ΔΗΓΜΑΤΑ 4/7/2019 (Περί ύφους…)

ΔΗΓΜΑΤΑ 4/7/2019 (Περί ύφους…)

Θράσος, υφάκι, αμέτρητα ψέματα και προσωπικές επιθέσεις…

Αυτό είναι το στυλ πολιτικής που έφερε στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2009 και μετά, απέναντι σε όποιον τους άσκησε κριτική, απέναντι στους πολιτικούς τους αντιπάλους, τους οποίους αντιμετώπισαν σαν εχθρούς, απέναντι στους πρώην συνοδοιπόρους τους, τους οποίους μέχρι κάποια στιγμή υπερασπίζονταν με σθένος.

Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό προφίλ και του Αλ6, στην περιβόητη συνέντευξη στο ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, την οποία ομολογώ, αναζήτησα για να δω αργά το βράδυ της ίδιας μέρας και ήταν μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις του απερχόμενου Πρωθυπουργού που ενδιαφέρθηκα να παρακολουθήσω, για τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια.

Γιατί έχω πάψει από καιρό να παρακολουθώ αυτόν τον τύπο, τώρα δε που επιστρέφει στην αντιπολίτευση, δεν παρουσιάζει για μένα ούτε δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να ακούσω τα νέα ψέματα που θα υποσχεθεί για να ελαχιστοποιήσει την ήττα του.

 

Περί αερίων…

Για την ουσία των λεγομένων του επί δίωρο, μπορείτε να διαβάσετε τις διάφορες αναλύσεις στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες. Εκεί να διαπιστώσετε και τον αριθμό των ψεμάτων που αράδιασε ο Πρωθυπουργός ή τις απίστευτες δικαιολογίες που επικαλέστηκε για να τεκμηριώσει την πολιτική του αθωότητα, ο άνθρωπος στη θητεία του οποίου α) έκατσαν «στραβές» όπως τα capital controls, η διάλυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι εκατόμβες των νεκρών σε Μάνδρα Αττικής και Μάτι, β) ξεφτιλίστηκε η Αριστερά, γ) έγινε διεθνής όρος η kolotumpa, δ) εκχυδαΐστηκε ο πολιτικός λόγος και ο «πολακισμός» εισήχθη στο λεξιλόγιο της εγχώριας πολιτικής επιστήμης.

Ξεχωριστές στιγμές της συνέντευξης ήταν ασφαλώς τα ρεψίματα του Πρωθυπουργού, ενώ δεν ακούστηκε τουλάχιστον – ίσως μύρισε στο στούντιο – άλλη εκούσια ή ακούσια αποβολή αερίων από το σώμα του Πρωθυπουργού…

 

Τους έκοψα

Αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει η συνέντευξη του Αλ6 στο ΣΚΑΪ, είναι ένα θέμα που συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Προσωπικά όποιον με έχει απαξιώσει δημοσιογραφικά, τον «κόβω». Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει αυτό. Το πρόσωπο «κόβω», όχι το κόμμα, την ιδεολογία ή την παράταξη…

Όταν ο άλλος επί τέσσερα χρόνια με αποφεύγει προκλητικά και με θυμάται στις εκλογές… τον ξεχνάω επίτηδες εγώ. Ας τον… θυμηθούν οι ψηφοφόροι του από άλλες τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές συχνότητες… Υπάρχουν δόξα τω θεώ για εκείνον, αρκετές…

 

Δύσκολες δουλειές

Και κάτι τελευταίο για τους δημοσιογράφους.

Δύσκολο είναι να ακούσει ένας δημοσιογράφος καλή κουβέντα για μια σημαντική και δύσκολη συνέντευξή του. Οι μεν θα πουν το δημοσιογράφο «πιασμένο» ή προκατειλημμένο, οι δε θα θεωρήσουν ότι ήταν καλός σε γενικές γραμμές αλλά θα μπορούσε να πει κι αυτό… κι εκείνο, και πάει λέγοντας.

Είδα τον Τσίπρα στο ΣΚΑΪ, γιατί ανέμενα το «στρίμωγμα» και το «ξύλο», από τους δυο καλούς δημοσιογράφους. Και δεν απογοητεύτηκα…

Τον πήγαν… όσο έπρεπε.

Όταν έχεις έναν πολιτικό απέναντι, έστω… αυτοκαλεσμένο όπως ο Τσίπρας προχθές, οφείλεις να συγκρατείσαι. Να θέτεις ερωτήματα, να διορθώνεις ή να διακόπτεις τα ψέματα, τα λάθη και να πηγαίνεις παρακάτω. Εκ των προτέρων, συμφωνείς με τον εαυτό σου, ότι δεν θα πιαστείς στα χέρια με τον καλεσμένο σου. Αν είσαι σίγουρος ότι θα το κάνεις, προχωράς.

Και δεν είναι εύκολη αυτή η δουλειά, πιστέψτε με. Η κριτική του Έλληνα στα πάντα, είναι πανεύκολη…

 

Οι καρέκλες στο Μώλο

Γκρίνιες στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε η απόφαση που σχολίασα και στα «Δήγματα» της Τρίτης, να γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Μώλο, την περασμένη Κυριακή.

Το κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς ήταν όνομα αν και όχι πολιτικός από αυτούς που λέμε «μπαλκονάτους», αναμενόμενα θα προσέλκυε αντρικό πληθυσμό, από περιέργεια έστω… η μέρα ήταν καλή (δεν ήταν καθημερινή ας πούμε…) και παρ’ όλα αυτά, η πλατεία Μαβίλη δίπλα, στις καφετέριες ήταν γεμάτη, οι πλαστικές καρέκλες της συγκέντρωσης και οι καθήμενοι ωστόσο, δεν ξεπέρασαν τις 300.

Διάβασα ενδοσυριζαϊκή κριτική του στυλ πως «αν συνεχίσει να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%, θα στείλει το κόμμα γρήγορα, ξανά, στο 3%» και θυμήθηκα τη δική μου κριτική για τις αποφάσεις του κόμματος, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές που στέφθηκαν κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, από αποτυχία.

Βέβαια, η ένστασή μου στην παραπάνω κριτική μεταξύ «συντρόφων», είναι πως δεν υπήρξε αντίλογος.

Άντε και δεν έκαναν την εκδήλωση στο Μώλο και αποφάσιζαν να κλειστούν στην ΕΗΜ, θα μαζεύονταν περισσότερος κόσμος, σύντροφε (αντιδραστικέ… με την καλή έννοια) –ζαίε;

 

Για ποπ κορν

Το προαναφερθέν γεγονός προϊδεάζει για το τι θα επακολουθήσει μετά την 7η Ιουλίου.

Στο ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν ούτως ή άλλως σήμερα, πολλές και με εντελώς ετερόκλιτα χαρακτηριστικά, «φυλές». Το τοπίο αυτό ουδεμία σχέση έχει με το ΣΥΡΙΖΑ του παρελθόντος και με την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Λαφαζάναρου…

Από Μπαλάφα μέχρι Τέρενς Κουίκ και Παπαχριστόπουλο, από Οικολόγους – Πράσινους μέχρι Ραγκούση και Ξενογιαννακοπούλου… τέτοια… ποικιλία δεν ξανάγινε σε πολιτικό σχηματισμό στα χρόνια της μεταπολίτευσης, πιστεύω…

Μετά το επερχόμενο, νέο εκλογικό «στραπάτσο», την Κυριακή, θα δούμε τους πρώην – μεταξύ τους – «συντρόφους» να αλληλοκατηγορούνται για τα αίτια της συντριβής, να συνωστίζονται στην έξοδο, να φεύγει η «Προοδευτική Συμμαχία» και να μένει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ…

Σε τοπικό επίπεδο, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν εκείνοι που δεν θα επανεκλεγούν…

Κι όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός της ήττας, θα αναμένω από τους «συντρόφους» να κάνουν και τον απαιτούμενο απολογισμό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές! Εκεί να δείτε γλέντια!

 

Πλακέτες και ευχαριστίες

Το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, πέρα από τις όποιες ενστάσεις για επιμέρους πρακτικές του σημερινού επικεφαλής της, δεν αμφισβητείται.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ίδια ώρα και την προσφορά μεγάλων ή μικρών επιχειρήσεων της περιοχής μας που στήριξαν και στηρίζουν χωρίς οφέλη, αυτή την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας σε συνανθρώπους μας.

Ενοχλεί όμως, όταν διαφημίζει η Εκκλησία μας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για την συμμετοχή τους στο προσφερόμενο κοινωνικό έργο και την ίδια ώρα, δεν προσκαλείται στην περί ου ο λόγος εκδήλωση, μια επιχείρηση που έχει δώσει πολλά προϊόντα της.

Αν η Μητρόπολη σεμνά και ταπεινά παρουσίαζε και επιχαίρονταν για το κοινωνικό της έργο, ενώπιον των πιστών της και έμενε μόνο σε αυτό, κανείς δεν θα είχε πρόβλημα.

Μου μεταφέρθηκε ωστόσο, η ενόχληση επιχειρήσεων που στέκονται εδώ και χρόνια στο πλευρό της Εκκλησίας, προσφέροντας τεράστιες ποσότητες προϊόντων, κανονικών και όχι ληγμένων εννοείται… όταν βραβεύτηκαν πολιτικοί με πλακέτες και όχι οι ίδιες οι επιχειρήσεις που προσέφεραν.

Η μεροληπτική στάση του Αγίου των Ιωαννίνων υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών τα τελευταία χρόνια, έχει επισημανθεί πολλάκις. Εδώ όμως, δε μιλάμε για την ενόχληση των αντιπάλων των αρεστών στο Μητροπολίτη πολιτικών προσώπων, αλλά για κάτι εντελώς διαφορετικό.

 

Απορίες για το ΠΔ Λίμνης

Το δεδομένο ότι το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας φτάνει αυτές τις μέρες ίσως, στο πιο προχωρημένο στάδιο που έχει έλθει ποτέ, πριν τη θεσμοθέτησή του, το έχουμε αντιληφθεί όλοι; (13 ολόκληρα χρόνια κρατάει αυτό το «σίριαλ»).

Αυτό συνέβη από τη στιγμή που το Υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε το τελικό σχέδιο στο Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου, εικάζω βάσιμα πως δεν εστάλη αντίστοιχα σε Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και ΤΕΕ… ζητώντας, αν επιθυμούν, να γνωμοδοτήσουν για μία τελευταία φορά, έχοντας προθεσμία ως χθες.

Αν υποθέσουμε ότι το σχέδιο πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως έχει – αγνοώ παντελώς τις προβλέψεις του τελικού κειμένου, σε σχέση με το σχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο – θα είναι το απώτερο διαδικαστικό σημείο που φτάνει το ΠΔ της Λίμνης και απομένει να δούμε αν η επόμενη κυβέρνηση το ανακαλέσει. Στην περίπτωση αυτή θα περάσουν ξανά, από μήνες ως χρόνια για να έλθουμε στο σημείο που θεωρητικά είναι σήμερα.

Πώς είναι δυνατόν να μην εκδώσει ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μια πανηγυρική ανακοίνωση για το θέμα αυτό; Είναι τόσο αφοσιωμένοι όλοι από την προεκλογική τους δραστηριότητα και απλά τους ξέφυγε η εξέλιξη; Ή κάτι άλλο – το αντιλαμβάνονται ας πούμε ως φάρσα κι οι ίδιοι;

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 4/7/2019)

Show Buttons
Hide Buttons