ΔΗΓΜΑΤΑ 30/7/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 30/7/2020

Μια αυτοδιοικητική χρονιά κλείνει για το Δήμο Ιωαννιτών, έτσι όπως ξεκίνησε… Με φως… συμβατικό και όχι led… ακόμα…

Η αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών, σε όλες τις συνιστώσεις της, από την άκρα Αριστερά ως τη Δεξιά, συμπλέει και υπογράφει κοινές ανακοινώσεις (τα ύστερα του κόσμου, σα να λέμε…) και η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, βγάζοντας από το μανίκι της τον άσσο, με τη φάτσα του Καχριμάνη…

Την κοινή ανακοίνωση των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, πάω στοίχημα ότι στο προσχέδιο που δεν άλλαξε ιδιαίτερα στο τέλος, την συνέταξε η Τατιάνα Καλογιάννη.

Τρεις Δήμαρχοι, τρεις διαφορετικές ιστορίες: Λώλος, Γεωργάκος, Ελισάφ.

Σε τρία χρόνια από τώρα, ή μάλλον σε κάτι λιγότερο από τρία χρόνια, ανάλογα με την πρόοδο αυτής της προσπάθειας για να ανάψουν φώτα με λάμπες led στον Καλλικρατικό Δήμο Ιωαννιτών, θα μιλάνε οι δικαιωθέντες – τότε – για την τωρινή επιλογή αναφορικά με το έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού.

Ακόμα κι αν μας στοίχισει το έργο κάτι παραπάνω, όπως προωθείται σήμερα, εγώ εύχομαι απλά, στο τέλος της τετραετίας, να έχουν αντικατασταθεί οι λάμπες (εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ για τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση).

 

Μαραθώνιοι…

16 χρόνια δημοσιογραφικής δουλειάς στα Γιάννενα, δεν θυμάμαι άλλη συνεδρίαση, διπλή έστω, να διαρκεί όσο διήρκεσε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων. Ολοκληρώθηκε γύρω στη 1 τα ξημερώματα, πλησιάζοντας τις 12 ώρες συνεδρίασης!

Ήταν φυσικό να ξεφύγει το πράμα, όταν για την εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, της πρώτης συνεδρίασης που ξεκίνησε λίγο μετά τις 2, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις ώρες!

Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτος και βασικός, ο συντονισμός της συνεδρίασης από τον πρόεδρο του σώματος. Ο φίλος μου, ο Δημήτρης δεν έχει καταφέρει ως τώρα να βρει τον τρόπο να επιβληθεί στους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης τε και αντιπολίτευσης, κανένας χρόνος δεν τηρείται από κανέναν, και ό,τι παπαριά μπορεί να φανταστεί κανείς, τίθεται στο ανώτατο συλλογικό όργανο της πόλης.

Τις περισσότερες φορές, τα θέματα αυτά, τριτεύουσας ή τεταρτεύουσας σημασίας, τίθενται απλά και μόνο για να ακουστούν ή για να νοιώσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που τα θέτουν ότι κάνουν αντιπολίτευση, αφού δεν δίνονται καν απαντήσεις από τους πολιτικούς προϊσταμένους του κάθε φορέα και νομικού προσώπου του Δήμου ή από τον κάθε αντιδήμαρχο, καθώς είναι λογικό όταν δεν είναι προετοιμασμένος κάποιος να μην έχει τη δυνατότητα να απαντήσει.

 

Ποιοι υπερβάλλουν

Το ξεχείλωμα των συνεδριάσεων είναι και ευθύνη ορισμένων εκ των επικεφαλής παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Θωμάς ο Μπέγκας για παράδειγμα, επειδή διετέλεσε Δήμαρχος και αντιδήμαρχος, δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται πως δε μπορεί να θέτει σε κάθε συνεδρίαση, μόνο αυτός, πέντε με δέκα θέματα τη φορά!

Η δε πρώην αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, δέκα χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν βρήκε ποτέ απέναντί της μια αντιπολίτευση που να ρωτάει σε εκτός ημερήσιας διαδικασίας συζητήσεις, ό,τι να ‘ναι… Αν και οφείλω να παραδεχτώ πως η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» είναι σαφώς πιο μαζεμένη, στον τομέα αυτόν, σε σχέση με τον πρώην Δήμαρχο.

Ο Λάζαρος ο Νάτσης θέτει πάντα τα λιγότερα θέματα, ενώ από τις δύο άλλες παρατάξεις της Αριστεράς, παραδοσιακά αναμένεται να γίνεται αναφορά σε πολλά ζητήματα, με ιδεολογικό πρόσημο πάντα (κι εδώ πάντως η Όλυ η Τσουμάνη ελέγχεται σαφώς, σε σχέση με τον Χρήστο Πατσούρα).

Ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει το χρόνο που επιτρέπεται να μιλούν οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά δεν εφαρμόζεται από τον πρόεδρο, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν οι συζητήσεις πριν τη συνεδρίαση.

Τέτοιο μπάχαλο νομίζω συμβαίνει για πρώτη φορά, όσο τουλάχιστον θυμάμαι εγώ τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.    

 

Για πρώτη φορά αμφισβήτηση…

Για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα ελαφρώς εχθρικό κλίμα σε βάρος μιας απόφασης και ενός χειρισμού του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.

Δεν θυμάμαι άλλη φορά που μια απόφαση του Περιφερειάρχη να βρίσκει αντίδραση, όπως συμβαίνει με το αίτημά του να πάρει η Περιφέρεια την ευθύνη της ωρίμανσης και υλοποίησης του οδικού άξονα Γιάννενα – Κακαβιά.

Ο Δήμαρχος χθες, μίλησε για πολιτική απόφαση του Υπουργού Υποδομών. Κάνει μεγάλο λάθος ο Δήμαρχος. Το έργο το ζήτησε από το Υπουργείο ο Περιφερειάρχης.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους – και απόλυτα σίγουρα, όχι στη συνάντηση του Ιανουαρίου, στο γραφείο του Κώστα Τασούλα στη βουλή – ο Υπουργός «απείλησε» τον Περιφερειάρχη να προχωρήσει στην υποδιαστασιολόγηση του έργου, επειδή δήθεν, η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τέτοιες βαριές υποδομές που δεν δικαιολογούν τα κόστη τους, με τους μικρούς κυκλοφοριακούς φόρτους, ο Περιφερειάρχης θέλησε να σώσει την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Υπουργό Καραμανλή, προκειμένου να μην τον κηρύξει η Ήπειρος ως persona non grata, επειδή θέλει να βάλει ταφόπλακα στη σύνδεση Πεδινής – Κακαβιάς; Σε αυτή την περίπτωση άρα, παίζει για μια ακόμα φορά το ρόλο του λαγού της κυβέρνησης της ΝΔ, σε βάρος των συμφερόντων του τόπου του.

Αν απλά ζήτησε να αναλάβει το δρόμο, γιατί θεώρησε πως είναι εύκολο να εκτελέσει μια αποστολή που διαχρονικά, αλλεπάλληλες κυβερνήσεις απέτυχαν να καταφέρουν, είναι πολύ αφελής.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση όμως, όφειλε πριν αναλάβει το ρίσκο να εξασφαλίσει τη συναίνεση και τη σύμφωνη γνώμη των φορέων και των πολιτικών, των οποίων τη βοήθεια σήμερα ζητάει.

Μέχρι σήμερα μετράμε ποιοι εξέφρασαν δημόσια τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις τους, για την τύχη του έργου: Σταύρος Καλογιάννης, Χρήστος Ντακαλέτσης ως πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, δύο επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων – Μπέγκας και Καλογιάννη – και ο Δήμαρχος της πόλης μας, έστω πιο διακριτικά από όλους τους προαναφερθέντες. Κι άλλοι πολλοί, σε ιδιωτικές συζητήσεις, εκφράζουν τη βεβαιότητα της επερχόμενης αποτυχίας και προσπαθούν να αιτιολογήσουν το ρίσκο του Καχριμάνη.

 

Απίστευτα πράγματα στην παιδεία

Τα χούγια δύσκολα φεύγουν, λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός.

Κι ένα κόμμα ταυτισμένο με τον παλαιοκομματισμό, όπως και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού μας συστήματος, δεν αλλάζει συνήθειες, ό,τι και να περάσει ο τόπος, με όσα μνημόνια και να πληρώσει ο λαός.

Αναφέρομαι στην κυβερνώσα ΝΔ… Προ εβδομάδων, ήταν οι διορισμοί διευθυντών και στελεχών στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας…

Αυτή τη φορά, το Υπουργείο Παιδείας αλλάζει τους Διευθυντές Εκπαίδευσης χωρίς καμία τυπική διαδικασία, αφού δεν προέβλεψαν οι γυναίκες της ηγεσίας του Υπουργείου να φτιάξουν νόμο για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης. Προφανώς, δε νομοθέτησαν όχι γιατί δεν πρόλαβαν ή γιατί το ξέχασαν αλλά γιατί ήθελαν να ελέγξουν τις επιλογές των Διευθυντών Εκπαίδευσης ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να ελέγξουν τις επιλογές των διευθυντών σχολικών μονάδων και ούτω καθεξής… Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από πέντε χρόνια, έκανε το ίδιο πράγμα αλλά πολύ πιο διακριτικά!

Αντίθετα, οι Κεραμέως – Ζαχαράκη διαγράφουν μια διαδικασία που ακολουθήθηκε μεταπολιτευτικά και επιστρέφουν την εκπαίδευση στον πολιτικό «Μεσαίωνα»…

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην επιλογή του εκπαιδευτικού προσωπικού που θα στελεχώσει Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Αυτές τις μέρες, κάνουν συνεντεύξεις (!) διορισμένοι από την Υπουργό σε επιτροπές, άνθρωποι δηλαδή που δεν αξιολογήθηκαν και που δεν έχουν την εντολή να αξιολογήσουν, προκειμένου να στελεχώσουν τα «σχολεία της αριστείας»!

Ο ορισμός της αυτογελιοποίησης! 

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons