ΔΗΓΜΑΤΑ 4/10/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 4/10/2018

Κάτι παλιές ιστορίες

Περιέργως πως, επανήλθε το θέμα των οφειλόμενων «ενοικίων» στην 6η ΥΠΕ από το Δήμο Ιωαννιτών, για την χρήση εκτάσεων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

Το θέμα είναι υπαρκτό, χρονολογείται από την εποχή του Φίλιου στο Δήμο Ιωαννιτών, επεχείρησε να το διευθετήσει ο νυν Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, χωρίς να γνωρίζω το βαθμό επιτυχίας αυτής της προσπάθειας και τώρα διαβάζουμε σε τοπικό site πως η 6η ΥΠΕ διεκδικεί ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ!

Να εικάσω πως ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας για την τοπική αυτοδιοίκηση και από πλευράς κυβέρνησης ή είναι απλά «δάκτυλος» εχθρικών προς τη δημοτική αρχή δυνάμεων;

Σε κάθε περίπτωση, Θωμά, έσω έτοιμος!

 

Ελεύθερος ο πρώην ταμίας του Δήμου

Ο καταδικασμένος πρωτόδικα αλλά και στο δεύτερο βαθμό, για υπεξαίρεση 1,3 εκατ. ευρώ, πρώην ταμίας του Δήμου Ιωαννιτών, χαίρεται εδώ και λίγο καιρό την ελευθερία του, την οποία του εξασφάλισαν ευεργετικές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου – με επιφύλαξη λέω, του διαβόητου νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά δεν έχει καμία σημασία αυτό.

Ο άνθρωπος εξέτισε την ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο, μειωμένη κατά πολύ λόγω κοινωνικής εργασίας που προσέφερε κτλ., και επέστρεψε στην οικογένειά του.

Μαθαίνω πως ετοιμάζεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα το φάκελο με τα στοιχεία που δεν κατάφερε να παρουσιάσει στις δύο δίκες, προκειμένου να υπερασπιστεί την αθωότητά του και θα ζητήσει το σχηματισμό δικογραφίας, ώστε να ανοίξει ξανά η υπόθεση και να καταλήξει οδηγώντας στο εδώλιο τους πραγματικούς υπεύθυνους της υπεξαίρεσης.

Δεν υιοθετώ τα όσα υποστηρίζει, απλά μεταφέρω μια πραγματικότητα, την οποία δεν αποκλείεται να βιώσει ξανά η πόλη.

Αν μάλιστα η Δικαιοσύνη κινηθεί γρήγορα και η εξέλιξη συμπέσει και με την προεκλογική περίοδο, θα έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον…

Εδώ προφανώς, δεν είναι «δάκτυλος» ξένων δυνάμεων…

 

Ο Ζάψας στην Αγ. Κωνσταντίνου

Στην Αθήνα βρέθηκε την Τετάρτη ο Γιώργος ο Ζάψας και είχε συναντήσεις με τον Θανάση το Θεοχαρόπουλο, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και τον πατριώτη μου, το Δημήτρη το Χατζησωκράτη.

Ο Γιώργος του εξήγησε τα σχέδιά του, χωρίς να γνωρίζω αν μπήκε και σε λεπτομέρειες, του εξέθεσε την περίπτωση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Ηπείρου που αξιολογείται σήμερα από την περιφερειακή μάζωξη του «Κινήματος Αλλαγής» και προσπάθησε με δυο λόγια να ανιχνεύσει τις προθέσεις του κόμματος και να ζυγίσει τις πιθανότητές του.

Στη ΔΗΜΑΡ θυμίζω, ανήκει και ο Παναγιώτης ο Κιτσούλης που επίσης αξιολογείται από το ΚΙΝΑΛ για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια και λέγεται ακόμα, πως ο γιατρός απευθύνθηκε και στον παλιό πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, νυν Υπουργό Ναυτιλίας, Φώτη Κουβέλη.

Αυτό που δεν ξέρω αν ο Ζάψας θα «παίξει» στους «συντρόφους» του Δημαρίτες και το χαρτί της πιθανής συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι μετοχές του Δημητρίου

Σήμερα, είναι πολύ πιθανό να κριθεί η υποψηφιότητα του ΚΙΝΑΛ στην Ήπειρο, όπως συνέβη και στις περιφερειακές διαδικασίες άλλων περιοχών, τις προηγούμενες μέρες.

Αυξημένες μετοχές εμφανίζει ο Δημήτρης ο Δημητρίου, για την «πράσινη» υποψηφιότητα στην Ήπειρο.

Ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων έχει ήδη τη δημόσια στήριξη ενός «πόλου» του τοπικού ΠΑΣΟΚ… Ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κασσής τάχθηκε προχθές, δημόσια υπέρ του Δημητρίου, κάτι που ίσως, σημαίνει πολλά.

Εκτός απροόπτου… όπως λεν, οι περί τον Δημητρίου…

 

Το ΚΙΔΗΣΟ που επιμένει…

Ασκεί πιέσεις το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» (ΚΙΔΗΣΟ) του Γιώργου Παπανδρέου για να βάλει υποψηφίους του σε όσες γίνεται περισσότερες λίστες του «Κινήματος Αλλαγής» πανελλαδικά.

Τα έχουν… «ψιλοπάρει» με το «τουπέ» κάποιων εκ των τάσεων του χώρου που επιβάλλουν υποψηφίους τους παντού, με αναλογίες μάλιστα, δυσανάλογες της δυναμικής τους, εντός του συμμαχικού σχήματος.

Αν αυτό ισχύσει στα Γιάννενα για παράδειγμα, αν δηλαδή το ΚΙΔΗΣΟ περάσει υποψήφιο βουλευτή του στο ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων, αυτό σημαίνει τρελές «καραμπόλες», για τους «κλειδωμένους» ως σήμερα, θεωρητικά, υποψήφιους.

Αν γίνει με γυναίκα, έχει καλώς. Αν γίνει με άντρα, θα έχουμε πρόβλημα.

Στο ακραίο αυτό σενάριο, μην αποκλείετε εξ αντανακλάσεως, να έχουμε ανατροπή και στην υποψηφιότητα του ΚΙΝΑΛ στην Ήπειρο, σε σχέση με τα όσα περιέγραφα στο προηγούμενο σχόλιο. Αντί για υποψήφιος βουλευτής δηλαδή, να πάει ο άλλος υποψήφιος περιφερειάρχης!

 

Ονομάτων συνέχεια από Ριζόπουλο

Ανακοίνωσε τριάδα που αυξάνει τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του, ο Σπύρος Ριζόπουλος την Τετάρτη.

Σήμερα ή αύριο ανακοινώνει και καμιά εκατοστή ακόμα υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του, οπότε αναμένω ονόματα και κάποιες διαψεύσεις που είναι βέβαιο πως θα έλθουν.

Προχωρά κανονικά τον προγραμματισμό του δηλαδή, ο επικοινωνιολόγος.

 

Τα… αντιΚΚΕ αντανακλαστικά μου

Τα… αντιΚΚΕ αντανακλαστικά μου ενεργοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων – να με συμπαθάει η πρόεδρος…

Ο λόγος ήταν η απάντηση του Εμπορικού Συλλόγου στην πρόσκληση του Δήμου Ιωαννιτών για να λάβει μέρος ως συνδικαιούχος ο Σύλλογος, στην υποβολή της πρότασης για τη δημιουργία open mall στο κέντρο της πόλης. Έτσι ορίζει η προκήρυξη του προγράμματος του ΕΣΠΑ… να απευθύνεται ο ενδιαφερόμενος ΟΤΑ στον Εμπορικό Σύλλογο της περιοχής και αν αυτός αρνηθεί, να χτυπάει την πόρτα του οικείου Επιμελητηρίου.

Πέρα από το γεγονός ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έκανε δυο μήνες να απαντήσει στην πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών – καθυστέρηση που αν δεν δίνονταν παράταση στο πρόγραμμα, θα σήμαινε την αδυναμία υποβολής πρότασης – διαμόρφωσε και μια απόφαση ΔΣ που διαβάζοντάς την, ομολογώ, ένοιωσα να με πονάει λίγο το μυαλό μου…

Στην… ΚΚΕ φιλοσοφία του πιστός ο Εμπορικός Σύλλογος βλέπει πίσω από το εν λόγω πρόγραμμα, ύπουλες ενέργειες για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, «λευκές νύχτες», συνεχείς εκπτωτικές περιόδους και ατέλειωτες ώρες δουλειάς για τους μαγαζάτορες που θα λάβουν μέρος στο έργο…

 

Ο Σύλλογος σφραγίδα…

Λέει η απόφαση σε κάποια σημείο: «Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος από την ΕΕ, την κυβέρνηση και την ΕΣΕΕ, έχει στόχο να καλλιεργήσει κάλπικες ελπίδες ότι με τέτοιες παρεμβάσεις, θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα μένουν ανέπαφα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα…».

Και καταλήγει η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου λέγοντας πως: «…δε μπορεί να συναινέσει και δεν θα συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετάλλαξη του συλλόγου από συνδικαλιστικό όργανο που παλεύει για τα συμφέροντα των μικρών εμπόρων σε «επιχείρηση» που σκοπό θα έχει την υλοποίηση προγραμμάτων».

Είναι προφανές πως αν ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων στα χρόνια του Νίκου Οικονομίδη, της Έφης Κωνσταντίνου, του Γιώργου Νταλαμάγκα κ.ο.κ., εξέφραζε ελάχιστους εμπόρους της πόλης, με τη σημερινή διοίκηση είναι απλά η σφραγίδα του Γεωργίου Σταύρου και τίποτε άλλο.

 

Άλλα κόλπα στην εξωστρέφεια

Εξωστρέφεια γίνεται με συμμετοχές σε εκθέσεις στο εξωτερικό.

Εξωστρέφεια γίνεται με τις λεγόμενες b2b συναντήσεις, έξω ή εδώ.

Εξωστρέφεια γίνεται με εκθέσεις τουριστικές που διοργανώνουμε εμείς στην Ήπειρο, για να έλθουν πράκτορες από ξένες χώρες να κάνουν b2b συναντήσεις με δικούς μας ανθρώπους του τουρισμού;

Πρώτη φορά το βλέπω αυτό. Το event διοργανώνει ιδιωτική εταιρεία, με συνδιοργανωτές φορείς της περιοχής.

Αυτό!

 

Το Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ηπείρου

Και μιας και έπιακα τα επιχειρηματικά… ένα σχόλιο για τα επιμελητηριακά μας…

Χθες συνεδρίαζε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Από τους τρεις Γιαννιώτες που είναι μέλη του νεοσύστατου οργάνου, δεν θα πήγαιναν οι Γιάννης Μήτσης και Δημήτρης Δημητρίου.

Ο πρόεδρος του εδώ Επιμελητηρίου αντέδρασε για την αντικανονική πρόσκληση της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης, εκ μέρους του Αλ. Πάσχου, προέδρου του οργάνου. Κατά τον επιμελητηριακό νόμο, στα θέματα συμφωνούν οι τέσσερις της συντονιστικής επιτροπής και μετά αποστέλλεται η πρόσκληση της συνεδρίασης.

Ο Μήτσης δεν θα πάει, ως αντίδραση στην παράλειψη ή το λάθος του συναδέλφου του, προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Καλό θα είναι να πέσουν οι τόνοι για να λειτουργήσει το όργανο. Με το γράμμα του νόμου, εννοείται…

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 4/10/2018)

Show Buttons
Hide Buttons