ΔΗΓΜΑΤΑ 30/10/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 30/10/2018

Η παρέλαση της 28ης Οκτώβρη

Τα δυο άλογα του Ιππικού Ομίλου Ιωαννίνων που παρήλασαν και έχ@σαν ελαφρώς τη Λεωφόρο Δωδώνης, αφού τα ταλαίπωρα τα ζωντανά θα περίμεναν κάμποση ώρα μέχρι να βγουν στο δρόμο και βγήκαν εκτός βιολογικού τους προγράμματος, ήταν η ατραξιόν της φετινής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, το πρωί της Κυριακής.

Τελικώς, διαψευδόμενος ως προς τις πληροφορίες που μου είχαν φτάσει τις τελευταίες μέρες, άκουσα να παιανίζει το «Μακεδονία Ξακουστή» τόσο από τη μπάντα της 8ης Μεραρχίας όσο και από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών.

Η εγκύκλιος με το απαγορευτικό για το… «αλυτρωτικό» τραγούδι, σε σχέση με τη χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που λέγεται ότι απευθύνθηκε προς τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες ανά την επικράτεια, είτε δεν έφτασε στα Γιάννενα είτε η εντολή δεν τηρήθηκε.

Σε σχέση με την παρέλαση τέλος, τον τελευταίο καιρό έχω διαπιστώσει πως η κυβέρνηση στις διάφορες εκπροσωπήσεις που είναι υποχρεωμένη να ορίζει για μέρες σαν την προχθεσινή, δεν τολμά παρά ασφαλείς λύσεις… γιατί προφανώς σκέφτονται εκεί στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, «καλύτερα να στείλουμε γνωστούς στις πόλεις τους, γιατί τυχόν οργισμένοι πολίτες δύσκολα να στραφούν επιθετικά σε ανθρώπους που γνωρίζουν…».

 

Η έκπληξη στην εθνική επέτειο

Την παραμονή της εθνικής επετείου τώρα, έγινε γνωστή η είδηση, με δημοσίευμα της εφημερίδος των Ιωαννίνων «Πρωινός Λόγος» η Υπουργική Απόφαση του Χρήστου Σπίρτζη για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» και άλλα 22 περιφερειακά αεροδρόμια από αυτά που δεν ιδιωτικοποιήθηκαν στο παρελθόν, για την ανάθεση στη Διεύθυνση Δ16 του Υπουργείου Υποδομών, της «σύμβασης αξιοποίησης για την ανάπτυξη» που εναλλακτικά πρέπει όπως τονίζεται, να περιλαμβάνει και την αξιοποίηση μέσω παραχώρησης ή σύμβασης με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Μάθαμε δηλαδή πως εντελώς στα μουλωχτά, η εθνοσωτήριος προωθεί σχέδιο «αξιοποίησης», το οποίο συνήθως σημαίνει σε λόγια σταράτα μνημονιακά, εκποίηση… για τα 23 αεροδρόμια που δεν πήρε η Fraport.

Για μεν 14 αεροδρόμια της Fraport, θυμίζω, τη συμφωνία με τους Γερμανούς έκλεισαν οι επάρατοι Σαμαροβενιζέλοι και ήλθε ακολούθως, ο Σπίρτζης με… πόνο ψυχής να την υπογράψει, για δε τα 23 αεροδρόμια, για τα οποία οι προηγούμενοι έκριναν πως δεν συνέτρεχε λόγος «αξιοποίησης», λόγω του μικρού οικονομικού τους αντικειμένου, αναλαμβάνει ο Χρηστάρας τη δουλειά, από την αρχή ως το τέλος! Με πόνο ή χωρίς, με κλάμα ή χωρίς, οι τύποι έχουν αποδείξει πως θα πουλήσουν και τη… μάνα τους, αν το ζητήσουν οι δανειστές!

 

Καλό ή κακό;

Για να σοβαρευτώ τώρα, ποτέ δεν είπα αν είναι καλή ή κακή η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων στη Fraport. Δεν χαρακτήρισα «προδότες» τους προηγούμενους που έκαναν τη συμφωνία, αλλά θεώρησα «Καραγκιόζηδες» τους νυν που έλεγαν άλλα προεκλογικά και ήλθαν για να κάνουν τα αντίθετα και σε αυτό το θέμα, χωρίς ίχνος τσίπας.

Η ιστορία απέδειξε πως η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και δύο κοντινών στα Γιάννενα, του Ακτίου και της Κέρκυρας, ωφέλησε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, γιατί από τη στιγμή που άρχισε να αχνοφαίνεται ως ορατό το τέλος του έργου αναβάθμισης, γίνονται συζητήσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους να το χρησιμοποιήσουν, επειδή έχει ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, σε σχέση με τα δύο γειτονικά μας αεροδρόμια, τέλη προσγείωσης.

Την ώρα μάλιστα που το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο ελληνικός λαός, ξόδεψε περί τα 17 εκατ. ευρώ για το έργο του εκσυγχρονισμού, ανοίγει το σενάριο της ιδιωτικοποίησης και για το δικό μας αερολιμένα, γεγονός που ερμηνεύεται σωστά, σα μια λογική «τώρα που το φτιάξαμε, το πουλάμε»! Αυτό άλλωστε συνέβη και με τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και των Χανίων – στο «Μακεδονία» η ΥΠΑ εκτελεί ακόμα το έργο και η Fraport εισπράττει, στα δε Χανιά παραδώσαμε στους Γερμανούς ένα αεροδρόμιο του «κουτιού»!

Ενδεχομένως το σενάριο να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης του τουριστικού μας προϊόντος, όπως ίσως γίνονταν και με την Fraport, δεν μπορώ να το πω.

Θυμίζω απλά, πως η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκφράσει τη βούληση για τη δημιουργία ενός εταιρικού σχήματος που θα εκμεταλλεύονταν, παίρνοντας από το κράτος, το αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος», πρόταση που επαναφέρει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

 

Ο Πάικας τα είπε και ξαλάφρωσε

Ο Σπύρος ο Πάικας έχει αφήσει στο τραπέζι… την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής».

Το χαρτί είτε θα το τραβήξει είτε θα το μαζέψει. Θα το είχε ρίξει την περασμένη Πέμπτη, αν όπως είπε στο δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, το βράδυ της Παρασκευής, δεν επιχειρούσαν να τον μεταπείσουν κάποια μέλη της παράταξης που… ψιλοαισθάνονται το δίκιο, στα όσα τραγελαφικά γίνονται τον τελευταίο καιρό, με την υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Σπύρος τα είπε έξω από τα δόντια, για τους σκληρούς κομματικούς μηχανισμούς που ήλθαν να επιβάλλουν την υποψηφιότητα Ζάψα, αν και για το πρόσωπο ειδικά, δεν έχει να πει πολλά. Η διαδικασία ήταν αυτή που στηλιτεύτηκε και το σύνηθες παιχνιδάκι που παίζει τέσσερα χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε φορά που προσπαθεί να σε πείσει ότι έχει λιακάδα έξω… όταν ρίχνει καρέκλες. Η διαστροφή της πραγματικότητας δηλαδή…

Το τι θα πράξει τελικώς, αναμένεται να φανεί τις επόμενες μέρες, κι ενώ έχει προτάσεις να είναι υποψήφιος, με άλλες παρατάξεις και στην Περιφέρεια, και στο Δήμο Ιωαννιτών και στο Δήμο Ζίτσας.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν όντως, τον θέλει ο Ζάψας.

 

Και λευκά ψηφοδέλτια

Από τα όσα πολλά είπε ο Πάικας, θα κρατήσω δύο σημεία μόνο, απαντώντας και στο φίλο μου τον Κώστα το Μπασιούκα που με κατήγγειλε στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής, για μονομερή ενημέρωση.

Τον ρώτησα κατ’ αρχάς στη συνέντευξη, γιατί δεν τήρησε το λόγο του, να επιστρέψει τη συζήτηση για τον επικεφαλής της νέας παράταξης, στην «Ήπειρος Ανατροπής», όπως είχε δεσμευτεί στην προ μηνός ολομέλεια της παράταξής του. Δεν απάντησε τίποτα και αυτό είναι το σημείο για το οποίο τον κατηγορεί κυρίως ο Πάικας, ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε διακοσμητική την περιφερειακή παράταξη και της φόρεσε «καπέλο» την απόφαση του κόμματος, φέρνοντάς την προ τετελεσμένων.

Το δεύτερο είναι η αποδοχή της υποψηφιότητας Ζάψα. Έγινε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Πέμπτης, της «Ήπειρος Ανατροπής» και υπήρξαν μερικά λευκά, έναντι των συντριπτικά περισσότερων που είπαν «ναι» στην υποψηφιότητα του Γιώργου Ζάψα. Η πλειοψηφία όπως εξήγησα και στα «Δήγματα» του Σαββάτου, δημιουργήθηκε από εξαφανισμένα εδώ και τέσσερα χρόνια, μέλη της παράταξης που τη θυμήθηκαν την παράταξη, τώρα που τους χρειάστηκε το κόμμα! Αυτό σημαίνει κατά πλειοψηφία απόφαση και θα ήταν ενδιαφέρον να μας πουν πόσα ήταν τα λευκά τελικά.

 

Για την τρίτη θέση…

Για να το κλείσω και σήμερα, το θέμα που μας ταλάνισε μερικούς μήνες, θα πω στους φίλους Κιναλίτες, να μη χαίρονται με το «μπάχαλο» στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, για τις περιφερειακές εκλογές, γιατί είδα πως αναθάρρησαν κάποιοι στο fb.

Οι… «ολοκληρωτισμοί» του ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Ηπείρου, δεν παραγράφει τα δικά τους λάθη για το ίδιο θέμα.

Στο τέλος, θα παλεύουν οι δυο τους, για το ποιος θα βγει τρίτος και ποιος τέταρτος! Ο δε Καχριμάνης θα τους έχει ανάγκη και τους δυο αν είναι πρώτος, γιατί ο ένας μόνο δεν θα του φτάνει…

 

Έγιναν έτσι τα πράγματα;

Το περιστατικό στους Βουλιαράτες με το ομογενή που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της Αλβανικής αστυνομίας, ανήμερα της εθνικής επετείου κι ενώ λίγο παραδίπλα, ομογενείς και Έλληνες πολιτικοί όπως ο δικός μας, ο Γιάννης ο Καραγιάννης τιμούσαν τους πεσόντες στο έπος του ’40, είναι γενικά περίεργο…

Αν πιστέψουμε την εκδοχή των Αλβανών, ένας «εξτρεμιστής», όπως έγραψε στο twitter ο Ράμα… άρχισε να πυροβολεί κατά των Αστυνομικών, οπότε ευλόγως, εκείνοι του απάντησαν με πυρά και τον σκότωσαν. Το αντίστοιχο θα γίνονταν και στη χώρα μας, με έναν Αλβανό που θα άνοιγε πυρ στα καλά του καθουμένου ή με έναν Μουσουλμάνο που θα φώναζε «Αλάχου Άκμπαρ» και θα γάζωνε αστυνομικούς. Κρατάω πάντως, το ενδεχόμενο να μην έγιναν τα γεγονότα όπως τα περιγράφουν οι Αλβανοί…

 

Δεν περίμενε τα χειρότερα…

Ο Αντώνης ο Μπέζας είναι ένας από τους Ηπειρώτες πολιτικούς που διατηρεί στενούς δεσμούς με την ομογένεια, όπως εσχάτως από το ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει ο Γιάννης ο Καραγιάννης.

Πριν από μία εβδομάδα, ο πρώην Υπουργός της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν για τα προβλήματα της ομογένειας στη Νότια Αλβανία.

Του επεσήμανε του προέδρου πως αντίθετα με τη ρητορική χαμηλών τόνων που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με ευθύνη του πρώην Υπουργού Κοτζιά, ως επί το πλείστον, το τελευταίο διάστημα, ενόψει και των εθνικών εκλογών, η ανθελληνική πολιτική εντείνεται από πλευράς κυβέρνησης. Δε μπορούσε να φανταστεί βέβαια, ο κ. Μπέζας πως θα φτάναμε σε αυτό το περιστατικό…

 

Θα είναι υποψήφιος βουλευτής

Εντάξει, είπαν και για την υποψηφιότητά του, οι δυο τους…

Ο Μητσοτάκης προφανώς και είπε στον Αντώνη Μπέζα το αναμενόμενο: να μην πιστεύει τις διαρροές και πως θα είναι σίγουρα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο Νομό Θεσπρωτίας, στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτό σίγουρα δεν αρέσει σε κάποιους…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 30/10/2018)

Show Buttons
Hide Buttons