ΔΗΓΜΑΤΑ 4/4/2019 (ο Ντένζελ…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 4/4/2019 (ο Ντένζελ…)

Τα Ζαγόρι στα φόρτε του

Το Ζαγόρι φιλοξενεί αυτές τις μέρες, μια Χολιγουντιανή παραγωγή με πρωταγωνιστή το γιο του γνωστού ηθοποιού Ντένζελ Ουάσινγκτον. Από μόνο του το γεγονός της αμερικάνικης παραγωγής στα… χώματα των Ιωαννίνων, είναι πολύ σημαντικό για την προβολή της περιοχής αλλά μην ακούσω στο εξής, υπερβολές του στυλ «εμείς τους φέραμε, με τις προωθητικές μας ενέργειες και με τις δράσεις εξωστρέφειας», γιατί, προειδοποιώ, θα κράξω κόσμο…

Για λίγες ώρες μάλλον, στο Ζαγόρι, «πετάχτηκε» με το ιδιωτικό του τζετ, ο πατήρ Ουάσινγκτον, προκειμένου να δει τον κανακάρη του στα γυρίσματα, και γιατί όχι να απολαύσει το φυσικό τοπίο, για το οποίο πιθανότατα, ο Ντένζελ… θα άκουσε από το γιο του.

Την παρουσία του σταρ – ηθοποιού αντιλήφθηκαν στο αεροδρόμιο, κάποιοι εκ των εργαζομένων εκεί και το θέμα προβλήθηκε μέσω του fb από ένα λογαριασμό, «τρελαμένων» με το Αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος», Γιαννιωτών (Πύρρος, λέγεται η ομάδα στο fb, από εκεί «κλέβω» και τη φωτογραφία).

 

Ερωτήματα

Μια πραγματικά εξωστρεφής διοίκηση στην Περιφέρεια Ηπείρου, θα είχε ήδη αδράξει την ευκαιρία που παρέχει στον τόπο, η επιλογή του Ζαγορίου για την παραγωγή μιας ταινίας που θα παιχτεί σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χώρες της υφηλίου και την οποία θα δουν εκατομμύρια τηλεθεατές.

Πάνω στην παρουσία από την άλλη, του Ντένζελ Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να στηθεί η μισή τουλάχιστον, διαφημιστική προβολή της Ηπείρου για τα επόμενα χρόνια…

Υπερβολές;

Ενδεχομένως, αυτό ακούγεται υπερβολικό για αιρετούς των οποίων οι ορίζοντες δεν ξεπερνούν τη σύσταση της φέτας και του κασκαβάλι…

Για αιρετούς, το μόνο ενδιαφέρον των οποίων είναι να μετρήσουν τους ψηφοφόρους που πέρασαν από την Περιφέρεια Ηπείρου αυτές τις μέρες για να κάνουν αίτηση για ένα πρόγραμμα, γιατί είναι απόλυτα… φυσιολογικό, ο επικεφαλής του πολιτικού οργάνου να γνωρίζει ονομαστικά τον καθένα που έκανε αίτηση αλλά και εκείνους που περίμενε να προσέλθουν στην αρμόδια υπηρεσία και δεν το έκαναν, προς έκπληξη του πολιτικού προϊσταμένου! Γιατί στην προκειμένη περίπτωση, ο πολίτης δεν εξυπηρετείται από την υπηρεσία αλλά από την πολιτική ηγεσία!

Σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει, που η Ήπειρος βρίσκεται στην πρώτη κίνηση του άλματος για τη νέα εποχή, επαφίεται στους Ηπειρώτες η απάντηση στο ερώτημα «ποιος μπορεί να μετουσιώσει το όραμα σε πράξη;», «ποιος μπορεί να φέρει την Ήπειρο στον 21ο αιώνα;».

Γιατί, μη γελιέστε, βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή των Πασάδων που ένας άνθρωπος διαφέντευε τα πάντα και από τα χέρια του περνούσαν τα πάντα, μεγάλα και μικρά…

Δεν αποκλείω οι Ηπειρώτες να είναι συμβιβασμένοι με αυτή την κατάσταση και να επιλέξουν τη γνωστή συνταγή. Η πορεία του τόπου όμως, για τα επόμενα χρόνια, θα έχει και τη δική τους υπογραφή…

 

Η ομάδα και ο ένας

Μπορεί ένας αιρετός να έχει συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, να μη βλέπει σινεμά, να μην ξέρει κανέναν ηθοποιό του Χόλυγουντ και ουδόλως λέω πως είναι τούτο μεμπτό.

Μια σύγχρονη διοίκηση όμως, πρέπει να πλαισιώνεται από ομάδες ανθρώπων με φρέσκα «μυαλά» που πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Αντίθετα όταν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από έναν άνθρωπο, είναι αναπόφευκτο ότι θα χαθούν ευκαιρίες και η ζημιά γίνεται στον τόπο.

Αυτό σημαίνει ανοιχτό ή κλειστό μοντέλο διοίκησης.

 

Τα μπέρδεψαν λίγο;

Ένα μεγάλο έργο οδοφωτισμού, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου, αποφασίστηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ της εθνοσωτηρίου, να προχωρήσει μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Το εν λόγω έργο είχε περάσει το περασμένο καλοκαίρι, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχου Τ. Καλογιάννη, ώστε να υποβληθεί προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή ΣΔΙΤ, όπερ και εγένετο.

Όλα καλά μέχρι εδώ, «τι έπαθες με την άκρως αριστερή… διαδικασία των ΣΔΙΤ που αγάπησαν οι «σύντροφοι» –Ζαίοι», ενδεχομένως να σκεφτείτε για μένα… Απολύτως τίποτα, αλλού το πάω…

Στον πάτο της πανηγυρικής ανακοίνωσης της Περιφέρειας Ηπείρου, για την έγκριση του έργου από την Επιτροπή των ΣΔΙΤ, αναφέρεται – για δεύτερη φορά – το όνομα της αντιπεριφερειάρχου, με το σχόλιο της κ. Καλογιάννη και την εντελώς αταίριαστη, με την όλη ανακοίνωση, επισήμανση του συντάκτη της, «υποψήφια πλέον Δήμαρχος για τον Δήμο των Ιωαννιτών (σ.σ. η κ. Καλογιάννη)»…

Επειδή η είδηση για το έργο του οδοφωτισμού αφορά εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες αλλά και το οδικό δίκτυο των Δήμων Άρτας, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας, σύμφωνα με τα όσα είχαν ακουστεί το καλοκαίρι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ουδεμία σχέση έχει το θέμα με το Δήμο Ιωαννιτών, στον οποίο είναι υποψήφια Δήμαρχος η κ. Καλογιάννη…

Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπο της υποψήφιας Δημάρχου, ας ξεμπερδέψουν τα… μπούτια τους εκεί στην Περιφέρεια… Άλλο οι εκλογές στο Δήμο Ιωαννιτών και άλλο πράγμα, το έργο της απερχόμενης Περιφερειακής αρχής. Αν θέλει να προβάλλεται μέσω του δεύτερου, η κ. Καλογιάννη, μπορεί να το κάνει στις προεκλογικές της ομιλίες, όχι όμως, μέσω των ανακοινώσεων της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

Κάλπες στο ΚΙΝΑΛ

Μια λύση στο «γόρδιο δεσμό» που καλείται να κόψει το ΚΙΝΑΛ στο Νομό Ιωαννίνων, για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αναφορικά με τις αντρικές υποψηφιότητες που θα πρέπει να περιοριστούν κατά μία, είναι οι εσωτερικές κάλπες.

Να στηθούν κάλπες και ο κόσμος να αποφασίσει για το ποιοι θέλει να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στο Νομό Ιωαννίνων. Την πρόταση υποστηρίζουν δύο τουλάχιστον, εκ των ανακοινωμένων υποψηφίων βουλευτών του κόμματος: οι Μιχάλης Κασσής και Σωτήρης Ζαρπαλάς.

Η κρίσιμη παράμετρος εδώ, είναι ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου… Μόνο οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του κόμματος; Ή όποιος θέλει; Και πώς στην περίπτωση αυτή θα διασφαλιστεί η αποτροπή της διπλοψηφίας;

Είναι μια δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει άμεσα, μετά τις συνεδριακές διαδικασίες του κόμματος, η κεντρική εκλογική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, για να μη σέρνεται για πολύ, η εκκρεμότητα. Γιατί δεν είναι σώφρον να συνεχίσει να εμφανίζεται ως υποψήφιος βουλευτής, κάποιος που αύριο θα «κοπεί».

Όπως έχω ξαναγράψει, είναι ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες εντάσεις στο κόμμα τοπικά… και κεντρικά, αν θιγεί μια από τις «τάσεις» του ΚΙΝΑΛ.

 

Οι τέσσερις Κεντρικοεπιτροπάριοι

Νικητής στις «λιστομαχίες» του συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ τώρα, αναδείχτηκε ο Σωτήρης ο Ζαρπαλάς, καταλήγοντας ψηλότερα από κάθε άλλο Γιαννιώτη υποψήφιο, στην ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Ακολούθησε ο Κώστας ο Γάτσιος που έπαιξε σε «γραμμές» αλλά κέρδισε και πολλές προσωπικές ψήφους.

Τρίτος στη σειρά ήταν ο Χάρης ο Λιούρης από το «φωφικό» μπλοκ και τέταρτος, ο πρώην βουλευτής, Μιχάλης Κασσής.

 

Αλλαγή στρατηγικής

Οι επικοινωνιολόγοι και λοιποί υπεύθυνοι εκεί στο Δημαρχείο ακούν, διαβάζουν εφημερίδες, βλέπουν δελτία ειδήσεων;

Μου κάνει τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο προεκλογικός αγώνας για την «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» ξεκίνησε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μωυσή Ελισάφ, εδώ και κάμποσο καιρό, η απερχόμενη δημοτική αρχή δε… σαλεύει καθόλου… σε οποιαδήποτε πρόκληση, προερχόμενη είτε από αριστερά είτε από δεξιά…

Αφήνει αναπάντητες ανακοινώσεις, δηλώσεις και κριτική από τις παρατάξεις «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», «Γιάννενα Τώρα» και «Γιάννενα Νέα Εποχή», λες και ακολουθεί εντελώς άλλη επικοινωνιακή στρατηγική από εκείνη που έδειξε να υιοθετεί από το Σεπτέμβριο και μετά.

Τότε, δε «στέγνωνε το μελάνι» δήλωσης ή ανακοίνωσης που ασκούσε κριτική στη δημοτική αρχή και η τελευταία πυροβολούσε με απαντήσεις. Στον τομέα αυτόν, νομίζω ατόνησε κι ο Δήμαρχος τελευταία που άλλοτε απαντούσε μέσω fb.

Μια δήλωση με την οποία επεχείρησε να καλύψει αυτό το κενό, έκανε χθες ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, χαρακτηρίζοντας «λαϊκίστικες» τις δηλώσεις Ελισάφ από το παλιό Άσυλο Ανιάτων και κατηγορώντας ουσιαστικά για… λογοκλοπή τον επικεφαλής του «Γιάννενα Νέα Εποχή», αναφορικά με τις θέσεις της παράταξης για την «έξυπνη πόλη»…

Αυτό που διαφεύγει στο Δήμαρχο είναι πως ο κοινός νους είναι το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση και όχι η πρωτοπορία… στις προτάσεις. Υπάρχει άλλωστε ο Δήμος Τρικκαίων που εδώ και χρόνια βάζει τα γυαλιά σε όλους…

Αυτό στο οποίο θα συγκρουστούν οι πρώην, οι νυν και οι επόμενοι… είναι η αξιοπιστία και η βούληση υλοποίησης των προεκλογικών λόγων.

Κι εδώ, αν είναι όντως απόλυτα ικανοποιημένος ο Δήμαρχος, ή λέει ψέματα, ή εθελοτυφλεί…

 

Οι Ηπειρώτες υποψήφιοι πληθαίνουν

Έγραφα για τους Ηπειρώτες υποψήφιους ευρωβουλευτές στα «Δήγματα» της Τρίτης και στους πέντε που ανέφερα ήδη – Δ. Παπαδημούλης, Φ. Σκοπούλη, Ολ. Νάσση, Αν. Ασημακοπούλου και λόγω συζύγου… Κ. Μάρκου – πρέπει να προσθέσουμε ακόμα τουλάχιστον τέσσερις: τρεις που ανακοίνωσε το ΚΚΕ – Ν. Έξαρχος, Β. Αράπη – Καραγιάννη και Γ. Τασιούλας – και ο Σ. Τζαλαλής από το ΚΙΝΑΛ.

Από τη ΝΔ προσθέστε και τον Γιώργο Αμυρά, πρώην βουλευτή του «Ποταμιού», νυν βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ και το 2014, έχοντας πάει πολύ καλά.

Ξέχασα δε να αναφέρω και τον Ν. Βακολίδη από το ΜεΡΑ25 του Βαρουφάκη.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 4/4/2019)

Show Buttons
Hide Buttons