ΔΗΓΜΑΤΑ 3/11/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 3/11/2020

Μια κακή στιγμή για τη δημοτική αρχή της πόλης μας είναι η παραίτηση του Γιάννη Λυκογιώργου από τη θέση του αντιδημάρχου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και έξυπνης πόλης.

Ο πρώην πια αντιδήμαρχος υπέβαλε την παραίτησή του στο Δήμαρχο το περασμένο Σάββατο και η επίσημη δικαιολόγηση αυτής της σαν κεραυνός εν αιθρία απόφασης, γίνεται με την επίκληση προσωπικών λόγων φαντάζομαι – δεν είναι σε γνώση μου το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης.

Έχω την εντύπωση επίσης, πως με βάση τις τελευταίες αλλαγές στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τη στιγμή που υποβάλλεται μια παραίτηση στο Δήμαρχο, τίθεται αυτόματα σε ισχύ και δεν χρειάζεται όπως συνέβαινε στο παρελθόν, να την κάνει αποδεκτή ο Δήμαρχος, οπότε μιλάμε από το περασμένο Σάββατο, για μια σημαντική απώλεια στο έμψυχο δυναμικό της δημοτικής αρχής που ούτως ή άλλως, εξαιτίας της απλής αναλογικής, είναι αποδυναμωμένη εξ αρχής, λόγω του αριθμού των εκλεγμένων συμβούλων.

 

Χάνει μονάδες

Ο Γ. Λυκογιώργος παραμένει στην παράταξη ως απλό μέλος της και εννοείται δημοτικός σύμβουλος, δεν είναι αυτό ωστόσο, που έχει ανάγκη ο Ελισάφ… 

Η δημοτική αρχή του Μ. Ελισάφ εκλέχτηκε με το χειρότερο εκλογικό σύστημα, δεδομένης της εν γένει ποιότητας του πολιτικού προσωπικού της χώρας αλλά και της ανωριμότητας των Ελλήνων πολιτών να κρίνουν με σωστά κριτήρια στις πολιτικές τους επιλογές.  

Η δημοτική αρχή έπεσε πάνω στη χειρότερη ιστορική στιγμή για τον πλανήτη, μετά από πολλές δεκαετίες, με μια διπλή κρίση: υγειονομική και οικονομική. 

Απέναντί της η δημοτική αρχή έχει μια αντιπολίτευση που θεωρεί τα πάντα από τα όσα κάνει η πρώτη λάθος, καταγγέλλει με μανία κάθε απόφαση και πρωτοβουλία, ακόμα και όταν υπερψηφίζει τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής!

Άρα, το τελευταίο που θα ήθελε ο Ελισάφ για τη θητεία του είναι να αρχίσει να χάνει μονάδες από την ομάδα του.

 

Τι είδα εγώ;

Και ο Λυκογιώργος, από το λίγο που τον γνώρισα αυτό το διάστημα του ενάμιση περίπου χρόνου, της ενασχόλησής του με τα κοινά, ήταν ένα καλό «εργαλείο» για μια αυτοδιοικητική παράταξη, εν προκειμένω της δημοτικής αρχής. Ευφυής με τις ιδιορρυθμίες ωστόσο που έχουν οι άνθρωποι με υψηλό IQ, αδιάφορος για την ασθένεια που κατατρύχει την πολιτική στην Ελλάδα, το επάρατο πολιτικό κόστος – όπως συμβαίνει και με τον πολιτικό του μέντορα, Ελισάφ – έτοιμος για συγκρούσεις με νοοτροπίες και αρρωστημένες συμπεριφορές κακών υπαλλήλων που υπηρετούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με διάθεση να προσφέρει στην πόλη του. 

Αυτά τα γνωρίσματα είδα εγώ στον πρώην αντιδήμαρχο, όπως τέλος και την απέχθειά του σε πολιτικαντισμούς και χαρακτήρες Μαυρογιαλούρων, που ανεξαρτήτως ηλικίας ανιχνεύονται και στην τοπική πολιτική σκηνή, οριζόντια στο πολιτικό φάσμα.

Για να πάρει την απόφαση να γυρίσει την πλάτη στην ευκαιρία που του δόθηκε, μέσω της συνεργασίας του με έναν προοδευτικό και ανοιχτόμυαλο άνθρωπο όπως ο Ελισάφ, σημαίνει πως ένιωσε μια εσωτερική σκληρή σύγκρουση που δε μπορώ ούτε να δικαιολογήσω ούτε να επικρίνω. Ελπίζω απλά να είναι πρόσκαιρο αυτό που τον προβλημάτισε και έστω μετά από αυτή την ηχηρή αποχώρηση από τη δημοτική αρχή, να ξεκαθαρίσει μέσα του τις επιθυμίες του και τους προσωπικούς του στόχους, για να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις.

Νομίζω ειλικρινά ότι ανθρώπους σαν αυτόν τους έχει ανάγκη, έστω και με τα «κουσούρια» τους… – ποιος δεν έχει τέτοια άλλωστε;

 

Μια …ξήγηση

Για να τελειώνουμε, τώρα στην αρχή…

Η κριτική μου στέκεται σε πολιτικές συμπεριφορές και μόνο. Δεν πρόσβαλα ποτέ σκόπιμα ανθρώπους, ούτε μέμφθηκα νομίζω, προσωπικές «ατέλειες» ανθρώπων που θέλουν να πρωταγωνιστούν στο δημόσιο βίο.

Το «χρυσό παγούρι» που καθιέρωσε η στήλη για τις πιο άστοχες εμπνεύσεις που τίθενται προς συζήτηση στις ατέλειωτες ώρες συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, έχει ως στόχο να καταδείξει την παραδοξότητα της πολιτικής στάσης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κυρίως, εντός του ανώτατου συλλογικού οργάνου και θα είμαι χαρούμενος στο βαθμό που θα μπορούσα να συμβάλλω να γίνει καλύτερο το δημοτικό συμβούλιο, πέραν των άλλων και γιατί λόγω δουλειάς, είμαι υποχρεωμένος να ακούω σε κάθε συνεδρίαση ένα οχτάωρο συνεδρίασης…

Επειδή πιστεύω λοιπόν, ότι ακατάλληλα θέματα τίθενται προς συζήτηση κάθε φορά είτε λόγω στείρας αντιπολιτευτικής αντίληψης, είτε από αδυναμία κατανόησης του ρόλου του δημοτικού συμβουλίου, είτε τρίτον, για να καλυφθεί η ματαιοδοξία κάποιων… αυτοδιοικητικών «σταρ» που ο λαός αδίκησε στις τελευταίες εκλογές… στερώντας τους την εξουσία, δεν έχω τη διάθεση να ρίξω νερό στο μύλο αυτού του παιχνιδιού και ως εκ τούτου, δεν αναφέρω το φορέα της άποψης που σχολιάζω.

Αν ο τελευταίος νομίζει ότι επειδή ασχολήθηκα εγώ μαζί του, αυτό σημαίνει πως η άποψή του προκάλεσε… χαλασμό στην τοπική κοινή γνώμη… και άρα τον αδικώ, ειρωνευόμενος την πολιτική έμπνευσή του, μπορεί να μου στέλνει απάντηση… Αλλά δεν πρόκειται να τη δημοσιεύω. Αυτό προφανώς και δεν ισχύει για τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Να γίνει σαφές πως η αντιπολίτευση ασκείται και πρέπει να ασκείται, με πολλούς τρόπους, όχι μόνο με μια ερώτηση για κάθε πιθανό και απίθανο θέμα, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. 

Τώρα που τα είπα, μπορούν να με ξανακαταγγείλλουν…

 

Προβληματική διαχείριση

Και για να έλθω και στα πιο σοβαρά τώρα, έχω τη βάσιμη υποψία ότι ο Καρβέλης της 6ης ΥΠΕ… τα έχει κάνει ρόιδο… με τη διαχείριση της πανδημίας στην Ήπειρο.

Είναι γεγονός πως η 6η ΥΠΕ από το πρώτο κύμα της πανδημίας έπεσε στα βαθιά, καθώς σε νοσοκομείο της στη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα. 

Στο εν εξελίξει δεύτερο κύμα όμως, βλέπουμε το απόλυτο μπάχαλο και ευθύνη προφανώς ανήκει και στον έναν εκ των υποδιοικητών της 6ης ΥΠΕ, το Γιαννιώτη Γιάννη Νικόπουλο, ο οποίος είναι ουσιαστικά υποδιοικητής… Ηπείρου της ΥΠΕ. Αν κι όμως, ο Γ. Νικόπουλος ασχολείται ως μη όφειλε, αποκλειστικά με την Ήπειρο, το αποτέλεσμα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης δε δικαιώνει τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ. 

Έτσι, από τις ανεφάρμοστες εντολές Καρβέλη για την υποδοχή από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου, περιστατικών covid-19, φτάσαμε σε μία… και σε δεύτερη επίσκεψη στην Ήπειρο του διοικητή, τη δεύτερη μάλιστα με τη συνοδεία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, την περασμένη Πέμπτη. Αυτό φαντάζει ως αδυναμία του διοικητή της 6ης ΥΠΕ αφενός να πείσει το προσωπικό του ΠΓΝΙ να εφαρμόσει την εντολή του για ίδρυση 4ης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων και αφετέρου, να επιβάλλει την τάξη… στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»… Έφερε λοιπόν ενισχύσεις ο κ. Καρβέλης ώστε να εφαρμοστούν οι εντολές του. Εγώ αν ήμουν στη θέση του, θα είχα πάει για… ψάρεμα…

Μετά από αυτά, η κακή διαχείριση έχει και τη χειρότερη συνέχεια, με το μοίρασμα περιστατικών covid σε όλη την Ήπειρο, θέτοντας ευθέως σε κίνδυνο τους υγειονομικούς των περιφερειακών νοσοκομείων της Ηπείρου, όπου είναι γνωστό πως αν νοσήσει εκεί έστω και ένας υγειονομικός, θα πρέπει να τεθούν κλινικές εκτός λειτουργίας.  

 

Δραστηριότητες και lockdown

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί μια σειρά από δραστηριότητες που θα κλείνουν στα τοπικά ή σε ένα γενικό, αργότερα, lockdown.

Η εστίαση είχε ένα βαθμό συμμετοχής στην αύξηση των κρουσμάτων που προκαλεί αλυσιδωτά κλεισίματα στις διάφορες πόλεις της χώρας, τις τελευταίες μέρες αλλά άλλο η εστίαση τις βραδινές ώρες και άλλη η λειτουργία καφετεριών και εστιατορίων κατά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρες.

Όπως επίσης και η λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ που συνδέονται με την τοπική οικονομία πολλών περιοχών της χώρας όπως των Ιωαννίνων, είναι αν μη τι άλλο προβληματικό να θεωρείται de facto ως γενεσιουργός αιτία της διάδοσης του κορωνοϊού, και να πιστεύουν οι ειδικοί την ίδια ώρα πως προστατεύονται πολύ πιο εύκολα από τους φοιτητές, οι μαθητές των νηπιαγωγείων και τα νήπια και βρέφη των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών αντίστοιχα. Κάτι δεν ταιριάζει σε αυτή τη λογική.

Άρα, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο τώρα, χθες… η κυβέρνηση να ξαναδεί μια σειρά δραστηριότητες που συνδέονται με την οικονομική και την κοινωνική – τα καφέ στη χώρα μας που δεν είναι ένα εσπρέσο στο όρθιο όπως κάνουν άλλοι λαοί, αλλά τουλάχιστον δυο ώρες κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων, και με μια έννοια, κοινωνικοποίηση του ατόμου και της οικογένειας – ζωή του Έλληνα, ώστε να τις απεμπλέξει από την ενοχή της διάδοσης του κορωνοϊού, γιατί προκαλείται μεγάλη ζημιά.   

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons