ΔΗΓΜΑΤΑ 31/10/2019 (Ταλαιπωρίες…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 31/10/2019 (Ταλαιπωρίες…)

Οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου είχαν ανέκαθεν χρονικό όριο τις πέντε ώρες. Σπάνια ξεπερνιόταν αυτό το όριο μέχρι σήμερα, με ευθύνη του προέδρου του σώματος.

Δεν έχω υπόψη που ακριβώς διατυπώνεται από τον «Καλλικράτη» η συγκεκριμένη διάταξη αλλά φαντάζομαι πως η ίδια πρόβλεψη θα ισχύει και για τα δημοτικά συμβούλια. Ωστόσο, στην περίπτωση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών δεν είχε ούτε έχει εφαρμογή, έτσι ώστε οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης θα μπορούσαν να δικαιούνται βαρέα και ανθυγιεινά…

 

Κούραση!

Επτάμισι ώρες κράτησε η διπλή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης.

Επειδή μάλλον κρίθηκε ότι δεν ήταν πάρα πολλά τα θέματα της κανονικής ημερήσιας διάταξης της μιας συνεδρίασης που είχε αναβληθεί από την περασμένη Παρασκευή, ορίστηκε και μια ειδική συνεδρίαση για την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Ιωαννιτών του 2018 που είναι αλήθεια, πως την… ξεπέταξαν με συνοπτικές διαδικασίες, ω του θαύματος…

Κανά δυο ώρες διήρκεσε η εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στην οποία το προεδρείο έφερε κάμποσα θέματα. Άλλες δυο ώρες πέρασαν με την εκλογή των μελών σε ΠΕΔ, ΦΟΔΣΑ και άλλους φορείς και με τη συζήτηση των 20 πρώτων θεμάτων, και έτσι φτάσαμε αισίως – από τις 3 και κάτι που ξεκίνησε η πρώτη, ειδική συνεδρίαση – στις 20:15 της Τρίτης, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το έργο της αναβάθμισης του αστικού οδοφωτισμού με λαμπτήρες led…

Και που περιγράφω κουράστηκα… η δε εξόντωση δημοτικών συμβούλων και όλων ημών των ταλαίπωρων που προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά του δημοσιογράφου, είναι μια πραγματικότητα που οφείλει να λάβει υπόψη της η δημοτική αρχή και το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου…

Και εκτιμώ ασφαλώς, το γεγονός ότι ο φίλος πρόεδρος επικαλέστηκε και τα προηγούμενα παράπονα της στήλης… θα εκτιμούσα όμως δεόντως, αν την υπόσχεση για τακτικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου σε κανονικές, βραδινές ώρες, γίνει επιτέλους πράξη… Τις ίδιες υποσχέσεις με προχθές, για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου εφεξής, έχει δώσει ο πρόεδρος Δημήτρης πάνω από τρεις φορές.

Στο τέλος, εύκολα, θα πιστέψω ότι μας «δουλεύει»…

 

Τα αστεία του προέδρου

Οφείλω δε να επισημάνω πως ο πρόεδρος δεν χάνει το χιούμορ του…

Στις δύσκολες ώρες, βρίσκει την όρεξη να πει καμιά καλή ατάκα που ζεσταίνει λίγο την ατμόσφαιρα. Έχει καλό χιούμορ ο Μήτσος… Όπως για παράδειγμα η απορία του αν οι κομμουνιστές είναι γενικά κατά των Χριστουγέννων ή όχι!

Κι έχει και καλή… χημεία με την Όλυ την Τσουμάνη, ομολογώ…

 

Η νομιμότητα θα κρίνει

Ως προς την ουσία του θέματος τώρα, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led θα κριθεί από τον έλεγχο νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 2.641 λαμπτήρων led που προκηρύχθηκε καλοκαιριάτικα από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την Τρίτη, κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει το έργο των led με «μόχλευση ιδιωτικών πόρων», σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από εκείνη που το σχεδίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή – σε αριθμό λαμπτήρων βέβαια, που δεν είναι σαφής ακόμα και που κυμαίνεται από 12.000 ως 35.000!

Αν ωστόσο, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού, καταπέσει στην Αποκεντρωμένη, τότε πάει στράφι και η προχθεσινή συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου και η πολιτική νίκη της δημοτικής αρχής.

 

Η παράταξη Καλογιάννη

Την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τη διαμόρφωση της προλεχθείσας συναίνεσης, στήριξε και η παράταξη της Τ. Καλογιάννη που καθώς φαίνεται, μέτρησε το «φιάσκο» από την προηγούμενη διαφοροποίησή της στο θέμα των σκουπιδιών και αποφάσισε να μείνει συνεπής στις προγραμματικές και ιδεολογικές της θέσεις για τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Άσχετο… αλλά μου έλεγε μη εκλεγείς, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» πως «ευτυχώς που δεν εκλέχτηκε!»… Και αναφέρονταν στη στάση της παράταξής του για το θέμα της ανάθεσης σε ιδιώτη της αποκομιδής απορριμμάτων στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου: στάση που κατακρίθηκε σφόδρα από την τοπική κοινωνία και που έφερε σε απίστευτα δυσχερή θέση τα φιλελεύθερα στελέχη της αυτοδιοικητικής παράταξης και της τοπικής ΝΔ που στήριξαν την Τ. Καλογιάννη, στις εκλογές του Μαΐου. Ο Νεοδημοκράτης μου τα έλεγε αυτά, δεν τα λέω εγώ…

 

Τα στοιχήματα

Ίδιοι πόροι από τα ανταποδοτικά τέλη, χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή ιδιωτικά κεφάλαια με «μόχλευση» (σύμφωνα με το Βικιλεξικό: η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του μοχλεύω: (φυσική) μετακίνηση ή μετατόπιση ενός πράγματος με τη χρήση μοχλού, (μεταφορικά) επιρροή που μπορεί να ασκήσει κάποιος για να επιτύχει τους στόχους του σε πολιτικές, οικονομικές ή άλλου είδους διαπραγματεύσεις, (οικονομία) χρήση δανειακών κεφαλαίων με προκαθορισμένο κόστος (τόκους) για να αυξηθεί η ικανότητα μιας επιχείρησης να επενδύσει και να έχει υψηλότερες αποδόσεις, αλλά συνήθως με υψηλό ρίσκο).

Τα δύο πρώτα φαίνονται απλά για μας τους μη μυημένους στα οικονομικά. Το τρίτο συνοδεύεται από περίεργα ακρωνύμια και ορολογίες. Προσωπικά δε μπορώ να έχω άποψη για το ποιο χρηματοδοτικό εργαλεία είναι η βέλτιστη λύση. Στο αποτέλεσμα θα κριθεί πλέον, η δημοτική αρχή, αν η Αποκεντρωμένη δεν της βάλει εμπόδια…

Ο μεν Δήμαρχος έβαλε στοίχημα ότι σε τρεις μήνες θα φανεί η πρόοδος που επιθυμεί η δημοτική αρχή, ο δε αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας που διάβασε πάρα πολύ για το συγκεκριμένο θέμα, ζητά ένα περιθώριο τεσσάρων ως έξι μηνών για να ωριμάσουν οι διαδικασίες.

Οι προηγούμενοι έκαναν πέντε χρόνια για να φέρουν την προκήρυξη ενός απλού διαγωνισμού και το έκαναν λίγες μέρες πριν παραδώσουν την εξουσία! Οι νυν υπόσχονται να τρέξουν με ταχύτητες… Σούπερμαν τις μελετητικές διαδικασίες κι ενώ για παράδειγμα, δεν ξέρουμε πόσες είναι οι λάμπες που θα πρέπει να αλλαχτούν.

 

Πολεμικό κλίμα

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, παραμένει πολεμικό.

Η εντύπωση που αποκόμιζε κανείς από την προχθεσινή συνεδρίαση, στη συζήτηση για τα led, ήταν μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουσας διαπλοκές, παζάρια, συμφέροντα και άλλα όσα σκοτεινά… προερχόμενα από τη… διαβολική δημοτική αρχή… Και από την άλλη, ένας σχετικά χαλαρός Δήμαρχος που απάντησε χωρίς θυμό στις οργισμένες «καταγγελίες» του Μπέγκα και του Γιωτίτσα… δίνοντας την αίσθηση ότι είναι επιλογή της δημοτικής αρχής πια, να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Σωστά αντιλήφθηκαν, ότι η ένταση δεν τους ευνοεί, αν θέλουν να κάνουν πράγματα και να αρχίσουν να παράγουν έργο.

Είναι καιρός να αντιληφθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση επίσης, πως ούτε εκείνη ευνοεί η ένταση και οι ακρότητες στο λόγο, γιατί όπως θα ξαναπώ για πολλοστή φορά, η ιδέα που έχουν οι προηγούμενοι για τους εαυτούς τους, ότι υπήρξαν η καλυτερότερη δημοτική αρχή στον αιώνα τον άπαντα, δεν ισχύει…

Οι πολίτες μίλησαν στις εκλογές. Το πώς τους αξιολογώ εγώ, το αν τους γουστάρω ή όχι εγώ, δεν έχει καμία, μα καμία σημασία…

 

Το παλιό «Χατζηκώστα»

Θα πω και για μια κουβέντα του πρώην Δημάρχου Θ. Μπέγκα για τη γνωστή ταλαιπωρία του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, το οποίο επί πέντε χρόνια, η διοίκηση των προηγούμενων δεν κατόρθωσε να εγκαταστήσει μόνιμα κάπου, παίρνοντάς το από το Παπαζόγλειο.

Κι ο Θωμάς έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει την κατεδάφιση των παλιών κτιρίων, επειδή εξέδωσε ανακοίνωση η δημοτική αρχή την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας πως ήταν δρομολογημένο έργο από τους προηγούμενους!

Τι να του πεις τώρα;

Και σε αυτή την απάντηση ωστόσο, ευγενικός ήταν ο Ελισάφ…

 

Τι είπε ο πρώην πρόεδρος;

Ένα σημείο από το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο που μου κέντρισε το προβοκατόρικο ενδιαφέρον, ήταν η τοποθέτηση του Φίλιππου Τσουμάνη για τα συμβαίνοντα στη «Μέριμνα».

Αν και η Όλυ Τσουμάνη ζήτησε να συζητηθεί η εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, το δημοτικό συμβούλιο δε συναίνεσε.

Ωστόσο, έγινε μια γενική κουβέντα, εξέφρασε ο Δήμαρχος τα παράπονά του για τη διοίκηση της «Μέριμνας» επειδή προσπάθησε μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσει σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού κτλ. Ο νέος πρόεδρος της Εταιρείας Γ. Τσίμαρης μίλησε για την κακή οικονομική κατάσταση της Εταιρείας λόγω της μείωσης των εσόδων από τα voucher και ουδεμία αίσθηση αιχμής δεν άφησε για κακοδιαχείριση από την προηγούμενη διοίκηση.

Ο Φίλιππος Τσουμάνης ωστόσο, προκάλεσε το νέο πρόεδρο της «Μέριμνας» να κάνει διαχειριστικό έλεγχο στη «Μέριμνα» πριν την ολοκληρωμένη ανάληψη των καθηκόντων του!

Αυτό δε μπορώ να το εκλάβω διαφορετικά παρά ως «καρφάρα» για την απελθούσα διοίκηση της «Μέριμνας», υπό τους Θανάση Μανταλόβα και Βάσω Μέγα, οι οποίοι ανήκουν αμφότεροι στην παράταξη που ανήκει και ο πρώην πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ… Όσο για τη γενική διευθύντρια της «Μέριμνας» είναι επίσης γνωστό από χρόνια, πως ο Φίλιππος δεν έτρεφε ποτέ τα καλύτερα των συναισθημάτων. Δεν γνωρίζω τους λόγους.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 31/10/2019)

Show Buttons
Hide Buttons