ΔΗΓΜΑΤΑ 29/4/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 29/4/2021

Το γύρο της Ελλάδας έκαναν αναμενόμενα, τα μπινελίκια που ακούστηκαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ευθύνη γι’ αυτή την κατάντια έχει αυτός που προκαλεί αλλά και εκείνος που δε συγκρατείται όταν προκαλείται, και απαντά. Δεν είναι εύκολο να προκαλείσαι και να μην αντιδράς σε μια τέτοια κατάσταση, θα μου πείτε.. Δύσκολα γίνεται κάποιος… Χριστός, να τρώει σφαλιάρα και να γυρίζει το μάγουλο.

Μέγιστη ευθύνη γι’ αυτή την εικόνα του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε, όπως υποστήριξα και στα «Δήγματα» της Τρίτης, ο πρόεδρος του σώματος, Σταύρος Παργανάς: επέτρεψε στον Περιφερειάρχη να αρχίσει να βρίζει τον επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» και μετά δεν έκλεισε τα μικρόφωνα, όταν η σύρραξη γενικεύτηκε. 

Το ξέσπασμά του στο τέλος του τσακωμού ικανοποίησε όσους φρίκαραν με αυτά που άκουγαν, αλλά άργησε πάρα πολύ. Ελπίζω αυτό το επεισόδιο να φανεί χρήσιμο στον αγαπητό πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και στην επόμενη μεγάλη φασαρία, να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση, αποτελεσματικότερα.

 

Ο «Αθηναίος»

Άκουσα και κάποιους να δίνουν δίκιο στο Σπ. Ριζόπουλο επειδή απάντησε στην απρόκλητη επίθεση Καχριμάνη.

«Είστε Αθηναίος»! Ήταν η υποτιμητική… κατηγορία που εκτόξευσε ο Περιφερειάρχης κατά του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου»…

Φανταστείτε να ζούσε στο εξωτερικό ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης και να αποφάσιζε να θέσει υποψηφιότητα. Να έχανε στις εκλογές και να ασκούσε τα καθήκοντά του από απόσταση. Αν το να είσαι «Αθηναίος» για τον Καχριμάνη είναι έγκλημα, τι θα ήταν αν ήταν «Αμερικάνος» ή «Εγγλέζος» ο αντίπαλός του… ασούμε;

Κατάντια που προσβάλλει βάναυσα τους χιλιάδες Ηπειρώτες, οι οποίοι μεγαλουργούν μακριά από την πατρίδα τους αλλά και τους μεγάλους Ευεργέτες που έζησαν στο εξωτερικό και έδωσαν τις περιουσίες τους στην πατρίδα, μια τέτοια θεώρηση από τον πρώτο πολίτη της Ηπείρου. Ας το αναλογιστεί λίγο καλύτερα, γιατί του αρέσει η ιστορία και διαβάζει για τα ανδραγαθήματα των μεγάλων Ηπειρωτών. Η στάση του δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη συμπεριφορά. 

Το αν είναι κακό να είναι «Αθηναίος» ή «Ηπειρώτης» ο κάθε Ριζόπουλος, ας αφήσουν οι Καχριμανικοί να το κρίνει στις επόμενες εκλογές ο λαός.

 

Τραμπουκισμός

«Νούμερο της πολιτικής» ο ένας, «κεφάλαιο της πολιτικής» για την Ήπειρο ο άλλος… επειδή τα δέκα χρόνια που διοικεί στο πλευρό του Καχριμάνη, μεταμόρφωσε, έκανε παράδεισο τον τόπο του… (μη χ@σω)…

Μου σηκώθηκε η τρίχα… αλήθεια.

Αν… δοξάζει την πολιτική επιστήμη αυτός που θεωρεί εχθρούς όσους μιλάνε με τον πολιτικό του αντίπαλο, επειδή μιλάνε… τότε ο «πολακισμός», η τεχνητή διαίρεση του λαού, διαπερνά εγκάρσια όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα. Αυτό κάνουν συχνά οι Συριζαίοι τα τελευταία χρόνια. Είπε ένας ηθοποιός, ένας σκιτσογράφος, ένας τραγουδιστής, μια καλή κουβέντα για τον Μητσοτάκη; Πέφτουν να τον φάνε τα τρολ του διαδικτύου…

Μίλησε ο Στουρνάνας με το Ριζόπουλο; Έγινε μισητός ο κεντρικός τραπεζίτης για τους Καχριμανικούς, ακόμα και αν δεν έχει ιδέα πως λένε τον Περιφερειάρχη στην Ήπειρο ο άνθρωπος… Και δεν θα έχει μόνο τους -Ζαίους να τον βρίζουν ο Στουρνάρας… Απέκτησε κι άλλους πολέμιους, τους οπαδούς του Καχριμάνη. Μιλάμε για «χουλιγκανοποίηση» της πολιτικής, για τραμπουκισμό χειρότερο από χειροδικία.

 

Οι εισηγήσεις

Οι εισηγήσεις της Περιφερειακής Αρχής στο εξής θα καταλήγουν με την προτροπή: «αν θέλετε ψηφίζετε, αλλιώς άντε γεια…»! Κάπως έτσι, ολοκλήρωσε τη συζήτηση που προκάλεσε την προχθεσινή αντιπαράθεση ο Τάκης Τσουκαλάς… ε, ο Αλ. Καχριμάνης, για την ανανέωση της θητείας των μελών του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Περιφέρειας Ηπείρου.

Εναλλακτικά, εγώ θα πρότεινα οι εισηγήσεις της Περιφερειακής Αρχής προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, να καταλήγουν και έτσι: «σας ζητώ να ψηφίσετε την εισήγηση της πλειοψηφίας αλλά και να μην ψηφίσετε στα… μας» ή «σας ζητώ να ψηφίσετε την εισήγηση της πλειοψηφίας, εσείς δε της αντιπολίτευσης… να κι αν ψηφίσετε, να κι αν δεν ψηφίσετε…» (με την χαρακτηριστική χειρονομία να συνοδεύει παραστατικώ τω τρόπω την κατάληξη της τοποθέτησης).

Με αυτό τον τρόπο οι συνεδριάσεις θα αποκτήσουν άλλο ενδιαφέρον, είμαι βέβαιος…

 

Άτυπες ενημερώσεις για συνεδριάσεις

Προς τι η άτυπη ενημέρωση προς τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου των Ιωαννίνων από τον πρόεδρο του σώματος, ότι περί τα μέσα Μαΐου θα λάβει χώρα συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία»; Θέλησε η δημοτική αρχή να προλάβει το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ούτως ή άλλως κατατέθηκε;

Επιχειρεί η δημοτική αρχή να προκαθορίσει τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί η συγκεκριμένη συζήτηση; Να αποκλειστεί ο πρόεδρος της «Σχεδίας» ή να προσκληθούν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση, με σκοπό να «ξεχειλώσει» η συζήτηση και να χάσει την ουσία της; 

Αφού λοιπόν, ο πρόεδρος του σώματος ενημέρωσε τις παρατάξεις ότι… κάποια στιγμή θα γίνει η συζήτηση για τη «Σχεδία», ας τους στείλει και μια ακόμα άτυπη ενημέρωση ότι φέτος… θα γίνει και η συζήτηση για τη «Μέριμνα» που επίσης, με επιτακτικό τρόπο έχουν ζητήσει ορισμένες παρατάξεις.

Ως τα τέλη Ιουνίου, το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να εκλέξει τον εκπρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών στη γενική συνέλευση της «Σχεδίας». Αν μέχρι τότε, δεν αλλάξει και αυτή η αρμοδιότητα, πηγαίνοντας στην Οικονομική Επιτροπή, ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ θα πρέπει να ετοιμάζεται για μια ακόμα πολιτική ήττα, αφού δε θα μπορέσει να επιβάλλει στο σώμα τη δική του επιλογή προσώπου.

 

Κατ’ επίφαση διαδικασίες

Ήρθε στα χέρια μου η εισήγηση της διοίκησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) με τους προτεινόμενους όρους διακήρυξης μίσθωσης ακινήτου για τη στέγαση των γραφείων των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών του Ν.Π.Δ.Δ. ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών.

Το προς μίσθωση ακίνητο για τη στέγαση των Γραφείων της Κεντρικής Διοικητικής Υπηρεσίας του Νομικού Προσώπου, λέει μεταξύ άλλων η εισήγηση, «θα πρέπει να βρίσκεται πέριξ του Κεντρικού Δημαρχείου του Δήμου Ιωαννιτών (ή όσο το δυνατό εγγύτερα σε αυτό και όχι μακρύτερα από 300,00μ) εξαιτίας του γεγονότος ότι και οι λοιπές υπηρεσίες (του Δήμου), με τις οποίες υπάρχει συχνή συνεργασία, στεγάζονται στους δρόμους πέριξ του Δημαρχείου, για λόγους εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών… να έχει εύκολη πρόσβαση σε τράπεζες…» κτλ.

Μου φαίνεται λιιιιιγο φωτογραφική η διάταξη αυτή… και εικάζω πως το κτίριο το έχουν ήδη βρει – πιθανώς είναι το ίδιο που στεγάζει σήμερα τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΚΠΑΠΑ – και απλά έπρεπε να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία.

Ποιον εξυπηρετούν ακριβώς, οι κατ’ επίφαση θεσμικές διαδικασίες;

 

Τα εργασιακά κι ο ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις συνεντεύξεις για το νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, μέσα σε μια μέρα!

Αυτό έκαναν οι συντεταγμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων την Τετάρτη… Ο πρώην βουλευτής Γ. Στέφος κατήγγειλε την ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά… ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ που είναι και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έριξε κι αυτός ένα… μπερντάκι στην κυβέρνηση και τέλος, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταδίκασε την κυβερνητική αναλγησία. 

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστά το συγκεκριμένο θέμα… «μητέρα» των αντιπολιτευτικών του μαχών, μετά την αποτυχία της πολεμικής ενάντια στο νόμο Κεραμέως ή τις προσκλήσεις σε συλλαλητήρια ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τα μέτρα της πανδημίας ή τη συμπαράσταση στο «σύντροφο» Κουφοντίνα. Έλπιζαν βλέπετε, να ρίξουν με τα παραπάνω την κυβέρνηση ή έστω, να προκαλέσουν το αντικυβερνητικό μένος που οδήγησε στην ανατροπή του 2015.

Όσο λάθος και να νομοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ωστόσο, όσο άρτιες προγραμματικές θέσεις και να παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης σήμερα – που δεν το κάνει προφανώς… – αν ο Τζανακόπουλος και ο Πολλάκης συνεχίσουν να απειλούν τον κοσμάκη με «εκκαθαρίσεις» αν και όταν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας, αν ο Τσίπρας ειρωνεύεται τη σημασία του εμβολιαστικού προγράμματος στο ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης, μιλώντας για… «ξεστοκαρίσματα», η αξιωματική αντιπολίτευση θα απομακρύνεται από το κρίσιμο ποσοστό του μεσαίου χώρου που κρίνει πάντα, το αποτέλεσμα των εκλογικών μαχών…

 

Ξέχασαν την Ήπειρο

Προ ημερών, ο Πρωθυπουργός δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι: «Η Εγνατία Οδός σύντομα θα αποκτήσει δύο νέους κάθετους άξονες, οι οποίοι θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, που τους απαλλάσσει από διόδια. Η δημοπράτηση μάλιστα τόνισε, θα συμπεριλαμβάνει και την υποχρέωση του αναδόχου να συντηρεί τα συγκεκριμένα έργα για 27 χρόνια»!

Συγκεκριμένα αναφερόταν στις κάθετες συνδέσεις: Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη.

Ο δε αρμόδιος Υπουργός Καραμανλής συμπλήρωσε ότι τα έργα αυτά έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλάνο με δεδομένη χρηματοδότηση, με στόχο οι Νομοί Έδεσσας και Δράμας να βγουν από ένα καθεστώς ιδιότυπης απομόνωσης και να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος ταξιδιού.

Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: παντού προχωρούν ή ξεκινούν οδικά έργα, στο όνομα της οδικής ασφάλειας, της άρσης της απομόνωσης, της ανάπτυξης κτλ. Η Ήπειρος που βρίσκεται σε όλη αυτή τη συζήτηση; Τι κάνουν οι τοπικοί παράγοντες, μετά το στραπάτσο του αποκλεισμού της Ηπείρου από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Γι’ αυτή την αναγκαιότητα, επιβάλλεται κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία. Και αυτός δε μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση ο Περιφερειάρχης, γιατί με το δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το «ναυάγιο». Θα μπορούσαν να είναι οι βουλευτές, ο Δήμαρχος των Ιωαννίνων ή ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons