ΔΗΓΜΑΤΑ 3/1/2019 (Τα πρώτα της χρονιάς!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 3/1/2019 (Τα πρώτα της χρονιάς!)

Καλή χρονιά

Καλή χρονιά σε όλους εύχομαι, υποψήφιους και μη… (για τους δεύτερους ξεκίνησε ήδη η χρονιά και το επόμενο δίμηνο αναμένεται βαρύ. Όχι για το πρόγραμμα της συγκρότησης προγράμματος, συνδυασμού κτλ. αλλά γιατί έχουν να τρώνε βασιλόπιτα για κανά δίμηνο…).

Για τους υπόλοιπους, ημάς τους μη υποψήφιους, για άλλους το 2019 έρχεται φορτωμένο με πολλή δουλειά, για άλλους το 2019 δεν αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το 2018.

Η μόνη ευχή που κάνω είναι το 2019 να είναι καλύτερο. Διαφορετικό πολιτικά, ενδεχομένως θα είναι, λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων και του αποτελέσματος που αυτές θα φέρουν, το «διαφορετικό» ωστόσο δε σημαίνει αυτόματα και «καλύτερο».

 

Τα μηνύματα των «απερχόμενων»

Ξεκινώντας να γράψω τα πρώτα σχόλια της στήλης για το 2019, δε θα μπορούσα να μη σχολιάσω κάποια από τα Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα που είχαν κάτι να πουν… Όπως του απερχόμενου Περιφερειάρχη και του απερχόμενου Δημάρχου Ιωαννιτών (με το «απερχόμενος» δεν εκφράζω ευχή ή επιθυμία αλλά περιγράφω ένα γεγονός: τελειώνει η θητεία αμφοτέρων, και τώρα αν θα ανανεωθεί ή όχι, είναι μια υπόθεση στα χέρια των ψηφοφόρων και κανενός άλλου)…

 

Προβλεπόμενη η Περιφέρεια

Το μήνυμα του Αλέκου Καχριμάνη είναι πιο συνεπές με το πολιτικό πνεύμα των ημερών. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κάνει έναν σύντομο απολογισμό με τα σημαντικότερα, όπως ο ίδιος κρίνει, πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε και αφού αναφέρεται στην εκλογική χρονιά που ξεκίνησε για όλους, κάνει μια ελαφριά υπόμνηση στο θεμιτό στόχο της νίκης, στις εκλογές του Μαΐου.

Αλλά το μήνυμα κλείνει με την πρέπουσα αισιοδοξία για το νέο έτος, για την Ήπειρο και για τη χώρα μας.

 

Τα ζητούμενα μιας ευχής

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Ιωαννιτών από την άλλη, προδίδει με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, μια κάποια περισσότερη αγωνία για το μέλλοντα εκλογικό χρόνο.

Ο Θωμάς Μπέγκας εύχεται για το 2019 που είναι χρονιά αυτοδιοικητικών εκλογών, «να κυριαρχήσει η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, το μέτρο, η σοβαρότητα και η ορθή κρίση που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τις σωστές επιλογές για το μέλλον του τόπου μας».

Η «ορθή κρίση» με όρους πολιτικής, είναι προφανώς ένα θέμα αρκετά υποκειμενικό: για το νυν Δήμαρχο της πόλης, «ορθή κρίση» σημαίνει ψήφο στην παράταξή του, ώστε να επανεκλεγεί, αίτημα που εξέθεσε και κατά τις τελευταίες δηλώσεις του για το 2018. Για τη λογική ενός πολίτη που δεν είναι ικανοποιημένος από την απερχόμενη δημοτική αρχή, «ορθή κρίση» σημαίνει «μαύρο» στο Μπέγκα.

Αν τέλος η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, το μέτρο, η σοβαρότητα και η ορθή κρίση ήταν στοιχεία που διέκριναν την πολιτική επιλογή των Ελλήνων, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, εξαπανέκαθεν… η χώρα και ο τόπος θα ήταν σήμερα, σε πολύ καλύτερη μοίρα από ότι πραγματικά είναι.

Γι’ αυτό λέω λοιπόν, πως παραείναι αισιόδοξος ο Δήμαρχος! Αλλά ας είναι… Ευχή εκφράζει ο άνθρωπος…

 

Ένα… επί το ορθό, δελτίο τύπου

Σε ένα από τα εορταστικά δελτία τύπου των ημερών, διαβάσαμε και μια είδηση…

Αναφέρομαι στην επίσκεψη της Υφυπουργού Παιδείας Μερόπη Τζούφη στην Κόνιτσα, η οποία έγινε λογικά στις 30 Δεκεμβρίου, γιατί αν πιστέψουμε την… επί το ορθόν επανάληψη (!) της αποστολής του εν λόγω δελτίου τύπου, η επίσκεψη θα γίνει σε 27 ημέρες – στις 30 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, λέει το δελτίο τύπου.

Αν όντως έγινε λοιπόν, η επίσκεψη… περιελάμβανε και μια συνάντηση της Υφυπουργού, με το συντονιστή της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κόνιτσα Γιώργο Τσιλογιάννη, με μέλη της τοπικής ΟΜ (Ομάδας Μελών, για τους αμύητους περί τα συριζαϊκά…) και φίλους, καθώς και με μέλη της αυτοδοικητικής παράταξης Δημοτική Κίνηση Πολιτών Κόνιτσας «Ο τόπος που θέλω να ζώ» και τον επικεφαλής της και υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλειο Σπανό (σ.σ. η ορθογραφία και ο τονισμός είναι ο πρωτότυπος, του δις σταλθέντος και διορθωμένου, υποτίθεται, δελτίου τύπου της Υφυπουργού – της έρμης – Παιδείας).

 

Απλά και… δημοκρατικά

Η είδηση για να σοβαρευτώ, υπάρχει στην τελευταία παράγραφο του δελτίου τύπου που λέει – ολόσωστα αυτή τη φορά, αν εξαιρέσουμε δύο αχρείαστα -ν: «Στην συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις που διαμόρφωσε η απόφαση κοινής καθόδου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, καθώς και ο συντονισμός των κινήσεών τους για την συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου ευρύτερης αποδοχής και νίκης».

Μαθαίνουμε δηλαδή, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Παιδείας και βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων πως το κυβερνών κόμμα έδωσε τη στήριξή του, στο νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Κόνιτσας και προερχόμενο από την Κεντροαριστερά, Βασίλη Σπανό.

Εντελώς… δημοκρατικά δηλαδή, όπως ως τώρα έπραξε η Νομαρχιακή Επιτροπή με την περίπτωση της υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου και όπως πήγε να κάνει η τοπική οργάνωση και με το Δήμο Ιωαννιτών…

Υποθέτω πως ο φίλος Βασίλης – χρόνια πολλά για τη γιορτή του! – μετά τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ που φέρεται να έχει αποσπάσει, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως, δούλεψε και συμφώνησε με την τοπική οργάνωση Κόνιτσας του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν, συμπεριλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιό του κάποια στελέχη. Αν δεν συνέβαινε αυτό, απλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ασχολούνταν με τις δημοτικές εκλογές στην Κόνιτσα, όπως θα συμβεί με δεκάδες άλλους Δήμους, στους οποίους δεν θα βρει πρόσβαση σε κάποιο κεντροαριστερό σχήμα.

Ενδεχομένως αυτό, προσθέτει πόντους στο εγχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως επικεφαλής της οποίας για πρώτη φορά, θα δοκιμάσει ένας νέος άνθρωπος.

 

Άλλα ήθη…

Ο τρόπος ωστόσο, με τον οποίο παρουσιάζεται η συγκεκριμένη απόφαση, δείχνει για μια ακόμα φορά, πόσο στα σοβαρά παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την είδηση θα μπορούσε να ανακοινώσει με ένα δελτίο τύπου η ΟΜ Κόνιτσας ή έστω, η Νομαρχιακή Οργάνωση Ιωαννίνων, αν τα πράγματα δούλευαν κανονικά.

Τώρα, φαίνεται ότι τις εκλογές σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Ηπείρου, τις έκανε προσωπικό ρουσφέτι η κ. Υπουργός…

 

Συνάντηση κορυφής…

Με μια συνάντηση… κορυφής θα ξεκινήσει η προεκλογική χρονιά για τον Σπύρο Ριζόπουλο και ουσιαστικά ο κύκλος επαφών θεσμικής γνωριμίας με τις τοπικές αρχές και τους φορείς της Ηπείρου, για τον επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου».

Η εν λόγω σειρά συναντήσεων εντάσσεται στον τυπικό εκλογικό προγραμματισμό της παράταξης και με την αρχή του νέου έτους, μετράμε αντίστροφα πλέον 133 ημέρες για τον πρώτο γύρο των δημοτικών περιφερειακών εκλογών.

Είναι λογικό ο κύκλος αυτός να εγκαινιάζεται με κάτι εμβληματικό θεσμικά, όπως είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου, αφού η έδρα της Περιφερειακής Αρχής, στην οποία φιλοδοξεί να εγκατασταθεί από το Σεπτέμβριο του 2019 ο Σπύρος Ριζόπουλος, είναι τόπος… απαγορευμένος για τους υποψηφίους Περιφερειάρχες και αντιπάλους του Αλ. Καχριμάνη.

Δεν θα έπρεπε ασφαλώς να είναι έτσι, αλλά δεν το ’χει ο Αλέκος – αυτό που λέμε πολιτικό τακτ… Και σίγουρα, δεν είναι από αυτούς που μπορεί να προσποιηθεί μπροστά στις κάμερες.

 

Οι άλλοι υποψήφιοι

Αναμένω να δω να… φορτσάρουν οι δύο υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς, για τις εκλογές της Περιφέρειας Ηπείρου…

Γιώργος Ζάψας και Δημήτρης Δημητρίου είναι ένα κλικ πιο πίσω από το Ριζόπουλο που έχει ήδη ανακοινώσει ένα σημαντικό κομμάτι του συνδυασμού του.

Δε φαίνεται να αγχώνονται καθόλου ωστόσο, οι δυο τους και ο Δημητρίου που θα έλεγα πως έπεται των άλλων δύο, έχει έτοιμη ομάδα γραμματείας, μερικών δεκάδων υποστηρικτών, τα ονόματα των οποίων πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες ή και ώρες.

Ο δε Ζάψας βρέθηκε στο εξωτερικό, τις μέρες των εορτών, ακολουθώντας για χάρη του γιου του, την ομάδα μπάσκετ του IBC.

O Ζάψας έχει ανακοινώσει την ιδρυτική ομάδα της παράταξής του, αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμα όνομα.

 

Το ψηφοδέλτιο της «Ήπειρος Όλον»

Με μεγαλύτερη ευκολία στους άλλους τρεις Νομούς της Ηπείρου και μικρότερη ευελιξία στο Νομό Ιωαννίνων, συγκροτεί το συνδυασμό της παράταξης «Ήπειρος Όλον», ο επικεφαλής της Δημήτρης Δημητρίου.

Στο Νομό Ιωαννίνων, τα δύο ψηφοδέλτια της Κεντροαριστεράς στο Δήμο Ιωαννιτών δυσκολεύουν την προσπάθεια που ωστόσο προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως τουλάχιστον δήλωσε στη διάρκεια μιας εφ’ όλη της ύλης συνέντευξης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση.

Τέλος, όσον αφορά το συνδυασμό, ο «μύλος» με τη υποψηφιότητα του Χρήστου Μέγα, στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην Άρτα, προκαλεί εντάσεις, ικανές να πλήξουν την προσπάθεια του χώρου, στις αλλεπάλληλες επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Κάτι που παραδέχτηκε ο κ. Δημητρίου.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 3/1/2019)

Show Buttons
Hide Buttons