ΔΗΓΜΑΤΑ 31/10/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 31/10/2020

Αν αραιώνω τελευταία φίλοι μου, είναι λόγω ψυχολογίας που διαμορφώνει σε όλους μας νομίζω, όλη αυτή η κατάσταση με την πανδημία, η οποία δεν επιτρέπει αστειάκια κρύα σαν αυτά που μ’ αρέσουν συνήθως… και παραπολιτικά σχόλια για ελάσσονα και χαζά θεματάκια σαν αυτά που συχνά μου αποσπούν το ενδιαφέρον…

Οπότε προκαταβολικά το λέω… να με συμπαθάτε…

 

Και το χρυσό παγούρι πηγαίνει…

Σήμερα, δε θα μπορούσα να λείπω, γιατί ξέρω πως κάποιοι αδημονούν να δουν που θα δώσω σήμερα το «χρυσό παγούρι», την επομένη μιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, όπως υποσχέθηκα να κάνω, χάριν της πιο εμπνευσμένης βλακείας που θα λέγεται κάθε φορά, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου…

Αποφάσισα να μην δίνω το «χρυσό παγούρι» σε πρόσωπο αλλά στην κοτσάνα την ίδια… Στο θέμα δηλαδή που τίθεται στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή τη φορά το θέμα δεν είναι ένα αλλά δύο…

Έτσι λοιπόν, για αυτή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το Γιαννιώτικο… Όσκαρ… πηγαίνει στο τσίρκο που δεν έγινε και στη χαμένη τιμή μιας Παγκόσμιας Ημέρας που δεν τιμήθηκε…

 

Το τσίρκο και η παγκόσμια μέρα

Ορισμένοι πολιτικοί αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα τελευταία χρόνια έχουν την τάση να διαμορφώνουν την πολιτική τους ατζέντα και τη δημοσιογραφική τους θεματολογία, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εν προκειμένω, η παράταξη του Θωμά Μπέγκα αφουγκράζεται το πιο trendy θέματα των social media και σχεδόν ανελλιπώς ο επικεφαλής της παράταξης τα θέτει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι λοιπόν έγινε με το τσίρκο, στο Πανηπειρωτικό.

Προσωπικά δεν ασχολήθηκα καθόλου με το θέμα, αν και όποτε βρίσκω μπόσικη τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, τη στήνω στον τοίχο. Ήμουν ωστόσο βέβαιος πως το τσίρκο όπως ήρθε στα Γιάννενα, έτσι και θα φύγει, γιατί πολύ απλά, ο κόσμος θα το απαξίωνε, στον καιρό της πανδημίας. Ποιος γονιός θα πήγαινε το παιδί του σε έναν κλειστό χώρο, όπως ένα… αντίσκηνο τσίρκου;

Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» αντίθετα, άδραξε την ευκαιρία να αναδείξει το μείζον θέμα, ως κατηγορία έναντι της ανάλγητης… δημοτικής αρχής Ελισάφ που έδωσε την άδεια στο τσίρκο, αγνοώντας τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της πόλης. Και παρ’ ότι το τσίρκο στήθηκε και ξεστήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, η παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής το έθεσε ως θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, κατηγορώντας τη διοίκηση του Δήμου που έδωσε την απαιτούμενη άδεια… Όπως όμως εξηγήθηκε από τη δημοτική αρχή, δε γινόταν αλλιώς: και όλες τις προδιαγραφές είχε η εταιρεία που έκανε την άδεια και το επίπεδο 3 στο οποίο βρισκόταν η πόλη μας προ ημερών, επέτρεπε με αυστηρούς όρους, τέτοιες δραστηριότητες. Η δημοτική αρχή δεν είχε τη δυνατότητα να αρνηθεί την άδεια, εφόσον οι ενδιαφερόμενος ήταν σε όλα νόμιμος.

Αυτά ωστόσο είναι ψιλά γράμματα για μια παράταξη που θέλει να κάνει αντιπολίτευση οπωσδήποτε, αγνοώντας αν πολλές φορές εκτίθεται με τα θέματα που θίγει. 

Και δεν θυμάμαι άλλον πρώην Δήμαρχο να θίγει 10 (δέκα) θέματα σε μια εκτός ημερησίας διατάξεως διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου… Ο Θ. Μπέγκας το έκανε ξανά προχθές! 

(Καλώ παρεμπιπτόντως, να ξαναδιαβάσουν όλοι, με πρώτο τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και το τι προβλέπει συγκεκριμένα για τα θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, (εδώ και εδώ) («Ο χρόνος για τη συζήτηση των εκτός ηµερήσιας διάταξης θεμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τη µία ώρα» λέει κάπου…), γιατί το κακό έχει παραγίνει…).

 

Μια Παγκόσμια Ημέρα με καθυστέρηση… 

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Μαστού τιμάται κάθε χρόνο, στις 25 Οκτωβρίου.

Στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, η δημοτική αρχή στήθηκε στον τοίχο από δημοτική σύμβουλο γιατί δεν άναψε στα ροζ τα φώτα του Δημαρχείου, όπως έκαναν άλλες δημοτικές αρχές ανά την επικράτεια, και γιατί δεν εκδόθηκε ούτε μια ανακοίνωση για την υπόμνηση της παγκόσμιας ημέρας! Εξηγώ πως η δημοτική αρχή καταγγέλθηκε πολιτικά γιατί δεν τίμησε με κάποιο τρόπο, την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, όπως ενδεχομένως να ξανασυμβεί αύριο πάλι, αν η δημοτική αρχή δεν τιμήσει ομοίως, την Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Προστάτη και την Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού (είναι όλες αληθινές παγκόσμιες ημέρες…).

Το ωραίο βέβαια δεν είναι μόνο το ότι δημοτική σύμβουλος το θεώρησε σημαντικό το συγκεκριμένο θέμα για να ασκήσει κριτική στη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών και να το θέσει στην εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση αλλά ότι κάποιος «τσίμπησε»…

 Ο ΟΚΠΑΠΑ συγκεκριμένα που σύρθηκε να εκδώσει μια ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα της περασμένης Κυριακής… μιας και τότε ήταν η 25η Οκτωβρίου που είναι αφιερωμένη στη γυναικεία ασθένεια. Και το έκανε αυτό με καθυστέρηση σχεδόν μιας εβδομάδας. 

Χαρά στην υπομονή τους…

 

Μομφή στον αντιπρόεδρο…

Από τις ωραιότερες στιγμές του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, ήταν η συζήτηση για το έργο της αποκατάστασης του λατομείου στη θέση «Κασταλάτα» της Πεδινής.

Η παραχώρηση του λατομείου για αποκατάσταση πήρε αναβολή, όπως ζήτησαν οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου.

Από τη συζήτηση αυτή εκτέθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Θωμάς Μπέγκας, γιατί υπέκυψε στον υπέρτατο λαϊκισμό.

Οι δημοτικοί του σύμβουλοι που εκλέγονται στην Πεδινή, δε θέλουν να προχωρήσει η αποκατάσταση του παλιού λατομείου με κομπόστ από το εργοστάσιο ΑΣΑ του Ελευθεροχωρίου και από τα μπάζα της διάνοιξης της λεωφόρου Νιάρχου, όπως δύο εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον. Θεωρούν ότι το κομπόστ τουλάχιστον, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Πεδινής που τόσο ταλαιπωρήθηκαν για δεκαετίες, από τη χωματερή της Δουρούτης. 

Έχουν κάθε δικαίωμα να το πιστεύουν.

Πώς όμως, είναι δυνατόν να υπερασπίζεται την άποψη αυτή ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, όταν δεν αντιδρά και δεν πιάνει από το λαιμό… τους υπευθύνους του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ… για να τους καταγγείλει ότι παράγουν ένα κομπόστ επιβλαβές για την υγεία των κατοίκων του Νομού Ιωαννίνων, αν όντως πιστεύει κάτι τέτοιο; Όταν ο αντιπρόεδρος – αλλά και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ – ανέχεται δύο ή τρεις φορές επί θητείας του, να εκλύεται το υλικό του κομπόστ από το βρόχινο νερό στην περίμετρο του εργοστασίου στο Ελευθεροχώρι, και δε βγάζει κιχ… πώς είναι δυνατόν να… ξυπνάει σήμερα, προκειμένου να υπερασπιστεί τους ψηφοφόρους του, κατοίκους της Πεδινής; Τυχαία;

Μήπως τα μέλη του ΦΟΔΣΑ που εκλέγονται στο Δήμο Ιωαννιτών, πρέπει να εγκαλέσουν τον αντιπρόεδρο στην τάξη ή να καταθέσουν και μομφή προς το πρόσωπό του, για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του, αν όντως ξέρει κάτι και τους το κρύβει;

 

Απευθείας τα πεύκα!

Σε ό,τι αφορά τα μπάζα της Νιάρχου, πέρα από το κομπόστ του εργοστασίου, έχω τις επιφυλάξεις μου ότι μιλάμε για ένα έργο απόλυτα διασφαλισμένο περιβαλλοντικά.

Μου δημιουργείται όμως μια απορία: για ένα έργο που θα στοιχίσει στην Ήπειρο, μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με μια μελέτη έστω αρκετά προβληματική, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των περιοίκων, κατοίκων και επιχειρηματιών παρά τη Νιάρχω, δεν υπήρξε εξ αρχής πρόβλεψη για την εναπόθεση των υλικών εκσκαφής και ψάχνουμε τελευταία ώρα να βρούμε πού θα πάμε τα μπάζα;

Κι όμως, λογικά δεν υπήρξε…

Εδώ, έγινε απευθείας ανάθεση 24.000 ευρώ για την διαχείριση των πεύκων του στρατοπέδου Βελισσαρίου, στο κομμάτι που γίνεται σήμερα ο κόμβος της Νιάρχου, στη συμβολή της με τη λεωφόρο Δωδώνης! Για ένα έργο εκατομμυρίων όπως είπα, ο ανάδοχος δε μπορούσε να κόψει 5-10 δέντρα που βρίσκονταν στο σημείο όπου δουλεύει τον κόμβο και έπρεπε να έρθει ο Περιφερειάρχης να αναθέσει απευθείας σε «ημέτερο» εργολάβο, το τεράστιο… έργο της διαχείρισης μερικών πεύκων! Προφανώς και θα μπορούσε να γίνεται αλλιώς αλλά δεν ήθελε ο Περιφερειάρχης.

Ποιος έχασε τη σοβαρότητα όμως, για να τη βρούμε εμείς; Όπου αντί για σοβαρότητα, βάλτε διασπάθιση δημόσιου χρήματος…    

 

Ανταρσία στον ΦΟΔΣΑ

Κι ένα θέμα σχετικό με το Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων της Ηπείρου.

Το θέμα της ενιαίας πολιτικής διαχείρισης των σκουπιδιών για ολόκληρη την Ήπειρο, μέσω του συλλογικού οργάνου των αιρετών που έχει συσταθεί και μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, προτίθεται να αμφισβητήσει για μια ακόμα φορά, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ενόψει της επικείμενης απόφασης για την τιμολογιακή πολιτική έτους 2021.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας και χαμένος των εκλογών για την προεδρία του ΦΟΔΣΑ, έστειλε επιστολή στους επτά συναδέλφους του, του Νομού των Ιωαννίνων και τους προτρέπει να προχωρήσουν τη σύσταση ενός νέου ΦΟΔΣΑ, σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, κάνοντας ανταρσία ουσιαστικά έναντι της σημερινής κατάστασης πραγμάτων. Ο Δήμαρχος Ζίτσας επικαλείται πρόσφατα ψηφισμένο νόμο (Ν.4735/2020, άρθρο 62), σαφώς φωτογραφικό για κάποιες περιπτώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας, τον οποίο όμως, ερμηνεύει μάλλον λανθασμένα. Ο νομοθέτης ορίζει δυνατότητα σύστασης ΦΟΔΣΑ από Δήμους στα όρια των οποίων «έχει προβλεφθεί τουλάχιστον ένας ΧΥΤΑ αποβλήτων και τουλάχιστον μία μονάδα μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων ή άλλο έργο ή υποδομή…». Στην περιοχή μας όμως, αυτά τα έργα λειτουργούν ήδη, άρα δε μπορεί να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς. 

 

Ποιους εννοούσε ο Χαρδαλιάς;

Όταν ο Χαρδαλιάς μας φόρεσε το τοπικό lockdown την περασμένη Τρίτη, μνημόνευσε τις… «άοκνες προσπάθειες» των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αποτραπεί το κλείσιμο της τοπικής οικονομίας.

Όπου Τοπική Αυτοδιοίκηση των Ιωαννίνων για τον «στρατηγό» Χαρδαλιά σημαίνει Περιφερειάρχης, Δήμαρχος Ιωαννίνων και Δήμαρχος Ζαγορίου…

Αυτούς είδε, με αυτούς συνδιαλέχτηκε, με τους ίδιους τα ήπιε, κατά την ολιγόωρη προ ημερών παρουσία του στα Γιάννενα

Άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θέλησε να δει ο Χαρδαλιάς όταν ήλθε στην πόλη μας, οπότε θα μπορούσε να μνημονεύσει τα πρόσωπα στα οποία αναφέρονταν, ανακοινώνοντας το τοπικό lockdown. 

 Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons