ΔΗΓΜΑΤΑ 31/12/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 31/12/2020

Τελευταία μέρα του έτους η σημερινή και τα «Δήγματα» ξεπροβοδίζουν μια απίθανη χρονιά που μας έκανε όλους πρωταγωνιστές σε μια ταινία ζωής επιστημονικής φαντασίας με κακό σενάριο. Το σκίτσο του Αρκά τα λέει όλα…

Το 2020 λένε πολλοί θα σημαδέψει με τέτοιο τρόπο τον κόσμο μας που στο εξής θα μιλάμε για δύο εποχές, την προ και τη μετά κορωνοϊού.

Χωρίς πολλές κουβέντες, αυτό που μόνο εύχομαι εγώ είναι αυτή η περιπέτεια για το ανθρώπινο είδος να φανεί χρήσιμη για το μέλλον, ώστε η ανθρωπότητα να είναι σε αντίστοιχες περιπτώσεις πιο έτοιμη, με περισσότερη αλληλεγγύη, πιο προνοητική και χωρίς αλαζονεία για τα μέχρι στιγμής κατορθώματα του ανθρώπου.

Καταλάβαμε όλοι αυτό το χρόνο, πόσο αδύναμοι μπορεί τελικά να είμαστε απέναντι σε έναν αφανή και ύπουλο εχθρό και με αντίστοιχο τρόπο που στην ανθρωπότητα στοίχισαν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές άλλοι ιοί, στο διάβα της ιστορίας και όταν η ιατρική δεν είχε αγγίξει τα σημερινά της επιτεύγματα, είδαμε να χάνονται ως τώρα, σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρη την υφήλιο.

Απέχουμε ευτυχώς, πάρα πολλοί από τα 33 εκατ. νεκρούς που προφήτευαν πριν από λίγο καιρό, οι απανταχού «ψεκασμένοι», ως πρόβλεψη που απέδωσαν στον Bill Gates… αλλά 2 εκατ. άνθρωποι μόνο σε ένα παγκόσμιο πόλεμο θα μπορούσαν να χαθεί.

 

Έλεγχοι στα σχολεία

Ενώ κουβεντιάζεται το άνοιγμα των σχολείων και πιθανά στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε την απόφαση των ειδικών που θα υποβληθεί προς την κυβέρνηση, για το αν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία της χώρας, έπεσε στο τραπέζι από πολλούς και ειπώθηκε και δια κυβερνητικών χειλέων, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν μαζικοί έλεγχοι με rapid test στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, άμα τη επιστροφεί τους στα σχολεία.

Είναι μια πολύ καλή επιλογή αν προχωρήσει, γιατί θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο δείγμα ελέγχων και μια σοβαρή χαρτογράφηση του πληθυσμού, αντίστοιχη κατ’ αναλογίαν, πρωτοβουλιών που υπήρξαν σε άλλες χώρες, όπου οι κυβερνήσεις έκαναν σαρωτικό screening στους πληθυσμούς τους. 

Επειδή ωστόσο, το επιτελικό κράτος του Κυριάκου δεν τα έχει πάει περίφημα σε διάφορα μεγάλα «πράγματα» που ανέλαβε, όπως ήταν οι μάσκες ας πούμε, μήπως λέω να αποκέντρωνε την πρωτοβουλία στα χέρια των Δήμων, με την ανάλογη χρηματοδοτική στήριξη;

Στην περιοχή μας γνωρίζω ας πούμε, μια μεγάλη εταιρεία που κάνει χονδρεμπόριο φαρμάκων, η οποία έχει φέρει στη χώρα μας πρώτη, ένα rapid test πανεύκολο στη χρήση που γίνεται με σάλιο και όχι με τη μπατονέτα που είναι και λίγο δυσάρεστη στη χρήση. Με διαφανείς και ταχείς διαγωνιστικές διαδικασίες, ο Δήμος Ιωαννιτών για παράδειγμα, θα μπορούσε με ένα κόστος της τάξης των 25.000 ευρώ, να χαρτογραφήσει την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Με τη βοήθεια ειδικών προφανώς, θα μπορούσαν την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων να γίνουν μαζικοί έλεγχοι και την ίδια μέρα, να γνωρίζουμε τον αριθμό των ασθενών μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να απομονωθούν για το διάστημα που απαιτείται και να περιοριστεί η νόσος.  

 

Αποκέντρωση γιατί…

Είμαι υπέρ της αποκέντρωσης των διαδικασιών αυτών, γιατί στη διάρκεια αυτής της πανδημίας, ακούγονται πολλές ιστορίες για τεράστιες μίζες που καταλήγουν σε επώνυμους και δε θέλω να τις πιστέψω.

Και στα πολύ πέριξ, συγκεκριμένες εταιρείες φέρονται να μονοπωλούν τους διαγωνισμούς προμήθειας υλικών, όπως τα μοριακά τεστ. Στην προσπάθεια κάποιων να ανοίξει ο ανταγωνισμός και να πέσουν τα κόστη για την προμήθεια υλικών και φαρμάκων, βρήκαν σφραγισμένες «πόρτες».

Αν βρω τα στοιχεία, κάποια στιγμή θα επιχειρήσω να ασχοληθώ με το θέμα, γιατί έχει πολύ «ψωμί».

 

Ο λύκος και τα πρόβατα

Από τον Τσίπρα που ακύρωσε το συμβολικό νόημα του εμβολιασμού του, όπως έγραφα προχθές, μέχρι τους «αρίστους» της ΝΔ που τρέχουν να πάρουν τη θέση των υγειονομικών για να εμβολιαστούν πρώτοι, φοβούμενοι μάλλον μην πεθάνουν και όχι για να βγάλουν selfie όπως λέγεται τις τελευταίες ώρες, ένα ελληνικό πολιτικό σύστημα δρόμος είναι…

Μήπως ξεχάσατε τη μάνα της Ζαίας – τότε – Υπουργού που κατά παρέκκλιση των απαγορεύσεων των capital controls, φέρεται να σήκωνε τα λεφτά της από την τράπεζα, το καλοκαίρι του 2015; Όλοι Έλληνες είμαστε, κόκκινοι, πράσινοι, μπλε, σιγά μη φταίει το «δεξιό» DNA που οδηγεί κάποιους αυτές τις μέρες να ξεφτιλίζουν τον ΕΟΔΥ, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και την… περίφημη προτεραιοποίηση των ομάδων που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτες… έναντι του κορωνοϊού. 

Αν οι σκάρτοι ήταν μόνο οι «δεξιοί», άρα το 40% περίπου, μειοψηφία θα ήταν, θα τους στρώναμε.

Το είπαν πρώτοι οι Συριζαίοι από προχθές, πως τα κυβερνητικά στελέχη παρακάμπτουν τη σειρά προτεραιότητας και στερούν από υγειονομικούς το εμβόλιο. Το θεώρησα μια ακόμα υπερβολή του Τσίπρα, σαν τις πολλές που ξεστομίζει ανέκαθεν. Λέω… «50, 100, άντε 150 εμβόλια για πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες θα ανατρέψουν τον εμβολιαστικό σχεδιασμό;». Κι όμως το κακό μπορεί να παραγίνει και καλώς, η κυβέρνηση τρομοκρατήθηκε από το θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες ώρες, υπήρξε και δημοσίευμα στο σοβαρό Politico – έστω με δηλώσεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ – και «με εντολή Μητσοτάκη», όπως παλιά όλα γίνονταν «με εντολή Σαμαρά»… μπήκε φρένο στα «λαμόγια».

Από την ιστορία αυτή, προέκυψε ένας κίνδυνος, αν και δεν αμφιβάλω ότι πολύ γρήγορα το εμβόλιο θα αρχίσει να κυκλοφορεί στη «μαύρη αγορά» του διαδικτύου… Φάνηκε επίσης, η γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης και επιβεβαιώθηκε μια βασική διαφορά της με το προηγούμενο «καθεστώς».

Οι προηγούμενοι θα προσπαθούσαν για καμιά βδομάδα να μας πείσουν πως δεν τρέχει τίποτα, προτού αποκαταστήσουν, παραδεχόμενοι, το πρόβλημα.

 

Ευχές

Και μια είδηση που συνήθως περνάει στα ψιλά.

Η Αστυνομία με δύο Εισαγγελείς «μπούκαραν» στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ, στου Ζωγράφου – παλιά λημέρια…

Βρήκαν μερικούς εξωπανεπιστημιακούς να έχουν καταλάβει παράνομα δωμάτια που λογικά… προορίζονται για φοιτητές… Οι εν λόγω είχαν όπλα μάχης, απαραίτητα για δύσκολες ώρες – αντισφυξιογόνες μάσκες, ρόπαλα και τέτοια είδη καθημερινής χρήσης, για μια πορεία βρε αδερφέ… – και παρακάτω κάτι άλλοι εξωπανεπιστημιακοί βρέθηκαν να κατέχουν μικρές ποσότητες ναρκωτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – γεια σου Όλγα! – μιλάει για «Αστυνομοκρατία» (!), την ώρα που οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων θέλουν το ειδικό αστυνομικό σώμα για τα Πανεπιστήμια που θέλει να φτιάξει η Κεραμέως, να τίθεται υπό τον έλεγχο των Πρυτάνεων. Γιατί προφανώς, θεωρούν ότι τα κατάφεραν άριστα τόσα χρόνια τώρα, να περιφρουρήσουν την τάξη και την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους, με το υπάρχον επί δεκαετίες άσυλο…

Ασχολούμαστε δηλαδή με το γεγονός ότι μπούκαρε η Αστυνομία, υπό το βλέμμα της Δικαιοσύνης, και όχι με το τι βρήκε…

Ποιες ευχές για καλύτερη χρονιά σε τούτο τον κωλότοπο, να πιάσουν τόπο όταν συνεχίζουμε να αρμενίζουμε στραβά, ωρέ «σύντροφοι»;

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η στήλη εύχεται σε όλους Χρόνια Πολλά, καλύτερη χρονιά και χρόνια να έλθουν για όλους, προπάντων με υγεία.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψτε μας τις παρατηρήσεις σας, τα… σχόλιά σας πάνω στα σχόλιά μας και κάθε πληροφορία που θεωρείτε άξια δημοσίευσης στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons