ΔΗΓΜΑΤΑ 31/3/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 31/3/2018

Οι εκλογές της ΝΟΔΕ

Είχε, μαθαίνω, θετικό αντίκτυπο η πληροφορία που έγραψα στα «Δήγματα» της Πέμπτης για τις υποψηφιότητες για την προεδρία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ.

Θόδωρας Τζαρούχης τρέχει… ήδη, Κωνσταντίνος Ζιάβρας έπρεπε λογικά να έχει ανακοινώσει ήδη υποψηφιότητα και τέλος, Θεόδωρος Παπακώστας, γιατρός, ιδιώτης, ορθοπεδικός «ψήνεται»… Αν πάνε καλά κάποιες τελευταίες συζητήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες, ανακοινώνει επίσημα υποψηφιότητα την άλλη εβδομάδα.

Παρά το γενικότερα υποτονικό ενδιαφέρον μέχρι τα σήμερα, γι’ αυτή την εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, κάτι αρχίζει να κινείται… Ένας εγνωσμένης αξίας «στρατιώτης», ένα στέλεχος που έχει δουλέψει για το κόμμα και δείχνει διάθεση να εμπλακεί ενεργότερα και ένας νέος άνθρωπος, της αγοράς και συνδικαλιστής, ως μέλος του Ιατρικού Συλλόγου και όχι με την κακή έννοια των «Φωτόπουλων»… δεν είναι κακός συνδυασμός για τις υποψηφιότητες της ΝΟΔΕ και για να έχει να διαλέξει ο Νεοδημοκράτης των Ιωαννίνων.

Και κάτι τελευταίο: ο φίλος ο Σπύρος επιμένει πως η ΝΟΔΕ έχει γραφεία και πως τις μέρες μέχρι τις εκλογές, θα λειτουργούν κιόλας, κάθε απόγευμα από τις 18:00 ως τις 21:00. Οκ!

Άντε να το εξηγήσεις αυτό όμως Σπύρο, σε έναν παππού που κατέβαζε «καντήλια» προχθές, γιατί δεν βρίσκει κανέναν στο κόμμα, για να τον βοηθήσει να ανανεώσει την κάρτα μέλους. Εγώ σε πιστεύω πάντως…

 

Αλλού ψηφίζουν, αλλού διορίζουν…

Αλλού ψηφίζουν για τα συλλογικά όργανα του κόμματος, κι αλλού διορίζουν…

Ο χώρος που πρωτοπόρησε κάποτε στον τρόπο ανάδειξης του αρχηγού του, με πλέρια δημοκρατία, από τότε που ο ΓΑΠ κατέβαινε ως μόνος υποψήφιος… πάει αντίστροφα στην εξέλιξη των πραγμάτων και αυτές τις μέρες στήνει την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής.

Οι συνιστώσες προτείνουν τα δικά τους μέλη της ΚΕ και η Φώφη προσπαθεί να τηρήσει τις ισορροπίες, ανάμεσα στους δικούς της και την υποχρέωση να μην τα σπάσει με διάφορους «πρωτοκλασάτους», βάζοντας και μερικούς δικούς των μέσα – βλέπε Βενιζέλο, Λοβέρδο, Μανιάτη, Κωνσταντινόπουλο κα. Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύει να αφήσει έξω υποστηρικτές της, από περιοχές που δεν τα πήγε και πολύ καλά στις εσωκομματικές εκλογές. Ποιος θα είναι λοιπόν από Γιάννενα; Ο Χ. Λιούρης, ο Μ. Κασσής, ο Θ. Οικονόμου; Θα δούμε τη Δευτέρα.

Μόνος σίγουρος από τα Γιάννενα στη νέα ΚΕ του ΚΙΝΑΛ είναι εξ αρχής λέω, ο Σωτήρης ο Ζαρπαλάς. Ίσως και ένας ακόμα.

Από τις λοιπές δυνάμεις, δεν υπάρχει εκπροσώπηση από το Νομό Ιωαννίνων, αφού στελέχη όπως ο Μ. Βαβάτσικος του ΚΙΔΗΣΟ αρνήθηκε για προσωπικούς λόγους.

 

Το σκέφτεται ο Σταύρος…

Κρατήστε και ένα ακόμα στοιχείο, από τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά: έχω την πληροφορία ότι ο Θεοδωράκης κρατάει μια «πισινή» με την ΚΕ. Στην πρόταση που έκανε για τα δικά του στελέχη, έχει αφήσει εκτός κάποια περιφερειακά στελέχη που «τρέχουν» το «Ποτάμι» από ιδρύσεώς του. Δεν ξέρω με ασφάλεια, αν σε αυτά περιλαμβάνεται κι ο δικός μας ο Πέτρος ο Μπούγιας ή αν η μη συμμετοχή του οφείλεται σε προσωπικά θέματα.

Σημαίνον στέλεχος του «Ποταμιού» πάντως, από την πατρίδα του Σταύρου, για παράδειγμα, δεν προτάθηκε, γιατί στο μυαλό του συναδέλφου, στο πίσω μέρος έστω… υπάρχει η πιθανότητα να τα σπάσει με το υπόλοιπο ΚΙΝΑΛ και να τραβήξει γι’ αλλού ή για συνέχιση της αυτόνομης πορείας. Έτσι, θέλει να κρατήσει ενεργό τον πυρήνα του κόμματος, αυτού που του έχει απομείνει τέλος πάντων…

 

Ο Μπαξ της παιδείας…

Δανείζομαι το σχόλιο φίλου από το fb πως «Βασικό στοιχείο του λαϊκισμού είναι να λες: ‘Και το ένα και το άλλο’, για να μη δυσαρεστηθεί κανείς!».

Αφορμή οι δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη για την επαγγελματική εκπαίδευση που έγιναν την Πέμπτη στα Γιάννενα. Ο Μπαξ για όσους δεν έτυχε να ξέρουν τον πολιτικό άνδρα, είναι η επιτομή της Συριζαϊκής κωλοτούμπας: χωρίς «καρέκλα»… δέρνονταν με τα ΜΑΤ στον Πύργο, την ώρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, ως αγανακτισμένος πολίτης, με «καρέκλα»… χειροκροτούσε τους παρελαύνοντες από την εξέδρα των επισήμων…

Ο Μπαξ λοιπόν, είπε πως το Υπουργείο προσπαθεί να αντιστρέψει την… «αφύσικη κατάσταση» της αποστροφής της ελληνικής κοινωνίας προς την επαγγελματική εκπαίδευση, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια ώρα, το ίδιο Υπουργείο, για τους γνωστούς λόγους της ψηφοθηρίας, ανακοίνωσε την Τρίτη, αύξηση των εισακτέων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ κατά 4.000 άτομα.

Εδώ, δεν αρκεί η εξήγηση με τη γνωστή ρήση περί της αριστεράς και δεξιάς χειρός. Η μόνη λύση είναι παρ’ τους και βαρ’ τους… Απλά.

 

Κι ο μάστερ της αοριστολογίας

Από την επιτομή της κωλοτούμπας, θα πάω στην επιτομή της μπαρουφολογίας και στον αγαπημένο Γιάννη Στέφο.

Ο εν λόγω βουλευτής διαφωνεί λέει, με τις μονάδες βιομάζας στη Ζίτσα, την ώρα που ο άλλος βουλευτής, ο Μαντάς, δε λέει ούτε αν συμφωνεί ούτε αν διαφωνεί. Ξαναρωτάω λοιπόν, το Γιάννη: αν κι ο Σταθάκης αγνοήσει τις αντιδράσεις Δήμου κι εγκατεστημένων και στείλει στα αζήτητα την ενδικοφανή προσφυγή τους, θα ανεξαρτητοποιηθεί, θα παραιτηθεί ή θα κάνει χαρακίρι, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος, οι μονάδες αυτές «εγείρουν τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα για ολόκληρο το λεκανοπέδιο»; Για μην ξεχνιόμαστε, ο Κασσής παλιότερα, διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ, λόγω της διαφωνίας του με τους χειρισμούς των Σαμαροβενιζέλων για τη «ΔΩΔΩΝΗ».

Τα πράγματα είναι απλά: ο Μιχελάκης υπέγραψε, γιατί δε γινόταν αλλιώς. Ας σκούζει κι ο Στέφος κι ο Καχριμάνης…

Το θέμα είναι πολιτικό και δεν λύνεται με το να «καθίσουν όλοι στο τραπέζι», όπως προτείνει ο Στέφος. Αυτές οι λύσεις είναι για την αντιπολίτευση και όχι για την κυβέρνηση. Στην αντιπολίτευση, οι «σύντροφοι» μιλούσαν με τις ώρες, δεν έβγαζαν συμπέρασμα και μετά, πήγαιναν για τσίπουρα… Τώρα, πρέπει να αποφασίσουν και να καθορίσουν την ποιότητα της ζωής χιλιάδων ανθρώπων.

Οφείλω τέλος, να επισημάνω και μια άλλη παράμετρο: οι κάτοικοι του Δήμου Ζίτσας που είναι; Δε θέλω να πιστέψω ότι συμβιβάζονται με τη λογική των επενδύσεων που θα φέρουν δουλειές… Εγώ δεν ξεχνώ πως το 2014, εξέλεξαν ένα Δήμαρχο που συμφωνούσε με τη μονάδα επεξεργασίας λυματολάσπης στην Ελεούσα. Μήπως και τώρα συμφωνούν με το βιοαέριο;

 

Η εξέδρα της Μ. Παρασκευής

Δε θέλω να το παινευτώ αλλά ενίοτε, προκαλούνται και λύσεις, όταν θίγονται θέματα.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έδειξε άψογα αντανακλαστικά στο αίτημα συμπολιτών που μεταφέρθηκε στο Δήμαρχο από το δημοτικό σύμβουλο Νίκο Τσόλη, να αλλάξει η θέση της εξέδρας, για το βράδυ της Μ. Παρασκευής, όταν συγκεντρώνονται όλοι οι Επιτάφιοι στο κέντρο. Η πλατεία θα στηθεί στην Κεντρική Πλατεία. Εδώ διαβάσετε εγκαίρως για το θέμα.

 

Στο αρχείο η πρώην ΑΔΕΙ

Στο αρχείο μπήκε προχθές, ο ογκώδης φάκελος μιας υπόθεσης που ανέδειξε η πρώην και η παρούσα δημοτική αρχή, αναφορικά με στοιχεία κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στην «αμαρτωλή» ΑΔΕΙ.

Το θέμα είχε σηκώσει ο Φίλιος και ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φ. Τσουμάνης, είχαν εξεταστεί καμιά 50αριά και βάλε άτομα, στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που διήρκεσε μερικά χρόνια, είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα σε κάμποσους και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είχε ζητήσει την άρση της βουλευτής ασυλίας για να απαντήσει στη Δικαιοσύνη.

Στο τέλος, η Δικαιοσύνη δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει κατηγορίες. Θα επανέλθει η δημοτική αρχή ή όχι;

 

Show Buttons
Hide Buttons