ΔΗΓΜΑΤΑ 31/12/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 31/12/2019

Η σημερινή, τελευταία μέρα του χρόνου είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε ο καθένας, τον προσωπικό του απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει.

Δεν πιστεύω αντίθετα, στους στόχους που υποτίθεται πως βάζουν πολλοί για τη ζωή τους, αλλαγές και μικρά ή μεγάλα πράγματα στην καθημερινότητα, στις αρχές της νέας χρονιάς, γιατί η εμπειρία – όλων – λέει πως οι στόχοι εγκαταλείπονται πολύ νωρίς αφότου τεθούν.

Έτσι λοιπόν, θα προέτρεπα όλους μας, να αναλογιστούμε, κλείνοντας τα φώτα του σπιτιού μας και μένοντας για λίγο μόνοι, κοιτάζοντας τα λαμπάκια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, τι κάναμε τη χρονιά που μας πέρασε: πρώτον για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, δεύτερον για να σταθούμε στο συνάνθρωπο που ήταν ή που βρέθηκε σε λίγο ή πολύ χειρότερη μοίρα από εμάς και τρίτον, για να κάνουμε τον κόσμο μας λιγάκι καλύτερο…

Ακόμα και αν ο απολογισμός στα τρία σκέλη του βρεθεί φτωχός, δεν πειράζει, δε θα το μάθει κανείς, αφού πρόκειται για μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Ακόμα και που έγινε μόνο, αυτός ο απολογισμός, θα αρκέσει για μια μικρή προσπάθεια ώστε την επόμενη χρονιά, σε κάτι από τρία παραπάνω, να αλλάξουμε έστω λίγο.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης και η φοβία για το κοίταγμα του εαυτού μας στον καθρέφτη, στην πιθανή προοπτική να αντικρίσουμε κάτι που δεν θα μας αρέσει καθόλου, είναι δείγματα αδυναμίας αυτοκριτικής και έλλειψης διάθεσης για βελτίωση.

Τι με έπιασε με τα ψυχολογικά μου, θα αναρωτιέστε τώρα… Μέρες που είναι, μια μελαγχολία εμάς τους μεγαλύτερους μας περιτριγυρίζει νομίζω, την ώρα που οι μικρότεροι χαίρονται με τη συγκεκριμένη γιορτή.

(Ο πρώτος λόγος είναι αυτός και ο δεύτερος το ότι δεν έβρισκα άλλον τρόπο για να ξεκινήσω τα τελευταία «Δήγματα» του χρόνου)…

 

Μας έπεσε το δέντρο – στοπ!

Το ψηλό, χριστουγεννιάτικο δέντρο που στόλισε φέτος την κεντρική πλατεία της πόλης, έπεσε λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν το ξημέρωμα της Κυριακής. Αν δεν έτυχε να περάσατε από την πλατεία των Ιωαννίνων αυτές τις ώρες για να το δείτε με τα μάτια σας, το είδατε σίγουρα, σε μια από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που ποστάρισαν Γιαννιώτες στο facebook.

«Το μάτιασαν» είπαν μερικοί. Η εκδίκηση των προηγούμενων ήταν ένα πιάτο που φαγώθηκε… σχεδόν παγωμένο… είπαν άλλοι. «Κάλλιο πύργος του Τάτλιν και στο χέρι, παρά μπας κλας έλατα και καρτέρι (μην πέσει)», απάντησαν οι κακεντρεχείς… Φυσιολογική τέλος, χαρακτήρισαν την εξέλιξη οι πιο ψύχραιμοι…

Και οι ώρες περνούσαν έως ότου ολοκληρωθεί η διαβούλευση στο εσωτερικό της δημοτικής αρχής σχετικά με το ποιος είχε την αρμοδιότητα, για να πάει να το ξαναστήσει: η Πολιτική Προστασία, το εργοτάξιο ή η αντιδημαρχεία των επιχειρήσεων;

Κι όσο οι ώρες περνούσαν… η χολή έσταζε… (πώς να το χαρακτηρίσεις άραγε αυτό;).

Kαι το συμπέρασμα βγήκε στο facebook: η δημοτική αρχή είναι άχρηστη…

 

Η δικαίωση των προηγούμενων

Σοβαρεύομαι τώρα, για να πω πως το πέσιμο του δέντρου της κεντρικής πλατείας, δικαιώνει σε ένα βαθμό την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Δεν ήταν μόνο «δηθενιές»… (έστω λίγο…) οι περίεργοι στολισμοί των προηγούμενων χρόνων… Δεν ήταν μόνο τα μαρκετίστικα κολπάκια που λένε ότι είναι καλό να ασχολούνται μαζί σου, ακόμα κι αν σε βρίζουν… αρκεί να προφέρουν σωστά το όνομά σου, ή το όνομα του προορισμού, εν προκειμένω: «Ιωάννινα» ή «Ioannina».

Υπήρχε και ένας αντικειμενικός λόγος που οι προηγούμενοι αρνούνταν να στολίσουν ένα κανονικό δέντρο στην… κεντρικιά «ταράτσα» της πόλης: για να είναι ένα μεγάλο δέντρο αναλογικά κατάλληλο για το μεγάλο χώρο της κεντρικής πλατείας, χρειάζονταν ένα ψηλό δέντρο που γνώριζαν όλοι πως δεν είναι εύκολο να στηθεί εκτεθειμένο, στο σημείο που στήθηκε το πεσμένο. Ή θα έπρεπε να δεθεί με καλώδια και σύρματα που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνα για περαστικούς και ιδίως παιδιά. Έτσι, οι προηγούμενοι έφταναν στην άρνηση γι’ αυτό που σε όλους φάνταζε ως λογικό.

 

Συνεργάτης για τον τουρισμό

Κυκλοφόρησε η φήμη τις τελευταίες μέρες πως ο πρώην αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, επί Μπουτάρη, ο Σπύρος Πέγκας, προσελήφθη ως ειδικός συνεργάτης του Μωυσή Ελισάφ, για θέματα τουρισμού στο Δήμο Ιωαννιτών. 

Θα ήταν πολύ καλή περίπτωση, γιατί τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης έκανε άλματα στην τουριστική του ανάπτυξη και λογικά και ο αρμόδιος για ένα διάστημα αντιδήμαρχος, δικαιούται ένα μερίδιο της επιτυχίας.

Επί Μπέγκα, ο Πέγκας είχε έλθει και στα Γιάννενα για να «σφραγίσει» μια επίσημη συνεργασία μεταξύ των Δήμων Ιωαννιτών και Θεσσαλονίκης, μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας.

Αυτό συνέβη στις αρχές του 2015, στην αρχή δηλαδή, της θητείας Μπέγκα στο Δήμο Ιωαννιτών αλλά έκτοτε ποτέ δε μάθαμε πως προχώρησε αυτή η συνεργασία, αν διακόπηκε ή όχι…

Τώρα ο Πέγκας επέστρεψε αλλά όχι ακριβώς ως ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ, αλλά ξεκινώντας με την υλοποίηση ενός έργου που πήρε η εταιρεία του, από το Δήμο Ιωαννιτών (αφού ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης ακολούθησε τον Δήμαρχό του και αποσύρθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις τελευταίες εκλογές), θα συνεχίσει με σύμβαση έργου με το Δήμο Ιωαννιτών, όντας στην ουσία ο επίσημος συνεργάτης του Δημάρχου σε θέματα τουρισμού.

 

Οι άνθρωποι περιμένουν…

Οι άνθρωποι του τουρισμού στην πόλη των Ιωαννίνων, βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για τις πρώτες κινήσεις της νέας δημοτικής αρχής.

Η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών έχει συγκροτηθεί αλλά δεν έχει συνεδριάσει ακόμα και ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο φίλος αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης επικαλείται στα μέλη της Επιτροπής που τον «ενοχλούν», τον φόρτο εργασίας που ούτως ή άλλως έχει όντως, λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων στο βαρύ χαρτοφυλάκιο.

Τόσο για το συγκεκριμένο τομέα, όσο και για άλλα ζητήματα, θα ήταν καλό κατά τη συζήτηση του 4ετους στρατηγικού σχεδίου που οφείλει να φέρει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο η νέα δημοτική αρχή, να παρουσιάσει όλες τις προτεραιότητες που θέτει για τη θητεία της.

Έχουν περάσει αισίως, τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και πλέον η νέα διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών έχει σαφή εικόνα του τι παρέλαβε και του τι καλείται να διαχειριστεί. Οφείλει νομίζω, να ανοίξει τα χαρτιά της και στους πολίτες, ώστε να γνωρίζουν τι προγραμματίζει για τη «Νέα Εποχή» του Δήμου Ιωαννιτών.

 

ΔΣ «φωτιά» στο Εργατικό Κέντρο

Πρωτιά… χαλαρά για την παράταξη που υποστηρίζει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, έβγαλε η κάλπη των αντιπροσώπων που στήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, στο κτίριο της οδού Γιοσέφ Ελιγιά.

Ενδιαφέρον στοιχείο, πέραν της άνετης επικράτησης των δυνάμεων του ΚΚΕ, αποτελεί και η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΙ, αφού την τετράδα της παράταξης που αποτέλεσε συνεργασία της πρώην ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, της Πασοκονεοδημοκρατίας δηλαδή… αποτελούν οι Γκάρτζιος και Γεωργίτσης και οι Νίκος Φασούλης – Άλκης Λάνταβος.

Από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, εξελέγη ο Αλέκος ο Μπαλακέρας.

Οι παραπάνω, κόντρα στην ισχυρή ομάδα των στελεχών του ΠΑΜΕ και των συνεργαζόμενων, προμηνύονται ένα Διοικητικό Συμβούλιο «φωτιά» για τα επόμενα τρία χρόνια, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

 

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εσωτερικών

Γκρίνιες για το κομμένο κοινωνικό μέρισμα, άκουσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τις επισκέψεις του σε διάφορους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων.

Ο Υπουργός έμεινε στα Γιάννενα ως το πρωί της Κυριακής οπότε και αναχώρησε για Αθήνα.

Τις περισσότερες από τις ώρες που πέρασε στα Γιάννενα, τον είχε από κοντά ο Ηλίας Γιάτσιος.

Αρκετές ώρες πέρασε με τον Υπουργό και ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι χειροπιαστό ως αποτέλεσμα απόδοσης προς την περιοχή μας.

Δεν θεώρησαν ότι είναι και πολύ ευγενικό να ζητάνε από τον Υπουργό όσο αυτός χαλάρωνε, οι τοπικοί παράγοντες.

Ο Μητσοτάκης τώρα, αγάλιασε ποδήλατο, σκι και πεζοπορία. Το πρόγραμμα της ιδιωτικής επίσκεψης του Πρωθυπουργού δεν ξέφυγε από το… «πρωτόκολλο»… και τη εξαιρέσει της συνάντησης που είχε στο Ανήλιο με τους βουλευτές του Νομού και με τον Περιφερειάρχη, ο Πρωθυπουργός πέρασε όμορφα τις ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

 

Με το καλό να μπει η νέα χρονιά.

«Δήγματα» του χρόνου ξανά…

 Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons