ΔΗΓΜΑΤΑ 3/10/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 3/10/2020

Νέα επεισόδια σε ένα… «θρίλερ» χωρίς ιδιαίτερη πλοκή, παρά μόνο με ένταση διαρκή, γράφτηκαν αυτή την εβδομάδα στο Δήμο Ιωαννιτών, με νέες συρράξεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Και το φοβερό είναι πως η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, ήταν περιέργως μια από τις ήσυχες συνεδριάσεις από την αρχή αυτής της τετραετίας. 

Το ματς άρχισε την επομένη, με τις ανακοινώσεις των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023». 

Προηγήθηκε η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη και ακολούθησε με ανακοίνωση η παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής, με τη δική της ανακοίνωση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει συνεννόηση μεταξύ τους, αυτό δηλαδή που ο Δήμαρχος λέει «ανίερες και ετερόκλητες» συμμαχίες, αλλά υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός στο ποιος θα κατηγορήσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τη δημοτική αρχή, ποιος θα αποκαλύψει τα περισσότερα… «σκάνδαλα» και αστοχίες της διοίκησης Ελισάφ.

H βασική διαφορά των δύο βέβαια, είναι ο Μπέγκας άφησε πρόσφατα την εξουσία στο Δήμο και τα πεπραγμένα του τον ακολουθούν, η δε Καλογιάννη δεν συνδέονταν μέχρι πριν από ένα χρόνο με την πόλη. Για να το πω αλλιώς, όταν ο Μπέγκας καταγγέλλει τις απευθείας αναθέσεις στη ΔΕΥΑΙ και στο Δήμο, γελάνε και τα πόμολα του δημαρχείου…

 

Η υπόθεση μιας πράξης εφαρμογής

Συμφώνησαν έτσι οι δύο παρατάξεις πως ο Δήμαρχος χειρίστηκε εσφαλμένα το θέμα του λεγόμενου «αγροκτήματος Σταυρακίου» και με δόλο… σε βάρος των ανυποψίαστων περίπου 1.000 κατοίκων της περιοχής Τσιφλικόπουλο και πέριξ, προκειμένου να τους κάνει βασανιστήρια… Να τους ταράξει στη νομιμότητα, με δικαστήρια, αγωγές και τρέχα γύρευε…

Ο… δικομανής κατά την αντιπολίτευση Ελισάφ λοιπόν, επεξεργάστηκε αυτή τη δολοπλοκία που όμως, αποκάλυψαν και τον ανάγκασαν να υπαναχωρήσει στα βρώμικα σχέδιά του, τα «λαγωνικά» των δύο «παρατάξεων» της αντιπολίτευσης. Διαβάζοντας την επομένη του δημοτικού συμβουλίου τις δύο ανακοινώσεις για το θέμα, ομολογώ πως επειδή δεν πήρα και την αντίθεση άποψη, πείστηκα πως – για να σοβαρευτώ – η δημοτική αρχή έκανε πατάτα, με την πράξη εφαρμογής στις περιοχές Δροσιά – Πεντέλη – Ζευγάρια – Τσιφλικόπουλο.

Η αλήθεια όμως, τελικά είναι σημαντικά διαφορετική από εκείνη την πλοκή που παρουσίασαν οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης: η δημοτική αρχή επεδίωξε τη μέγιστη συναίνεση για να πάρει το δημοτικό συμβούλιο μια απόφαση που θα κινείται στο όριο της νομιμότητας, έχοντας ως γνώμονα τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος αλλά και τη μη πρόκληση αναστάτωσης επί δικαίους και αδίκους.

Η υπόθεση αυτή είναι ακροβασία πάνω σε ξυράφι γιατί στο όριο της νομιμότητας κινείται μια απόφαση ενός δημοτικού συμβουλίου που παραγράφει την πιθανότητα μετά από δικαστήρια και ενδελεχέστερο έλεγχο, να αποδειχθεί αν ανάμεσα στους 1.000 δημότες και τις 400 περιουσίες που διανεμήθηκαν το 1929, βρίσκονται σήμερα κάποιοι πως δεν κατέχουν νόμιμα τα οικόπεδά τους. Η δημοτική αρχή στάθμισε τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του Δήμου και τις προοπτικές και είπε πως τέτοια απόφαση δε μπορεί να τη σηκώσει μόνη της. Έφερε λοιπόν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και δυνητικά, το δημοτικό συμβούλιο θα μπορούσε να πει ότι ναι, προχωράει ο Δήμος σε πολυετή και πολυδάπανα δικαστήρια με τους 1.000 δημότες και όπου βγάλει.

 

Θέλει κότσια

Μια τέτοια απόφαση όμως, απαιτεί κότσια πολιτικά που οι αιρετοί μας και οι πολιτικοί μας γενικότερα θα έλεγα, δεν διαθέτουν.

Προτιμούν να χαϊδεύουν αυτάκια και να χάνουν χατηράκια στους γνωστούς και φίλους, όταν μάλιστα υπάρχουν και δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν συμφέροντα στην εν λόγω περιοχή. Αυτοί δεν αρκεί να απέχουν από τις ψηφοφορίες αλλά οφείλουν να το κλείνουν το στόμα, όταν υπάρχουν τέτοια θέματα. Και στις επόμενες εκλογές, το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν, είναι να πάνε σπιτάκια τους. Αρκετά έσωσαν την πόλη.

Ο φίλτατος Γιώργος Βίνης θέλω να πιστεύω ότι δεν απουσίαζε σκόπιμα από την τελευταία συνεδρίαση, γιατί έχοντας χειριστεί για χρόνια το συγκεκριμένο θέμα και νομικός ων, ίσως δεν θα του ήταν και τόσο εύκολο να συναινέσει με την προωθηθείσα τελικώς λύση.  

Για όλους τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης πλην Νάτση, ήταν πανεύκολο να αποφασίσουν να μη γίνει έλεγχος των ιδιοκτησιών και την επομένη να καταγγείλουν τον Ελισάφ για την απόφαση!

Αυτή εν ολίγοις είναι η υπόθεση του «Αγροκτήματος Σταυρακίου» που μας απασχόλησε τα τελευταία 24ωρα.

 

Τον έφτυσαν

Τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λ. Νάτση μνημόνευσε ο Δήμαρχος σε χθεσινές του δηλώσεις. Ο Νάτσης αναγνώρισε στο δημοτικό συμβούλιο τις παραχωρήσεις της απόφασης για το «Αγρόκτημα Σταυρακίου» και προέτρεψε τη δημοτική αρχή να επιδιώκει συχνότερα στο εξής, τη συναίνεση με την αντιπολίτευση.

Προφανώς και αυτός τιμάει τις συμφωνίες του…

Οι άλλοι ζητάνε υποκριτικά τις συγκλίσεις με τη δημοτική αρχή για το καλό του τόπου… και όταν αυτές προσφέρονται, φτύνουν τους αντιπάλους τους στα μούτρα…

Θα το πω για πολλοστή φορά, αλλά αν αυτή η τετραετία καταλήξει να είναι μια ακόμα χαμένη θητεία για την πόλη, η αντιπολίτευση θα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, ακέραιες τις ευθύνες της. Και θα ακολουθούν αυτές οι ευθύνες τις παρατάξεις αυτές, ως τις εκλογές.

 

Τα αδιέξοδα δικά της

Δεν ξέρω τώρα, αν άσχετα με αυτή την ιστορία του «Αγροκτήματος Σταυρακίου», ο Δήμαρχος σκόπευε ούτως ή άλλως, στην παρουσίαση του σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων το μεσημέρι της Παρασκευής, να καταγγείλει για πολλοστή φορά τις «ανίερες και ετερόκλητες συμμαχίες» των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 

Ή αν ήταν όλα αυτά που περιέγραψα παραπάνω που τον έκαναν να βουρλιστεί και να θυμηθεί τα περσινά, ξινά σταφύλια. Γιατί μετά από ένα χρόνο διοίκησης του Δήμου, τι νόημα έχει για τη δημοτική αρχή να χρεώνει τα δικά της κατά βάση αδιέξοδα, ακόμα στην αντιπολίτευση.

Σκουπίδια μένουν για μέρες στους κάδους αυτό τον καιρό, και δεν υπάρχει η στοιχειώδης πρόβλεψη να καθαρίζονται τουλάχιστον κάποια σημεία μεγαλύτερου υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ας πούμε οι είσοδοι σχολείων, όπως μου καταγγέλλονταν χθες ότι προσπαθούσε επί πέντε μέρες να καταφέρει ένας διευθυντής σχολείου του Δήμου. Και οι απαντήσεις που του δίνονταν αυτές τις μέρες, τον έστελναν από τον Άννα στον Καϊάφα…

Σκληρό ροκ λοιπόν, μέχρι τέλους της τετραετίας, για να επιστρέψω στο κλίμα εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου.

 

Ανασχηματισμός

Επειδή βλέπω σε πολλούς Δήμους αυτές τις μέρες να ανακοινώνονται τα νέα σχήματα αντιδημάρχων, θα θυμίζω στο φίλο Δήμαρχο, ότι έχει ένα χαρτί στα χέρια του που πρέπει να σκεφτεί σοβαρά. Η ομάδα δεν τραβάει, όχι μόνο εξαιτίας εκείνων των συνεργατών του που αντικειμενικά… δε μπορούν… με τις αρμοδιότητες που τους έχει αναθέσει αλλά βλέπω πως χωλαίνει και σε περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που ενώ είναι ικανοί, δείχνουν να έχουν βαλτώσει, να έχουν κουραστεί, αν και είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου χρόνου αυτής της δημοτικής αρχής.

Ένα φρεσκάρισμα νομίζω είναι απαραίτητο στη δημοτική αρχή, τώρα που όλοι μετρήθηκαν και δοκιμάστηκαν σε κανονικές συνθήκες και όχι βάσει των βιογραφικών τους.

Τα αποτελέσματα για ορισμένους είναι απογοητευτικά σε κάποιους κρίσιμους τομείς, άλλοι δε με την απόδοση, τη στάση και τη συμπεριφορά τους το μόνο που κάνουν είναι να εκθέτουν τον ίδιο το Δήμαρχο.

 

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Και για τον κίνδυνο να εκδηλωθούν πολλά κρούσματα σε σχολεία της πόλης ή σε δομές του ΟΚΠΑΠΑ, ευθύνεται η δημοτική αρχή που είναι τόσο ενδοτική έως δουλική απέναντι στην «ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη»…

Αυτό είναι το αφήγημα της κομμουνιστικής Αριστεράς στους περισσότερους Δήμους της χώρας φαντάζομαι, όπου κουμάντο κάνουν κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί Δήμαρχοι. Αν και δεν έχω πλήρη εικόνα, εικάζω πως ο Πελετίδης στην Πάτρα απαίτησε να σπάσουν τα σχολικά τμήματα στα δύο και να διοριστούν μερικές χιλιάδες επιπλέον εκπαιδευτικοί για τα σχολεία του Δήμου του…

Το συμπέρασμα κριτικής απέναντι στην κάθε δημοτική αρχή είναι ότι απέτυχε ως τώρα στη διαχείριση του κορωνοϊού, γιατί δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των συνδικαλιστών της εκπαίδευσης! Δεν είναι κριτήριο το ότι δεν έχουμε εκατοντάδες κρούσματα στα σχολεία της χώρας μας, τα οποία να προκλήθηκαν από υπερμεταδόσεις εντός των σχολικών μονάδων και να μην ήρθαν απ’ έξω. Που κι αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί. 

Αλλά διάολε, δε μπορεί να μην αναγνωρίζουμε ότι η υγειονομική διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας πάει σε γενικές γραμμές καλά, με τα λιγότερα και λιγότερο επώδυνα πιθανά λάθη…

Έγραφα τα μεσάνυχτα της Πέμπτης αυτό εδώ το κείμενο, για τα περίφημα υγειονομικά πρωτόκολλα και ήλθε λίγες ώρες αργότερα, να με δικαιώσει με τα λεγόμενά του ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σαν κάποιοι να επιθυμούν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια, για να πάμε σε lockdown και για να έχουμε εκατόμβες νεκρών, προκειμένου να κερδίσουν πολιτικά αυτοί. Έτσι αισθάνομαι ότι διαμορφώνεται η κατάσταση το τελευταίο διάστημα.

Οι εν λόγω καταγγέλλοντες, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές από κάθε κλάδο και πολιτικοί, θα καταγγείλουν εκπαιδευτικούς που στη διάρκεια του μαθήματος, κατεβάζουν τη μάσκα, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τους μαθητές τους; Θα καταγγείλει κανείς από το ΠΑΜΕ ας πούμε ή την ΕΛΜΕ, αυτούς τους εκπαιδευτικούς που παραβατούν και που δίνουν και το κάκιστο παράδειγμα της ανυπακοής στους μαθητές τους; Το παραπάνω μου καταγγέλλεται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα.

Και αναρωτιέμαι: ποιος πρέπει να αναλάβει ευθύνη για να επαναφέρει στην τάξη τους παρανομούντες εκπαιδευτικούς; Οι διευθυντές των σχολείων ή να αρχίσουμε εμείς οι γονείς να καρφώνουμε στην Αστυνομία τον τάδε και τον δείνα δάσκαλο;

 

Ξεφύγαμε…

Τα Γιάννενα ξεφεύγουν στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες πολλές μέρες.

Κάποιος λόγος υπάρχει αναμφίβολα γι’ αυτό. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός.

Ένας λόγος για παράδειγμα, μπορεί να είναι το ότι στα νυχτερινά μαγαζιά στοιβάζονται νέοι σχεδόν κάθε βράδυ, για το ποτό τους. Για τις μεταμεσονύχτιες ώρες, εννοείται όπως μου καταγγέλλεται, πως δεν υπάρχει έλεγχος. Μεγάλα μαγαζιά θυμίζουν τα βράδια εποχές προ κορωνοϊού, σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Εδώ έχουν ευθύνες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με πρώτη την Αστυνομία, να σφραγίσει κανά μαγαζί γιατί αλλιώς, όπως πάμε, μας βλέπω ένα βήμα πριν τους αυστηρούς περιορισμούς και στα Γιάννενα. Εφόσον αυτό δεν προλαμβάνεται, ας έλθει ο Χαρδαλιάς να επιβάλλει κλείσιμο των μαγαζιών στις 12 κι εδώ, προτού ξεφύγει εντελώς ο ιός.  

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons