ΔΗΓΜΑΤΑ 3/9/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 3/9/2019

Εκρηκτικό αναμένεται να είναι το κλίμα στις συνεδριάσεις του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, όσες και όποτε, τέλος πάντων, γίνουν…

Από τις αβρότητες και τα λόγια συναίνεσης που ακούστηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη μέρα της ονομαστικής εορτής του Περιφερειάρχη, περάσαμε εύκολα μέσα σε λίγες ώρες, στα μπινελίκια, τις κουτσαβάκικες απειλές του στυλ «θα σου δείξω εγώ…» και την ένταση της πρώτης, ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εκλογή του προεδρείου, το πρωί της Κυριακής.

Όσο προήδρευε στη συνεδρίαση η πρώτη σε σταυρούς περιφερειακή σύμβουλος της πλειοψηφίας Αγνή Νάκου – Δασούλα, είχε δοθεί η εντύπωση στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πως θα τους δίνονταν ο λόγος για μια πολιτική τοποθέτηση στο τέλος της ψηφοφορίας για την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής

Αφού ανέβηκε στο βήμα και ανακοίνωσε ακολούθως, μετά από ώρα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή των αιρετών μελών της Οικονομικής Επιτροπής, ο άρτι εκλεγείς πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρος Παργανάς, κήρυξε λήξασα τη συνεδρίαση του σώματος.

Με καθυστέρηση δευτερολέπτων κι ενώ οι περιφερειακοί σύμβουλοι σηκώθηκαν από τα έδρανά τους για να αποχωρήσουν, ο Σπύρος Ριζόπουλος άνοιξε το μικρόφωνο – δεν χρειάζονταν άλλωστε να πάρει το λόγο όπως του είπε ο πρόεδρος, γιατί τυπικά η συνεδρίαση είχε λήξει – και ακολούθησε πανδαιμόνιο…

 

Πότε έτσι, πότε αλλιώς…

Ο Περιφερειάρχης και ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου θα εξαντλούν το νόμο εκεί που τους βολεύει και ενίοτε θα κινούνται στα όριά του, αν δεν τον παραβιάζουν κιόλας.

Έτσι μπορεί μεν η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή του Προεδρείου, να ορίζει πως «Μετά την εκλογή, επομένως, του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου και των μελών της οικονομικής επιτροπής, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για άλλο θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο», μια τοποθέτηση ωστόσο, του κάθε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να επιτραπεί προχθές, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση και ενδεχομένως και η ανακοίνωση των «Οριζόντων της Ηπείρου» που με το καλημέρα κατήγγειλαν τη «θεσμική εκτροπή».

 

Τι λέει η εγκύκλιος

Η ίδια εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών ορίζει για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα: «Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ανήκουν στην παράταξη του περιφερειάρχη συνέρχονται πρώτοι και εκλέγουν μεταξύ των μελών αυτής που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον έναν εξ αυτών με μυστική ψηφοφορία, ως προτεινόμενο για το αξίωμα του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου». Αντίστοιχα, ισχύουν για αντιπρόεδρο και γραμματέα.

Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο δεν αναφέρεται τίποτα για τη δια ανατάσεως της χειρός ψηφοφορία, όπως εισηγήθηκε στο σώμα να γίνουν και όπως έγιναν τελικώς, οι τρεις ψηφοφορίες, ο Περιφερειάρχης, χάριν οικονομίας του χρόνου, ας πούμε… επειδή όπως υποστήριξε, υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος για κάθε θέση.

Το ίδιο συνέβαινε εκείνη την ώρα και στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και η ψηφοφορία έγινε με κάλπη.

Ωστόσο, στην πρόταση του Περιφερειάρχη δεν προέβαλαν αντίρρηση οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είτε γιατί βαριόντουσαν… είτε γιατί δεν είχαν διαβάσει την εγκύκλιο…

 

Πώς επιλέγει συνεργάτες

Ο προταθείς από τον Περιφερειάρχη για πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμβολαιογράφος στο επάγγελμα, Σταύρος Παργανάς, ήλθε στις εκλογές 12 σε σταυρούς, για λίγο δηλαδή θα μπορούσε να μην έχει εκλεγεί καν.

Ωστόσο, ο Αλ. Καχριμάνης έχει αποδείξει πως επιλέγει τους συνεργάτες του όχι με κριτήριο την επίδοση στη σταυροδοσία και συνήθως είναι σταθερές αυτές οι σχέσεις συνεργασίας, όπως συνέβη για παράδειγμα, επί πολλά χρόνια, με τον πρώην πρόεδρο Νομαρχιακού και Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα, τον και θείο του, Κώστα Πέτσιο.

 

Γρήγορα οι αντιπεριφερειάρχες

Ο Περιφερειάρχης τώρα, δεν άφησε να περάσει χρόνος και ίσως να υπάρξουν διαβρωτικές συζητήσεις περί των αντιπεριφερειαρχών και την επομένη της εκλογής του προεδρείου, προχώρησε στον ορισμό δέκα (10), συγκεκριμένα τεσσάρων χωρικών και έξι θεματικών αντιπεριφερειαρχών.

Εδώ τώρα, η επιλογή της «ρούκι» των εκλογών Αγνής Νάκου Δασούλα σε θέση αντιπεριφερειάρχη, προφανώς και έχει να κάνει με την πρωτιά της στη σταυροδοσία, σε αντίθεση με ό,τι επεσήμανα παραπάνω για τον πρόεδρο.

Δύο παλιοί, Πότσης και Γοργόλης αναλαμβάνουν καθήκοντα και η πρώην Δήμαρχος Σουλίου Στ. Μπραΐμη που ανταμείβεται για τη «μετεγγραφή» της σε έναν άλλο πολιτικό χώρο από εκείνον στον οποίο ανήκε μέχρι πρόσφατα.

 

Τα καθήκοντα

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο από τις αρμοδιότητες των δέκα νέων αντιπεριφερειαρχών, είναι ότι ο/η αντι-Τατιάνα δεν είναι ένα και το αυτό πρόσωπο!

Ο μεν Κώστας Σιαράβας γίνεται χωρικός αντιπεριφερειάρχης αλλά τα καθήκοντα που μέχρι πρόσφατα είχε επιπλέον, η Τ. Καλογιάννη (θέματα Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου), τα αναλαμβάνει η πρώην Δήμαρχος Σουλίου και όχι ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης των Ιωαννίνων.

Για τον τελευταίο, επιπλέον πέραν των καθηκόντων του χωρικού, είναι τα «θέματα οικονομικών και καλών πρακτικών για την εξυπηρέτηση των πολιτών»… (γύρευε, ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω…)… Ούτως ή άλλως, ο Περιφερειάρχης μπορεί από το νόμο να ορίσει μέχρι και… καθήκοντα παρατηρητή γραμμών χωμάτινου γηπέδου του επαρχιακού ποδοσφαίρου για να διαπιστώνει αν είναι ευθείες ή όχι…

 

Έπεσα έξω

Από την άλλη, μιλώντας για τους «Ορίζοντες Ηπείρου», έπεσα έξω στην πρόβλεψή μου στα «Δήγματα» του Σαββάτου, για την κατάληψη της θέσης της Οικονομικής Επιτροπής που δικαιούται η παράταξη Ριζόπουλου, από τον ίδιο τον επικεφαλής της.

Τελικώς, ο Ριζόπουλος έβαλε στην Οικονομική Επιτροπή τους Τάκη Παππά ως τακτικό και Στάθη Νάνο ως αναπληρωματικό, τιμώντας όπως είπε κατά τη συνεδρίαση, την περιφερειακότητα και δίνοντας το δικαίωμα έκφρασης στο σημαντικό αυτό θεσμικό όργανο, των Νομών Πρέβεζας και Άρτας.

Και για να το κλείσω το θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, επειδή η «μάχη» της επόμενης τετραετίας θα δοθεί εκτός αυτού, καλόν είναι να το αντιληφθούν άμεσα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με πρώτον τον Γιώργο Ζάψα που είναι πια ένας από τους παλιότερους μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Εκτός συνεδριάσεων το ενδιαφέρον

Ο Ριζόπουλος έχει δείξει μέχρι σήμερα, πως αντιλαμβάνεται αυτή την υστέρηση και δίνει βάρος στην οργανωτική διάταξη του «στρατού» του, της παράταξης, με θεσμικά όργανα, καταστατικό κτλ.

Παράλληλα, όπως έδειξε και στη διάρκεια του καλοκαιριού, θα δημιουργεί θέματα, άσχετα με την ατζέντα της επικαιρότητας που θα διαμορφώνει κάθε φορά η Περιφερειακή Αρχή και ταυτόχρονα, θα έχει ως προτεραιότητα τον σκληρό έλεγχο των έργων και των πράξεών της. «Θα τους ταράξει στη νομιμότητα…» με δυο λόγια.

 

Τι γίνεται στη Δουρούτη;

Τις τελευταίες μέρες, υπάρχει αναστάτωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με αφορμή μια προκήρυξη πρόσληψης επικουρικού προσωπικού που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Αφορούσε και άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες πλην της 6ης ΥΠΕ και ήταν ένας τρόπος ρουσφετολογικής πρόσληψης εργαζομένων, με στόχο τις επικείμενες ακόμα τότε, εθνικές εκλογές.

Ο διαγωνισμός όσον αφορά τις 100 περίπου θέσεις επικουρικού προσωπικού στο ΠΓΝΙ, ελέγχεται από την 6η ΥΠΕ και τις τελευταίες μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας μερικές… περίεργες ειδήσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η πρόσληψη του υιού του σημερινού διοικητή του νοσοκομείου, σε θέση του λογιστηρίου.

 

Μήπως να ξυπνήσουν κάποιοι;

Η περίπτωση αυτή, πέρα από τα δικά της χαρακτηριστικά και τους συνειρμούς που εύκολα κάνει κανείς… αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη συνολική αμφισβήτηση του συγκεκριμένου διαγωνισμού και κόσμος που επικοινώνησε μαζί μου – από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό – δηλώνει διατεθειμένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Από πλευράς ΥΠΕ και Υπουργείου Υγείας δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα, καμία αντίδραση ή σκέψεις για την ακύρωση του διαγωνισμού – παρεμπιπτόντως, κάποιοι έχουν εδώ και καιρό προσληφθεί και αναλάβει καθήκοντα.

Σε κάθε περίπτωση, το να βλέπουν όλοι ότι ένας διαγωνισμός αποδείχτηκε «πέτσινος» και να μην αντιδρά κανείς, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Το να αναλάβουν δικαστικά έξοδα, άνθρωποι που λογικά είναι άνεργοι σήμερα και πάνε για ένα μεροκάματο, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ο ρόλος των βουλευτών θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στη συγκεκριμένη υπόθεση.

 

Δήμαρχος με πλειοψηφία ο Ντακαλέτσης

Οι εκλογές στο Δήμο Δωδώνης τελείωσαν προχθές…

Το εκλογοδικείο προσμέτρησε υπέρ του επανεκλεγέντος Δημάρχου Χρήστου Ντακαλέτση 19 ψηφοδέλτια, με τα οποία συγκεντρώνει μεγαλύτερο υπόλοιπο από τον αντίπαλό του Κώστα Κατσανάκη, στις εκλογές της 26ης Μαΐου και ως εκ τούτου, παίρνει στη δεύτερη κατανομή τη μία έδρα που αρχικά είχε πάει στο συνδυασμό του Κατσανάκη.

Αυτό σημαίνει πως ο επανεκλεγείς Δήμαρχος, σε αντίθεση με την επίσημη καταμέτρηση, έχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία με 11 έδρες, έναντι 10 των άλλων δύο συνδυασμών (9 έδρες ο Κατσανάκης και 1 ο Τόκας).

Η απόφαση του εκλογοδικείου δεν έχει σχέση με τις δεύτερες εκλογές που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνουν για να βγει Δήμαρχος.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Νέοι Αγώνες, στο φύλλο της Τρίτης, 3/9/2019)

Show Buttons
Hide Buttons