ΔΗΓΜΑΤΑ 29/8/2019 (Πανελλαδικές για μαμάδες και μπαμπάδες…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 29/8/2019 (Πανελλαδικές για μαμάδες και μπαμπάδες…)

Πανελλαδικές εξετάσεις είναι η στιγμή που ο Έλληνας μπαμπάς και η Ελληνίδα μαμά θα ποστάρουν στο facebook, ίσως για μοναδική φορά στη διάρκεια όλου του χρόνου, φωτογραφίας τους με το βλαστάρι τους που πέτυχε να εισαχθεί στην ανώτατη εκπαίδευση – συνήθως δεν έχει καμία σημασία το τμήμα και το Πανεπιστήμιο που περνάει το παιδί.

Ο γονιός πρέπει να δείξει χαρούμενος και να το δηλώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… (επισημαίνω το παραπάνω γιατί προσωπικά εξακολουθώ να μη μπορώ να συγχρονιστώ και εγκλιματιστώ με τη λογική των social media και να αφήνω τη μάνα μου, ας πούμε, να διαδώσει κάθε φορά, τα καλά προσωπικά και οικογενειακά νέα στο σόι, με πιο παραδοσιακούς τρόπους… Όσο για το που πίνω καφέ ή ποτό κάθε τόσο, ή για το που κάνω μπάνιο ή που έκανα διακοπές, πιστεύω ακράδαντα πως δεν αφορά ούτε κατά διάνοια, κανέναν απολύτως άλλον, πλην εμού…).

Συγχαρητήρια όπως και να ’χει, σε όλα τα παιδιά που πέτυχαν το πρώτο μεγάλο όνειρό τους, είτε είναι παιδιά των περιγραφέντων γονιών είτε όχι…

 

Τα «πανεπιστημιοποιημένα» τμήματα των ΤΕΙ

Η φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση εμπεριείχε και ένα ειδικό ενδιαφέρον για τη συμπεριφορά των «πανεπιστημιοποιημένων» τμημάτων των πρώην ΤΕΙ, εκείνων των ΤΕΙ συγκεκριμένων και Πανεπιστημίων πλέον, των… πρόθυμων διοικήσεων που συναίνεσαν εύκολα στην κατάργηση του τεχνολογικού τομέα της εκπαίδευσης στη χώρα μας, επειδή αυτό βόλευε ψηφοθηρικά την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ανωτατοποίηση των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου εν προκειμένω, δεν άλλαξε την εικόνα των βάσεων εισαγωγής προς το καλύτερο, στα μάτια των υποψήφιων φοιτητών. Αντίθετα, το «Γεωπονικό» της Άρτας για παράδειγμα, χάνει σχεδόν 2.000 μόρια σε σχέση με το καλό παρελθόν του, ως… φτωχό πλην τίμιο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, το ίδιο ισχύει και για το Τμήμα Λογοθεραπείας που λειτουργεί στα Γιάννενα και το οποίο βλέπει τη βάση του το 2019, να πέφτει κατά κοντά 1.000 μόρια κοκ.

 

Αυτοκριτική και ευπροσάρμοστοι

Ως εκ τούτου, πως πιστεύουν ότι άλλαξαν τη ρότα των συγκεκριμένων ακαδημαϊκών τμημάτων των πρώην ΤΕΙ οι πρώην κυβερνώντες, έχει ένα ενδιαφέρον να μας το εξηγήσουν.

Σαφώς πιο εκτεθειμένοι και εξίσου υπόλογοι για τη στασιμότητα της κατάστασης, στα μάτια των τοπικών κοινωνιών, είναι οι διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που πρωταγωνίστησαν στις ενοποιήσεις ΤΕΙ και Πανεπιστημίων.

Πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία μπαίνεις με μέσο όρο γραπτών «5» (!) έχει και η Ήπειρος λοιπόν. Και αυτό είναι ακόμα χειρότερο όταν μιλάμε για «πανεπιστημιακό» τμήμα και όχι για το τμήμα ενός ΤΕΙ, όπως αντιλαμβάνεται κανείς.

Ο επιφανειακός και επιπόλαιος τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε μια σειρά πραγμάτων η προηγούμενη «κατάσταση», στην περίπτωση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι πρόδηλος και προσωπικά, δεν έχω σταματήσει να τον στιγματίζω εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Για να το κλείσω, δεν ελπίζω ότι θα ακούσω λόγια αυτοκριτικά από κανέναν, από τους ντόπιους πρωταγωνιστές αυτού του… «ανοσιουργήματος». Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων άλλωστε, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γενικά πολιτικά… ευπροσάρμοστος και θα κάνει ό,τι του πουν, αν και δυστυχώς, το Υπουργείο Παιδείας δε μπορεί να κάνει και πολλά σήμερα, για να αναστρέψει μια ζημιά που ήδη έγινε, στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

 

Ήσσων προσπάθεια

Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα αυτόν συμπυκνώνεται στα λόγια της πρώην Υφυπουργού Παιδείας, νυν αναπληρώτριας τομεάρχου παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μερόπης Τζούφη, η οποία σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» την Τρίτη, τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, κατά της βάσης του «10» και υπέρ της περαιτέρω αύξησης του αριθμού των εισακτέων (κόντρα προφανώς, το τελευταίο, και στις εισηγήσεις των ίδιων των Πανεπιστημίων…).

Αυτή ακριβώς η λαϊκίστικη πολιτική, η αποθέωση της ήσσονος προσπάθειας, χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα 4,5 χρόνια που κυβέρνησε τον τόπο.

 

Αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης ζορίζονται αυτό τον καιρό, για δύο λόγους: γιατί θα μειωθούν τα χρήματα που βάζει στην τσέπη του ο κάθε βουλευτής και γιατί θα πρέπει να ξεβολευτούν διάφοροι μετακλητοί που δήθεν χρησιμοποιούσε ως τώρα, ο κάθε εκλεγμένος βουλευτής και που αν επρόκειτο για δημόσιο υπάλληλο, τον αποσπούσε από την υπηρεσία του, στις… καφετέριες της εκλογικής του περιφέρειας.

Με βάση τις συζητούμενες εισηγήσεις της ηγεσίας του κόμματος, οι βουλευτές θα κληθούν να αποδώσουν στο κόμμα πέρα από το 20% που σήμερα παρακρατείται αυτόματα, ένα επιπλέον 20% για τις λειτουργίες του κόμματος. Επειδή αυτό το -40% στην βουλευτική αποζημίωση δυσκολεύει πολύ κυρίως τους βουλευτές της περιφέρειας, αφού διατηρούν και εκεί γραφείο, προκρίνεται η λύση να λειτουργούν τα βουλευτικά γραφεία εντός των Νομαρχιακών Επιτροπών. Όπου βέβαια αυτό μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς υπάρχουν και δυσκολίες ανά περιφέρεια, οι οποίες θα εξεταστούν. Στα Γιάννενα πάντως, νομίζω εύκολα λύνεται το συγκεκριμένο θέμα, για τη μοναδική κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου επίσης, θέλουν να επιτύχουν λέει, τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ κόμματος και Κ.Ο., γι’ αυτό έχει προχωρήσει η ιδέα να συγκροτηθεί μια επιτροπή από πρόσωπα που έχουν τα επιστημονικά εφόδια και απόκτησαν εμπειρία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, τα πρόσωπα αυτά να υποστηρίζουν το έργο των επιτροπών κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ληφθεί η απόφαση δύο από τους συνεργάτες τους οι βουλευτές να τους διαθέτουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα ωραία που έρχονται

Αυτά βέβαια, είναι λίγο πολύ τυπικά θέματα που ή έτσι ή αλλιώς θα ξεπεραστούν.

Τα δύσκολα για το ΣΥΡΙΖΑ έρχονται το φθινόπωρο και τα προεόρτια ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες… Είναι τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα της ηγεσίας του κόμματος, έναντι όσων αντιταχθούν στην επιχειρούμενη «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι… «στρατοί» των αντιπάλων αναδιατάσσονται και τοπικά αυτό τον καιρό και αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την έναρξη των «εχθροπραξιών», γιατί ως γνωστόν, με τρέφει η ίντριγκα.

Ίσα που σκέφτομαι να γραφτώ μέλος του κόμματος (αν με δεχτούν, λόγω του παρελθόντος μου), για να ζω τις στιγμές από μέσα…

 

Πρώτος «αξιοποιούμενος»

Ο πρώτος Γιαννιώτης που αξιοποιείται σε θέση της κρατικής μηχανής, είναι ο Πολιτικός Μηχανικός, Χρήστος Βίνης.

Ο Χρ. Βίνης θα είναι o νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ.

Ο Χρήστος Βίνης είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του κεντρικού ΤΕΕ, ανήκει στη λεγόμενη «ομάδα Στασινού» και ήταν, αν δεν κάνω τρομακτικό λάθος, ένα από τα πρόσωπα που είχαν υπογράψει για την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις εσωκομματικές εκλογές του 2016.

 

Έσταζαν μέλι…

Μέλι έσταζαν για την Τατιάνα Καλογιάννη στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Γιώργος ο Ζάψας και ο Μάκης ο Χατζηεφραιμίδης.

Περιέργως πως οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι που ουκ ολίγες φορές, συγκρούστηκαν με την αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος, αυτά τα πέντε χρόνια, στην τελευταία συνεδρίαση που την είχαν απέναντι ως πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, χρησιμοποίησαν ασυνήθιστα καλά λόγια για τη γυναίκα.

«Θα μου ταίριαζε στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά επέλεξε να είναι υποψήφια Δήμαρχος… Θα μας λείψει…» είπε ο Ζάψας και καταλήγοντας τόνισε πως όσο και αν ψάξει υπερτερούν τα θετικά στη θητεία της κ. Καλογιάννη, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Μάκης ο Χατζηεφραιμίδης είπε ανάμεσα στα άλλα, πως «είμαστε πολύ τυχεροί που είχαμε πρόεδρο της Επιτροπής την κ. Καλογιάννη. Η στάση της στην Επιτροπή ήταν σχεδόν άριστη, γιατί κατάφερε να βάλει τον τεχνοκράτη μέσα σε ένα πολιτικό όργανο»…

Δεν αμφισβητώ την αξία της θητείας της κ. Καλογιάννη αλλά σίγουρα εντυπωσιάζει ο τρόπος με τον οποίο την αποχαιρέτησαν οι δύο μέχρι χθες, πολιτικοί της αντίπαλοι.

 

…κι άλλα μέλια…

Την τιμητική τους είχαν στην χθεσινή, τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης…

Προς έκπληξη όλων ημών των παρόντων, μεροκαματιάρηδων του τύπου… όλοι οι εκλεγμένοι στο περιφερειακό συμβούλιο που πήραν το λόγο στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος, με την παρούσα σύνθεση, περιφερειάρχης, πρόεδρος του σώματος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τέλος, περιφερειακοί σύμβουλοι που δεν θα βρίσκονται στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, ευχαρίστησαν τα τοπικά ΜΜΕ για τη δουλειά τους αυτά τα χρόνια!

Τι να πω! Δεν θα πω τίποτα, για να μη χαλάσω το καλό κλίμα…

Από τα «μέλια» της χθεσινής τελευταίας συνεδρίασης, αυτός που μόνο χάλασε την ατμόσφαιρα… ήταν ο Νίκος Ζήκος. Μόνος αυτός κι ενώ όλοι οι άλλοι μίλησαν με καλά λόγια για την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, είπε πως τα τελευταία χρόνια το Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε υπηρεσία, με ευθύνη της διοίκησης. Κι αυτό είναι αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχνιέται ούτε και στις καλές στιγμές…

Tη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης)

Show Buttons
Hide Buttons