ΔΗΓΜΑΤΑ 29/2/2020 (Ντου στα σούπερ μάρκετ!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 29/2/2020 (Ντου στα σούπερ μάρκετ!)

Συνεχίστε τις προμήθειες αδέλφια!

Συνεχίστε να αγοράζετε όσπρια, μακαρόνια, ρύζι, ζάχαρη (και καφέ…) και παντός άλλου είδους ξηρά τροφή, γιατί έρχεται πόλεμος…

Έτσι τουλάχιστον αντιμετωπίζεται ο κορωνοϊος από πολλούς… πανέξυπνους συμπολίτες μας που αδειάζουν αυτές τις μέρες, τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Με το πλάνο που κάνουν αυτοί μάλλον στο μυαλό τους, πρόκειται ο κορωνοϊός να αφανίσει τη μισή και βάλε… υφήλιο, αυτοί οι πανέξυπνοι, εννοείται, θα είναι στους άλλους μισούς που θα τη σκαπουλάρουν και η μόνη τους ανησυχία είναι μήπως σταματήσει η παραγωγή τροφίμων, λόγω του μεγάλου θανατικού που θα σκεπάσει την υφήλιο άρα και την Ελλάδα. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι, πανέξυπνα σκεπτόμενοι, εφοδιάζονται τα απαραίτητα για 5-6 μήνες!

Αν δεν είμαστε ο εξυπνότερος, είμαστε σίγουρα ένας από τους σοφότερους λαούς αυτού του πλανήτη…

 

Όχι στις υπερβολές

Ζούμε για να σοβαρευτώ, έκτακτες συνθήκες, είτε μετράμε θύματα ως χώρα, είτε όχι, από τον θανατηφόρο ιό.

Με μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις υπερβολής, το ελληνικό κράτος, όπως έπραξε από συστάσεώς του, νομίζω, αντιδρά παρορμητικά και εν πολλοίς επικοινωνιακά σήμερα, για το φαινόμενο που απασχολεί την ανθρωπότητα.

Ωστόσο, η ακύρωση των… καρναβαλίων ούτε το τέλος της ζωής μας σημαίνει, ούτε την δια παντός κατάργηση των εθίμων μας συνιστά.

Το κόστος της κοινής υπουργικής απόφασης είναι προφανώς σημαντικό για τους Δήμους και τους πολιτιστικούς συλλόγους που είχαν από καιρό προετοιμαστεί. Συγκρίνετε ας πούμε την οικονομική ζημιά της ακύρωσης των τζαμαλών, με τις αντίστοιχες ακυρώσεις στα καρναβάλια της Βενετίας και της Πάτρας, όπου τα μεγέθη είναι εντελώς άλλα.

Προέχει ωστόσο η δημόσια υγεία και θα ήταν καλό να λείψουν και οι υπερβολικές αντιδράσεις από μέρους των επαγγελματιών που προσδοκούσαν να βγάλουν καλό μεροκάματο αυτές τις μέρες, λόγω των επισκεπτών και με τη διασκέδαση των ντόπιων. Στο κάτω κάτω, τα καφέ μπαρ μπορεί να γεμίσουν ευκολότερα χωρίς τζαμάλες, αν ο κόσμος δεν αντιληφθεί το νόημα της απαγόρευσης και θελήσει ντε και καλά να βγει να γλεντήσει το Σαββατοκύριακο.

Μας φτάνουν οι υπερβολές των κυβερνώντων, παιδιά!

 

Το θέμα στο Περιφερειακό

Αυτό το θέμα των ημερών τώρα, θα συζητηθεί και στο περιφερειακό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης.

Έχει κατατεθεί θυμίζω, επερώτηση στην περιφερειακή αρχή, από την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» αλλά ούτως ή άλλως, όφειλε η διοίκηση της Περιφέρειας να ενημερώσει το σώμα για τις εξελίξεις και το βαθμό συμμετοχής της σε κάθε δράση πρόληψης και αποτροπής διάδοσης του ιού στην περιοχή μας (το τελευταίο ωστόσο δεν είναι και τόσο αυτονόητο, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη εμπειρία με το προσφυγικό, τη συνάντηση για την Ιόνια Οδό κτλ., και ο Περιφερειάρχης συνηθίζει να ενημερώνει το περιφερειακό συμβούλιο για ό,τι γουστάρει και όχι για ό,τι προκύπτει ως επείγουσα επικαιρότητα. Αν δεν πολυγουστάρει πάλι… τα λέει μόνος του την επόμενη, με συνέντευξη τύπου…).

 

Η επικαιρότητα και οι ανάγκες

Παίχτηκε ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη, ένα έντονο παρασκήνιο, στην προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να… «ανταλλάξει» τη συζήτηση για τον κορωνοϊό με τη συζήτηση που χρωστάει εδώ και καιρό, για το προσφυγικό!

Για ολόκληρο το Φεβρουάριο, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν συνεδρίασε καθόλου, φέρνοντας πια τις συνεδριάσεις σε μία ανά περίπου 40 μέρες, όπως αυστηρά προβλέπει ο νόμος, γεγονός αποκαλυπτικό της αντίληψης… ανοιχτών οριζόντων δημοκρατίας και δημόσιου διαλόγου της παρούσας διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Επιχείρησε λοιπόν, ματαίως, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου να διαπραγματευτεί με τους επικεφαλής των παρατάξεων την ανταλλαγή του ενός θέματος με το άλλο, θέλοντας να σπρώξει ακόμα περισσότερο στο απώτερο μέλλον τη συζήτηση για το προσφυγικό που ούτως ή άλλως, δε μπορεί να είναι μια κι έξω. Το προσφυγικό είναι ένα δυναμικό θέμα που έχει ενδιαφέρον να το συζητήσεις χθες, όταν ήλθε ας πούμε ο Μηταράκης και όταν γινόταν χαμός στην Άρτα με τις προτάσεις χωροθέτησης προσφυγικών δομών, ενώ σήμερα δεν έχει την ένταση που είχε το θέμα χθες, για την Ήπειρο μιλώντας. Θα την έχει ενδεχομένως αύριο ξανά, για κάποιον άλλο λόγο, η Περιφερειακή Αρχή όμως, φέρνει ή δε φέρνει το θέμα, ανάλογα με το πώς τη βολεύει.

 

Pathetic που θα έλεγαν κι οι Εγγλέζοι…

Σε κάθε περίπτωση και τώρα η συζήτηση για το προσφυγικό θα είναι χρήσιμη, μήπως και μάθουμε τι ζήτησε από τον Περιφερειάρχη ο Μηταράκης και γιατί τέλος πάντων… οι Δήμαρχοι δεν καταδέχτηκαν να συναντήσουν τον Υπουργό Μετανάστευσης στην Περιφέρεια, όπως τους έκανε το… ορίστε… ο Περιφερειάρχης…

Εξαιτίας της επικαιρότητας του κορωνοϊού όμως, σκέφτηκαν στην Περιφερειακή Αρχή πως θα μπορούσαν να αποφύγουν ξανά τη συζήτηση για το προσφυγικό και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου τηλεφώνησε στους επικεφαλής των παρατάξεων, προτείνοντάς τους την «ανταλλαγή»… Αυτοί αντέδρασαν έντονα, με πρώτο το Ριζόπουλο και τελικώς τα μάζεψε ο πρόεδρος κακήν κακώς.

Απογοητευτική με δυο λόγια, για να μην πω αξιολύπητη… η λειτουργία του ανώτατου συλλογικού οργάνου της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο.

 

Καλώς τα… τα παιδιά

Με τις εξελίξεις από την Αθήνα και το Υπουργείο Υποδομών, τα πράγματα σκουραίνουν επικίνδυνα γύρω από την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού ως την Κακαβιά.

Αυτό παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στη χθεσινή του συνέντευξη, λέγοντας μάλιστα πως του έπεσαν όλα μαζί…

Για πρώτη φορά επικαλέστηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί καταλαβαίνει ότι δε μπορεί να αντέξει όλες αυτές τις φάπες που πέφτουν εσχάτως στο σβέρκο της Περιφέρειας Ηπείρου, με προσφυγικό, οδικούς άξονες κτλ.

Χθες ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησης τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και αποφάσισε καθώς φαίνεται, στα δύσκολα, να γίνει θεσμικός…

Μέχρι τώρα πορεύονταν μόνος του, γιατί νόμιζε ότι τα ξέρει όλα και ότι μπορεί να τα κάνει καλύτερα από όλους.

Τώρα πώς ξαφνικά θυμήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν την τελευταία φορά, μετά την πρώτη συνάντηση στη βουλή για τους οδικούς άξονες, απαξίωσε να πει και μια κουβέντα έστω στο σώμα, ενώ παραχώρησε συνέντευξη τύπου την επομένη της συνεδρίασης;

Ψυχολόγος στο δημοτικό

Στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας από την άλλη, δε λείπουν οι συνεδριάσεις.

Ούτε η διάθεση για συζήτηση…

Με αποτέλεσμα, εκεί να συμβαίνει το εντελώς αντίθετο από ό,τι στο Περιφερειακό: ατέλειωτη συζήτηση για εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, σε βαθμό που η σχετική διαδικασία καταντά ομαδική ψυχοθεραπεία. Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος καταθέτει τον… πόνο του στο σώμα, υπό μορφή ερώτησης προς τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τους προέδρους των Νομικών Προσώπων.

Θα συνιστούσα μάλιστα στο Δήμαρχο, να κοιτάξουν να προσλάβουν έναν ψυχολόγο, με ορισμένης διάρκειας σύμβαση, για να βοηθάει τη διαδικασία και ένας επαγγελματίας… βρε αδερφέ!

 

Το πάρτι μασκέ

Η θεματολογία για τα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα δυστυχώς δεν ξεφεύγει μόνο με ευθύνη των δημοτικών συμβούλων της κάθε παράταξης που ρωτά ο καθείς από αν θα συντηρηθεί η παιδική χαρά του χωριού του, μέχρι το αν έχει καθαριστεί από τη ΔΕΥΑΙ η δεξαμενή του χωριού του…

Προχθές, ξέφυγε και επικεφαλής παρατάξεων.

Ο Θωμάς Μπέγκας ενημέρωσε την παράταξή του, στη συνάντηση που προηγήθηκε της συνεδρίασης, πως θα έβαζε το θέμα του πάρτι μασκέ του ΔΗΠΕΘΕ, ζητώντας το λόγο αφενός γιατί δήθεν καταστρέφονται τα θεατρικά κουστούμια και αφετέρου, γιατί ήταν ακριβή η συμμετοχή των 30 ευρώ για το πάρτι… Η οποία συμμετοχή ήλθε κατόπιν συγκεκριμένων προσκλήσεων, σε μικρό αριθμό ανθρώπων, ήταν δηλαδή ας πούμε ένα… πριβέ πάρτι.

Το κάνει θέμα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο ένας πρώην Δήμαρχος; Γνώμη μου είναι πως ασφαλώς και όχι, αν θέλει να είναι σοβαρός.

Την ίδια άποψη είχαν και δημοτικοί σύμβουλοι της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα» στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, αλλά ο Μπέγκας έκανε το δικό του.

 

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

 

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons