ΔΗΓΜΑΤΑ 29/3/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 29/3/2018

Ψήνεται κι άλλη υποψηφιότητα για τη ΝΟΔΕ ΝΔ

Μια τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ που μπορεί να ταράξει λίγο τα λιμνάζοντα νερά… σιγοψιθυρίζεται τις τελευταίες μέρες.

Αν όντως προχωρήσει, θα έχουμε δύο Θεόδωρους υποψήφιους προέδρους… Μετά τον Θεόδωρο Τζαρούχη που πρώτος κατέθεσε υποψηφιότητα, υπάρχει ενδιαφέρον σχετικό και από τον Θεόδωρο Παπακώστα – θυμίζω πως από μέρα σε μέρα πρόκειται να κατατεθεί επίσημα και υποψηφιότητα από τον Κωνσταντίνο Ζιάβρα.

Το όνομα Θεόδωρος Παπακώστας δεν είναι γνωστό σε έναν ευρύ κύκλο Νεοδημοκρατών, στον οποίο απευθύνθηκα για να αντλήσω πληροφορίες αλλά ο άνθρωπος όπως κατέληξα, μόνο τυχαίος δεν είναι…

Είναι γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και ασχολείται χρόνια με τα του επαγγελματικού του χώρου. Γιατρός λοιπόν, ορθοπεδικός στην ειδικότητα και ελεύθερος επαγγελματίας, σοβαρός, μετρημένος, με καλό λόγο, πολύ καλή προσέγγιση των πραγμάτων και ορθολογιστής – για να μην παρεξηγηθώ, καλά λόγια έχω γράψει και για τους δύο συνυποψηφίους του!

Η διαφορά που κάνει ωστόσο, αυτή η επιλογή, αν προχωρήσει, είναι το… «φρέσκο» του προσώπου. Είναι 40 κάτι ετών και μπορεί να στείλει ένα σήμα ανανέωσης του χώρου.

Όπως μου έλεγε προ ημερών ένα ενεργό στέλεχος της τοπικής ΝΔ, από τη νέα γενιά, «θέλω να δω νέο άνθρωπο στη ΝΟΔΕ. Τους μεγαλύτερους τους πείθουμε να μας ξαναψηφίσουν. Με τους νέους έχουμε πρόβλημα…».

Και δεν ήξερε καν τον Παπακώστα ο εν λόγω Νεοδημοκράτης…

Οψόμεθα!

 

Δεν ξεχνώ…

Πριν το Πάσχα, είχε πει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Νικολόπουλος πως θα λειτουργήσουν οι πέντε από τις έξι Τοπικές Μονάδες Υγείας. Αυτό έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Παρασκευή 9 Μαρτίου.

Υπενθυμίζω πως η 1η ΤΟΜΥ μόνο, λειτουργεί κανονικά δίπλα από το 2ο Λύκειο, το δε προσωπικό της 2ης ΤΟΜΥ που έχει προσληφθεί, εκπαιδεύεται ακόμα και δεν έχει αναλάβει κανονικά καθήκοντα, μιας και ο χώρος που θα φιλοξενήσει τη δεύτερη μονάδα, στο πρώην ΚΕΠ του Δήμου Ιωαννιτών, στην οδό Ναπολέοντος Ζέρβα, δεν έχει καν διαμορφωθεί ακόμα. Με ευθύνη προφανώς της 6ης ΥΠΕ, γιατί το κτίριο έχει παραχωρηθεί.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, το πολύ ως το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, γιατί είναι ημιαργία για το Δημόσιο η μέρα… θα τρέξουν οι διαδικασίες ώστε να στηθούν και να λειτουργήσουν οι άλλες τρεις ΤΟΜΥ: στο εργαστήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ανατολή και στον Κουραμπά, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό.

Τι όχι; Δεν προλαβαίνουμε;

Τρία χρόνια το πολεμάει να το στήσει αυτό το έρμο το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας η εθνοσωτήριος κι ακόμα να το δούμε.

 

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

Μου έκανε εντύπωση πως στο δελτίο τύπου – «σεντόνι» κατά τη δημοσιογραφική αργκό, που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιελήφθηκε συζήτηση σχετική με τις ΤΟΜΥ, από τον επικεφαλής του κλιμακίου που επισκέφτηκε διάφορους φορείς της πόλης, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Χρήστο Μαντά.

Κρατώ μόνο το… μη αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Αποκεντρωμένο Συντονιστή Μιχελάκη, με το θέμα των μονάδων βιοαερίου της ΒΙΠΕ να τίθεται στο επίκεντρο. Αντιγράφω τη σχετική αναφορά της ανακοίνωσης: «είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για το θέμα που αφορά στη γενικότερη αντιμετώπιση των αποβλήτων των παραγωγικών και κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής. Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η βούληση να μελετηθούν λεπτομερειακά όλες οι αποφάσεις για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και οι εκφρασμένες αντιρρήσεις των αρμόδιων φορέων. ώστε το επόμενο διάστημα να προσδιοριστούν οι ανάλογες ενέργειες». Χα!

Δηλαδή, «σύντροφε» Χρήστο, είσαι υπέρ ή κατά των πέντε μονάδων βιοαερίου στη ΒΙΠΕ; Οφείλεις να το κάνεις ξεκάθαρο, απέναντι στους Ζιτσαίους πατριώτες σου.

Τις γνωμοδοτήσεις που είπαν «όχι» στις πέντε άδειες, η υπηρεσία της έγραψε εκεί που δεν παίρνει μελάνι κι εφόσον τήρησε το γράμμα του νόμου, δεν θα της ζητήσει κανείς το λογαριασμό… Το ερώτημα είναι τι πράττει η κυβέρνηση από δω και στο εξής. Η ενδικοφανής προσφυγή από Δήμο και εγκατεστημένους κατετέθη. Εσείς ως βουλευτές θα πιέσετε τον Σταθάκη να την κάνει δεκτή και να απορρίψει τις πέντε άδειες;

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είναι εύκολο να ζητήσετε ξανά ψήφο στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο του Νομού Ιωαννίνων, φιλικά σας το λέω…

 

Το παράπονο του Καχριμάνη

Και κάτι τελευταίο: παντού πήγε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον Αλέκο και το γεγονός σχολίασε στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που έδωσε την Τετάρτη το μεσημέρι, ο ψηλός. Σου λέει «πήγαν στην Αποκεντρωμένη, πήγαν στο Δημαρχείο και δε μπήκαν στον κόπο να περπατήσουν 500 μέτρα για να έρθουν και σε μένα;». Δίκιο…

Τα κολλητιλίκια, όμως φαίνεται, του Αλέκου με τον Αποστόλου είναι «τοξικά», όχι μόνο για τον Περιφερειάρχη – αργά το κατάλαβε αυτός, αλλά τέλος πάντων… – αλλά και για το κυβερνών κόμμα. Αφήστε που τον Αποστόλου και οι ίδιοι οι Συριζαίοι δεν τον έχουν και περί πολλού… Οι δε ταυτίσεις της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με την διοίκηση Καχριμάνη, τα τελευταία τρία χρόνια, μόνο κακό έκαναν στο κόμμα τοπικά – κι αυτοί αργούν να καταλάβουν πράγματα, αλλά τέλος πάντων…

 

Η εκτόνωση της έντασης για τα νήπια

Εκτόνωση της έντασης που προέκυψε στη σχέση Δήμου Ιωαννιτών από τη μια και δασκάλων και Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων από την άλλη, για το θέμα των τετράχρονων νηπίων και της υποχρεωτικής φοίτησής τους από τη νέα χρονιά, σε νηπιαγωγεία, είχαμε το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη συνάντηση στο Δημαρχείο, εκπροσώπων των δύο πλευρών, παρουσία του Θωμά Μπέγκα.

Ο Δήμαρχος δήλωσε διάθεση να εφαρμοστεί ο νόμος της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και στο Δήμο Ιωαννιτών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, γιατί προφανώς, δε θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς.

Η «επανάσταση» έγινε σε πολιτικό επίπεδο αλλά τελείωσε, με το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου το οποίο εισηγήθηκε ο ΟΚΠΑΠΑ. Απόλυτο δίκιο έχει ο Φίλιππος ο Τσουμάνης να φωνάζει με την τσάτρα πάτρα λογική που γίνονται όλα από το κυβερνητικό τσούρμο αλλά ο νόμος είναι νόμος και η επιστήμη εν προκειμένω αποφαίνεται: τα νήπια 4 ετών και άνω πρέπει να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο.

Μετά από τη συνεννόηση της Τετάρτης, δεν έγινε η παράσταση διαμαρτυρίας στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά των δασκάλων, όπως προγραμματίζονταν.

Μένει όμως, μια απορία: κατηγορούμε τους βουλευτές ότι ψηφίζουν μνημόνια χωρίς να τα διαβάζουν. Οι δημοτικοί σύμβουλοι γνωρίζουν πάντοτε τι ψηφίζουν; Είναι δυνατόν μια νηπιαγωγός ας πούμε, να συμφωνεί με το ψήφισμα που λέει «τα τετράχρονα στους παιδικούς»;

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons