ΔΗΓΜΑΤΑ 30/3/2019 (Μακριά κι «αγαπημένοι»…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 30/3/2019 (Μακριά κι «αγαπημένοι»…)

Δεν πήγα

Εννοείται πως στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» δεν πήγα, γιατί εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αν το επιχειρούσα, στην καλύτερη, θα με κοιτούσαν περίεργα από τον πρώτο ως και τον τελευταίο παρόντα…

Μην πω ότι θα με «έκοβε» το παλικάρι στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, στο στυλ «ψιτ, μεγάλε, πού πας εσύ;»… Και δικαίως…

Έτσι, αρκέστηκα στο να δω το βίντεο με την ομιλία του Περιφερειάρχη και την παρουσίαση των υποψηφίων του (περιττό να πω εδώ πως ήταν το χειρότερο σκηνικό παρουσίασης ψηφοδελτίου ever, με τον «ψηλό» να γράφει στο κοντέρ του ίσαμε με 1 χιλιόμετρο, διανύοντας την απόσταση πόντιουμ – χαιρετούρα, για καθέναν από τους 76 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που παρουσίασε και ασπάστηκε… Αυτό δεν έχει καμία σημασία, γιατί ο τελευταίος που θα μπορούσε να δεχτεί τις συστάσεις μου, είναι ο Περιφερειάρχης).

 

Όχι κρίσεις

Θα αποφύγω τις αξιολογικές κρίσεις για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης», γιατί σέβομαι τον καθέναν ξεχωριστά, είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ μαζί του πολιτικά.

Τα παίρνω «κρανίο» ωστόσο, με εκείνους που το παίζουν δύσκολοι. Έτσι και το 2014 έτσι και τώρα, διέδιδαν μόνοι τους πως δεν θα είναι υποψήφιοι με τον Καχριμάνη – «εγώ νεροκουβαλητής του τάδε ή της δείνα δεν γίνομαι…» έλεγαν όλο αυτόν τον καιρό – και από προχθές που ανακοινώθηκαν, αφού αποδέχτηκαν την πρόταση βεβαίως βεβαίως, λένε ότι οι κακές γλώσσες ήταν αυτές που διέσπειραν κακεντρεχείς φήμες για δαύτους…

Στο πλαίσιο του παζαριού για την μετεκλογική «αξιοποίηση» έκαναν κόνξες και προσωπικά δεν αμφέβαλα, γιατί τα ίδια άκουγα και το 2014.

Ελέγχεται η εκτίμηση πως το ψηφοδέλτιο της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» είναι με τέτοιο τρόπο στημένο, για να επανεκλεγούν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, συγκεκριμένοι… Τέτοιους υπολογισμούς δε μπορεί να κάνει κανείς, προεξοφλώντας την ψήφο των πολιτών.

 

Τα σκυλιά αλυχτάνε

Πολύ σίγουρο για νίκη από την πρώτη Κυριακή, δεν τον άκουσα τον Περιφερειάρχη, για να είμαι ειλικρινής. Αν τον ικανοποιεί από την άλλη, το ότι όλοι οι αντίπαλοί του, βλέπουν τον εαυτό τους μαζί του στην δεύτερη Κυριακή, πάω πάσο. Δε μπορεί να αμφιβάλλεις ότι ένας απερχόμενος αιρετός μπορεί να ελέγχει την εκλογική του περιφέρεια, ώστε να ελπίζει βάσιμα ότι θα συγκεντρώσει ένα από τα δύο μεγαλύτερα ποσοστά της πρώτης εκλογικής διαδικασίας.

Η ομιλία σε μια τέτοια περίσταση δεν επιδέχεται και πολλής κριτικής, άλλωστε η διαδικασία αυτή ανήκει στους υποψήφιους που όπως ξαναέγραψα, έχουν να χαρούν μια φορά τουλάχιστον, σε κάθε εκλογή: στην παρουσίασή τους, γιατί οι περισσότεροι δεν θα εκλεγούν.

Απολογιστικά λίγα πράγματα είπε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, όπως η εκτός κειμένου αναφορά του στα πρόστιμα που γλιτώνει η Ήπειρος, από τη λειτουργία του εργοστασίου ΑΣΑ. Δεν είπε βέβαια ότι θα μας κοστίζει πλέον ο κούκος αηδόνι, με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων… Το λογαριασμό αυτόν θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες και θα το μάθουν μετά τις εκλογές. Τώρα χαρείτε όλοι που η ΤΕΡΝΑ μας έφτιαξε το εργοστάσιο…

«Τα σκυλιά γαυγίζουν αλλά το καραβάνι θα προχωρήσει» είπε καταλήγοντας, μιλώντας για συκοφαντικές επιθέσεις, λασπολογίες σε βάρος του και όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο προεκλογικό διάστημα, από συγκεκριμένους αντιπολιτευτικούς κύκλους. Την ατάκα έχει χρησιμοποιήσει στο πρόσφατο παρελθόν και ο απερχόμενος σε λίγους μήνες, Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Γίνονται και δημοσκοπήσεις μέσω facebook» του έγραψαν του Περιφερειάρχη να διαβάσει στην ομιλία του, χωρίς φαντάζομαι να καταλαβαίνει πολλά από δημοσκοπήσεις και νέες μεθόδους έρευνας της κοινής γνώμης. Απλοϊκά ενδεχομένως, θεωρεί πως οι αντίπαλοί του που χειρίζονται καλύτερα το facebook, πάνε καλύτερα σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, γιατί έχουν πιο ενδιαφέροντες διαδικτυακούς «φίλους»!

Είναι γνωστό άλλωστε, πως η σχέση του Περιφερειάρχη με το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξαντλείται στο να ποστάρει πρόβατα, ραχούλες, βουνά και βοσκοτόπια.

Παρεμπιπτόντως, εμένα με έχει διαγράψει εδώ και πολύ καιρό από «φίλο» του… και δεν έχω συχνά τη δυνατότητα να θαυμάζω τις φωτογραφίες που ανεβάζει.

 

Κάτι θέματα…

Εμ δε φτάνει που σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, μπαίνουν από το προεδρείο οχτακόσα κατομύρια θέματα και χρειάζεται να συνεχιστεί το επόμενο ή το μεθεπόμενο μεσημέρι η συζήτηση, ακούς κάτι θέματα να μπαίνουν εκτός ημερησίας διατάξεως από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους που σου φεύγει το κεφάλι, έτσι που να λες «ρε πάτε καλά, νυχτιάτικο, ρε;»…

Και δεν θα κρίνω τα θέματα ήσσονος σημασίας που ενδεχομένως ένας δημοτικός σύμβουλος τα αξιολογεί εντελώς διαφορετικά από τον κοινό νου, αλλά μιλώ για συζητήσεις ανούσιες και εντελώς άνευ αντικειμένου.

Το να ρωτάει ας πούμε αντιδήμαρχος, τον δημοτικό σύμβουλο αντίπαλης παράταξης που τυχαίνει να είναι και πρόεδρος Φορέα, πότε θα προκηρύξει τα τάδε μέτρα από το ΠΕΠ, η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι κάτι που με ξεπερνάει. Ούτε υπάλληλος της διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ είναι ο ερωτώμενος δημοτικός σύμβουλος, ούτε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος…

 

Το προεκλογικό τρίμηνο

Εγκαίνια, συνεντεύξεις τύπου, απολογισμούς πεπραγμένων και αρκετό φρου – φρου έχει το τελευταίο προεκλογικό τρίμηνο για την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Στα εγκαίνια είναι μπροστά… ο Φίλιππος ο Τσουμάνης. Έχω όμως, δύο απορίες:

Απορία 1η: τα πολλά ΚΑΠΗ του Γκόντα δεν καταγγέλανε ως νέα δημοτική αρχή, τα μέλη της παράταξης του Φίλιου το 2010, όταν αναλάμβανε τη διοίκηση του Δήμου, επαγγελλόμενη την κάθαρση και τη διαφάνεια; Πόσα ΚΑΠΗ έχει σήμερα, εννέα χρόνια μετά ο Δήμος Ιωαννιτών και ποιες είναι οι στατιστικές για τις συγκεκριμένες δομές. Εγγεγραμμένοι ηλικιωμένοι, ενεργά μέλη, δραστηριότητες των ΚΑΠΗ κτλ. Σε αυτά τα στοιχεία εστιάζονταν και τότε η κριτική.

Απορία 2η: για το νέο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ μαθαίνω πως είναι ελάχιστα τα ωφελούμενα άτομα και ένας λόγος είναι το ότι βρίσκεται στα Καρδαμίτσια και όχι κάπου κεντρικότερα. Για το θέμα του κτιρίου υπήρξε μια αντιπαράθεση εδώ και καιρό αλλά η διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ διατείνονταν πως είναι το κατάλληλο κτίριο και άλλο όμοιο δεν υπάρχει σε όλη την πόλη. Η αντιπολίτευση υποστήριζε πως η διοίκηση του Οργανισμού πρώτα βρήκε τον ενοικιαστή και μετά το κτίριο…

Προβληματισμούς θέτω…

Απολογισμούς κάνουν οι απερχόμενοι πρόεδροι – αντιπρόεδροι των διαφόρων Νομικών Προσώπων του Δήμου, επίσης. Δημόσιος απολογισμός όμως, δεν είναι η συνέντευξη στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τη διαδικασία αυτή γιατί δεν την οργανώνουν σε ένα πιο συντονισμένο πλαίσιο, να γίνει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου λογοδοτεί κάθε φορέας του Δήμου; Κι εκεί ο απολογούμενος θα έχει τη δημοσιότητα που αναζητά ενόψει των εκλογών αλλά και ο απολογισμός θα έχει ουσία, γιατί θα προκαλεί και τον αντίλογο.

Τέλος, οι συνεντεύξεις για «ψύλλου πήδημα» είναι στην ημερήσια διάταξη των τοπικών ΜΜΕ.

 

Κινούμενη άμμος στη Ζίτσα

«Κινούμενη άμμος» το προεκλογικό τοπίο του Δήμου Ζίτσας, και δύο μήνες πριν από τις εκλογές, δεν είναι σαφές ακόμα ποιοι συνδυασμοί κατεβαίνουν.

ΚΚΕ, Πλιάκος και Γαρδίκος σίγουρα. Από κει και πέρα, παίζεται…

Ο συνδυασμός του απερχόμενου Δημάρχου Μ. Πλιάκου αποδυναμώνεται με στελέχη που φεύγουν, όπως είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Στέφανος Μιχάλης, ο οποίος ως γνωστόν, θα δοκιμάσει να εκλεγεί στο Δήμο Ιωαννιτών, με το συνδυασμό της Τατιάνας Καλογιάννη. Ο Στέφανος παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος Ζίτσας προχθές, και τη θέση του καταλαμβάνει ο Γιώργος Ζιάκκας, ο οποίος έχει ανακοινώσει μεν υποψηφιότητα εδώ και καιρό, χωρίς ως τώρα, να δείχνει σημεία ότι όντως θα κατέβει για Δήμαρχος. Λέγεται ότι συζητά τις τελευταίες μέρες, το ενδεχόμενο να συμπράξει με μια ομάδα Αριστερών που θέλουν να συγκροτήσουν δημοτική κίνηση αλλά δεν τους βγαίνει.

Παράλληλα, ανεξαρτητοποιήθηκε προχθές, από την παράταξη Πλιάκου ο Παναγιώτης Μαλισσόβας που λέγεται ότι έχει συμφωνήσει να είναι υποψήφιος με τον Γαρδίκο, στις επερχόμενες εκλογές. Ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος ήταν μια ισχυρή μονάδα στις εκλογές του 2014, για το συνδυασμό του Πλιάκου που για το διάστημα της υπόλοιπης θητείας του, μέχρι το Σεπτέμβριο, μετράει δύο λιγότερους δημοτικούς συμβούλους.

Ο Χρυσόστομος ο Βούζας τέλος, περιγράφεται από τους αντιπάλους του ως πολύ αποδυναμωμένος για να ελπίζει ότι θα καταφέρει στο τέλος, να φτιάξει συνδυασμό. Προχθές, ανακοίνωσε μια ολιγομελή γραμματεία, για να δείξει ότι προχωρά. Θα δούμε…

 

Μια σύσταση

Αντιπολιτεύομαι (ρήμα): ασκώ αντιπολίτευση.

Το ρήμα δεν έχει παθητική φωνή. Το έργο δεν «αντιπολιτεύεται» από κάποιον… Το έργο κρίνεται, επικρίνεται, επαινείται κτλ. αλλά δεν «αντιπολιτεύεται».

Μην ξεχάσουμε και τα ελληνικά που ξέρουμε, τώρα στις εκλογές.

Όσοι γράφετε λόγους υποψηφίων, ανοίξτε και κανά λεξικό που και που…

Υπάρχει η ποιητική αδεία. Δεν προβλέπεται πουθενά «πολιτική αδεία», για να λέει ο καθένας ότι παπάρα του κατεβαίνει στο κεφάλι…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 30/3/2019)

Show Buttons
Hide Buttons