ΔΗΓΜΑΤΑ 3/7/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 3/7/2018

Ο Θωμάς στην Πρεσβεία

Η 4η Ιουλίου είναι ως γνωστόν, μεγάλη μέρα για το Αμερικανικό έθνος.

Η 4η Ιουλίου στις ΗΠΑ θεωρείται ομοσπονδιακή αργία για τον εορτασμό της υιοθέτησης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Γιορτάζεται με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, παρελάσεις, ψησταριές, καρναβάλια, πανηγύρια, πικ-νικ, συναυλίες, παιχνίδια μπέιζμπολ, καθώς και πολιτικές ομιλίες και τελετές.

Τη μεγάλη αυτή ημέρα, πρόκειται να γιορτάσει στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, μαζί με πλήθος επίσημων και υψηλών προσκεκλημένων του διπλωμάτη Τζέφρι Πάιατ, ένας τουλάχιστον Γιαννιώτης: ο πρώτος πολίτης του Δήμου Ιωαννιτών, ο Θωμάς ο Μπέγκας.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική τιμή για την πόλη (σρλλλπ…), αφού δεν είναι καλεσμένοι και οι 324 συνάδελφοι του Θωμά, ασούμε…

Κόβω την πλάκα για να μιλήσω λίγο σοβαρά, χωρίς ίχνος ειρωνείας… Η επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στα Γιάννενα πριν από μερικούς μήνες, του άφησε όπως φάνηκε άλλωστε από την αρχή, τις καλύτερες των εντυπώσεων και το θερμό κλίμα που δημιούργησαν οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής, ήταν η προϋπόθεση για να εδραιωθεί μια σχέση φιλίας των Ιωαννίνων με τους Αμερικανούς. Θα ήταν ευχής έργον, η σχέση αυτή να μετουσιώνονταν και σε χειροπιαστό αποτέλεσμα για την περιοχή μας, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν διαπιστώνεται βραχυπρόθεσμα.

Από τη «διπλωματία πόλεων», ο Δήμαρχος πέρασε στην κανονική διπλωματία καθώς φαίνεται. Τι να ευχηθώ τώρα;

ΥΓ: Πρόσκληση ήλθε μόνο στην… κάτω πλατεία, για όσους αναρωτιούνται… Το είχα επισημάνει άλλωστε από την πρώτη στιγμή, πως τέτοιες κινήσεις περνάνε κάτω από τα ραντάρ της πάνω πλατείας.

 

Στα Ανταμώματα η πολιτική

Σβάρνα πήρε τα ανταμώματα ο Λευτέρης ο Αυγενάκης – από τους αγαπημένους πολιτικούς της στήλης, γιατί προσπάθησε κι αυτός να μας κάνει καλύτερους, με τις υποδείξεις του… – και το Σάββατο έκανε την περατζάδα του από το Μέτσοβο, και από το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν στο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων και με πιάνετε αδιάβαστο αν τα… ανταμώματα έχουν συνέχεια και τα επόμενα Σαββατοκύριακα, για να κρατήσουν απασχολημένο το γραμματέα της ΝΔ.

Δε γνωρίζω πόσες φορές θα ξανάλθει στα Γιάννενα ο γραμματέας, για να πει ότι στηρίζει Καχριμάνη… η μεγάλη εκκρεμότητα πάντως για τη ΝΔ, παραμένει η υποψηφιότητα του Δήμου Ιωαννιτών και αγνοώ πόσο αυτό το θέμα απασχολεί το Λευτέρη.

Οι ασχολούμενοι πάντως με τη ΝΔ τοπικά, αγωνιούν ειλικρινώς για την επιλογή του κόμματος σε πρόσωπο που θα αποδειχθεί ικανό να ενώσει και να νικήσει τις εκλογές στο μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου και όπως λένε, η τελική απόφαση θα είναι γνωστή ως τα τέλη του καλοκαιριού.

Τα χρονοδιαγράμματα ωστόσο, οφείλω να πω, έχουν πέσει έξω τουλάχιστον έναν χρόνο, γιατί από το Σεπτέμβρη του 2017, υποτίθεται, θα ανακοίνωνε ο Νίκος ο Γκόντας τις αποφάσεις του για το Δήμο, κάτι που δεν έγινε.

 

Το «Ποτάμι» γύρισε πίσω

Ο Σταύρος μαζί με το σακίδιο πήρε και το… καλάμι του και πάει για άλλες παραλίες…

Το «Ποτάμι» γύρισε πίσω τελικά, σπάζοντας την παράδοση που θέλει το αντίστροφο.

Προσωπικά την αξιολογώ σα βουτιά στο πολιτικό κενό για το Σταύρο και την παρέα του, χωρίς να δίνω δίκιο στη Φώφη και την παρέα της που με την ανοχή των υπολοίπων επικεφαλής των τάσεων του «Κινήματος Αλλαγής», διοίκησε εδώ και 9 περίπου μήνες, ένα ασπόνδυλο κόμμα που δεν είχε καμία ομοιογένεια.

Στα λάθη τα οργανωτικά συναίνεσαν άπαντες, οπότε δεν ρίχνω το όλο φταίξιμο στην κυρία του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, για να λέμε και όλη την αλήθεια, ο Σταύρος κατάφερε να επιβάλλει στη Φώφη το διορισμό περισσότερων μελών από ό,τι αναλογικά δικαιούνταν το «Ποτάμι», στα συλλογικά όργανα, σε σχέση ας πούμε, με την τάση του Ανδρουλάκη – η αντιστοίχηση διορισμένων και απήχησης της κάθε τάσης, στην κομματική βάση που συμμετείχε στις εκλογές του Νοεμβρίου, ήταν η μέρα με τη νύχτα… και για χάρη του Θεοδωράκη, η Γεννηματά έγινε κακή με τους άλλους.

Ώσπου ο κακός χειρισμός της Φώφης στο Μακεδονικό, ήταν η αφορμή που ίσως έψαχνε από καιρό ο Σταύρος, για να πάρει την παρέα του και να φύγει… Γιατί αν μιλάμε με απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, «παρέα» ήταν το «Ποτάμι» μέσα στο «Κίνημα Αλλαγής».

Η ζημιά που θα κάνει ωστόσο, η αποχώρηση του «Ποταμιού» από το ΚΙΝΑΛ στο ενωτικό εγχείρημα, είναι αντιστρόφως ανάλογη του κόσμου που συγκινεί με βάση τις δημοσκοπήσεις, σήμερα, το «Ποτάμι».

Το ΚΙΝΑΛ θα χάσει μια δυναμική που έδωσαν στην τελευταία απόπειρα της Κεντροαριστεράς, τον περασμένο Σεπτέμβριο, Θεοδωράκης και Καμίνης και για να μη γελιόμαστε, όσοι σήμερα λένε «σιγά τη ζημιά!», σκέφτονται κοντόθωρα. Αν ήταν όντως τόσο μικρή η ζημιά της αποχώρησης, δεν θα χαιρόντουσαν σήμερα, οι Τσίπρας και Μητσοτάκης, ακριβώς γιατί η δυναμική που χάνει το ΚΙΝΑΛ διαθλάται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

 

Ο Μπούγιας και ο Πάνου

Βουτιά στο πολιτικό κενό κάνει λοιπόν, το κόμμα που λέγονταν «Ποτάμι», γιατί για τα πρόσωπα δεν ισχύει το ίδιο.

Ξεκινώντας από μερικά τοπικά παραδείγματα, θα πάω στους προβεβλημένους.

Ο Πέτρος ο Μπούγιας υπήρξε ένα από τα ελάχιστα ενεργά στελέχη του «Ποταμιού» στο Νομό Ιωαννίνων. Δε συμμετείχε στην ιστορική ΜΕΣΥΑ (Μεγάλη Συνάντηση Αντιπροσώπων) – η ΚΕ των υπολοίπων – της περασμένης Κυριακής, και πρωί πρωί τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το «Ποτάμι» και το ΚΙΝΑΛ, στη Νομαρχιακή Επιτροπή του οποίου μετείχε ως εκπρόσωπος του «Ποταμιού». Η… έξοδος του Πέτρου ήταν μια λογική πράξη, ενόψει της ενασχόλησής του με την τοπική αυτοδιοίκηση και το Δήμο Ιωαννιτών, πιθανά μέσα από το ψηφοδέλτιο της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα».

Θα περίμενα ωστόσο, να είναι πιο αιχμηρός και πιο ξεκάθαρος στην πολιτική του στάση απέναντι στις εξελίξεις: έφταιξε κάποιος, δεν έφταιξε κτλ.

Ένας άλλος πρώην «Ποταμίσιος», ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων, ο Δημήτρης ο Πάνου, είχε από καιρό διαφωνήσει με τις αποφάσεις της παρέας του Σταύρου και είχε αποχωρήσει από το κόμμα. Σήμερα μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος για τις εκτιμήσεις του και για τη διαφωνία του σχετικά με τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.

 

Αφήνω μια πρόβλεψη εδώ…

Το άμεσο μέλλον θα δείξει πολλά για την αξιοπιστία αυτών των «Ποταμίσιων» που μέχρι να μεταγράψουν στις τάξεις τους Λυκούδηδες και λοιπούς, διέκριναν το πολιτικό σύστημα της χώρας σε «παλιό» και «νέο». Πολύ πριν κάνει σημαία αυτό το διαχωρισμό ο ΣΥΡΙΖΑ…

Αναφέρομαι στα σενάρια των μετεγγραφών που «παίζουν» γι’ αυτή τη… μεταγραφική περίοδο προ των εθνικών εκλογών, όσον αφορά στελέχη πρώτης γραμμής του «Ποταμιού».

Αν Τσίπρας – Θεοδωράκης έχουν συμφωνήσει να στηριχθεί η συμφωνία με τη FYROM για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» στην ελληνική βουλή, υπάρχει η πιθανότητα των ανταλλαγμάτων προς τον Σταύρο και μια κλειστή περί αυτόν ομάδα, όπως π.χ. μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, μια θέση στα ψηφοδέλτια για τον Λυκούδη, η στήριξη του Δανέλλη στο Δήμο Ηρακλείου κοκ. Δεν θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γίνει αλλά αφήνω εδώ την πρόβλεψη να υπάρχει…

Πιπέρι στο στόμα όποιου μίλησε για εξαγορές, αποστασίες και άλλα τέτοια φαιδρά. Η Αριστερά δεν τα κάνει αυτά…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 3/7/2018)

Show Buttons
Hide Buttons