ΔΗΓΜΑΤΑ 29/6/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 29/6/2019

Την αυτοδυναμία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, την προεξοφλούν πλέον όχι μόνο οι κομματικοί αλλά και οι αντίπαλοι, όπως στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Ενδεχομένως βολεύει περισσότερο και από την ίδια τη ΝΔ, αυτούς, η κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής για να αποφύγουν διχαστικά διλήμματα, την 8η Ιουλίου του τύπου «με το Μητσοτάκη ή στην αντιπολίτευση; Ακυβερνησία ή ανάληψη ευθυνών τις οποίες θα πληρώσουμε αύριο πάλι;».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ σε ιδιωτική μας κουβέντα με διαβεβαίωνε πως βλέπει αυτοδυναμία του Μητσοτάκη… 100%. Και είναι από τους ανθρώπους που τις τελευταίες μέρες, «οργώνουν» τη χώρα με περιοδείες τους, οπότε κάτι περισσότερο από εμένα θα έχει αντιληφθεί αυτός για το κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες, στην κοινωνία.

 

Όλοι συμφωνούν για το κλίμα

Κλίμα βουβό όπως έγραψα κατ’ επανάληψη το προηγούμενο διάστημα…

Κλίμα απάθειας για τις εκλογές το οποίο καταγράφουν όλοι, ανεξαρτήτως παρατάξεως στην οποία ανήκουν. Το ίδιο λέει ο Νεοδημοκράτης, το ίδιο λέει και ο ΚΚές, το ίδιο και ο ΜΛΚΚές… (ΜΛ-ΚΚΕ είναι το κόμμα του τελευταίου για όσους αγνοούν μια από τις παραδοσιακότερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με συνέπεια… που κατεβαίνει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών και το οποίο σε αυτές τις εκλογές, κατεβαίνει αυτόνομα σε σχέση με το ΚΚΕ-μλ). Το εννοώ ότι έχω καταγράψει την αντίστοιχη άποψη από προερχόμενους και από τα τρία προαναφερθέντα κόμματα.

Σε αντίθεση με την οργή που ένοιωθαν προ των ευρωεκλογών οι Έλληνες – γιατί είχαν τόσο καιρό να ψηφίσουν, μιας και μας κακόμαθε ο Τσίπρας το 2015… – σε αντίθεση με την ορμή με την οποία ανέμεναν τη στιγμή να φτάσουν πάνω από την κάλπη για να «μαυρίσουν» το ΣΥΡΙΖΑ, τον τελευταίο καιρό δεν ασχολούνται, αλλάζουν το κανάλι όταν βλέπουν πολιτικές συζητήσεις, στις οποίες παρεμπιπτόντως, πασχίζουν να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι βουλευτές.

Πώς μεταφράζεται αυτό; Είτε ως πρόθεση αποχής από τις εκλογές που στην περίπτωση αυτή θα είναι μεγάλη, είτε ως ειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας να στηρίξει το διαφαινόμενο νικητή.

 

Η ανανέωση της ΝΔ

Παρακολουθώντας αυτές τις μέρες, την προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων των διαφόρων κομμάτων, έχω να επισημάνω σε σχέση με τους υποψήφιους της ΝΔ το εξής:

Έχουμε τις τρεις γυναίκες και έχουμε και το νεώτερο του ψηφοδελτίου, Κωνσταντίνο Δαρδαμάνη. Οι τέσσερις αυτοί υποψήφιοι έχουν να καλύψουν ένα προεκλογικό «σπριντ», διάρκειας λιγότερων από 20 ημέρες.

Και θα πει κάποιος ορθά, ενδεχομένως: «μα, τώρα περίμεναν να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα στο κομματικό ακροατήριο, αυτοί οι άνθρωποι που πασχίζουν να κάνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες;».

Αν για μια – δυο, από τις γυναίκες ήταν σχεδόν σίγουρο εδώ και πολύ καιρό, εδώ και μήνες, πως θα είναι υποψήφιες, για τους άλλους δεν ήταν. Επομένως, δε μπορούσε ο Δαρδαμάνης, επί παραδείγματι, να γυρίζει στα χωριά και να δηλώνει υποψήφιος βουλευτής.

Δεν ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης τους υποψήφιους βουλευτές, τους προερχόμενους από το Μητρώο Στελεχών, τον περασμένο Γενάρη, όπως είχε υποσχεθεί και στέρησε τότε, το δικαίωμα σε νέους ανθρώπους να «χτίσουν» το προφίλ του υποψηφίου, σε ένα βάθος χρόνου.

Άρα είναι πολύ δύσκολο η ανανέωση που ευαγγελίζεται η ΝΔ, σε ποσοστά άνω του 50% για τα ψηφοδέλτιά της, να οδηγήσει και σε ουσιαστική ανανέωση της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

 

Δεν το μπορώ

Δε μπορεί πάντως κανείς να αρνηθεί πως με τα λάθη τους, τους ερασιτεχνισμούς τους ενδεχομένως, τις άγνοιές τους και τις παραλείψεις τους, οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων δίνουν τον αγώνα τους (αυτό που δε μπορώ μόνο, όπως ξαναείπα, είναι οι αποθεωτικές ανακοινώσεις του στυλ «έγινε δεκτός με πολύ θερμό τρόπο, ο τάδε υποψήφιος» ή «ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή του τάδε βουλευτή από τους κατοίκους του τάδε χωριού»… Στακάτε ρε σεις: αφού είναι τόσο λαοφιλής ο υποψήφιος/η υποψήφια, γιατί κρύβονταν τόσα χρόνια;).

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ο Γιώργος ο Αμυράς είναι από τους υποψήφιους βουλευτές που με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναπτύξει μια στενή σχέση, ο συγκεκριμένος λόγω του προηγούμενου εκλογικού του ακροατηρίου. Υποψήφιος Δήμαρχος στην πρωτεύουσα, υποψήφιος βουλευτής και βουλευτής στην Αθήνα κτλ. Εκεί, η επαφή με τους ψηφοφόρους περνάει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγκαστικά.

Και ερχόμενος στα Γιάννενα ο άνθρωπος συνέχισε ό,τι έκανε και όσο πολιτεύονταν στην Αθήνα. Αν δει λοιπόν κανείς το προφίλ του στο facebook ας πούμε, μπορεί και να θεωρήσει πολύ «αμερικάνικο»… το στυλ του προεκλογικού του αγώνα στα Γιάννενα: επισκέψεις σε κτηνοτροφικές μονάδας, φωτογραφίες με γέροντες ή κατοίκους διαφόρων ξεχασμένων χωριών του Νομού μας κτλ. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραλείπει τις άλλες μορφές προεκλογικής προβολής που ακολουθούν και όλοι οι πιο… παραδοσιακοί για τα Γιάννενα, συνυποψήφιοί του.

Το επισημαίνω αυτό πάντως, σε σχέση κυρίως με τα social media γιατί αν δεν το έχετε προσέξει, τουλάχιστον κάποιοι εκλεγμένοι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ούτε προφίλ στο facebook. Και όπως μου έλεγε ένας βουλευτής κάποια στιγμή, «αν πολιτευόμουν στην Αθήνα θα το έκανα. Για τα Γιάννενα, δεν είναι απαραίτητο το facebook».

Προφανώς και αυτός ξέρει καλύτερα από εμένα…

 

Συγκρίσεις…

Άκουσα (από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων) στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έναν Δήμαρχο αρκετά πεσμένο.

Αν δεν κάνω λάθος, ήταν μια από τις λίγες φορές που όταν αναφέρονταν ο Θωμάς ο Μπέγκας στον εαυτό του, δεν έλεγε «ο Δήμαρχος»…

«Οι θέσεις ευθύνης δεν είναι για να περνάμε καλά!» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο απερχόμενος Δήμαρχος, αναφερόμενος στα προβλήματα λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων που πιθανά θα φέρουν για τα επόμενα χρόνια, τόσο αυτόν όσο και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Μάκη Χρυσοστόμου, αρκετές φορές στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για διάφορες μεγάλες ή λιγότερο σοβαρές καταγγελίες. Έτσι συνέβαινε πάντα, έτσι θα εξακολουθήσει να γίνεται.

Δεν ξέρω αν ο Θωμάς είχε την εντύπωση μέχρι σήμερα και πριν χάσει τις εκλογές, ότι οι θέσεις ευθύνης είναι για το χαβαλέ… Δεν το πιστεύω δηλαδή…

Απέναντί του όμως, όταν το έλεγε προχθές αυτό, είχε έναν πρώην Δήμαρχο που έχει δεινοπαθήσει από την καταγγελιομανία των δικών του αντιπολιτεύσεων και ό,τι έζησε ο Θωμάς αυτά τα πέντε χρόνια, σε σχέση με εκείνον, είναι απλά παιδική χαρά!

 

Προκλήσεις

Από την δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας τώρα, η εικόνα που αποκόμισα από τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, ήταν μια κατάσταση οιονεί… αποσύνθεσης…

Μπορεί ας πούμε, ο Μπρέχας να ρωτάει το δημοτικό συμβούλιο (!) για τον τρόπο που θα αξιοποιήσει η δημοτική αρχή τα χρήματα του «ΦιλοΔημου», για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, όταν ο ίδιος είναι εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων και ο Κατηρτσίδης είναι ο αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος για τα αδέσποτα, ως αντιδήμαρχος; Έπρεπε ο διάλογος να γίνει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, επειδή δε μιλιούνται οι δύο μεταξύ τους, ή τι άλλο να υποθέσω;

Η δε συζήτηση για την «ΟΑΣΗ» ήταν ακόμα πιο ενδεικτική ότι αρχίζει να «χάνεται η μπάλα»… στην παράταξη της πλειοψηφίας του απερχόμενου αλλά και του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά του για λόγους αξιοπρέπειας πάνω από όλα, ο Θωμάς Μπέγκας, είναι να καταφέρει να κρατήσει ενωμένη την παράταξή του για την τετραετία που ο λαός την έταξε στην αντιπολίτευση.

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 29/6/2019)

Show Buttons
Hide Buttons