ΔΗΓΜΑΤΑ 5/1/2019 (ή… ο κακός μας ο καιρός)

ΔΗΓΜΑΤΑ 5/1/2019 (ή… ο κακός μας ο καιρός)

Προγνώσεις και… προγνώσεις

Η «Σοφία» τελικώς, ήταν πιο άγρια, σίγουρα από τον «Ραφαήλ» αλλά και πιο άγρια και από τις μετεωρολογικές προγνώσεις για τον καιρό της Παρασκευής, και για τις προετοιμασίες του κεντρικού μηχανισμού της πολιτικής προστασίας που τον έχουμε συνηθίσει να δίνει «τζούφια» έκτακτα δελτία ακραίων καιρικών συνθηκών.

Τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού μπορεί να έπεσαν μέσα για τις ασθενείς χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης και μετά, μέσα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ωστόσο δεν έπεσαν μέσα ως προς την ένταση των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν από το πρωί της Παρασκευής και μετά.

(Και μια χρήσιμη πληροφορία, ιδίως για τους υπευθύνους των διαφόρων δημόσιων φορέων που κάνουν ή που θα κάνουν σχετικές δηλώσεις αυτές τις μέρες: κάνουμε πρόγνωση του καιρού και όχι πρόβλεψη. Πρόβλεψη κάνει αυτός που παίζει στοίχημα πόσο θα πάει το ματς ΠΑΣ Γιάννενα – Πανιώνιος μεθαύριο, ας πούμεΗ στήλη τιμά πάντα τον και εκπαιδευτικό ρόλο της…).

 

Η εμπειρία του 2017

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήμουν σε θέση να γνωρίζω αν πιάστηκαν ή όχι… στον ύπνο οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών για το χθεσινό χιονιά και λογικά το αντιπολιτευτικό «ταμείο» θα γίνεται από σήμερα το πρωί και μετά.

Πάντως, ένα άγχος αναμενόμενα, θα το έχουν οι της δημοτικής αρχής, γιατί δεν έχει ξεχάσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκε αλλά και αντέδρασε η υφιστάμενη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών πριν από ακριβώς δύο χρόνια.

Το χειμώνα και συγκεκριμένες κατά τις πρώτες ημέρες του 2017, τα σχολεία δεν πρόλαβαν να ανοίξουν καλά – καλά από τις διακοπές των Χριστουγέννων και ξανάεκλεισαν λόγω του χιονιού.

Η αντιμετώπιση εκείνης της πρωτοφανούς κακοκαιρίας αποτέλεσε ένα τεράστιο φιάσκο για τη δημοτική αρχή, γιατί έμεινε σχεδόν πέντε ημέρες η πόλη εγκλωβισμένη στα χιόνια και γειτονιές ολόκληρες δεν είδαν ποτέ… αποχιονιστικά μηχανήματα.

Για τη δημοτική αρχή βέβαια, η άποψη των περισσότερων πολιτών δεν ήταν αντικειμενική, αληθής, δίκαιη κτλ. Εκφράζω την ελπίδα – που εύχομαι να αποδειχτεί και αχρείαστη τελικά – να έβαλε μυαλό από εκείνη την περιπέτεια η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα.

 

Μια στιχομυθία

Μιλώντας για το Θωμά Μπέγκα, διημείφθη ένας σύντομος διάλογος στην αρχή της συνάντησής του με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Σπύρο Ριζόπουλο, το πρωί της Πέμπτης στο Δημαρχείο, συνάντηση με την οποία ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» εγκαινίασε ενόψει των εκλογών, τον κύκλο των θεσμικών επαφών του με όλες τις αρχές της Ηπείρου: Δήμους, Επιμελητήρια, υπηρεσίες, συλλογικότητες, φορείς κτλ.

«Πας στη δεύτερη Κυριακή τελικά, έτσι;» φέρεται να ρώτησε ο Δήμαρχος τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, με τον οποίο έχει μια σχετικά παλιά γνωριμία.

«Εγώ το ήξερα. Εσείς δεν το πιστεύατε…» του απάντησε ο άλλος.

 

Ποιοι θα δεχτούν και ποιοι όχι…

Η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» έχει ήδη απευθύνει προσκλήσεις προς όλους τους πιθανούς αποδέκτες και αναμένει απαντήσεις.

Είναι βέβαιο πως δεν θα χαρούν και όλοι με αυτή την πρόσκληση αλλά εκείνοι οι φορείς και διοικήσεις που θα αρνηθούν αγενώς να απαντήσουν έστω, στην επιθυμία συνάντησης με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, θα καταγραφούν και βέβαια, θα κριθούν.

Με ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, προσωπικά, αναμένω την απάντηση – αν υπάρξει – του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεόκλητου…

Θυμάστε πιθανά, ότι είχε υπονοήσει ο Σεβασμιότατος κάποια πράγματα για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη και κατά τα λεγόμενα του Μητροπολίτη, είχε… «γειώσει» τον υποψήφιο, σε ανύποπτο χρόνο, όταν ο τελευταίος εξέφρασε την επιθυμία να συναντήσει τον Άγιο Ιωαννίνων.

Λεγόμενα του παππά είναι αυτά, αν θέλετε τα πιστεύετε…

 

Ανεβαίνουν οι ρυθμοί

Πρόγραμμα επισκέψεων στην Πρέβεζα για σήμερα Σάββατο, ανακοίνωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με την παράταξη «Ήπειρος Όλον», Δημήτρης Δημητρίου.

Θα επισκεφθεί το Εμπορικό Επιμελητήριο Πρέβεζας, το σύλλογο ΑΜΕΑ «Η ΕΛΠΙΔΑ», το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και το Σύλλογο Διδασκάλων Πρέβεζας. Στη συνέχεια θα κάνει περίπατο στην πόλη και την αγορά της Πρέβεζας.

Η προεκλογική κίνηση του κ. Δημητρίου ξεκινά την επομένη μιας ανακοίνωσης για ένα σοβαρό θέμα που αφορά τη διαχείριση κοινοτικών πόρων υπέρ των τουριστικών επιχειρήσεων, από την Περιφέρεια Ηπείρου και μετά από διάφορα σχόλια των τελευταίων ημερών – και δικά μας – για το βαθμό ετοιμότητας της παράταξης αυτής, όπως επίσης και της αντίστοιχης, του Γιώργου Ζάψα.

Άντε να ανεβαίνουν, σιγά – σιγά οι προεκλογικοί ρυθμοί…

 

Για την Όλγα

Στο τελευταίο μου σημερινό σχόλιο για την Περιφέρεια Ηπείρου και τις επερχόμενες εκλογές, θα δανειστώ από την εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών», την απάντηση που έδωσε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, στην ερώτηση του συναδέλφου Απ. Τζελέτα, στο πλαίσιο συνέντευξης της Υπουργού στην εφημερίδα.

Η ερώτηση ήταν στο περίπου, αν στηρίζει με θέρμη, την υποψηφιότητα Ζάψα του ΣΥΡΙΖΑ, για την Περιφέρεια της Ηπείρου.

Η Υπουργός λέει τα εξής: «Ο κ. Ζάψας είναι μία πάρα πολύ καλή υποψηφιότητα για την Περιφέρεια της Ηπείρου. Η επιλογή του παρέχει κατά γενική ομολογία τα εχέγγυα για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου αυτοδιοικητικού δημοκρατικού μετώπου στην περιοχή μας. Η απλή αναλογική και οι αλλαγές που έφερε ο Κλεισθένης, δημιουργούν νέες συνθήκες και το σύστημα γίνεται περισσότερο δημοκρατικό. Αυτό αντανακλάται και στην εκλογική διαδικασία, όπου έχουμε ήδη παντού μία πλειάδα υποψηφίων. Αυτό δείχνει μία πρωτόγνωρη διαθεσιμότητα για συμμετοχή των συμπολιτών μας στην αυτοδιοίκηση, καταδεικνύοντας την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων μας».

 

Θα μας τρελάνει!

Εικάζω πως την απάντηση έγραψε δουλεύοντας το… τυφλό σύστημα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, συνεργάτης της Υπουργού, αποφεύγοντας να πει… το οτιδήποτε… για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν αντιλαμβάνονται ακόμα στο ΣΥΡΙΖΑ πως τόσο για τους Δήμους όσο και για τις Περιφέρειες, θα ζητηθεί ο λόγος από τα κατά τόπους στελέχη, αν οι επιλογές στις διάφορες υποψηφιότητες «πατώσουν», στις εκλογές του Μαΐου.

Ποιο ακριβώς «μέτωπο» συγκροτεί περί του εαυτού του… ο Γιώργος Ζάψας, όταν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ήπειρο, τα οποία έδωσαν τη «μάχη» των εκλογών του 2014 από την πρώτη γραμμή, έχουν… λακίσει, για διαφόρους ο καθένας λόγους;

Ασφαλώς και θα πουν αύριο, αν τους ζητηθεί ο λόγος: ο ένας… «μα ξέρετε εγώ ήμουν διοικητής εκεί…», ο άλλος θα πει «εγώ ήμουν υποψήφια Δήμαρχος εκεί…», ο τρίτος θα απαντήσει «βγήκα στη σύνταξη πολιτικά, ήθελα να πάω σπίτι μου…» και θα καθαρίσουν με την ευθύνη ενός κακού αποτελέσματος…

Αμ το άλλο! Πού ακριβώς την είδε την… «πλειάδα υποψηφίων παντού…» η συντρόφισσα Όλγα; Μόνο υποψήφιους βουλευτές θα κατεβάσει δικούς του ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Όπου δεν έχει δικούς του απερχόμενους Δημάρχους ή Περιφερειάρχες, θα κολλήσει «τσόντα» στις υποψηφιότητες του ΚΙΝΑΛ!

Θα μας τρελάνεις ρε συ Όλγα – ή έστω, συνεργάτη της Υπουργού;

 

Οι φωτογραφίες του Τσίπρα

Τις φωτογραφίες με τον… χειμωνιάτικο Τσίπρα τις χαρήκαμε… χάρη στην Όλγα.

Αυτή πόσταρε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της με τον Πρωθυπουργό και την Πίτζον (ελληνιστί Περιστέρα), από το κέντρο του χωριού στο Αθανάμιο, όπου βγήκαν για να προβάρουν την αμφίεση για σκι…

Υποθέτω πως λόγω του κακού καιρού, δεν πλησίασε και κανένας από τους Ηπειρώτες βουλευτές, σεβόμενοι τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Πρωθυπουργικής επίσκεψης, την ανάγκην φιλοτιμία ποιούμενοι…

 

Επιλεκτικές ευαισθησίες

Είναι γενικά λάθος να χρησιμοποιείς βία – κάθε είδους – και χαρακτηρισμούς. Χάνεις το δίκιο σου.

Είμαι άνθρωπος που τηρώ κατά γενική συνθήκη, αυτό τον κανόνα.

Έχω κι εγώ προφανώς τις άτυχες στιγμές μου και σπανιότατα ως καθόλου, παρασύρομαι από την ευκολία, με την οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γράψει μια παπάρα!

Κι όταν το έκανα, θίχτηκαν κάποιοι ευαίσθητοι… της «Αριστεράς»

Ωστόσο, βλέποντας κάθε δεύτερη μέρα ή και συχνότερα, τους οχετούς ύβρεων του… εγκεφαλικά… ασταθούς – για να μην πω απλά, εντελώς πειραγμένου – Πολάκη, αναρωτιέμαι: οι ευαίσθητοι «σύντροφοι» δεν εξανίστανται ποτέ με τον Υπουργό τους;

(Tα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 5/1/2019)

Show Buttons
Hide Buttons