ΔΗΓΜΑΤΑ 31/1/2019 (tips για υποψηφίους)

ΔΗΓΜΑΤΑ 31/1/2019 (tips για υποψηφίους)

Πέτυχε το στόχο του

Η προ εβδομάδος παρουσίαση των 18 υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων των «Οριζόντων της Ηπείρου» σχολιάστηκε όσο τίποτε, τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης διάβασαν στα «Δήγματα» του Σαββάτου, την άποψή μου για τη συγκεκριμένη παρουσία του Σπύρου Ριζόπουλου και το ύφος των δηλώσεών του που το βρήκα, κι εγώ, πολύ επιθετικό κατά του Καχριμάνη.

Η ουσία είναι πως είτε ασχολήθηκε κανείς σοβαρά με τα όσα είπε, είτε όχι, κατάφερε να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης τις τελευταίες μέρες, κάνοντας εφαρμογή του χρυσού κανόνα της επικοινωνίας (ακόμα και όταν σε βρίζουνε, σου αρκεί να λένε σωστά το όνομά σου!).

Άρα μάλλον πέτυχε το στόχο του και η στρατηγική της οξείας έντασης έναντι του Καχριμάνη, στην τελική ευθεία των εκλογών, φαίνεται πως θα είναι η επιλογή του.

 

Οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αναφορές του τώρα, στον τρόπο με τον οποίο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης βρίσκει γυναίκες για τους συνδυασμούς του, παραδοσιακά ως υποψήφιος Δήμαρχος, Νομάρχης και Περιφερειάρχης, ήταν αυτές που έκαναν το Ριζόπουλο κόκκινο «πανί» για πολλές γυναίκες, οπαδούς του απερχόμενου…

Τα όσα φέρεται να του είπε ιστορικό αυτοδιοικητικό στέλεχος, για τις «γυναίκες» του Καχριμάνη που πληρώνονται με ένα «κατοστάρικο» για να δεχτούν να μπει το όνομά τους, στο συνδυασμό, τα ερμήνευσαν οι αντίπαλοι του Ριζόπουλου, με το δικό τους τρόπο και προφανώς ο υποψήφιος δεν παρενέβη για να επισημάνει το σκόπιμο λάθος, όσων γυναικών «ξιφούλκησαν» εναντίον του, για λόγο που απλά επιβεβαιώνει αυτό που είπα πιο πάνω, πως δηλαδή ο Ριζόπουλος πέτυχε το στόχο του.

Θα περίμενα πάντως, λόγω της δεδομένης καλής σχέσης του Καχριμάνη με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με την Κουμουνδούρου, να βγουν πέντε – έξι – δέκα ανακοινώσεις καταγγελίας του… φαλλοκράτη υποψήφιου, από το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ και από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Ενδεχομένως όμως, αυτό δεν έγινε γιατί είναι απασχολημένος ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με άλλα θέματα…

 

Η μητέρα των μαχών

Πρέπει να είναι απασχολημένος ας πούμε, με την υποψηφιότητα που θα στηρίξει για το Δήμο Ιωαννιτών.

Την ερχόμενη Δευτέρα, θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» για την τελική επικράτηση: Μαντάς – Τζούφη και Στέφος εναντίον Νάτση! Στη νέα γενική συνέλευση της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» που θα κρίνει την τελική απόφαση για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, στις επερχόμενες εκλογές, θα συγκρουστούν οι δύο λογικές της αυτόνομης καθόδου (με Νάτση) ή της συνεργασίας δυνάμεων, με άλλον υποψήφιο.

 

Το σχέδιο και η εναλλακτική

Η επιλογή των τριών βουλευτών στην προηγούμενη συνέλευση της παράταξης, ήταν στήριξη στο Μωυσή Ελισάφ.

Αυτή η επιλογή ωστόσο, δεν υπάρχει πια, καθώς ο καθηγητής ξεκαθαρίζει πια πως δεν επιθυμεί τη στήριξη από το ΣΥΡΙΖΑ, «προκειμένου η Μερόπη να το παίξει αντιφασίστρια, στο όνομα του Μωυσή»…

Η τριάδα των βουλευτών άρα, έχει ήδη υποστεί μια ήττα στη στρατηγική της και επομένως, θα πρέπει να πάει με άλλο σχέδιο στη συνέλευση της Δευτέρας, αν εξακολουθεί να θεωρεί ζήτημα τιμής, τη μη κάθοδο του Λάζαρου Νάτση. Άκουσα για παράδειγμα, την πιθανότητα να βάλλουν μπροστά για υποψήφιο Δήμαρχο, τον Άρη Σπέγγο!

Αν, ξαναλέω, θελήσουν να τελειώσουν το Νάτση, θα κινητοποιήσουν το «στρατό» τους, για να καθαρίσουν το αποτέλεσμα. Στην προηγούμενη συνέλευση πάντως, κινητοποίηση έκανε μόνο, ο μηχανισμός που στηρίζει το νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πρώτο προεκλογικό tip

Καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η στήλη θα παρέχει tips προς υποψήφιους, για τις διάφορες εκλογές. Δωρεάν!

Συμβουλή 1η: δε στέλνουμε e-mails στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του άντρα μας, της γυναίκας μας, της εταιρείας μας και σίγουρα όχι, από το κρυφό email που έχουμε για γκομενοδουλειές και για διάφορες κουτσουκέλες…

Φτιάχνουμε στην αρχή του προεκλογικού αγώνα, ένα καινούργιο email, με το όνομα, το επώνυμο και τη φωτογραφία μας που θα το χρησιμοποιούμε στο εξής για όλη την προεκλογική μας δραστηριότητα. Εκεί βάζουμε και τη mail list που θα χρειαστούμε καθ’ όλη τη διάρκεια των εκλογών.

Εναλλακτικά βρίσκουμε έναν άνεργο δημοσιογράφο και του αναθέτουμε τη δουλειά.

 

Και μια συμβουλή

Όταν τώρα, είσαι υποψήφιος Δήμαρχος και πρέπει να τρέξεις να προλάβεις πολλές εκδηλώσεις σε μια μέρα και μέσα σε ελάχιστες ώρες, είτε στέλνεις αντιπροσώπους, είτε βγάζεις ένα πρόγραμμα που θα σου επιτρέψει να είσαι συνεπής ως προς την ώρα, τουλάχιστον για τα μισά από αυτά τα γεγονότα.

Δεν είναι σώφρον να τηλεφωνείς στον πρόεδρο του τάδε πολιτιστικού συλλόγου και να του λες «καθυστερήστε ένα μισάωρο το κόψιμο της πίτας, γιατί αργώ…».

Το πιθανότερο είναι να σε γειώσει και να επισπεύσει την εκδήλωση επίτηδες ο πρόεδρος, αν δε σε γουστάρει μία… όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή, σε μια από τις πολλές «πίτες» των ημερών.

Ο/η υποψήφιος Δήμαρχος εμφανίστηκε με καθυστέρηση και απλά, κανείς δεν του έδωσε σημασία.

 

Από τα γνωστά ο Ζάψας

Από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) ξεκίνησε τις επίσημες επισκέψεις του, ο επικεφαλής του «Κοινού των Ηπειρωτών», υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας.

Περιβάλλον γνώριμο και οικείο… πολιτικά, λόγω του Συριζαίου Ανδρέα Νταή που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗΓ, τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Πέρα από τις φωτογραφίες, ο Ζάψας δεν είπε κάτι ενδιαφέρον αλλά έμεινε στα τετριμμένα για το ρόλο του Λιμανιού, στην ανάπτυξη της Ηπείρου και ότι θα αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στο πρόγραμμα της παράταξης.

 

Η «πρώτη» της Καλογιάννη

Την πρώτη της προεκλογική επίσκεψη στη ΔΕ Παμβώτιδας, έκανε την Τρίτη και η υποψήφια Δήμαρχος Ιωαννίνων, Τατιάνα Καλογιάννη.

Η υποψήφια Δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ιωάννινα 2023» συζήτησε σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, θέματα του πρωτογενή τομέα, για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας κτλ. Για το σχέδιο ΠΔ, η επισήμανση της κ. Καλογιάννη ήταν πως «σέρνεται επί δεκαετία στα γραφεία του αρμόδιου Υπουργείου».

Η αλήθεια είναι πως το σχέδιο σέρνεται… λίγο περισσότερο από δεκαετία και μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να διαφεύγει από την κ. Καλογιάννη είναι πως κάποια αρκετά από τα χρόνια αυτά, στο αρμόδιο Υπουργείο, ως πολιτικός προϊστάμενος που χειρίστηκε και το θέμα, βρίσκονταν ο αδελφός της…

 

Οι εκλογές στο Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι ίσως ο μοναδικός Δήμος της επικράτειας που μετά τη θητεία του Καχριμάνη, Δήμαρχος βγαίνει μόνο όποιος θέλει ο Καχριμάνης!

Εννοείται πως γίνονται κανονικά εκλογές κι εκεί αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντοτε αυτό που θέλει ο Καχριμάνης. Ένα ανεξήγητο πράμα, ρε παιδάκι μου!

 

Ένας υποψήφιος ως σήμερα

Για τις εκλογές του Μαΐου, μέχρι σήμερα, έχει ανακοινώνει μόνο ένας την υποψηφιότητά του: ο συνταξιούχος Αστυνομικός Θεόφιλος Σούλτης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης σήμερα.

Ο νυν Δήμαρχος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, από την άλλη, πιθανότατα ετοιμάζεται να είναι υποψήφιος με τις ευλογίες Καχριμάνη – άρα και επόμενος Δήμαρχος! – ένας πρώην αντιδήμαρχος του Τζαφέα, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ, Σπύρου Βασιλείου.

Δεν αποκλείεται τέλος, να επιχειρήσει και αυτή τη φορά, να σχηματίσει συνδυασμό ο ΣΥΡΙΖΑ που στις προηγούμενες εκλογές, δοκίμασε με το Λεωνίδα Ευθυμίου, ο οποίος το 2010 ήταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ.

 

Αλλαγές στην Ένωση Ξενοδόχων

Εκεί στην Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, όλα καλά;

Έγιναν προ ημερών αρχαιρεσίες και αλλαγές στις θέσεις των μελών του εκλεγμένου από το 2017, Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς προφανή λόγο.

Θα μπορούσαν να επικαλεστούν την κόπωση του επί χρόνια προέδρου της Ένωσης Κώστα Βλάχου και την ανάγκη για ανανέωση, αλλά η απορία μου είναι αν τα θυμήθηκαν αυτά, ενάμιση χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές…

Κυκλοφορούν στην πιάτσα διάφορα σενάρια που ψάχνουν απαντήσεις… για τους πραγματικούς λόγους της αντικατάστασης του πρώην προέδρου.

 

Οι υποψήφιοι της ΝΔ

Ανακοίνωσε η ΝΔ την Τετάρτη, τους πρώτους υποψήφιους βουλευτές, στελέχη που θα αφήσουν τον κομματικό μηχανισμό για να διαθέσουν τον εαυτό τους, στη σωτηρία της πατρίδας… ως μέλη αύριο, του εθνικού κοινοβουλίου.

Μεταξύ αυτών και κάτι στελεχάρες που πιάστηκαν προ μηνών με την γίδα στην πλάτη, όταν συμμετείχαν με πέτσινα δελτία, σε συνδικαλιστικές εκλογές. Ο Κυριάκος προφανώς, δεν τα άκουσε αυτά…

Αν και τις προηγούμενες μέρες, έπαιζε ξανά το σενάριο της ανακοίνωσης και των «ρούκι», των νέων υποψηφίων δηλαδή που θα προέλθουν από το Μητρώο Στελεχών, κανείς δεν το πιστεύει αυτό, γιατί την ανακοίνωση «έκαψε» ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, όταν ακύρωσε τη «χρισματοδότηση» στις 10 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στα Γιάννενα, αντί να μειώνονται οι υποψήφιοι βουλευτές, αυγαταίνουν…

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 31/1/2019)

Show Buttons
Hide Buttons