύχουν στο διάβα τους, να τραβήξουν καμιά selfie μαζί του κτλ.

Αν πάντως, κάποιος όντως, πήγε στα Ζαγοροχώρια με σκοπό να πάρει το χρίσμα της υποψηφιότητας με τη ΝΔ, για τις βουλευτικές εκλογές, αυτοπροσώπως από τον πρόεδρο του κόμματος, είναι βέβαιο πως θα τον… έπαιρνε, όπως και δήποτε… Όχι το χρίσμα βέβαια (η διαγωγή μου δε μου επιτρέπει να πω τη λέξη που τελειώνει σε –λο).

Τασούλας, Καχριμάνης και Τζαρούχης έβγαζαν αναμνηστική φωτογραφία το απόγευμα της Παρασκευής, από το χιονοδρομικό κέντρου Ανηλίου, όπου βρέθηκε για να κάνει σκι ο Κυριάκος. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ως Ανηλιώτης, λογικά έδειξε στον πρόεδρο τις επικίνδυνες στροφές της πλαγιάς. 

 

«Γαλάζιοι» βυζαντινισμοί

Μιλώντας για ΝΔ πάντως, παρατηρώ πως το κόμμα και τα στελέχη του βρίσκονται σε μια φάση με τεντωμένα τα νεύρα, για πολλούς από εκείνους που νοιώθουν ότι κάθονται πάνω στην… κόψη του ξυραφιού, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών.

Και σίγουρα υποψήφιοι, εδώ που τα λέμε, είναι μόνο οι εν ενεργεία βουλευτές, άρα ελάχιστοι σε σχέση με τους ενδιαφερόμενους.

Οι υπόλοιποι και εν αναμονή της πρώτης ανακοίνωσης υποψηφίων που θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου, με την αφορμή της συμπλήρωσης τριετίας στο «τιμόνι» του κόμματος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «βράζουν στο ζουμί τους», ιντριγκάρουν, φτιάχνουν ιστορίες, περιγράφουν πόσο… «κλειδωμένη» είναι η υποψηφιότητά τους και άλλα τέτοια φαιδρά! Κάποιοι είναι ήδη και Υπουργοί στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη (στο μυαλό τους, εννοείται)!

 

Μια δημοσκόπηση

Αυτό που σίγουρα δεν είναι παραμύθι, είναι μια δημοσκόπηση που «έτρεξε» τις προηγούμενες μέρες, μετρώντας τα βασικά ονόματα που ξέρουμε όλοι, ως υποψήφια για να συμπεριληφθούν στη «γαλάζια» λίστα του Νομού Ιωαννίνων. Η ερώτηση αφορούσε οκτώ άνδρες και δύο γυναίκες…

Αν κρίνουμε από το όνομα της δημοσκοπικής εταιρείας που διενήργησε το γκάλοπ, δύσκολα μπορεί η έρευνα να έγινε κατόπιν παραγγελίας της ΝΔ.

Το κουτσομπολιό στη Νεοδημοκράτικη πιάτσα λέει πως η δημοσκόπηση έγινε από ενδιαφερόμενο υποψήφιο βουλευτή, ο οποίος με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αν «κοπεί» από το ψηφοδέλτιο, θα είναι όντως μεγάλη έκπληξη.

 

Οι ανεξάρτητοι Γκίκας – Κοσμάς

Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της χρονιάς έμελε να είναι και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις των τελευταίων μηνών. Για διαφορετικούς λόγους…

Κατ’ αρχάς, δύο δημοτικοί σύμβουλοι της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» επισημοποίησαν το «διαζύγιό» τους με το Νίκο Γκόντα.

Οι Γρηγόρης Γκίκας και Βασίλης Κοσμάς παρέδωσαν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη με την οποία εξελέγησαν το 2014 και με την οποία, τουλάχιστον ο δεύτερος συνέδεσε τον αυτοδιοικητικό του βίο, εδώ και κανά δυο δεκαετίες περίπου…

Το μεταξύ τους «δέσιμο» είναι γνωστό από καιρό, καθώς ο Βασίλης Κοσμάς πρότεινε και προ μηνών, στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, τον έτερο… ανεξάρτητο, ως υποψήφιο Δήμαρχο Ιωαννίνων, διαθέσιμο προς στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αμφότεροι έχουν χαράξει το δρόμο τους, ο Γκίκας πιθανά ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου, με τον Αλέκο Καχριμάνη, ο δε Κοσμάς ως υποστηρικτής της υποψηφιότητας Καλογιάννη, στο Δήμο Ιωαννιτών.

 

Δύο διαφορετικές περιπτώσεις

Κι αν ο Κοσμάς ήταν σαρξ εκ της… σαρκός της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», ο Γκίκας δεν εντάχθηκε ποτέ ομαλά στη δημοτική ομάδα.

Αυτά τα οκτώ χρόνια που ήταν μέλος της, δεν παρενέβη παρά ελάχιστες φορές σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, είχε αρκετές απουσίες από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ δε συμμετείχε και στις παραταξιακές διαδικασίες, πριν από κάθε συνεδρίαση.

Οι δρόμοι Γκίκα – Γκόντα συνέκλιναν πριν από δέκα και πλέον χρόνια, στις «περιπέτειες» του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με το νέο σταθμό λεωφορείων, στη οδό Γ. Παπανδρέου. Η τότε δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα έβαλε «πλάτη» υπέρ της ανώνυμης εταιρείας και έφαγε πολύ πολιτικό «ξύλο», χάριν των λεωφορειούχων.

Ο Κοσμάς τέλος, είχε για πολλά χρόνια, την εύνοια των αυτοδιοικητικών προνομίων που του χάριζε, τάσσοντάς τον σε διάφορες θέσεις ευθύνης (αντιδήμαρχος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου), ο πρώην Δήμαρχος.

 

Εκτεθειμένος ο Γκόντας

Η ανεξαρτητοποίηση των δύο ήλθε μία ακριβώς εβδομάδα, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Νίκου Γκόντα για την εκ νέου υποψηφιότητα της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας».

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι ακολούθησαν τη θεσμική οδό, της παραίτησης από την παράταξη, χωρίς επικοινωνιακές παράτες, όπως ενδεχομένως θα μπορούσαν να κάνουν, αν ήθελαν να προκαλέσουν τον πρώην επικεφαλής τους.

Στο τέλος της ημέρας, βγαίνει εκτεθειμένος ο Νίκος Γκόντας, από την όλη εξέλιξη, καθώς στη συνέντευξη τύπου της προπερασμένης Πέμπτης, ήταν εκείνος που επαναλάμβανε δύο με τρεις φορές, πως η παράταξή του έχει συμφωνηθεί να ολοκληρώσει τη θητεία της, μένοντας «αρραγής»… ως το τέλος.

Αν αυτό ήταν η επιθυμία του πρώην Δημάρχου, δεν εκπληρώθηκε. Αν ήταν η συμφωνία του, με όλη τη δημοτική του ομάδα, κάποιοι την αθέτησαν, προφανώς…

Σε κάθε περίπτωση, ο Γκόντας δεν υπολόγισε για καμία στιγμή, σε κανέναν από τους δύο ανεξαρτητοποιηθέντες.

 

Το «αυτογκόλ» της πλειοψηφίας

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της χρονιάς τώρα, «πνίγηκε» σε μια κουταλιά… εμφιαλωμένο νερό, η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα.

Ο Δήμαρχος την τελευταία στιγμή, απέσυρε ζητώντας την αναβολή, δύο θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν την κατάτμηση οικοπέδου στην Περίβλεπτο και την μελλοντική εκποίησή τους, στους δύο ενδιαφερόμενους που φέρονται προς το παρόν, να είναι οι δύο μεγάλες εταιρείες εμφιάλωσης της περιοχής μας.

Την προηγούμενη φορά, τότε με τα πρόστιμα, η πρόταση της πλειοψηφίας καταψηφίζονταν. Και προχθές, αν δεν απέσυρε τα δύο θέματα, το προεδρείο, το ίδιο θα γίνονταν, καθώς τουλάχιστον η απόφαση εκποίησης δημοτικής περιουσίας απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 που μάλλον δεν υπήρχε.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Δήμαρχος επέμενε πως τα δύο θέματα πρέπει να συζητηθούν, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιωτίτσας αρνούνταν να ζητήσει την αναβολή τους, το συμβούλιο έγινε «μπάχαλο» και στο τέλος, ο Θωμάς Μπέγκας αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει ατάκτως. Χωρίς προφανή λόγο, πέραν του φόβου του να μην περάσει η απόφαση της εκποίησης, εξαιτίας διαφοροποιήσεων μελών της δικής του παράταξης.

 

«Πνιγμός» στο Πέραμα

Και στις δύο επεισοδιακές συνεδριάσεις στις οποίες κρίνονταν θέματα για τις δύο εταιρείες εμφιάλωσης νερού, η δημοτική αρχή είχε στο πλευρό της την αξιωματική αντιπολίτευση και θετικά διακείμενη και την παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα. Οι δύο αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έθεσαν σωστούς προβληματισμούς, τους οποίους συμμερίστηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Το πώς καταφέρνεις να χάνεις, αγώνα στον οποίο κερδίζεις με 3-0, παίζεις με 11 κι ο αντίπαλος με 9, είναι ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο Δήμαρχος.

Το Πέραμα, ως δημοτική ενότητα, είναι η τρίτη φορά που «καίει» την παράταξη της πλειοψηφίας και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ελλιπή προετοιμασία θεμάτων που απαιτούν ειδικό χειρισμό.

 

Νεύρα, πολλά

Και κάτι τελευταίο από την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου…

Ήταν απίστευτη η ένταση ανάμεσα σε ορισμένα μέλη της πλειοψηφίας και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργο Παπαδιώτη.

Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» λίγο πριν την ανακοίνωση της αναβολής για τα θέματα 30 και 31 της ημερήσιας διάταξης, με τον Δημήτρη Νάστο σχεδόν να την «πέφτει» στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος διέκοπτε το Νάστο και ο τελευταίος έφτασε να πει στον «άρχοντα» του σώματος… «εγώ καταλαβαίνω πολύ περισσότερα από εσένα».

Ωραία ατμόσφαιρα δεν το λες όλο αυτό. Ότι τους άγγιξε το πνεύμα των Χριστουγέννων, δεν το λες επίσης…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 29/12/2018)

Show Buttons
Hide Buttons