ΔΗΓΜΑΤΑ 4/2/2021

ΔΗΓΜΑΤΑ 4/2/2021

Ενάμιση χρόνο συνύπαρξης στο Δημαρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, τρεις παρατάξεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, άρχισαν εδώ και καιρό να τεστάρουν πλέον τις αντοχές και τα νεύρα τους σ’ αυτό το «γάμο».

Επειδή στην τοπική αυτοδιοίκηση οι σχέσεις είναι ανθρώπινες και πιο στενές, ο αντίκτυπος των πράξεων και των παραλείψεων της διοίκησης έχει αμεσότερα επίδραση στην καθημερινότητα των πρωταγωνιστών και επειδή δευτερευόντως τα διακυβεύματα δεν είναι τόσο μεγάλα, όσο ας πούμε σε μια κυβέρνηση που συνυπήρξαν πριν από ενάμιση χρόνο, δύο τόσο διαφορετικά κόμματα, ριζοσπαστική κατ’ όνομα έστω και θεωρητικώς, Αριστερά και ψεκασμένη «Δεξιά», οι δεσμοί είναι χαλαρότεροι και μπορούν να σπάσουν πιο εύκολα…

Κάνω μια πρόβλεψη σήμερα και ελπίζω να τη θυμάται κάποιος, έπειτα από δύο χρόνια για να μου επισημάνει το λάθος μου ή την ευστοχία μου: στο τέλος αυτής της τετραετίας, η σύμπραξη των τριών δημοτικών παρατάξεων που διοικούν σήμερα το Δήμο Ιωαννιτών θα μετράει απώλειες.

Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι σε αυτό το σχήμα της δημοτικής αρχής υπάρχουν πολλοί έντιμοι άνθρωποι που θα βάλουν την αξιοπρέπειά τους πάνω από τα αξιώματα, αν διαπιστώσουν ότι η «Νέα Εποχή» δε διαφέρει καθόλου από τις παλιές «ασθένειες» της εξουσίας, με καμαρίλα και ροπή σε ενέργειες που παλαντζάρουν ανάμεσα στο νόμιμο και το ηθικό ή που ενίοτε παραβιάζουν καταφανώς την επιδίωξη του δημοσίου συμφέροντος.

Θα πάψω να μιλάω με γρίφους και θα πω μόνο πως αυτές τις μέρες αποκάλυψα μια ιστορία που βρωμάει… κυριολεκτικά ή μεταφορικά, δεν θα προσδιορίσω. Οι καταγγελλόμενοι την επομένη, κατήγγειλαν και έθιξαν αισχρά τους καταγγέλλοντες, γιατί ως γνωστόν, μια καλή τακτική αποτελεσματικής άμυνας είναι η επίθεση.

Τα πανθ’ ορών ο Δήμαρχος που επέτρεψε να εξελιχθεί αυτή η… όζουσα ιστορία, προς απογοήτευση πολλών εξ ημών.

Εστί δίκης οφθαλμός όμως…

 

Έμελλε…

Συνδικαλιστή Πρύτανη δεν θυμάμαι να ματαείδα, 17 χρόνια που δημοσιογραφώ στα Γιάννενα.

Έμελλε να το ζήσω κι αυτό, βλέποντας τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να μετέχει στην κινητοποίηση ενάντια στο νόμο Κεραμέως, μπροστά στο Μεταβατικό Κτίριο που διοργάνωσαν το πρωί της Τετάρτης, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αμφιβάλλω ότι ο Πρύτανης έπεσε τυχαία… πάνω στους διαδηλωτές, βγαίνοντας από το κτίριο της διοίκησης του τοπικού ΑΕΙ, γιατί στάθηκε και μπροστά στα μικρόφωνα ο κ. Πρύτανης και έκανε δηλώσεις κατά του σχεδίου νόμου που συζητιέται αυτές τις μέρες στη βουλή. Άρα, ήταν κι ο ίδιος ένας από τους διαδηλωτές.

Ο Τρ. Αλμπάνης είναι ένας έντονα κομματικοποιημένος Πρύτανης, αφού ως γνωστόν, έχει υπάρξει υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Θεσσαλονίκης. Δικαίωμά του, προφανώς. Από την συμμετοχή του όμως, στην υπέρτατη άσκηση δημοκρατίας, με όποιο κόμμα γουστάρει, μέχρι το φτηνό συνδικαλισμό, υπάρχει τεράστια απόσταση που καθώς φαίνεται, αποφάσισε να διανύσει ο Πρύτανης…

 

Έκανε την επανάσταση

Αφού λοιπόν, έκανε την επανάστασή του ο κ. Πρύτανης, δεν απομένει στην επόμενη κινητοποίηση συνδικάτων και λοιπών δυνάμεων, να πιαστεί αγκαλιά με τους φοιτητές του στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων και να αρχίσει να φωνάζει και να βρίζει την Υπουργό και το νόμο της, μιας και αποφάσισε πως οι ακτιβισμοί για έναν Πρύτανη είναι αποτελεσματικότεροι από όργανα, όπως οι Σύνοδοι των Πρυτάνεων ας πούμε… Για τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δε μιλάω, γιατί την κατήντησαν ούτως ή άλλως, παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχω γράψει αρκετές φορές, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Πρέπει να ξέρει όμως ότι τότε όχι μόνο δε θα μπορεί να σταθεί θεσμικά ξανά ποτέ απέναντι στην Υπουργό Παιδείας αλλά και ότι προσωπικά εγώ θα αμφιβάλλω τα μάλα, ότι ως δημόσιος λειτουργίας ο κ. Αλμπάνης εφαρμόζει απαρέγκλιτα το νόμο, ως είναι υποχρεωμένος να κάνει.

 

Το λιθαράκι του…

Δεν είναι κανένα τοτέμ το Πρυτανιλίκι, αγαπητοί αναγνώστες μου, ούτε να θεωρείτε ότι οι Πρυτάνεις λαμβάνουν μόνο σωστές αποφάσεις…

Είμαι ο μόνος που κατέκρινα – και μάλλιασε η γλώσσα μου… – τα απαράδεκτα μικροπολιτικά παιχνίδια της σημερινής διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τα χατίρια στις «εγκληματικές» ιδέες του πρώην Υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου – αλήθεια, πού είναι αυτή η ψυχή να καταγγείλλει την «αστυνομοκρατία» του νόμου Κεραμέως και να προσκαλέσει το… ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα να αντισταθεί στο νεοφιλελεύθερο «οδοστρωτήρα» της Νίκης;

Το «έγκλημα» της ενοποίησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου δεν θα ολοκληρώνονταν χωρίς τη συγκατάθεση της υπό τους Αλμπάνη – Γεωργάτο Πρυτανικής Αρχής.

Σήμερα, ο Πρύτανης φοβάται πως με το νόμο Κεραμέως θα βγουν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 20.000 νέοι… Προτιμά να μείνουν εντός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι 20.000 αυτοί νέοι για να πάρουν, κάποιοι λίγοι από δαύτους ένα πτυχίο άχρηστο, γιατί συνέβαλε κι ο ίδιος να καταργηθεί η τεχνολογική εκπαίδευση, δια της ανωτατοποίησής της, κι έτσι, στέρησε κι ο ίδιος από την πατρίδα μια επαγγελματική προοπτική που κάθε σοβαρή χώρα διαθέτει, γιατί βρε αδερφέ, σε καμία χώρα του κόσμου δεν προορίζονται όλοι οι νέοι για να γίνουν επιστήμονες!

Όλα αυτά τα ξεχνάμε, συντασσόμενοι πίσω από το κούφιο σύνθημα των αριστερών λαϊκιστών που λέει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει αναγκαστικά όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Άλλο όμως ελεύθερη πρόσβαση και άλλο μοναδική επιλογή για τους νέους μας…

 

Τι αλλάζει στην ΠΕΔ…

Έπειτα από πολλή γκρίνια σήμερα, έρχομαι στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου.

Μόνο κάποιος τυφλός ή εμπαθής δεν θα αναγνωρίσει ότι η ΠΕΔ Ηπείρου τον τελευταίο χρόνο έχει αναβαθμιστεί πολιτικά. Παρεμβαίνει, μιλάει, παίρνει πρωτοβουλίες, υποστηρίζει τους Δήμους, όσο και όπου μπορεί.

Λένε κάποιοι: «και τι να λέει που πήρε απόφαση για τα αιολικά το ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου; Σάμπως θα την ακούσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος;».

Αυτή η άποψη είναι επικίνδυνη για κάθε θεσμό που οφείλει να λειτουργεί, ανεξαρτήτως αποτελεσματικότητας επίδρασης των αποφάσεών του.

Επί Γιάννη Παπαλέξη η ΠΕΔ Ηπείρου λειτούργησε για πρώτη φορά, έκανε προσπάθειες, τότε στήθηκε, αντιμετώπισε δυσκολίες, έπεσε πάνω στη μεγάλη κρίση για τη χώρα μας.

Επί Γιάννη Λώλου, δε λειτούργησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με ευθύνη και της «αντιπολίτευσης» που δεν προσέρχονταν στις συνεδριάσεις από γινάτι… Πολύ κακώς… Στο άλλο υπόλοιπο της θητείας, η προηγούμενη διοίκηση της ΠΕΔ πήρε λίγες πολιτικές πρωτοβουλίες και αρκέστηκε στη μικροδιαχείριση. Προς το τέλος της θητείας του, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας προσπάθησε να σηκώσει το βάρος των σκουπιδιών αλλά τότε, ενόψει εκλογών, δεν τον ακολούθησαν οι συνάδελφοί του και η προσπάθεια έμεινε στη μέση.

Με την προεδρία του Χρήστου Ντακαλέτση σήμερα, η ΠΕΔ κάνει μια σημαντική απόπειρα να αποκτήσει λόγο, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο. Αυτό δεν αρέσει σε όσους συνήθισαν την Ήπειρο να είναι ένα πολιτικό «νεκροταφείο»…

Το σίγουρο όμως, είναι πως μόνος του ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη…

(Πέραν των άλλων, η θεσμικότητα στη λειτουργία των οργάνων έχει επιστρέψει: δε θυμάμαι πόσα χρόνια είχα να ακούσω μια εμπεριστατωμένη εισήγηση από μεριάς του προέδρου της ΠΕΔ προς το Διοικητικό του Συμβούλιο για ένα θέμα… Το άκουσα προχθές, στη συζήτηση για τα αιολικά πάρκα. Περιγραφή της υπάρχουσας και της μελλοντικά προβληματικής κατάστασης και προτάσεις προς την πολιτεία, κατατέθηκαν στην εισήγηση του προέδρου και το σώμα ομοφώνησε πως θέλουμε ασφαλώς τις ΑΠΕ αλλά χωρίς τις υπερβολές που μας ετοιμάζει η πολιτεία).

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψτε μας τις παρατηρήσεις σας, τα σχόλια πάνω στα σχόλιά μας, την κριτική και τις ιδέες σας στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons