ΔΗΓΜΑΤΑ 3/11/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 3/11/2018

Τα τέλη στο δημοτικό

Είτε μείωνε τα ανταποδοτικά τέλη είτε όχι, η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα θα βρίσκονταν από πάνω… στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που συζήτησε το ένα από τα κορυφαία θέματα, κάθε αυτοδιοικητικής χρονιάς.

Ακόμα και αν δεν προχωρούσε η δημοτική αρχή με την εισήγηση του Θωμά Γιωτίτσα, στη σημαντική μείωση των τελών για τα νοικοκυριά σε Μάρμαρα, Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο, όπως κι έγινε, φέρνοντας αυτές τις τρεις περιοχές στην πιο πλεονεκτική θέση, καθώς είναι η δεύτερη μείωση τελών που απολαμβάνουν τα δύο τελευταία χρόνια, το μείζον θέμα ήταν άλλο: ήταν η θέση της δημοτικής αρχής στο μείζον ζήτημα που λέγεται ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και για την οποία, ο Δήμος Ιωαννιτών θα πληρώνει στο εξής 1 εκατ. ευρώ παραπάνω, περίπου, από όσα πλήρωνε για την ταφή των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού, μέχρι σήμερα…

 

Ο Γιωτίτσας και ο άγιος Αλέκος…

Ο Γιωτίτσας, με την καλή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να βγάλει ασπροπρόσωπο τον συνονόματο του Δήμαρχο, και να μην έρθουν στη δυσάρεστη στιγμή που θα έπρεπε να ανακοινώσουν αυξήσεις των τελών καθαριότητας, σε καιρό προεκλογικό…

Και για να τελειώνει και το «παραμύθι» που ακούστηκε από κάποιους της «δεξιάς» αντιπολίτευσης, οι οποίοι εξακολουθούν να ευλογάνε την Περιφέρεια, τον Καχριμάνη και την Τατιάνα Καλογιάννη, γιατί δήθεν έσωσαν τους Δήμους από το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος στους ΧΥΤΥ… Για το Δήμο Ιωαννιτών, το συνολικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους 11 μήνες του 2019 – ο πρώτος μήνας δεν θα βρει σε κανονική λειτουργία το εργοστάσιο – ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ και τη μερίδα του λέοντος παίρνει το λεγόμενο gate fee: το κόστος εισόδου στο εργοστάσιο ανά τόνο σκουπιδιού που από 20 ευρώ στο ΧΥΤΑ Ελληνικού, γίνεται 40 ευρώ ο τόνος! Η μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο στο ΧΥΤΑ Ελληνικού εκτιμάται στις 200.000 ευρώ και κάτι ψιλά. Αυτά διαθέτει για φέτος μόνο, η Περιφέρεια Ηπείρου, από κονδύλι που κατάφερε να εξασφαλίσει, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, τόσο για το Δήμο Ιωαννιτών όσο και για τους άλλους 17 Δήμους της Ηπείρου.

Ακόμα κι αν δεν τα διέθετε η Περιφέρεια τα χρήματα αυτά, ο Δήμος τα είχε υπολογίσει και τα είχε στην άκρη.

Άρα, η αντιπολίτευση οφείλει να αναγνωρίσει με γενναιότητα ότι για τη μη αύξηση των τελών καθαριότητας, δεν ευθύνεται η Περιφέρεια Ηπείρου και ο «άγιος»… Αλέκος αλλά η καλή διαχείριση στο Δήμο Ιωαννιτών.

Και το λέω εγώ που δε συνηθίζω να λέω συχνά καλά λόγια για το Δήμο Ιωαννιτών. Όταν όμως, πρέπει να πω, το κάνω…

 

Προϋπολογισμός πενταμήνου και βλέπουμε…

Και φέρνω σε αντιπαραβολή, το παράδειγμα άλλων Δήμων…

Μου έλεγε προ ημερών Δήμαρχος, από την Ήπειρο, ότι τα τέλη που θα φέρει για ψήφιση στο δημοτικό του συμβούλιο, είναι υπολογισμένα βάσει του παλιού κόστους, της ταφής στο ΧΥΤΑ και όχι της μηχανικής επεξεργασίας…

Δηλαδή παραδέχονταν ο εν λόγω Δήμαρχος, αυτό που έλεγε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιωτίτσας, ότι πολλοί Δήμαρχοι για τους πέντε προεκλογικούς μήνες του 2019, θα τη χαρίσουν στους συνδημότες τους και εφόσον εκλεγούν, τον Ιούνιο, θα τους φορέσουν το «κουστούμι» της αύξησης των τελών καθαριότητας.

Αν πάλι, δεν εκλεγούν οι ίδιοι, το πικρό ποτήρι θα αναγκαστούν να πιουν με το καλημέρα, οι νέοι Δήμαρχοι. Ωστόσο, μέχρι να αναλάβουν, οι Δήμοι θα βρίσκονται στο έλεος του θεού, γιατί ο λογαριασμός δεν θα βγαίνει και θα χτίζονται χρέη.

 

Δύο παραδείγματα αντίθετα

Δείτε διαφορά φιλοσοφίας και αντίληψης διοίκησης: ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος υπέγραψαν προ μηνών, τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών για την «Σύνταξη φακέλου σκοπιμότητας– βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας», ώστε να καταδειχθεί η καταλληλότητα της δημοτικής προτεινόμενης θέσης στην περιοχή Κρικούκια Αμμοτόπου, που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αρταίων για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην Άρτα, αιτήματος της τοπικής κοινωνίας, 40 ετών και πλέον… Άρα, Δήμος και Επιμελητήριο προχωρούν μαζί σε ένα θέμα που αφορά πρωτίστως, την επιχειρηματικότητα του Νομού Άρτας.

Στα Γιάννενα αντίθετα, η Περιφερειακή Αρχή προωθεί τη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού κέντρου, σε ένα ακίνητο που… τυχαίως, βρέθηκε να εκπλειστηριάζεται… και ουδέποτε συζήτησε το θέμα, με τον θεσμικό εκπρόσωπο των επιχειρήσεων του Νομού, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Μα, θα πει η Περιφερειακή Αρχή: «το Επιμελητήριο έχει εκπρόσωπο στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου, το οποίο εκπόνησε τη «Συμβουλευτική Έκθεση Σκοπιμότητας» του έργου, και άρα όφειλε να γνωρίζει»… Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, Χρήστος Μπουκουβάλας, ουδέποτε άκουσε στις συνεδριάσεις που παρέστη, να συζητείται το συγκεκριμένο θέμα. Άκουσε πρώτη φορά για Μόνιμο Εκθεσιακό κέντρο, μετά το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο…

 

Δεν άλλαξαν τον εκπρόσωπο

Υπάρχει και μια λεπτομέρεια…

Το Επιμελητήριο είχε ορίσει άλλον εκπρόσωπο στη θέση του κ. Μπουκουβάλα, από τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής είχε αποσταλεί στον Περιφερειάρχη και πρόεδρο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, από τις 11 Ιουνίου αλλά μάλλον παράπεσε… γιατί ουδέποτε κάλεσαν, αν συνεδρίασαν έκτοτε, τον ορισμένο από το Επιμελητήριο, αντικαταστάτη του κ. Μπουκουβάλα, το Χρήστο Γιώτη.

Ενδεχομένως τώρα, είναι άκυρη και η προχθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Ταμείου, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Συγκαλείται εκ νέου το όργανο και ξαναπαίρνει την απόφαση, με τη νέα σύνθεση.

Η ιστορία ωστόσο, είναι ενδεικτική του… «αρπά – κόλλα» σχεδιασμού που χαρακτηρίζει κάθε πράξη αυτής της διοίκησης στην Περιφέρεια Ηπείρου.

 

Η μη απάντηση Βούρδα

Στο θέμα της πιθανής παραχώρησης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, διαπίστωσα μια τουλάχιστον… φιλική αντιμετώπιση της δήλωσης του Γιαννιώτη γενικού γραμματέα υποδομών Θάνου Βούρδα, από μερίδα των τοπικών ΜΜΕ που δεν είπε απολύτως τίποτα, για το επίδικο της υπουργικής απόφασης του πολιτικού προϊσταμένου του Σπίρτζη.

Τι έλεγε το σχετικό ΦΕΚ σας υπενθυμίζω εδώ: «Στόχος… είναι η προετοιμασία και κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των ως άνω αεροδρομίων λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά στοιχεία τους καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού τους. Στα πλαίσια της διερεύνησης αυτής, κρίνεται αναγκαία και η εξέταση εναλλακτικών σχεδίων αξιοποίησης περιλαμβανομένων και σεναρίων Παραχώρησης καθώς και μέσω ανάθεσης Σύμβασης Αξιοποίησης μέσω Σύμπραξης μεταξύ Δημοσίου και Ιδιώτη».

Τι μας είπε ο κ. Βούρδας, ο οποίος στο παρελθόν την «έπεφτε» στους τοπικούς άρχοντες, που φώναζαν για τις δεξαμενές; Ότι ευτυχώς που ενδιαφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσωπικά (!!!) για τις δεξαμενές στο «Βασιλεύς Πύρρος» και λύθηκε το θέμα (!!!) και ότι όσοι μιλούν για πιθανότητα ιδιωτικοποίησης, βλέπουν «εικονικές πραγματικότητες» και ψάχνουν «εφήμερες εντυπώσεις»…

Τους παρεξηγήσαμε τους ανθρώπους – ναι, αυτούς που δέσμευσαν για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία! Δε θέλουν να πουλήσουν τα 23 αεροδρόμια που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι! Να τα αξιοποιήσουν θέλουν!

Προφανώς, εμείς οι ιθαγενείς δεν ξέρουμε να διαβάζουμε ελληνικά.

Ο κ. Βούρδας εκτός από το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης, φιλοτεχνεί και το δικό του… για μια… εκλογική ώρα ανάγκης… Πού ξέρεις;

 

Ψάχνει για γυναίκες…

Την ερχόμενη εβδομάδα, πρόκειται να συνεδριάσει η εκλογική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, για το Νομό Ιωαννίνων και ενδεχομένως και για τους άλλους Νομούς της Ηπείρου, ώστε να συζητήσει τις υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές και ενδέχεται να κλείσει τον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου στους Νομούς της Ηπείρου.

Η πρόβλεψη για την πεντάδα των ανδρών – Γάτσιος, Κασσής, Ζαρμπαλάς, Γκόλας και Μανταλόβας – θα είναι έκπληξη αν δεν επιβεβαιωθεί και αυτό που προβληματίζει τους επιτελείς του κόμματος, όσον αφορά τα Γιάννενα, είναι οι δύο γυναίκες που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο.

Το νεότερο δεδομένο είναι ότι η γιατρός από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που εμφανίζονταν ως μια ιδανική περίπτωση υποψηφιότητας για το ΚΙΝΑΛ, το ξέκοψε στο γραμματέα του ΚΙΝΑΛ πως δεν ενδιαφέρεται. Μια άλλη περίπτωση που ενδεχομένως, είναι ευκολότερη, είναι αυτή της διευθύντριας των δικαστικών φυλακών Σταυρακίου, Ελένης Αγαπητού.

Οπότε, ο Άλκης ψάχνει για γυναίκες.

 

Διαγράφει και το ΚΙΝΑΛ

Και μιας και είπα για ΚΙΝΑΛ…

Δε διαγράφει μόνο η ΝΔ, επίδοξους «αντάρτες» που πάνε κόντρα στα περιφερειακά της ψηφοδέλτια…

Απειλεί και το Κίνημα Αλλαγής και ήδη, διέγραψε μια πρώτη υποψήφια, με «αντάρτικο» προς το κομματικό ψηφοδέλτιο. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν αυτή η «γραμμή» θα πιάσει τόπο ή θα πάει στο βρόντο, μιλώντας για την Ήπειρο, όπου ως γνωστόν, ο Καχριμάνης έκανε «πλιάτσικο» στο πρώην ΠΑΣΟΚ, στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και κυρίως, το 2014, όταν ήταν ultra «ανεξάρτητος»…

Κατά τα λοιπά, μην ξεχνιέστε: η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτόνομη, ανεξάρτητη, και αχαλιναγώγητη…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 3/11/2018)

Show Buttons
Hide Buttons