ΔΗΓΜΑΤΑ 5/10/2019

ΔΗΓΜΑΤΑ 5/10/2019

Τα άγχη και οι… ανασφάλειες του Περιφερειάρχη μας που λογικά ενόψει μιας προεκλογικής περιόδου μεγαλώνουν, αυτή τη φορά δεν θα σταματήσουν να τον ταλαιπωρούν στη διάρκεια της… νιοστής αυτοδιοικητικής θητείας του.

Ο λόγος… λέγεται Σπύρος Ριζόπουλος.

Το όνομα που απέφευγε και να προφέρει μέχρι προχθές, ο Περιφερειάρχης, το άρθρωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο πολιτικός πολιτισμός, τουλάχιστον μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, είναι επιβεβλημένος και όταν ασούμε, αναφέρεται στο Ζάψα με ένα «ρε»… ο Περιφερειάρχης, προσφωνεί το Ριζόπουλο, αναγκαστικά, με ένα «κύριε Ριζόπουλε».

Αυτοί είναι οι τύποι που δεν θα τηρούνται πάντα. Προχθές, είχαμε ένα τουλάχιστον ξέσπασμα, ανάμεσα στους δύο άντρες, όταν ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη σχέση του Ριζόπουλου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

 

Τον έκαναν μάγκα

Έρχομαι στην ουσία όσων παρατήρησα προχθές, στο πρώτο ουσιαστικά περιφερειακό συμβούλιο, και όσων ενδεχομένως, θα δούμε να διαγράφονται στη διάρκεια αυτών των σχεδόν τεσσάρων ετών που έχουμε μπροστά μας, μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Προφανώς και ο λόγος δεν θα μπορούσε να στερηθεί από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όπως έγινε στην πρώτη, τυπικά, συνεδρίαση της τετραετίας.

Τι λάθος όμως, διέπραξε η περιφερειακή αρχή; Έκανε ήρωα και πρωταγωνιστή της πρώτης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου τον αρχηγό των «Οριζόντων». Ένα λίγο έμπειρο μάτι μπορούσε να το διαπιστώσει αυτό με μιας.

 

Τρία γεγονότα

Προσέξτε τα εξής περιστατικά:

Α) Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ανέγνωσε δήλωση με την οποία, χωρίς να τον κατονομάσει, απαντούσε στο Σπύρο Ριζόπουλο, για όσα αυτός είχε πει σε μια πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη για τους συνεργάτες του Περιφερειάρχη. Ανάμεσα στα άλλα, αποκάλεσε κανά δυο φορές, «μεταλλαγμένο πολιτικό πρόβατο» και «πολιτική Ντόλυ» τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Στ. Παργανάς προειδοποίησε με μήνυση το Ριζόπουλο, αν υπάρξει επόμενη φορά…

Β) «Στήθηκε» ένα χαζό σκηνικό, ανάμεσα στο προεδρείο του σώματος και τους «Ορίζοντες Ηπείρου», γύρω από την απομάκρυνση του Σ. Βλέτσα από την παράταξη. Ο πρόεδρος του σώματος επικαλέστηκε την αμφισημία του «Κλεισθένη» ως προς το σημείο της διαγραφής ή ανεξαρτητοποίησης περιφερειακού συμβούλου από παράταξη, μετά τις εκλογές. Ενδεχομένως, όφειλε ο Ριζόπουλος να υπογράψει αυτός μαζί με τους άλλους τρεις περιφερειακούς του συμβούλους, την απόφαση διαγραφής του Σ. Βλέτσα και όχι απλά, να την ανακοινώσει στο προεδρείο. Εφόσον δεν τηρήθηκε αυτό, τυπικά ο Βλέτσας δε διαγράφηκε από την παράταξη αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε μόνος του… Χα!

Γ) Λέγοντας ο Περιφερειάρχης για τα κολλητιλίκια του Ριζόπουλου με τον Χρυσοχοΐδη και άλλους Υπουργούς, τι θεώρησε; Ότι τον εξέθεσε στα μάτια των Ηπειρωτών; Όταν ο Περιφερειάρχης απολογείται γιατί δεν έχει στενές σχέσεις με Υπουργούς, σε αντίθεση με τον πολιτικό του αντίπαλο, και το παίζει φτωχός, κακόμοιρος και ταπεινός Περιφερειαρχούλης… κερδίζει αυτός ή ο άλλος; Μήπως εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι;

Πέρα από τη δεδομένη ικανότητά του να τοποθετείται πολιτικά, να προκαλεί ζητήματα και να… «ερεθίζει» τους αντιπάλους του, ο Ριζόπουλος προχθές, ανταμείφθηκε αναπάντεχα από την Περιφερειακή Αρχή με τον τίτλο του «κύριου αξιωματική αντιπολίτευση». Ο Περιφερειάρχης πήρε έναν τεράστιο προβολέα και τον έστρεψε πάνω στο μισητό του αντίπαλο.

Οι επιλογές του Περιφερειάρχη από δω και στο εξής είναι δύο: είτε αλλάζει στρατηγική έναντι του Ριζόπουλου, είτε καταργεί το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Μια χάρη από το γγ του Δήμου

Θα παρακαλούσα το γενικό γραμματέα του Δήμου Ιωαννιτών, να αργήσει όσο μπορεί, να δώσει γραφεία στις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου…

Όλοι πλην ενός, κουτσοβολεύονται καθώς φαίνεται, αν κρίνω από το γεγονός ότι στις δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, μόνο η παράταξη της πρώην δημοτικής αρχής, «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» έθεσε το αίτημα της εγκατάστασης σε γραφεία που θα της παραχωρήσει ο Δήμος και της παροχής και γραμματειακής υποστήριξης!

Και πέφτω κάτω από τα γέλια αλλά συγχωρώ το φίλο μου το Στέφανο το Ζούμπα, γιατί είναι νέος… Το αίτημα έθεσε για πρώτη φορά προ εβδομάδος, ο ίδιος ο επικεφαλής της παράταξης και πρώην Δήμαρχος και το επανέλαβε προχθές ο Στέφανος, επιχειρηματολογώντας κιόλας, ότι 14 νομάτοι… δε μπορούν να τρέχουν στις καφετέριες για να συνεδριάσουν. Αντίθετα, ο Μπαρτζώκας με τον Κυριαζή ή με τον Πάνου, κατά την προηγούμενη θητεία, μπορούσαν να συνεδριάζουν ως παράταξη στα καφενεία!! (το συγχωρώ το φίλο μου το Στέφανο, anyway)…

Βρε θεομπαίχτες – κι αναφέρομαι στους παλιούς δημοτικούς συμβούλους της «Ενότητας Πολιτών» – επί τέσσερα χρόνια, η δική σας δημοτική αρχή κορόιδευε το Μπαρτζώκα και δεν είπατε κουβέντα. Τώρα μου θέτε γραφεία και γραμματέα, μέσα στον πρώτο μήνα της θητείας σας;

 

Θέλω γραφεία, εδώ και τώρα

Και προσέξτε αγαπημένοι μου αναγνώστες… Δεν ήταν αντικειμενική αδυναμία της προηγούμενης δημοτικής αρχής να βρει γραφεία για τη μία (1) παράταξη που δεν είχε. Θυμάμαι άπειρες φορές τον επικεφαλής του «Γιάννενα Τώρα» να βάζει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και τον φίλτατο πρόεδρο Παπαδιώτη, να τον παίζει… Ώσπου μετά από τρία και κάτι χρόνια, του βρήκε γραφεία ο Πρόεδρος και κάλεσαν τις κάμερες να απαθανατίσουν τη στιγμή της παράδοσης των κλειδιών στον επικεφαλής του «Γιάννενα Τώρα». Αλλά τα γραφεία ήταν… γιαπί και χρειάστηκε τα μέλη της παράταξης να δουλέψουν και μερικές εβδομάδες, για να τα κάνουν λειτουργικά…

Κι έχεις τώρα, το Θωμά και το Στέφανο να παραπονιούνται γιατί πέρασε ένας μήνας, χωρίς να τους παραχωρηθεί γραφείο!

 

Για το Επιμελητήριο

Έχω την αίσθηση ότι ο Δημήτρης ο Δημητρίου έχει αρχίσει να κινείται περισσότερο πολιτικά τον τελευταίο καιρό. Και το συμπεραίνω αυτό κρίνοντας τη στάση του τόσο ως προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων όσο και ως επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΚΙΝΑΛ στην Ήπειρο.

Ίσως έχει στο μυαλό του στην κεντρική πολιτική σκηνή, γι’ αυτό και έσπευσε να κρίνει τις προάλλες την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ήπειρο, ενώ είναι πιο οξύς στις τοποθετήσεις του ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σε σχέση με ό,τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Η προβολή της δραστηριότητάς του ως προέδρου, οι επισκέψεις του στα τόσα… χρόνια του ΕΒΕΑ ή στις εκθέσεις της Άρτας και της Κατερίνης, ενισχύουν αυτό που λέω.

Επί της ουσίας τώρα, από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων δε μαθαίνουμε τον τελευταίο καιρό ειδήσεις για δράσεις ή πρωτοβουλίες προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και για να το κλείσω, υπάρχει και η ειδοποιός διαφορά της νυν και της προηγούμενης διοίκησης: ο Μήτσης επικρίνονταν πιο εύκολα σε σχέση με το Δημητρίου. Για παράδειγμα, 6 επιχειρήσεις συμμετείχαν στην περσινή ΔΕΘ, στο περίπτερο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, 5 στη φετινή ΔΕΘ. Πέρσι, «έφταιγε» ο Μήτσης, φέτος είναι απλά Δευτέρα;

 

Ένα μεγάλο «έργο»

Respect σε αυτό το παλικάρι, το Γιάννη το Λυκογιώργο.

Ο «έξυπνος»… αντιδήμαρχος για όσους δεν τον μάθατε ακόμα, ανέλαβε και έφερε σε πέρας την πρώτη αποστολή: να λειτουργήσει η live streaming μετάδοση του δημοτικού συμβουλίου, μέσω youtube. Και το κατάφερε, προσφέροντας την πρώτη διαδικτυακή μετάδοση του δημοτικού συμβουλίου των Ιωαννίνων στην ιστορία!

Προφανώς ο ίδιος ξέρει ότι δεν ανακάλυψε τον τροχό, γιατί δεκάδες Δήμοι και ενδεχομένως και κάποιες Περιφέρειες, λειτουργούν εδώ και χρόνια αυτή την υπηρεσία που δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο.

Ωστόσο, κανείς, μα κανείς, δεν το εφάρμοσε ως τώρα. Η δημοτική αρχή του Μπέγκα ίσως να είχε έτοιμη τη μακέτα και να μην πρόλαβε να υλοποιήσει το «έργο»… Όσοι από την άλλη, μέλη άλλων παρατάξεων, επικαλέστηκαν τα προγράμματά τους για να μας πουν σχεδόν ότι… τους έκλεψε την ιδέα ο Λυκογιώργος, ας χαλαρώσουν λίγο…

 

Μέριμνες για τη «Μέριμνα»

Κράτησα τις αποστάσεις μου, σε ένα προηγούμενο σχόλιο, μιλώντας για τη «Μέριμνα».

Υπάρχουν καταγγελίες, παράπονα και κινητοποιήσεις από μερίδα εργαζομένων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που μιλούν για «δυσμενή» μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων, με τρόπο μονομερή από την πλευρά της διοίκησης.

Το θέμα ήλθε στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι είναι με τους εργαζόμενους… Έτσι γενικώς… από το να μη διαταραχθούν οι εργασιακές τους σχέσεις, μέχρι να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβάσεις τους!

Έχοντας την πρόθεση να φέρει προς συζήτηση το θέμα στο σώμα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο Περιφερειάρχης θα μπορούσαν να καλούσαν και την άλλη πλευρά, για να έχουν και την άλλη άποψη, απέναντι στα όσα υποστηρίζει το Εργατικό Κέντρο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αλλά και οι εργαζόμενοι.

Μπορεί το περιφερειακό συμβούλιο να έπραξε σοφά στο τέλος, αλλά προβληματίστηκα από την ελαφρότητα της τοποθέτησης ορισμένων που ζήτησαν οικονομικούς ελέγχους στη «Μέριμνα», οργανογράμματα κτλ. Γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο ή όχι; Γιατί είναι πολύ σοβαρό να υπαινίσσεσαι κακοδιαχείριση, όταν μάλιστα η «Μέριμνα», μαθαίνω, έχει περάσει από πολλούς οικονομικούς ελέγχους, με τελευταίο αυτόν του Μαΐου από την ΕΔΕΛ (Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου) και δε διαπιστώθηκε ούτε μία περίπτωση μη σωστής εκτέλεσης δαπάνης.

Κι όταν μάλιστα το πολιτικό ενδιαφέρον κάποιων για τους εργαζόμενους της «Μέριμνας», δεν είναι απλά και μόνο αλτρουιστικό…

Και στο κάτω – κάτω, το ενδιαφέρον του για τους εργαζόμενους, θα μπορούσε να το δείξει ο Αλέκος βγάζοντας από το… συρτάρι της Περιφέρειας μερικά χρήματα ή χρηματοδοτώντας από το ΕΣΠΑ προγράμματα για τα οποία αιτήθηκε η «Μέριμνα» και η Περιφέρεια της τα απέρριψε.

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 5/10/2019)

Show Buttons
Hide Buttons