ΔΗΓΜΑΤΑ 4/5/2019 (με ευχές και γκρίνιες)

ΔΗΓΜΑΤΑ 4/5/2019 (με ευχές και γκρίνιες)

Ευχές

Καθυστερημένα… χρόνια πολλά, από τη στήλη, το ξέρω πως σας έλειψα από το περασμένο Σάββατο…

Από την ηλιόλουστη Ερμιόνη, στο συννεφιασμένο Γιάννενο… και το χειρότερο από όλα, είναι οι τρεις εβδομάδες «Γολγοθάς» που έχουμε μπροστά μας, ως τις εκλογές.

Καλό κουράγιο σε όλους εύχομαι…

 

Ένας χαμός

Ένας ωραίος χαμούλης… έγινε με τη δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis για την Περιφέρεια της Ηπείρου. Όπως έχω γράψει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, τις δημοσκοπήσεις παραγγέλνει σε αυτή την εταιρεία, Συριζαίικων συμφερόντων, συνεταίρων του Βερναρδάκη, το Μέγαρο Μαξίμου και είναι κυλιόμενες μετρήσεις σε πανελλαδική εμβέλεια για τη δημοφιλία της κυβέρνησης.

Αν υπάρχει ενδιαφέρον και προφανώς… παράς… μπερντές… η εταιρεία εστιάζει με τα μεθοδολογικά της εργαλεία, και σε συγκεκριμένες διοικητικές ενότητες, όταν της ζητηθεί. Είναι δε γνωστό, πως η VPA μέτρησε προ ημερών, και το Δήμο Ιωαννιτών, γιατί εννοείται, κάποιος της το ζήτησε και την πλήρωσε γι’ αυτό (λεπτομέρειες μη ζητάτε, δεν ξέρω…).

Τα αποτελέσματα της μέτρησης της VPA για την Περιφέρεια Ηπείρου – μισά για την ακρίβεια – διέρρευσε η ιστοσελίδα real.gr την Πέμπτη το μεσημέρι. Ήταν ένα κακό δημοσίευμα, γιατί αρχικά δεν αναφέρονταν καν στην εταιρεία που διενήργησε τη μέτρηση – το διόρθωσε στη συνέχεια – και γιατί εστίαζε μόνο στο δίδυμο του δεύτερου γύρου, αν και είχαν μετρηθεί όλοι οι υποψήφιοι, της Χρυσής Αυγής και της ΑΡΠΗ, συμπεριλαμβανομένων.

Και φρίξαν που λέτε, ορισμένοι, με τη δεοντολογία, την απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης κτλ. και ο ένας κατήγγειλε τη δημοσκόπηση, ο άλλος τηλεφωνούσε στο Χατζηνικολάου για να τον μαλώσει (ναι, εδώ έχουμε φτάσει, παρακαλώ…)!

Προσωπικά, δεν παίρνω τοις μετρητοίς τις δημοσκοπήσεις, τις όποιες δημοσκοπήσεις, είτε εκείνες που μου αρέσουν είτε εκείνες που μου τη σπάνε… Και σίγουρα πάντως, δεν έκανα ποτέ μου, «ευαγγέλιο» μια δημοσκόπηση για να προδικάσω ένα εκλογικό αποτέλεσμα.

 

Μια άλλη περίεργη δημοσκόπηση

Στην Άρτα ας πούμε, τους τελευταίους μήνες, οι ενδιαφερόμενοι για υποψήφιοι βουλευτές, έχουν ξεσαλώσει με μια παγκοσμίως ανύπαρκτης φήμης, δημοσκοπική εταιρεία που βγάζει τρελά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι θέλουν να μετρήσουν τις δικές τους επιδόσεις και για «ξεκάρφωμα», λένε στους δημοσκόπους «δε μετράτε και την Περιφέρεια ή το Δήμο Αρταίων ή το Δήμο Νικολάου Σκουφά ή τη… Μαρία την Πενταγιώτισσα για να δούμε αν βγαίνει πλανητάρχης;». Και βλέπουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων οι ενδιαφερόμενοι και το ρίχνουν στα χάπια μετά…

Η τελευταία δημοσκόπηση της εν λόγω εταιρείας, προ δύο εβδομάδων, έβγαζε στην Άρτα αυτοδύναμο από την πρώτη Κυριακή, τον Καχριμάνη αλλά δεν μετρούσε καθόλου δύο σίγουρους υποψήφιους Περιφερειάρχες.

Αυτό, όλως τυχαίως, πέρασε απαρατήρητο από όσους σήμερα, «σκίζουν τα ρούχα τους», για τη δημοσκόπηση της Vox Pop.

 

Απορίες, ψάλτου βηξ

Και θα σταθώ λίγο στην παράταξη Δημητρίου, γιατί ήταν η μόνη επίσημη αντίδραση στη μέτρηση της Vox Pop, την ώρα που άλλοι τηλεφωνούσαν στον ιδιοκτήτη του real.gr…

Έχω ορισμένες καλοπροαίρετες απορίες για την ανακοίνωση της παράταξης «Ήπειρος Όλον»:

  • Εφόσον αντέδρασαν για τη δημοσκόπηση της Vox Pop, τη δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll που στην Άρτα τους έδωσε ποσοστό 2,3% και με αναγωγή 2,4%, τη θεωρούν φυσιολογική; Αν όχι, γιατί δεν κατήγγειλαν κι αυτή τη δημοσκόπηση ως αναληθή;
  • Γνωρίζουν ότι η δημοσκόπηση της Vox Pop τους μέτρησε κι αυτούς και τους δίνει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό; Το μη δεοντολογικό δεν είναι στο ότι δε μέτρησε η συγκεκριμένη δημοσκόπηση την παράταξη «Ήπειρος Όλον», γιατί τη συμπεριέλαβε στη μέτρηση. Το μη δεοντολογικό έγκειται στη μεταφορά των αποτελεσμάτων από το δημοσίευμα του real.gr, άρα δεν αφορά τη δημοσκοπική εταιρεία, για να εξηγούμαστε (με τα μεθοδολογικά της εργαλεία μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε, ο Βερδαρδάκης πάντως, αυτή συμβουλεύεται για να προτρέπει με τη σειρά του τον Τσίπρα να πιστεύει ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, είναι μόλις 4 μονάδες).
  • Αλλά αφού η παράταξη Δημητρίου καταγγέλλει και απειλεί με προσφυγή σε διάφορα όργανα, επειδή δήθεν δε την μέτρησε η VPA, γιατί δεν κατήγγειλε και τη δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll που όντως απέκλεισε δύο άλλες παρατάξεις, πριν από δύο εβδομάδες, σε αντίστοιχη μέτρηση;

(Δεν έχω διάθεση να γίνω κακός με τη συγκεκριμένη παράταξη, ελαφρώς τρελαίνομαι όμως, γιατί φίλοι – υποψήφιοι του «Ήπειρου – όλου» προ ημερών μου επικαλούνταν τα στοιχήματα για να με πείσουν ότι η παράταξη πάει «σφαίρα»… Αν θέλουν να είναι σοβαροί, ας αφοσιωθούν στη δουλειά που έχουν μπροστά τους, τις τρεις εναπομείνασες εβδομάδες, γιατί ο προεκλογικός χρόνος εκπνέει… Και στο τέλος, θα δούμε ποιος είχε δίκιο στις προβλέψεις…).

 

«Που σκαβ’ς;»

Μου μετέφερε φίλος εργολάβος οικοδομών τη μαρτυρία ενός επαγγελματία που ασχολείται με χωματουργικές εργασίες.

Θέλει να χτίσει μια μεζονέτα ο φίλος και απευθύνθηκε στον εργολάβο για τα χωματουργικά.

Τι του απάντησε ο τελευταίος; «Ότι θες, μετά τις εκλογές… Μέχρι τότε πνίγομαι…».

«Που σκαβ’ς;» τον ρώτησε διευκρινιστικά και από ενδιαφέρον ο δικός μου…

«Στου Καχριμάνη και στου Μπέγκα…» του ανταπάντησε ο άλλος.

Είναι σύμπτωση προφανώς, ότι έχουμε οργασμό έργων και εργασιών παντός είδους αυτό τον καιρό. Παντού… Και το ότι είναι «κλεισμένος» ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μέχρι τις εκλογές, είναι επίσης συμπτωματικό γεγονός…

Την επομένη των εκλογών, θα έχουν τελειώσει όλα!

 

Δίκαιος

Προεκλογικά έργα όμως, δεν κάνουν μόνο οι Δήμοι και η Περιφέρεια.

Υπερδραστηριότητα παρεμβάσεων, προεκλογικών χρηματοδοτήσεων, εξαγοράς εξοπλισμών με ίδια μέσα κτλ. δεν εμφανίζει μόνο ο Δήμος Ιωαννιτών, για παράδειγμα…

Παρατηρώ με ενδιαφέρον τα πολλά δελτία τύπου της διοίκησης του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, ασούμε… και μου φέρνει κάτι σε εκλογές.

Προφανώς, οι μετέχοντες στη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ επιδιώκουν να προβάλουν το έργο τους, όντας υποψήφιοι σε διάφορες εκλογές, αυτές τις μέρες.

Για να τα λέμε όλα.

 

Ο Euclid

Χαλαρός, σίγουρος για την πολιτική του αλλά και με τα γνωστά τριάρια της κυβερνητικής προπαγάνδας, ο Euclid δεν είχε πρόβλημα να στηθεί την Παρασκευή το πρωί, για μια συνέντευξη τύπου, απέναντι στους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ – που ομολογουμένως του δείξαμε τη μέγιστη δυνατή αβρότητα και δεν τον πολυζορίσαμε… όπως συνέβη και με τον κόσμο που συνάντησε αυτές τις μέρες στην Ήπειρο, ώστε να τον κάνει το γεγονός αυτό, να λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάει ακόμα καλά, με την κοινωνία…

Είναι από τους πολιτικούς που δεν έχουν καμιά υπεροψία ο Ευκλείδης ο Τσακαλώτος και θα ήθελα να ήμουν από τους φίλους του, που τα πίνει όταν έρχεται στα Γιάννενα, ας πούμε… (καμία σχέση με τους περισσότερους «συντρόφους» του, νομίζω, δεν έχει ο άνθρωπος, έτσι;). Μόλις τέλειωσε η συνέντευξη, βγήκε στην είσοδο του Du lac και σχεδόν απολογητικά λέει σε έναν από τους φρουρούς του «να κάνω ένα τσιγαράκι, ε;». Και το απόλαυσε, με θέα τη λίμνη, λίγο πριν αναχωρήσει από τα Γιάννενα. 

 

Το τριάρι, τριάρι…

Στο τι είπε τώρα, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μπορεί να βρει κανείς όλη την κυβερνητική προπαγάνδα μιας οικονομίας που ανακάμπτει… Μέχρι και το ΕΣΠΑ είπε, να το διαχειριστούμε αλλιώς, υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε, σα να αγνοεί παντελώς ο άνθρωπος, πως δεν έχει μείνει κολυμπηθρόξυλο από αυτό που λέμε τραπεζικό σύστημα, στη χώρα. Άντε και να κατευθύνουμε το ΕΣΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Euclid μου, ποια τράπεζα θα δανείσει τον επίδοξο επιχειρηματία να ανοίξει μια νέα επιχείρηση;

Βασική γνώση της πραγματικής οικονομίας, εν Ελλάδι, εν έτει 2019, που φαίνεται πως ο των Οικονομικών Υπουργός, δεν έχει…

 

Έρχεται Κυριάκος;

Επίκειται επίσκεψη Μητσοτάκη στα Γιάννενα, το διάστημα του μεθεπόμενου Σαββατοκύριακου (16 Μαΐου και μετά) αλλά δεν έχει κλειδώσει η ημερομηνία. Ελέγχεται ως ανακριβής και προβοκατόρικη η πληροφορία πως τον Κυριάκο θέλει μετ’ επιτάσεως στα Γιάννενα, ο στηριζόμενος από τη ΝΔ, αλλά ως νομίζει, «ανεξάρτητος» και «υπερκομματικός», υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης. 

Μέχρι να έρθει ο Κυριάκος, αναμένεται στην Ήπειρο, σε σίγουρη ημερομηνία, την άλλη Τρίτη συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και την παραμονή της επίσκεψης του Αλ6 στα Γιάννενα, στα ίδια μέρη θα βρεθεί και ο μέχρι πρότινος κολλητός, «σύντροφός» του και κυβερνητικός συνεταίρος του Καμμένος Πάνος. Ο στη συνείδηση των Ελλήνων… επίτιμος ΥΠΕΘΑ θα περιοδεύσει με υποψηφίους του κόμματός του για την ευρωβουλή, την ερχόμενη Δευτέρα. 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons