ΔΗΓΜΑΤΑ 3/6/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 3/6/2021

Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων που να διαρκεί 4 ώρες, εκ των οποίων οι 2 ώρες με εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα και οι 2 ώρες με μοναδική συζήτηση για τα έργα στο Δήμο Ιωαννιτών, δεν ξανάγινε…

Κι όμως, έγινε χθες και η εξήγηση που δίνω είναι είτε «γιατί τους άγγιξε το Impulse…» που έλεγε και μια πολύ παλιά διαφήμιση, είτε γιατί βιάζονταν να πάνε να δούμε το προτελευταίο επεισόδιο από τις «Άγριες Μέλισσες»… Μα να μην πάει ούτε περασμένες 12;

Ο κατάλογος των ομιλητών μικρός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου τήρησε για μια σπάνια φορά… τους τύπους και ελάχιστα λεπτά πριν δούμε το Διαφάνι να γίνεται… Ρώμη, με τη Μυρσίνη σε ρόλο Νέρωνα, ο πρόεδρος Μήτσος σήμανε τη λήξη της συνεδρίασης!

Αν και στην αρχή της συζήτησης, πάλι πήγε να το κάνει το θαύμα του ο πρόεδρος… Ζήτησε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ξεκινήσουν τη συζήτηση με κοινή εισήγηση, μιας και ήταν αυτές που προκάλεσαν τη χθεσινή συνεδρίαση για τα έργα του Δήμου Ιωαννιτών.  

Έτσι γίνεται κανονικά, αλλά σωστά του υπενθύμισε η Τατιάνα Καλογιάννη πως στην προηγούμενη συνεδρίαση που επίσης επιβλήθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, για το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», καίτοι ζητήθηκε επίμονα από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος δεν τους έδωσε το λόγο στην αρχή της συνεδρίασης, αλλά άφησε το Δήμαρχο να εγκαινιάσει τη συζήτηση και χωρίς μάλιστα, να διαθέτει εισήγηση η δημοτική αρχή…

Χθες, δεν θα μπορούσαν να έχουν κοινή εισήγηση οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, γιατί είναι ένα πολύπλοκο θέμα, με διαφορετικές απόψεις από την κάθε παράταξη. Τελικά, το μάζεψε ο πρόεδρος και η συζήτηση εξελίχθηκε χωρίς εντάσεις.  

 

Συζήτηση για τα έργα

Έγινε μια ήπιας έντασης αντιπαράθεση επιχειρημάτων, με αντικείμενο τα έργα του Δήμου Ιωαννιτών.

Δεν υπήρχαν «λαγοί» να βγουν από το καπέλο κανενός, ούτε στοιχεία κρυφά για τα έργα του μεγαλύτερου Δήμου της Ηπείρου που να ακουστούν για πρώτη φορά, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Πολλές επαναλήψεις είχε η κουβέντα,πολλή υποκειμενικότητα σε ορισμένα θέματα από τα οποία έλειπε ο κοινός νους και παράλληλα, επειδή όπως ειπώθηκε, δεν είχε ένταση η συνεδρίαση, το όλο θέαμα χθες, στο δημοτικό συμβούλιο, δεν προδίκαζε για πολλά εισιτήρια… 

 

Πολλά νεύρα…

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, περίπου δύο ώρες μετά το ξεκίνημά της, ο Μωυσής Ελισάφ έδειξε ανακουφισμένος γιατί ήταν μάλλον προετοιμασμένος για «πόλεμο» και όχι για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο… «Η μητέρα των μαχών» της αντιπολίτευσης δεν της βγήκε, αποδείχθηκε «άνθρακες ο θησαυρός» ήταν δύο από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις του Δημάρχου στην αποτίμηση της δίωρης κουβέντας, χαρακτηρισμοί που δεν δείχνουν άνθρωπο ο οποίος δέχεται ασμένως, τη δημοκρατική και με επιχειρήματα αντιπαράθεση… Αντίθετα, η καταληκτική τοποθέτηση του Δημάρχου πρόδωσε έναν μεγάλο εκνευρισμό και απουσία αυτοελέγχου.

Η συζήτηση που προηγήθηκε ήταν για το Δήμαρχο μια «άγονη επανάληψη» όσων έχουν λεχθεί πολλές φορές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο…

Το… όραμα που επικαλέστηκε η Τ. Καλογιάννη στην ομιλία της, δεν είναι απαραίτητο για μια διοίκηση, σύμφωνα με το Δήμαρχο, αντίθετα μάλιστα μπορεί και να είναι προάγγελος ψυχολογικών παθήσεων, γιατί «και η Ζαν Ντ’ Αρκ οραματίζονταν»! (sic).

To έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής διακρίθηκε για έναν πρωταθλητισμό και αυτός ήταν ο πρωταθλητισμός σε μακέτες, υποστήριξε ο Δήμαρχος – ποιος θυμάται άραγε, τον… «πρωταθλητή των έργων» – Δήμο Ιωαννιτών, της αξέχαστης οχταετίας Γκόντα; 

Εξοργισμένος μάλλον από την σκληρή κριτική της Τ. Καλογιάννη, ο Δήμαρχος λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, της επιτέθηκε ξανά, λέγοντας πως είναι προβλέψιμη, ξέρει και τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει πλέον στις ομιλίες της η πρώην αντιπεριφερειάρχης… Η τελευταία σύμφωνα με το Δήμαρχο, «έκανε μια διάλεξη ιδεών, γιατί δεν είναι ακονισμένες οι ιδέες της στις δεδομένες συνθήκες»… 

Τη δημοσιότητα τέλος, είπε ο Δήμαρχος, δεν την επιδιώκει η δημοτική αρχή. Απλά ενημερώνει τους δημότες για τις δράσεις της, γι’ αυτό και τα πολλά δελτία τύπου και οι πολλές συνεντεύξεις, το τελευταίο διάστημα, με τον ίδιο σε ρόλο υπογράφοντα συμβάσεις ή επιθεωρούντα έργα. 

 

Το σίριαλ του ψηφίσματος

Έχουμε νεότερα από το Παλαιστινιακό… Όχι από τη Μέση Ανατολή αλλά από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων που δεν κατέληξε και ούτε πρόκειται να καταλήξει, σε ένα ψήφισμα για το Παλαιστινιακό.

Το θέμα έθεσε στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ο Λάζαρος Νάτσης και ο Χρήστος Πατσούρας και απάντησε για τις ενέργειες και τις παραλείψεις που μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Για πρώτη φορά, αναγνώστηκε στο σώμα, μια πρόταση ψηφίσματος από την πλευρά της δημοτικής αρχής, η οποία λέει αυτά που είχα περιγράψει προ ημερών, αναφερόμενος για πρώτη φορά σε αυτό το σίριαλ… ε το θέμα, ήθελα να πω. «Καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται»… «στηρίζουμε την εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Νετανιάχου…» ήταν κάποιες από τις διατυπώσεις του ψηφίσματος που προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή. 

Καμία ψηφοφορία δεν έγινε, καμία συζήτηση για την κατάληξη της ιστορίας και προφανώς, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων δε μπορεί να καταλήξει, ούτε κατά πλειοψηφία σε ένα ψήφισμα για το Παλαιστινιακό. Δεν αποκλείω πάντως, αυτό το κείμενο που διάβασε ο πρόεδρος να αποτελέσει απόφαση κατά πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, μιας και η παράταξη της Τ. Καλογιάννη δήλωσε πως αν δεν υπάρξει ομοφωνία δε στηρίζει κανένα ψήφισμα.

 

Αλά καρτ νομιμότητα

Η ιστορία της εκλογής του προέδρου και του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου που έγινε στις 16 Μαΐου μετά τις παραιτήσεις των Παργανά και Σακαρέλη από τις δύο θέσεις αντίστοιχα, ενέχει μια παραδοξότητα και μια τεράστια αντίφαση στις αποφάσεις της ελέγχουσας τη νομιμότητα αρχής που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, θεματοφύλακας υποτίθεται, της νομιμότητας των αποφάσεων των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Όπως είχα επισημάνει και σε προηγούμενο κείμενό μου, οδηγό για την απόφαση της Αποκεντρωμένης, θα έπρεπε να αποτελέσει απόφαση της αντίστοιχης υπηρεσίας από τις 16 Νοεμβρίου του 2020, για το δημοτικό συμβούλιο Μετσόβου που σε δια περιφοράς συνεδρίαση εξέλεξε γραμματέα του οργάνου, μετά την παραίτηση του προηγούμενου. Στο εννεασέλιδο κείμενο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η απόφαση εκλογής γραμματέα στο δημοτικό συμβούλιο Μετσόβου ακυρώθηκε γιατί κατά το σκεπτικό της ελέγχουσας αρχής, ο νόμος ορίζει μεταξύ άλλων ότι «Η ψηφοφορία (σ.σ. των μελών του προεδρείου του αυτοδιοικητικού οργάνου) διενεργείται με ψηφοδέλτια στα οποία αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων, ενώ δύνανται να θέσουν υποψηφιότητα όσοι δημοτικοί σύμβουλοι το επιθυμούν»… 

Η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου έγινε σε συνεδρίαση δια τηλεδιασκέψεως και χωρίς εννοείται μυστική ψηφοφορία, ούτε ψηφοδέλτια, άρα αναμενόμενα, έπρεπε η Αποκεντρωμένη να ακυρώσει και αυτές τις αποφάσεις. Δεν το έπραξε όμως και είναι εκπληκτικό πως αντί για 9 σελίδες απόφαση, μέσα σε τρεις μόνο σελίδες, επικυρώνει τις αποφάσεις εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου!

Καταλήγουν ως εξής οι δύο αποφάσεις – εδώ και εδώ:

«Η υπ’ αριθμ. 8/21/16.05.2021 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα: «Υποβολή παραίτησης του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, αποδοχή αυτής και εκλογή νέου Προέδρου», αφού ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητά της, βρέθηκε νόμιμη».

«Η υπ’ αριθμ. 8/22/16.05.2021 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα: «Υποβολή παραίτησης του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, αποδοχή αυτής και εκλογή νέου Αντιπροέδρου», αφού ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητά της, βρέθηκε νόμιμη».

Προφανώς και μιλάμε για αλά καρτ νομιμότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, δείγμα επικίνδυνο ως προς τη στάση της εν λόγω αρχής για πολύ σοβαρότερα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας, όπως είναι οι αδειοδοτήσεις ΑΠΕ, για παράδειγμα… 

 

Δεν πέτυχαν το όνομα!

Δεν είμαι σίγουρος ωστόσο ότι τις δύο αποφάσεις έγραψε ο υπογράφων, γιατί είναι δύσκολο να μη γράφεις σωστά ούτε το όνομά σου! Όχι να πετυχαίνεις σωστά και να εφαρμόζεις το νόμο!

Ούτε το όνομα του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειος Μιχελάκης, για τους μη γνωρίζοντες, δεν έγραψαν σωστά στις δύο αποφάσεις, το νόμο θα εφάρμοζαν σωστά οι αθεόφοβοι; Για τέτοια σοβαρότητα μιλάμε, στον φορέα που ελέγχει τη νομιμότητα, τρομάρα μας, και Θεός φυλάξοι (σ.σ. με -οι το «φυλάξοι» αγράμματοι, είναι ευκτική…) μη μπλέξετε με δαύτους! 

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψε μας παρατηρήσεις, σχόλια επί των σχολίων μας και ιδέες στο p.bourchas@gmail.com

 

Show Buttons
Hide Buttons