ΔΗΓΜΑΤΑ 5/1/2021 και Καλή Χρονιά!

ΔΗΓΜΑΤΑ 5/1/2021 και Καλή Χρονιά!

Καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη εύχομαι να έχουμε όλοι, με υγεία, και όλα τα άλλα τα βρίσκουμε…

Τρεις… ανασχηματισμοί θα απασχολήσουν τα πρώτα «Δήγματα» της χρονιάς, αφού με διαφορά λίγων 24ωρων, Μητσοτάκης και Ελισάφ ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους για το σχήμα διοίκησης με το οποίο θα πορευτούν. Ο δε Καχριμάνης κρατά κρυφούς τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες του…

Ο Πρωθυπουργός της χώρας πιθανότατα με το κυβερνητικό αυτό σχήμα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, αν κάποια στιγμή τα πράγματα ηρεμήσουν και επανέλθουν σε μια σχετική κανονικότητα.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο, ενισχυμένο με κοινοβουλευτικά πρόσωπα, 10 συνολικά, προερχόμενα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, έχει τον προσανατολισμό μιας εκλογικής μάχης που θα γίνει με συντεταγμένες τις δυνάμεις της ΝΔ, για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, όπως λέει η σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

Ο Μητσοτάκης δεν έψαξε για άλλους Κεντροαριστερούς, κράτησε όσους είχε στο υπουργικό του συμβούλιο και πλέον, ανοίγεται στην κοινοβουλευτική του ομάδα, σε πρόσωπα σχετικά φρέσκα. H Κεντροαριστερά ενισχύεται στο Μαξίμου με την προσθήκη του Λιβάνιου.

Φαίνεται γενικά πως δεν απέδωσε το σχήμα που επέλεξε στην πρώτη του κυβέρνηση, με τεχνοκράτες να πλαισιώνουν πολιτικούς, αφού κάποιοι εξ αυτών, αποχώρησαν. Άλλοι παρέμειναν και αναβαθμίστηκαν.

Γενικά, δεν υπάρχουν πρόσωπα που να σηματοδοτήσουν αυτό τον ανασχηματισμό, η υπουργοποίηση του Πέτσα ας πούμε, δε λέει τίποτα… (πλην μόνο του γεγονότος ότι δεν θα τον βλέπουμε κάθε μέρα στην τηλεόραση).

 

Οι Υπουργοί

Σύγκρουση με βαρονίες δεν είχαμε, αφού έμειναν στο πόστο τους, κομματικοί πόλοι αναφοράς όπως ο Κώστας Καραμανλής, ακόμα και ο Άδωνις… είναι ένα από τα πρόσωπα με τέτοιο ρόλο, θα έλεγα πια, στη ΝΔ, όσο και αν αυτό ακούγεται παράξενο σε πολλούς.

Έκπληξη για πολλούς ήταν η αποχώρηση Θεοδωρικάκου από το Υπουργείο Εσωτερικών και σε μια φοβερή πετυχεσιά μου… πρόβλεψη προ μερικών εβδομάδων, από αυτήν εδώ τη στήλη, έλεγα πως αν τυχόν αποχωρήσει ο Υπουργός, ενδέχεται να πάρει μαζί του και «κολλητούς» του, πιθανότητα που θα δυσαρεστήσει πολλούς τοπικούς παράγοντες, ιδίως στην πλατεία Δημαρχείου…

Αν δε λείψει ιδιαίτερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Θεοδωρικάκος, αυτός που θα λείψει σίγουρα είναι ο Λιβάνιος που προήχθη. Ο μέχρι πρότινος Υφυπουργός Εσωτερικών είναι ένας αξιολογότατος πολιτικός και σε αυτόν οφείλεται ό,τι έγινε το τελευταίο διάστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέχρι να ενημερωθούν Βορίδης και Πέτσας, τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης θα μπουν στον πάγο. Και εκκρεμεί και ο εκλογικός νόμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να μην ξεχνιόμαστε. 

Τέλος, Κικίλιας – Κεραμέως μόνο επιτυχημένους δεν τους θεωρώ αλλά τους κρατά λογικά ο Μητσοτάκης, για να μην παραδεχθεί αστοχίες στη διαχείριση της πανδημίας ως προς τον πρώτο και γιατί ζητά το κεφάλι της δεύτερης στο πιάτο ο Αλέξης, ως προς την Υπουργό Παιδείας. Η απομάκρυνση της Ζαχαράκη από το Υπ. Παιδείας θα αποφορτίσει την ένταση στη Μητροπόλεως αλλά αμφιβάλλω ότι τα πράγματα στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα βελτιωθούν, όταν είναι δεδομένο ότι η Κεραμέως δε μιλάει με τους εκπαιδευτικούς και τις ομοσπονδίες τους και διαφωνεί σχεδόν σε όλα με τους Πρυτάνεις…  

 

Ο Αμυράς και ο Στύλιος

Η υφυπουργοποίηση του Γιώργου Αμυρά δεν είχε γραφτεί στα σενάρια των τελευταίων ημερών και αποτέλεσε περίπτωση που περιγράφηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης των Αθηνών με αρκετή ικανοποίηση, καθώς φαίνεται πως έχει καλό κλικ ο Γιαννιώτης βουλευτής στα μέσα της πρωτεύουσας.

Η πορεία του προς τον Υπουργικό θώκο πέρασε ως γνωστόν από την εκλογική περιφέρεια των Ιωαννίνων, όπου όταν ανακοινώθηκε η κάθοδός του έγινε δεκτή με γκρίνια όπως θα θυμάστε, αλλά επειδή τον στήριξε αρκετά ο αρχηγός της ΝΔ, βγήκε βουλευτής, έστω τέταρτος, υπήρξε αρκετά δραστήριος όλο αυτό το διάστημα και επιβραβεύεται σήμερα με μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Και αυτός όπως και άλλες περιπτώσεις νέων βουλευτών της ΝΔ, υπουργοποιούνται σε πόστα που ταιριάζουν στο προφίλ τους και ο Αμυράς έχει ένα οικολογικό πολιτικό προφίλ. Έχει όμως και αρκετή δουλειά να κάνει και η εκλογική του Περιφέρεια έχει πολλά θέματα ανοιχτά που σχετίζονται με το περιβάλλον: το προεδρικό διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας, οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών που καταργήθηκαν, οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μερικά.

Με δύο Ηπειρώτες βουλευτές στο υπουργικό συμβούλιο, δε θυμάμαι τα τελευταία χρόνια άλλη κυβέρνηση, αν αυτό λέει κάτι. Αν δεν κάνω λάθος, μπορεί η τελευταία φορά να ήταν στα τελειώματα της κυβέρνησης Καραμανλή, με Καλογιάννη και Τασούλα υφυπουργούς.

Ο έτερος Ηπειρώτης βουλευτής που υπουργοποιείται είναι ο Γιώργος Στύλιος, από την Άρτα. Ο εν λόγω βουλευτής θήτευσε για λιγότερο από δύο μήνες στο Υπουργείο Παιδείας το 2014, αλλά τον έκαψε μια δήλωσή του στο κοινοβούλιο, σε μια έντονη στιχομυθία με τη Λιάνα Κανέλη. Το «Θέλετε Κασιδιάρη, κυρία Κανέλλη…» ερμηνεύτηκε ως αποδοχή των τραμπουκισμών των Νεοναζί από τον τότε Υφυπουργό Παιδείας και με συνοπτικές διαδικασίες τον τελείωσε ο Σαμαράς, παρ’ ότι ο άνθρωπος δεν έχει καμία σχέση με τέτοια πρότυπα, για όσους τον γνωρίζουν.

Τώρα, τοποθετείται σε ένα πόστο που συνδέεται με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. 

 

Με λίγα λόγια ο ανασχηματισμός του Δήμου

Στον ανασχηματισμό του Δήμου Ιωαννιτών τώρα, θα έλεγα πως ταιριάζει γάντι μια ατάκα συναδέλφου, για τον μεγάλο ανασχηματισμό: «μη ανασχηματισμός».

Η είσοδος μιας γυναίκας στο σχήμα της δημοτικής αρχής δεν έγινε με τις προδιαγραφές που περιέγραφα ως επιθυμητή, πριν από λίγο καιρό. Η Ελένη Ακονίδου γίνεται αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τον πολιτισμό, τον οποίο ούτως ή άλλως είχε ως χαρτοφυλάκιο από την αρχή της αυτοδιοικητικής θητείας, ως πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου. Επομένως, δεν αξιοποιείται ως μάχιμο στέλεχος σε ένα πόστο με ανάγκες, αφού ο χάρτης των αρμοδιοτήτων δεν αλλάζει ουσιαστικά. Η εξήγηση του Δημάρχου είναι πως ο πολιτισμός αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου Ιωαννιτών ενόψει και της χρονιάς για την επέτειο της Επανάστασης του ’21 και των εκδηλώσεων που έχουν σχεδιαστεί από το Δήμο μας. 

Απέχω παρασάγγας από την λογική του Δημάρχου αλλά οκ.

 

Η καθαριότητα

Για τη μόνη άλλη αλλαγή που αφορά τα σκουπίδια σας είχα προϊδεάσει, είχα γράψει πρώτος πριν από μερικές ημέρες.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων αφαιρείται από τον Β. Πήχα και πηγαίνει στον Άρη Παππά που πλέον, έχει βαρύ έργο. Γιατί ξεχωριστή αρμοδιότητα η ανακύκλωση, δεν αντιλαμβάνομαι, ειλικρινά, ούτε κατάφερα να πεισθώ από τις χθεσινοβραδινές εξηγήσεις του φίλου Δημάρχου, στη συνέντευξή μας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση. Εκτός αν στοχεύει η δημοτική αρχή να κάνει αγνώριστη την πόλη και τους πολίτες της… βορειοευρωπαίους που θα μάθουν να ανακυκλώνουν στην πηγή, μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Πράγμα δύσκολο.

Η αφαίρεση της προεδρίας της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής από τον Φώτη Βάββα και η ανάθεσή της στον Β. Πήχα είναι μια αλλαγή που αφορά τις ισορροπίες στο σχήμα της δημοτικής αρχής και μόνο, γιατί ως γνωστόν η συγκεκριμένη Επιτροπή είναι καλό «μαγαζί» για ψήφους.

Άρα, ξαλαφρώνει σημαντικά και ενισχύεται πολιτικά ο Β. Πήχας, χωρίς ουσιαστικά όφελος για τη δημοτική αρχή ως σύνολο. Η διοίκηση του Δήμου ψάχνει ανθρώπους να «βαρούν γκασμά», για να το πω απλά και αντί να προστίθενται τέτοιοι, αφαιρούνται. 

Η ρήξη τέλος με τον πρώην αντιδήμαρχο Γ. Λυκογιώργο φαίνεται προς το παρόν οριστική και η αρμοδιότητα του πρώην αντιδημάρχου ψηφιακής διακυβέρνησης και έξυπνης πόλης, πηγαίνει στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, λογικά υποβαθμιζόμενη, γιατί το μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες του Βάββα θα είναι τα οικονομικά.  

Στο τέλος αυτής της χρονιάς, σε περίπου 12 μήνες ο Δήμαρχος όπως μου είπε χθες βράδυ, θα κάνει «ταμείο» για τη δημοτική αρχή και στο τέλος της δεύτερης ολόκληρης χρονιάς του, θα κρίνει συνολικά την διοικητική του ομάδα και θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, αν το κρίνει αναγκαίο, όπερ σημαίνει ανακαθορισμό και των σημαντικών αρμοδιοτήτων όπως τα έργα, ο προγραμματισμός, τα οικονομικά κοκ.

Κι εδώ διαφωνώ με το φίλο Δήμαρχο, γιατί σε ένα χρόνο από σήμερα, αν τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν με τον ίδιο ρυθμό, θα έχει εξαντληθεί κάθε ικμάδα ανοχής των πολιτών προς τη δημοτική αρχή και κάπου εκεί θα αρχίσουν να προβάλουν οι υποψήφιοι για τις επόμενες εκλογές. 

Τα μέσα αντίδρασης που θα απομένουν στη δημοτική αρχή θα είναι μηδενικά.

 

Και ένας άλλος κρυφός «ανασχηματισμός»

Δεν μπήκα στον κόπο να ψάξω για να δημοσιεύσω, την απόφαση ορισμού των αντιπεριφερειαρχών της Ηπείρου, η οποία όπως έγραψε το epiruspost.gr δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Γιατί να το κάνω άλλωστε, αν ο Περιφερειάρχης δε θέλει να την δημοσιοποιήσει μόνος του;

Αφού τους κρατάει… κρυφούς τους αντιπεριφερειάρχες του, γιατί να τους ξετρυπώσει κανείς με το ζόρι;

Άρχισαν να εμφανίζονται το βράδυ της Δευτέρας, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις οποίες ευχαριστούν τον Περιφερειάρχη για τον ορισμό τους… Ξαναλέω, χωρίς να έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση μέχρι εκείνη την ώρα…

Τι λογική επικοινωνίας είναι αυτή, δυσκολεύομαι να καταλάβω, αλλά το έχει ξανακάνει ο Αλ. Καχριμάνης. Ίσως θέλει να το φέρει με το μαλακό… σε εκείνους που δεν έκανε τώρα αντιπεριφερειάρχες, γιατί διατηρεί την ίδια ομάδα που όρισε πριν από 15 περίπου μήνες, προξενώντας εσωτερικές γκρίνιες. Ίσως πάλι, δεν έχει καμιά απολύτως αξία για τον κόσμο αυτή η «είδηση», γιατί το έργο των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, πλην ίσως της Αγνής Νάκου που ασχολείται με την πανδημία, είναι απλά ανύπαρκτο.

Η μόνη αξία σε αυτή την απόφαση, μπορεί να ακούγεται σκληρό που το λέω, βρίσκεται στην τσέπη των ορισθέντων. Και αυτό δεν αφορά την ικανότητα των ανθρώπων αλλά τον τρόπο διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος ο Παναγιώτης Μπούρχας

Γράψτε μας τις παρατηρήσεις σας, τα… σχόλιά σας πάνω στα σχόλιά μας και κάθε πληροφορία που θεωρείτε άξια δημοσίευσης στο p.bourchas@gmail.com

Show Buttons
Hide Buttons