ΔΗΓΜΑΤΑ 4/1/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 4/1/2020

Καλή χρονιά, καλή χρονιά, καλή χρονιά.

Αναγνώστες μου, φίλοι κι εχθροί (έχω κι από δαύτους πολλούς…), ευχές σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Αν είχαν δύναμη οι ευχές και μπορούσαν να ευοδωθούν, δεν πιστεύω ότι θα ήταν ο κόσμος μας καλύτερος γιατί ο καθένας ενδόμυχα, εύχεται πρωτίστως για τον εαυτό του, λεφτά… ανέσεις, μεγάλη ζωή κλπ.

Αλλά ας είναι, έτσι πρέπει, έτσι κάνουμε. Ευχόμαστε στην αρχή της νέας χρονιάς να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και στο τέλος της διαπιστώνουμε πως η περσινή χρονιά ήταν καλύτερη από αυτή που ολοκληρώθηκε.

 

…ευχές όπως αέρας

Τα μηνύματα των πολιτικών αυτές τις μέρες, συνήθως δε λένε πολλά…

Είτε πρόκειται για τετριμμένες ευχές, για επανάληψη λέξεων που επιβάλλει η συνήθεια και η παράδοση είτε είναι σύντομα, και… διεκπεραιωτικά της όλης υποχρέωσης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό που αναπτύσσει κάθε φορά στα μηνύματά του, για το Πάσχα και την Πρωτοχρονιά και σε αυτό τον κορμό, επέρχονται μικρές διαφοροποιήσεις, ανάλογα και με την επικαιρότητα.

«Για το 2020 έχουμε έναν κεντρικό στόχο: Η ζωή των Ηπειρωτών να γίνει καλύτερη» είπε στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Αλ. Καχριμάνης. Και αναρωτιέμαι: αναλογίστηκε άραγε, αν η ζωή των Ηπειρωτών έγινε καλύτερη επί 9 χρόνια, όσο αυτός ήταν Περιφερειάρχης; Η δε ζωή των Γιαννιωτών έγινε καλύτερη επί 17 περίπου χρόνια, όσο ήταν αυτός συνολικά Νομάρχης και Περιφερειάρχης; Καλοπροαίρετα ρωτάω… πόσο ικανοποιημένος είναι ο Αλέκος όταν στέκεται μπροστά στον καθρέφτη του, κάθε πρωί;

Γι’ αυτό σας λέω… Οι ευχές είναι αέρας…

 

και ευχές με αιχμές…

Αυτός που χάλασε ελαφρώς το Πρωτοχρονιάτικο μουντ, στον κόσμο που πήγε να ακούσει κλασική μουσική το πρωί της πρώτης ημέρας του χρόνου, ήταν ο Δήμαρχος…

Ο Μ. Ελισάφ επέλεξε να κάνει μια πολιτική τοποθέτηση, συνέχεια θα έλεγα της πρώτης του ομιλίας ως νεοεκλεγείς τότε, Δήμαρχος Ιωαννίνων, τον περασμένο Αύγουστο.

Λίγο πριν τις αναφορές στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, ο Δήμαρχος μίλησε για το μεγάλο στόχο της δημαρχίας του που είναι η «αλλαγή νοοτροπίας».

Τα βέλη πήγαιναν στο εσωτερικό του Δήμου και συγκεκριμένα, στον υπηρεσιακό μηχανισμό, ο οποίος δεν τον έχει… συνεπάρει, απ’ όσο αντιλαμβάνομαι, με τη μέχρι τώρα απόδοσή του.

Θα μου πείτε «άλλα περίμενε;». Προφανώς και όχι αλλά ίσως η απογοήτευσή του είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ανέμενε.

Και προφανώς, δεν υποστηρίζει ότι «χάλασε» σήμερα, το προσωπικό του Δήμου Ιωαννιτών.

Αλλά ο πολιτικός που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, έχει μάλλον, δύο επιλογές… Την εξής ΜΙΑ: να αφήσει την παθογένεια ως έχει και να ασχοληθεί με άλλα πράγματα, αρκούμενος στην καρέκλα του και στην προσφώνηση «Δήμαρχε» που όταν την ακούει, τον κάνει να φουσκώνουν τα στήθη του…

Ο Ελισάφ σήμερα λέει πως δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και θέλει να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα.

Στο τέλος της τετραετίας, θα κάνουμε όλοι μας ταμείο: η θα μετρήσουμε μία ακόμα απογοήτευση, ή θα έχει μπει η πόλη σε μια «νέα εποχή».

 

Σταθερός στις απόψεις του

Το «νέα εποχή» παρεμπιπτόντως δεν είναι απλά ένα όνομα παράταξης που ακούγεται σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όταν καταμετρώνται οι ψήφοι στη συζήτηση ενός κρίσιμου θέματος αλλά είναι ένας στόχος μεγαλεπήβολος για το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του. Ευχή των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών είναι ο τίτλος να γίνει πράξη.

Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ελισάφ δίνει την εντύπωση πως πιστεύει στον εαυτό του και στην επιτυχία των στόχων που έθεσε προεκλογικά.

Το διαπίστωσα, σε μια εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη, το βράδυ της Πέμπτης.

Στέρεες και σταθερές απόψεις που υποστηρίζει ο Δήμαρχος με επιχειρήματα, κόντρα στην κριτική που του γίνεται, και χωρίς καταγγελίες για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους.

 

Λιγότερος κόσμος

Αισθητά λιγότερος ήταν ο κόσμος που επισκέφτηκε για την Πρωτοχρονιά, τα Γιάννενα.

Το αντιλαμβανόσουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο, κάνοντας μια βόλτα το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Στα ίσια σημεία όπου υπήρχε κοσμοπλημμύρα την παραμονή των Χριστουγέννων, την περασμένη Τρίτη, η εικόνα ήταν αισθητά διαφορετική και οι φυσιογνωμίες οικείες.

Για το τριήμερο των Φώτων, η περιοχή επιζητά ένα καλό ποδαρικό στη νέα χρονιά που θα τονώσει τα ταμεία των επιχειρήσεων.

 

Να το κάνω λιανά

Μια από τις ευχετήριες ανακοινώσεις των ημερών, έχει το κρυφό νοηματάκι της που θα επιχειρήσω να το κάνω λιανά…

«Η παράταξή μας και το 2020 θα αποτελέσει δυναμική παρουσία στα δρώμενα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, προσπαθώντας με όλες τις δυνάμεις της για τη συμμετοχή όλων των μελών μας χωρίς αστερίσκους και πελατειακούς μηχανισμούς, στο σύνολο των δρώμενων και πρωτοβουλιών. Χρονιά ορόσημο για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα το 2020, οφείλουμε λοιπόν όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να υπάρξουν καλύτερες μέρες για το επιχειρείν του νομού μας και της Ηπείρου συνολικά».

Τάδε έφη Γιάννης Μήτσης, πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο – Γιάννης Μήτσης».

Θυμίζω σε όσους τυχόν λησμόνησαν πως Μήτσης και Δημητρίου συνεργάστηκαν για τη συγκρότηση διοίκησης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, μετά τις τελευταίες εκλογές.

Εδώ και περίπου ένα εξάμηνο, ο Μήτσης έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από το Δημήτρη Δημητρίου, σημερινό πρόεδρο του Επιμελητηρίου και θεωρητικά, σε ένα επόμενο δύσκολο θέμα, στο οποίο θα διαφωνήσει με την εισήγηση της πλειοψηφούσας παράταξης ο Γ. Μήτσης, δε θα μπορεί να περάσει η εισήγηση, αφού πρέπει να επαναβεβαιωθεί η «δεδηλωμένη».

Ο δε Μήτσης για τη στάση του αυτή, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ως προς τους λόγους της διαφωνίας του και τη ρήξης του με τον πρώην «σύμμαχό» του.

 

Να ξέρουμε τι λέμε

Φρενίτιδα για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med για τον οποίο έπεσαν προχθές οι υπογραφές, ανάμεσα σε τρεις κυβερνήσεις: Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ… Σαν την φρενίτιδα για τα εκατομμύρια του Τζόκερ ένα πράμα…

Λίγο το φιλοκυβερνητικό κλίμα στον τύπο, λίγο η έλλειψη ειδήσεων λόγω των ημερών, οι υπογραφές της Πέμπτης παρουσιάστηκαν με τρόπο πανηγυρικό, λες και έγινε κάτι θεαματικό, αναπάντεχο, υπερβολικά καλό.

Τι μας διαφεύγει: ότι υπογραφές για αγωγούς έχουν υπάρξει στο παρελθόν πολλές και απλά, πολλά έργα δεν ξεκίνησαν ποτέ τους. Δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και με τον East Med λόγω του μεγάλου κόστους κατασκευής του έργου, δυσανάλογα μεγάλου σε σχέση με την δυναμικότητα του αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, το γεγονός ότι ο αγωγός θα καταλήγει στη θέση «Φλωροβούνι» της Θεσπρωτίας (ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ηγουμενίτσας), δε σημαίνει απολύτως τίποτα.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για παροχή φυσικού αερίου στην Ήπειρο, με διακλάδωση του δικτύου σε χερσαίες εκτάσεις πριν ο αγωγός βυθιστεί στα νερά του Ιονίου ώστε να φτάσει μέχρι την Αδριατική.

Το φυσικό αέριο θα έχει ως προορισμό την Κεντρική Ευρώπη.

Έτσι, για να ξέρουμε τι λέμε κιόλα…

 

Η Κοινότητα Ιωαννίνων

Παρέμβαση στα δημοτικά πράγματα θα έχει καθώς φαίνεται, η Δημοτική Κοινότητα Ιωαννίνων… μέσα τουλάχιστον από το προφίλ που εγκαινίασε προ ημερών στο facebook.

Η Κοινότητα Ιωαννίνων έχει αυτόνομο ρόλο στο Δήμο Ιωαννιτών. Αποτελείται από 15/μελές συμβούλιο, με εκπροσώπηση πέντε δημοτικών παρατάξεων. Η πρόεδρος της Κοινότητας Σοφία Καραπάνου ανήκει στην παράταξη του Θωμά Μπέγκα.

Με χθεσινή ανάρτηση αναφέρεται στην κακή εικόνα της πλατείας και μεταφέρει τη δέσμευση της δημοτικής αρχής πως θα καθαριστεί άμεσα από τα σκουπίδια, το σιντριβάνι.

 

Η όμορφη φωτογραφία είναι από τη σελίδα στο facebook της εταιρείας Plegadis: Epirus birding tours

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 4/1/2020)

Show Buttons
Hide Buttons