ΔΗΓΜΑΤΑ 4/12/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 4/12/2018

Η αμηχανία…

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της εκλογικής κούρσας, ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του επιλέγουν να αφιερώσουν τις μισές από τις 212 λέξεις του κειμένου της ομιλίας του Θωμά Μπέγκα, ενώπιον της ολομέλειας της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», σε ανώνυμες μεν αλλά σαφείς επιθέσεις στο δίδυμο που ο απερχόμενος Δήμαρχος έχει προσδιορίσει ως τους κεντρικούς του αντιπάλους, στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση: τον Φίλιππα Φίλιο και το Μωυσή Ελισάφ.

Μπορεί μόνο ο δεύτερος να είναι υποψήφιος Δήμαρχος (παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή»), ωστόσο είναι κοινή πεποίθηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης και όχι απαραίτητα, μόνο στους φίλους και τα μέλη της απερχόμενης δημοτικής αρχής πως κινητήριος δύναμη της παράταξης Ελισάφ είναι και ο πρώην Δήμαρχος.

Σε κάθε περίπτωση, ένας υποψήφιος μπορεί να μετρά, να ζυγίζει και να οριοθετεί τη δυναμική των αντιπάλων του και ακολούθως, να καταστρώνει την στρατηγική του, στην προκειμένη περίπτωση όμως, η… αμηχανία, την οποία προσέδωσε ο Θωμάς Μπέγκας στις αντίπαλες δυνάμεις – μίλησε συγκεκριμένα, για τις «δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και της αμηχανίας» κινδυνεύει να χρεωθεί στον ίδιο.

Θα περίμενα πιο large το Δήμαρχο, απέναντι στο Μωυσή Ελισάφ, επειδή αφενός βλέπω πως οι της δημοτικής αρχής δεν δείχνουν να φοβούνται ιδιαίτερα τον καθηγητή και αφετέρου, επειδή είναι σίγουρο πως θα τον χρειαστούν, αν θέλουν να κάνουν διοίκηση την επόμενη μέρα.

 

Πολιτικός πολιτισμός;

Αν διαβάσει κανείς ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου, θα διαπιστώσει πως λείπουν οι αναφορές σε άλλους αντιπάλους του. Και έχει πλέον πολλά «μέτωπα» ανοιχτά, ο Θωμάς Μπέγκας, με γνωστούς πλέον, τους περισσότερους υποψήφιους Δημάρχους.

Επέλεξε ωστόσο, ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, να επικεντρώσουν σε αυτή την πρώτη προεκλογική ομιλία, στις πρώτες παραγράφους της ομιλίας, στο δίδυμο Ελισάφ – Φίλιου.

Δε μπορώ να ερμηνεύσω το γιατί.

Αναρωτιέμαι ωστόσο, αν αυτό συνάδει με τον «πολιτικό πολιτισμό» που επικαλείται κάθε τρεις και λίγο ο Δήμαρχος…

 

Ευχήθηκε στον Γκόντα;

Παρεμπιπτόντως, στο Νίκο Γκόντα ευχήθηκε καλό αγώνα ο Θωμάς Μπέγκας;

Μαθαίνω πως το έκανε τηλεφωνικά.

Γραπτή ανακοίνωση σίγουρα δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξε και καμιά ανάρτηση του Δημάρχου στο facebook, όπως συνέβη με την περίπτωση της υποψηφιότητας Καλογιάννη.

Στην οποία αντιπεριφερειάρχη ο Δήμαρχος ευχήθηκε τηλεφωνικά αλλά το σχολίασε και στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για να κάνει γνωστή τη χειρονομία του.

Με την υποψηφιότητα του πρώην Δημάρχου, ο Θωμάς Μπέγκας δεν πολυασχολήθηκε και όταν ρωτήθηκε στην εκτελεστική επιτροπή από τους αντιδημάρχους του, απλά προσπέρασε το θέμα…

Θυμίζω περιληπτικά: Άμεση αντίδραση στην υποψηφιότητα Ελισάφ, με ταυτόχρονα καθυστερημένη ευχή στον Άρη Μπαρτζώκα, τηλέφωνο και ανάρτηση στο fb για την υποψηφιότητα Καλογιάννη και τηλέφωνο μόνο στο Νίκο Γκόντα. Φαντάζομαι πως στην επόμενη υποψηφιότητα, ο Δήμαρχος ούτε καν τηλέφωνο δεν θα κάνει…

 

Πλησίασαν το μεροκάματο

Κόντεψαν να συμπληρώσουν οχτάωρο για την ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ιωαννιτών και της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», οι «σύντροφοι» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε σαφές αποτέλεσμα δεν κατέληξαν.

Η απόφαση για τη συγκρότηση διευρυμένης επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη διερεύνηση δυνατών συνεργασιών για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ιωαννιτών, είναι ένα ελαφρύ «άδειασμα» για το νυν επικεφαλής της παράταξης, Λάζαρο Νάτση.

Επικράτησαν δύο βασικές τάσεις στην πολύωρη ολομέλεια της Κυριακής: η μία υπέρ της αυτόνομης καθόδου, με την οποία ο Λάζαρος Νάτσης θα είχε το προβάδισμα να είναι εκ νέου επικεφαλής, ελλείψει άλλου ενδιαφερόμενου… και η δεύτερη, υπέρ της συνεργασίας με άλλες δυνάμεις.

Δεδομένου ότι οι δύο τουλάχιστον βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και Μερόπη Τζούφη τάσσονταν από καιρό, υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας Ελισάφ… η διερεύνηση πιθανών συμμάχων, νομίζω πως θα επικεντρωθεί στο πρόσωπο του καθηγητή Ιατρικής.

Υπέρ της συνεργασίας με Ελισάφ εσχάτως κλείνει και ο Γιάννης Στέφος, γιατί πιθανώς εκτιμά πως δεν τον συμφέρει μια συνεργασία με την παράταξη της δημοτικής αρχής, καθ’ όσον στελέχη της θα βρει απέναντι στις εθνικές εκλογές!

Ο πλέον αδιάφορος για το θέμα, θαρρώ πως είναι ο Γιάννης ο Καραγιάννης.

 

Τι κάνει ο Νάτσης;

Το τελικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης, το βράδυ της Κυριακής, οι δύο πλευρές ερμήνευαν κατά πως ήθελαν… Όσοι δε γουστάρουν το Νάτση, έλεγαν πως τον «τέλειωσαν». Όσοι υποστηρίζουν Νάτση, εκτιμούσαν πως δεν έχει τελειώσει τίποτε.

Το σίγουρο είναι η επιβεβαίωση της εκτίμησης που έχουμε κάνει από αυτήν εδώ τη στήλη, εδώ και πολύ καιρό, πως δηλαδή ο Νάτσης δεν… αρέσει για λόγους που έχουν να κάνουν με τις προσωπικές του επιλογές. Το ότι πήγε στην Αθήνα να εργαστεί, θεωρείται από πολλούς πως έπρεπε να τον οδηγήσει στην απόφαση της αποστασιοποίησης από τα δημοτικά πράγματα.

Εγώ θα πρόσθετα και αυτό που λίγο κακοπροαίρετα, θέτουν όσοι δεν τον θέλουν: ότι, λένε, επιδιώκει να είναι υποψήφιος Δήμαρχος για να μπορέσει να παζαρέψει με την επόμενη πλειοψηφία, ένα αντιδημαρχιλίκι, στο σχηματισμό διοίκησης.

Δεν τον έχω για τέτοιον το Νάτση, προσωπικά…

 

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της Ολομέλειας, που βγήκε το μεσημέρι της Δευτέρας, δεν ξεκαθαρίζει τίποτα.

Κρατά αποστάσεις από τη δημοτική αρχή γεγονός που απομακρύνει πολύ την πιθανότητα συνεργασίας με την «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» και ρίχνει γέφυρες στον προοδευτικό χώρο. Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια δηλαδή;

Όλα δείχνουν Ελισάφ προφανώς, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς, την πιθανότητα να προκύψουν εμπλοκές.

Με την κριτική στο έργο του Νάτση, επιχειρείται να καλυφθεί ο νυν επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ιωαννιτών, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Στην περίπτωση που ευοδώσει ο διάλογος με τον Ελισάφ και προκύψει στήριξή του από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Νάτσης θα μπορεί να λέει πως δεν έφυγε σαν αποτυχημένος αλλά επειδή έτσι πρόσταξε το κόμμα, με την απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής…

 

Τα όργανα, οι ολομέλειες…

Επί διήμερο, συνεδρίαζαν λοιπόν, τα «συντρόφια» για να καταλήξουν στην υποψηφιότητα του Δήμου Ιωαννιτών. Προηγήθηκε το Σάββατο, η Νομαρχιακή Επιτροπή και ακολούθησε η ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, την Κυριακή.

Αν και δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τη φύση και τη σκοπιμότητα των διαφόρων οργάνων που φτιάχνει κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν για όλα τα άλλα κόμματα τα πράγματα είναι πιο απλά, δεν θα πω πως μεθοδεύει με τις περίεργες συνθέσεις που επιλέγει για τις διάφορες ολομέλειες και τα διάφορα όργανα, κατευθυνόμενες αποφάσεις, αφού αυτό δεν προκύπτει από το κεφάλαιο «υποψηφιότητα στο Δήμο Ιωαννιτών».

 

Ξεπέταξαν το Ζάψα

Το ερώτημα που μου δημιουργήθηκε με τις… «βασανιστικές» διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την Συριζαίικη υποψηφιότητα του Δήμου Ιωαννιτών, είναι γιατί «ξεπέταξαν» αντίστοιχα, με περισσή ευκολία τα «συντρόφια», την Περιφέρεια Ηπείρου…

Αρκέστηκαν στην απόφαση των Ηπειρωτών βουλευτών που φόρεσαν «καπέλο» με ευκολία μια υποψηφιότητα που για πολιτικούς λόγους, εκτίμησαν πως συμφέρει όλους…

Με προσχηματικές διαδικασίες ήλθαν στη συνέχεια να επικυρώσουν αυτή την απόφαση οι τοπικές οργανώσεις και δεν «άνοιξε μύτη».

Αλήθεια, δεν είναι απορίας άξια αυτή η διαφορά χειρισμού των δύο υποψηφιοτήτων;

 

Ο Φαληρεύς και οι βουλευτές μας

O Φαληρεύς ή κατά κόσμο, Στέφανος Κασιμάτης, στη στήλη του στην Κυριακάτικη «Καθημερινή», ασχολείται με δύο βουλευτές της Ηπείρου.

Ο ένας είναι ο «ασκεπής» – καραφλός στη λαϊκή – Κώστας Μπάρκας, βουλευτής Πρέβεζας και όχι Θεσπρωτίας όπως λανθασμένα αναφέρει ο αρθρογράφος, και ο άλλος είναι ο Γιαννιώτης Κώστας Τασούλας.

Ο κ. Μπάρκας λοιπόν, δήλωσε κάπου πως «Η ελληνική κοινωνία και η οικονομία γύρισαν σελίδα»… Τη δήλωση αυτή δε χρειάζεται να διαψεύσει ο Φαληρεύς, τη διαψεύδει η σκληρή πραγματικότητα όλων μας, πραγματικότητα που καθ’ έξιν, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιχειρούν οι –Ζαίοι να παραμορφώσουν, με λόγια παράλογα…

Την πραγματικότητα αυτή, διαψεύδει και το κράτος που σε τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως υποδηλώνει η απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Κώστα Τασούλα, αναφορικά με το σεισμό του 2016.

Από το σεισμό που μας ταρακούνησε εκείνο τον Οκτώβρη, 18 σπίτια χρειάζονταν αυτοψία. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε, δείτε τι συνέβη, όπως αναφέρεται στις επίσημες απαντήσεις στην ερώτηση του Κ. Τασούλα: έξι μήνες χρειάστηκαν για να υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση, άλλοι έξι μήνες για να ανατεθεί η υπόθεση σε υπηρεσία της Κοζάνης, δεδομένου ότι δεν υπήρχε στα Ιωάννινα. Πέρασαν ακόμη έξι μήνες μέχρι η υπηρεσία της Κοζάνης να εντοπίσει τους 18 ιδιοκτήτες και τα προς αυτοψία ακίνητά τους και, τέλος, άλλοι έξι μήνες, για να στείλει η υπηρεσία υπενθύμιση προς την αρμόδια γενική γραμματεία του υπουργείου ότι δεν έχει ορίσει ακόμη τα μέλη της επιτροπής που θα κάνουν τις αυτοψίες!

Θέλετε κι άλλα πειστήρια πως η Ελλάδα άλλαξε; Ή μήπως άλλαξε και δεν το πήραμε ακόμα χαμπάρι, κατά τις τελευταίες 100 μέρες, ή κατά Τσίπρα, τις πρώτες 100 μέρες, της μεταμνημονιακής Ελλάδας;

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 4/12/2018)

Show Buttons
Hide Buttons