ΔΗΓΜΑΤΑ 31/8/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 31/8/2019

Ολοκληρώνεται σήμερα, η εβδομάδα των ορκωμοσιών για τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, τις οποίες ανέδειξαν οι εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου και έπεται την Κυριακή 1η ή και την Κυριακή 8η Σεπτεμβρίου η ειδική συνεδρίαση, στην οποία τα νέο-ορκισθέντα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα εκλέξουν τα προεδρεία τους.

Στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων όπου οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές αναδείχτηκαν με τη δεύτερη Κυριακή, δεν είναι ακόμα γνωστά τα σχήματα των συμπραττουσών παρατάξεων, δεδομένο σαφώς πιο ενδιαφέρον ακόμα και από την εκλογή των προεδρείων.

 

Ερωτήματα για τις επιτροπές

Για τη σύνθεση των επιτροπών ωστόσο, η σύμπραξη παρατάξεων δημιουργεί ενιαία σχήματα από τα οποία προκύπτει η εκπροσώπηση στις παρατάξεις: με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως αν συνεργαστεί στη δημοτική αρχή του τάδε Δήμου ο α με το δ και τον ε, τα δύο μέλη που θα εκπροσωπήσουν την παράταξη στη νέα Οικονομική Επιτροπή, επί παραδείγματι, θα προκύψουν από την ενιαία παράταξη.

Αν στη συνέχεια στη δημοτική αρχή προσχωρήσει και η γ παράταξη, ενώ έχει εκπροσωπηθεί με δικό της μέλος στην Οικονομική Επιτροπή, θα κενώσει και θα παραχωρήσει τη θέση στην Επιτροπή στην επόμενη παράταξη ή όχι;

Είναι απορίες που αναμένεται να λυθούν το επόμενο διάστημα.

 

Η ορκωμοσία της Περιφέρειας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί, η ορκωμοσία του επανεκλεγέντος Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και του νέου περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου.

Μπορεί να ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν τετ α τετ κάποιοι από τους σκληρούς αντιπάλους των εκλογών, αλλά το κλίμα δεν θα μπορούσε παρά να είναι συναινετικό μια τέτοια στιγμή και με κουβέντες περί συνεργασίας, κοινών στόχων κτλ. Αυτοί που ξέφυγαν λίγο από το κλίμα αυτό, ήταν οι Ζήκος και Πρέντζας.

Και ο Καχριμάνης όμως, ξέφυγε από τη θεσμικότητα της τελετής, γιατί όπως είπε ο ίδιος, δε διάβασε τα λόγια που του είχαν ετοιμάσει για την περίσταση, οι συνεργάτες του και ο ίδιος αλλά θέλησε να αυτοσχεδιάσει. Και όταν μιλάει εκτός κειμένου ο Καχριμάνης είναι πιο αυθεντικός. Όπως αυτό που είπε για τη νίκη του στις εκλογές, ότι το 57% ήταν νίκη του λαού και όχι του κόμματος, ότι η νίκη του στις εκλογές αποδεικνύει ότι η Ήπειρος βρίσκεται στα καλύτερά της, και τέτοια (το χάλασα το κλίμα της συναίνεσης, όπως καταλάβατε…).

 

Οι χαλαρές στιγμές

Από τις πιο χαλαρές στιγμές της ορκωμοσίας ήταν η… απειλή του Κώστα Νουτσόπουλου, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Ηπείρου» πως μπροστά σε ένα εκλεκτό ακροατήριο όπως το χθεσινό… θα μπορούσε να μιλάει μέχρι το βράδυ. Και να το δοκίμαζε πάντως, ο «σύντροφος» Κώστας, να είναι σίγουρος πως στο 10λεπτο θα άδειαζε ο όροφος, γιατί το ακροατήριο ήταν αμιγώς Καχριμανικό…

Η δεύτερη χαλαρή στιγμή ήταν όταν ο Ριζόπουλος ζήτησε στην πρώτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής να ληφθεί απόφαση για την εγκατάσταση αιρ κοντίσιον στον αίθριο χώρο του πρώτου ορόφου της Περιφέρειας… (ήταν πολύ η ζέστη χθες, και αφόρητα πολύς ο κόσμος)…

Το πρόσωπο που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής των «Οριζόντων της Ηπείρου» δείχνει παρεμπιπτόντως, πως μάλλον θα κρατήσει τη θέση της Οικονομικής Επιτροπής για τον εαυτό του, από την παράταξή του…

 

Άγνωστο σχήμα και σενάρια

Πάντως, σε ό,τι αφορά το Δήμο Ιωαννίνων, μέχρι την ώρα της ορκωμοσίας του Δήμου Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, μόνοι δεδομένοι για συνεργασία με το Μωυσή Ελισάφ, ήταν οι παρατάξεις του Νίκου Γκόντα και του Άρη Μπαρτζώκα.

Παρ’ ότι όπως έγραφα και στα «Δήγματα» της Τρίτης, η προσχώρηση στο σχήμα της νέας δημοτικής αρχής και της Τατιάνας Καλογιάννη είναι αναμενόμενη, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου δεν έχει ανάψει ακόμα λευκό καπνό, από το… «φουγάρο» της παράταξης «Ιωάννινα_2023»…

Τα σενάρια ως εκ τούτου, είναι δύο: α) είτε ο Ελισάφ ξεκινά με 18 δημοτικούς συμβούλους (σχετική πλειοψηφία σε σχέση με τα 45 μέλη του σώματος) και στην πορεία βλέπει… ή β) η σχετική πλειοψηφία της νέας δημοτικής αρχής αυξάνεται με «μεταγραφές» από τις παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023».

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ξεκινάει μια δημοτική περίοδος άκρως ενδιαφέρουσα, για την πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Όσον αφορά τέλος, το φημολογούμενο «καπάρωμα» θέσεων από συγκεκριμένα πρόσωπα των δύο μικρότερων παρατάξεων της νέας δημοτικής αρχής, δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλές ως πληροφορία…

 

Ένα απίθανο ενδεχόμενο

Και κάτι τελευταίο περί συνεργασιών…

Εκ του αποτελέσματος αλλά και εξ όσων ειπώθηκαν στις μεταξύ τους επιστολές, κρίνω πως η συνεργασία ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο των εκλογών του Δήμου Ιωαννιτών, δεν ήταν ποτέ πιθανή.

Ο Ελισάφ δεν πίστεψε στη συνεργασία του με το Μπέγκα, ο δε απερχόμενος Δήμαρχος δεν ήθελε ειλικρινά, να συμμαχήσει με το μέχρι πρότινος «εχθρό» του.

Αμφότεροι απλά μας άφησαν να κάνουμε σενάρια ουτοπικά, αυτούς τους τρεις μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

 

Ένας ρέκορντμαν της Αυτοδιοίκησης…

Ρέκορντμαν της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο και σίγουρα, ένας από τους μακροβιότερους αυτοδιοικητικούς άρχοντες πανελλαδικά, είναι μετά την ορκωμοσία της περασμένης Τετάρτης, στο Καλπάκι, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

Επτά (!) θητείες ως τοπικός άρχοντας, πρόεδρος και Δήμαρχος αντίστοιχα: αναλυτικά μία θητεία στην τέως Κοινότητα Καλπακίου (1995-1998), τρεις στον Καποδιστριακό Δήμο Καλπακίου (1998-2010) (Δήμο που προήλθε από την συνένωση των κοινοτήτων Άνω Ραβενίων, Γεροπλατάνου, Δολιανών, Καλπακίου, Κάτω Ραβενίων, Μαυροβουνίου, Νεγράδων και Χρυσόρραχης) και τρεις στον «Καλλικρατικό» Δήμο Πωγωνίου που προήλθε από την συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων Άνω Πωγωνίου, Άνω Καλαμά, Δελβινακίου, Καλπακίου και των κοινοτήτων Λάβδανης και Πωγωνιανής.

Στο παρελθόν, τον τίτλο του μακροβιότερου αυτοδιοικητικού στην Ήπειρο κρατούσε ο τέως Δήμαρχος Ζαγορίου, Γαβριήλ Παπαναστασίου, τώρα πλέον, ο Κ. Καψάλης περνά στη χορεία κάποιων ελάχιστων αυτοδιοικητικών πανελλαδικά που συμπληρώνουν, και της τελευταίας θητείας συμπεριλαμβανομένης, περί τα 30 χρόνια πολιτικής δράσης στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η σύγκριση Καψάλη – Παπαναστασίου τέλος, δεν είναι απόλυτα σωστή, δεδομένου ότι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να εκλέγεσαι για πολλά χρόνια στο χωριό σου και διαφορετικό να ξεκινάς με μια θητεία από το χωριό του και ακολούθως, να κερδίζεις όλες τις εκλογές στις μεγαλύτερες αυτοδιοικητικές ενότητες, των οποίων μικρό μέρος αποτελεί και το χωριό σου…

 

Δύο στους 18

Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο με ενδιαφέρον που προκύπτει από τις δημοτικές εκλογές της άνοιξης, και με αφορμή τις ορκωμοσίες των νέων δημοτικών αρχών, είναι πως η επανεκλογή δεν είναι πια, μια εύκολη υπόθεση.

Πάρτε ως δείγμα την Ήπειρο: στους 18 Δήμους της περιφέρειας, μόνο δύο άνθρωποι έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις εκλογές, στους «Καλλικρατικούς» τους Δήμους, από το 2010 και μετά: ο Κώστας Καψάλης στο Δήμο Πωγωνίου και ο Γιάννης Σεντελές στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

 

Περί «ηγεσίας»

Δείγματα πλέριας δημοκρατίας… παίρνουμε αυτές τις μέρες από τους συντρόφους –Ζαιους… κατά τη συζήτηση για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να εκλεγεί από τη βάση ή όχι ο Αλ6;» είναι το μεγάλο ερώτημα που… βασανίζει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και στην ουσία, ο ίδιος ο Τσίπρας θα έπρεπε ελλείψει αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του, να τους παρακαλά να πάνε σε ανοιχτή ψηφοφορία, για να αναβαπτισθεί από τη λαϊκή ετυμηγορία. Να το κάνει, για να στείλει και μήνυμα στους εσωκομματικούς αμφισβητίες του, ότι ισχύς του είναι… η αγάπη του λαού!

Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι διάφοροι… «Ηρακλείς του Στέμματος» υποστηρίζουν το αντίθετο.

Τι είπε ο Τσίπρας; «Σε ό,τι με αφορά», είπε, «δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμιά εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα  και στις εκλογές που χάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους». Μάλιστα…

Ο γίγαντας Παπαχριστόπουλος δήλωσε πως τον Αλ6 τον έχρισε παγκόσμιο ηγέτη ο Ομπάμας και άρα, δε χρειάζεται επανεκλογή του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ!

Η δε Καφαντάρη – άλλο κεφάλαιο της πολιτικής του τόπου μας… – δήλωσε πως «ο Τσίπρας είναι διεθνώς καταξιωμένη προσωπικότητα» και οι διαδικασίες άρα, περιττεύουν… Θα μπορούσε η συγκεκριμένη να προσθέσει και τα ένσημα του Αλ6 στις μαθητικές καταλήψεις, τις θητείες του ως πρόεδρος του δεκαπενταμελούς κλπ.

 

Η «Κατίνα» ΝΔ

Ο Τσίπρας πάντως, έχει αποδείξει πολλάκις πως λογαριάζει τις ανοιχτές διαδικασίες και πόσο τιμά τη δημοκρατία… – θυμάστε, φαντάζομαι, όταν τους έβαλε σε ένα συνέδριο, να ξαναψηφίσουν, γιατί η πρώτη απόφαση του σώματος, πήγαινε κόντρα στη δική του εισήγηση, κι αφού ανέβηκε στο βήμα και τους κατσάδιασε, άκουσαν τον αρχηγό και ψήφισαν ξανά, αυτή τη φορά τη δική του «γραμμή»…

Η ΝΔ τώρα, τι ζόρι τραβάει και σαν… Κατίνα σχολιάζει τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν το κατάλαβα. Δεν είναι δείγμα σοβαρότητας η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΝΔ, ακόμα κι αν κάποιος υποστηρίξει ότι τα ίδια κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ (αφού κανείς δεν είπε ποτέ ότι ΣΥΡΙΖΑ και σοβαρότητα πάνε μαζί…).

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 31/8/2019)

Show Buttons
Hide Buttons