ΔΗΓΜΑΤΑ 29/5/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 29/5/2021

Η ζωή στο Δήμο Ιωαννιτών συνεχίζεται κάπως έτσι…

Με το Δήμαρχο να επιθεωρεί έργα που κληροδότησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και στις δηλώσεις του να τονίζει ότι όλα είχαν προβλήματα που έλυσε η παρούσα διοίκηση του Δήμου, ώστε να ξεκινήσουν να υλοποιούνται. Αυτό έγινε και χθες, στον Κουραμπά και το Πάρκο των Λακκωμάτων. Καμία κουβέντα εν τω μεταξύ, για το ποιος ενέταξε το έργο στο «Πράσινο Ταμείο», πλέον τέτοιες… επαναλήψεις έχει καταστήσει σαφές πως θα τις αποφεύγει ο Δήμαρχος, όσο και αν αυτό είναι μικροπρεπές.

Αυτό το διάστημα λοιπόν, βλέπουμε πολύ συχνά φωτογραφία του Δημάρχου να υπογράφει συμβάσεις για την έναρξη κατασκευής έργων.

Από την άλλη, υπάρχει το ρίσκο απώλειας χρημάτων για έργα που καθυστερούν ή άλλα, όπως η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, για το οποίο η δημοτική αρχή έκανε μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά.

Στο παρά τρίχα, γλίτωσε ο μεγάλος δακτύλιος – κόμβος Βογιάνου – Πανηπειρωτικό – ώστε προχθές να πανηγυρίζει η δημοτική αρχή για την επικείμενη δημοπράτησή του, αν και ρισκάρισε επικίνδυνα επειδή επέτρεψε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, χωρίς να κάνει κάτι ουσιαστικό για το συγκεκριμένο έργο.

 

Δημοτικό με ΕΣΠΑ

Στο δια ταύτα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Ιουνίου, η δημοτική αρχή θα μιλήσει για τα έργα των προηγούμενων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και που εκτελούνται ή ακόμα ωριμάζουν.

Η συζήτηση μεθαύριο θα έχει το συγκεκριμένο προαναφερθέν αντικείμενο και έτσι, δεν θα κληθεί να παρουσιάσει η δημοτική αρχή το σχέδιό της για το Δήμο.

Ούτε μια ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη προγραμματική περίοδο στο Δήμο Ιωαννιτών επιδιώχθηκε να γίνει από τη δημοτική αρχή ως τώρα, ακολουθώντας τη… μονόχνωτη λογική της Περιφερειακής Αρχής.  

Με την ολοκλήρωση αυτής της θητείας, η επόμενη δημοτική αρχή θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν το σχεδιασμό για την πορεία του Δήμου στα επόμενα χρόνια. Όμως το 2023, το νέο ΕΣΠΑ θα μετρά στην… πλάτη του, ήδη δύο χρόνια και πολύτιμος χρόνος θα έχει χαθεί για το Δήμο.

 

Τους σώνει

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τις προτάσεις του Δήμου Ιωαννιτών για το «Αντώνη Τρίτσης», για το οποίο η προθεσμία υποβολής των προτάσεων των Δήμων λήγει την ερχόμενη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, ο Περιφερειάρχης σώνει όπου μπορεί τη διοίκηση Ελισάφ, όπως συνέβη με τα δίκτυα της λεωφόρου Νιάρχου, έργο της ΔΕΥΑΙ που όμως, έβαλε την υπογραφή του στη σύμβαση με τον ανάδοχο ο Αλ. Καχριμάνης (!), φοβούμενος την πορεία του έργου, λόγω του ενδεχομένου να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις της δημοτικής επιχειρήσης, εξαιτίας της παράνομης σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ.

 

Σας ενημερώνω…

Επειδή ξέρω πόσο αγωνιάτε για το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για το Παλαιστινιακό, είμαι υποχρεωμένος να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις, σε συνέχεια των «Δηγμάτων» της περασμένης Πέμπτης – και προφανώς είμαι ο μόνος από όσο αντιλαμβάνομαι, που εξακολουθεί και ασχολείται με τόσο καυτά θέματα, για την πόλη μας, για το Δήμο μας, για τη χώρα μας και την εξωτερική της πολιτική…

Η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου στην οποία κλήθηκαν από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη, για να… ξαναπροσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ένα ομόφωνα ψήφισμα, ομόφωνο, το τονίζω, δεν έγινε, γιατί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης σνομπάρισαν τον πρόεδρο και τον εμπαιγμό, θα πρόσθετα επίσης…

Έτσι, θεωρητικά και εφόσον το ψήφισμα της Όλυς Τσουμάνη φέρει τις υπογραφές των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», «Ιωάννινα_2023», «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, άρα ο πρόεδρος οφείλει να εκτελέσει την απόφαση του σώματος και να το δώσει στη δημοσιότητα. Κάθε τι άλλο, ακόμα και η προσπάθεια να επιτευχθεί ομόφωνη απόφαση ή ένα ψήφισμα στο στυλ «καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται» ή ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα» που λένε ο Νετανιάχου, ο Μπάιντεν και ο… Δένδιας… δεν είναι όχι απλά αποδεκτά αλλά παραβιάζουν τα καθήκοντα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. 

 

Τι να κάνει

Για να μην ξεχνιόμαστε, το πολύ λιτό κείμενο που κατέθεσε η παράταξη του ΚΚΕ στο δημοτικό συμβούλιο πριν από δέκα μέρες, λέει τα εξής: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Πρέπει να επιδιωχθεί μία δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού μέσα από την προώθηση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινού περί δικαιοσύνης αισθήματος. Στη βάση αυτή ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015».

Αυτό το ψήφισμα έχει συνυπογράψει η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και αυτό ζητά η Όλυ Τσουμάνη από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να δημοσιοποιηθεί. Με χθεσινό της μήνυμα προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, η σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κοινοποιεί την απόφαση της Βουλής για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από το 2015, παρακαλεί τον Πρόεδρο να την κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και να κοινοποιήσει σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου το σχετικό ψήφισμα που πλειοψήφισε. 

Αυτό οφείλει να κάνει ο πρόεδρος για να τελειώνουμε.

 

Για να τελειώνουμε

Και για να τελειώνουμε γενικώς με το συγκεκριμένο θέμα, οφείλω εδώ να εξηγήσω τους λόγους που η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ζορίζεται ο Δήμαρχος. Δεν είναι το θρήσκευμά του και το ενδεχόμενο να νοιώθει πιο κοντά του, τους Ισραηλινούς απ’ ότι τους Παλαιστίνιους. 

Η αντιπολίτευση πιστεύει πως ο Δήμαρχος ταυτίζεται με την κυβέρνηση και αυτό τον αποτρέπει από το να δώσει την έγκρισή του σε ένα ψήφισμα που θα είναι κόντρα στην κεντρική πολιτική της κυβέρνησης.  

Το ψήφισμα θεωρητικά δεν ταιριάζει μόνο στην παράταξη που στηρίχθηκε από τη ΝΔ στις εκλογές του 2019. Οι στηρίξεις ωστόσο ανήκουν στο παρελθόν, και κανείς δεν θα ζητήσει σήμερα τα ρέστα από την Τ. Καλογιάννη για ένα ψήφισμα για το παλαιστινιακό… Άρα, εδώ παίζει και λίγο σκοπιμότητα.

 

Οι μάγκες

Η μαγκιά του νεοέλληνα εκδηλώνεται αυτό τον καιρό, στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Οι «μάγκες» νεοέλληνες που ως γνωστόν, είναι πιο έξυπνοι από όλους τους επιστήμονες του κόσμου μαζί που λένε πως «καλό εμβόλιο είναι το γρήγορο εμβόλιο», ειδικεύονται στην φαρμακολογία. Ξέρουν τα πάντα για τα τέσσερα εμβόλια κατά της covid-19 και επιλέγουν μόνο το καλύτερο.

Καλύτερο τώρα, δεν είναι αυτό της Pfizer αλλά το Johnson and Johnson, το μονοδοσικό. Και αν και όλα τα εμβόλια αυτής της εταιρείας προορίζονται για τους εμβολιασμούς των νησιωτών, οι Γιαννιώτες δηλώνουν ψεύτικους Ταχυδρομικούς Κώδικες ως τόπο μόνιμης κατοικίας για να πάνε στην Κέρκυρα ή τη Λευκάδα να εμβολιαστούν.

«Τρώνε» έτσι τα εμβόλια που προορίζονται για τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι θα εκτεθούν σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω του τουρισμού αλλά και θα πρέπει να κατοικήσουν σε covid-free νησιά, για να προσελκύσουμε τουρισμό.

Εδώ υπάρχει προφανώς μια τρύπα στο σύστημα που δεν έχει αντιληφθεί ακόμα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το κατήγγειλε χθες η ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό, με πολλούς Γιαννιώτες. 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons