ΔΗΓΜΑΤΑ 5/11/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 5/11/2020

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, μια χώρα σε καραντίνα, ένας κόσμος σε lockdown… ξανά.

Αυτό το σενάριο που αποκήρυσσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη άνοιξη, παίζεται ξανά γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων ξεφεύγει, μαζί και ο αριθμός των νεκρών και των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση για να επιζήσουν.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ σφοδρότερο από το πρώτο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Χώρες όπως το Βέλγιο και η Γαλλία εξάγουν ασθενείς για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Γερμανίας! Το αντιλαμβάνεστε για τι μιλάμε; Δε μιλάμε για το ΕΣΥ αλλά για δημόσια συστήματα χωρών, σαφώς πιο οργανωμένων, υποτίθεται, σε σχέση με την Ψωροκώσταινα. 

Κι εδώ λοιπόν, προκειμένου να μη βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση, η κυβέρνηση οδηγείται στο απευκταίο σενάριο του κλεισίματος της οικονομίας και της χώρας, πλην δημοτικών σχολείων – αυτό αλήθεια, αδυνατό να το κατανοήσω πλήρως.

 

Γιατί lockdown;

Θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε; Ειλικρινά, μπορεί να πιστεύει κανείς ότι αυτό που συμβαίνει σε μεγάλες χώρες του κόσμου και που ενδεχομένως, σταδιακά να οδηγηθούν να το αποφασίσουν όλο και περισσότερες χώρες ανά την υφήλιο, ήταν δυνατόν να το αποφύγει η Ελλάδα;

Δεν το νομίζω, όσο και αν λάθη σοβαρά διαπιστώνονται στην καθημερινή πολιτική διαχείριση της πανδημίας. Αυτές τις μέρες, καλούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να περιθάλψουν περιστατικά covid γιατροί νευρολόγοι και άλλων ειδικοτήτων, όχι παθολόγοι γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμοι.

Μπροστά στον κίνδυνο λοιπόν που βρίσκεται όλη η υφήλιος, να καλούνται οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία να διαλέγουν ασθενείς που θα πρέπει να ζήσουν, έναντι των ηλικιωμένων που δε θα χωρούν σε κρεβάτια και σε κλίνες ΜΕΘ και που άρα θα πρέπει να ελπίσουν σε θαύματα, ο Μητσοτάκης αναγνωρίζει τις αντικειμενικές αδυναμίες και πήρε τη μεγάλη και δύσκολη απόφαση.

Ο Πέτσας χθες το πρωί δήλωνε ότι θα αποφύγουμε το γενικό lockdown, το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι ο Μητσοτάκης θα απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα σήμερα Πέμπτη και το απόγευμα της Τετάρτης, βγήκε ο Κικίλιας στην τηλεόραση και πρόλαβε τον Πρωθυπουργό! Ούτε ως αμυντικό τον έλεγες καλό τον Κικίλια, τα χρόνια που αγωνίζονταν στα παρκέ της Α1 του μπάσκετ, ούτε ως Υπουργός Υγείας έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις μέχρι σήμερα, έχει όμως, συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που τον λιβανίζουν και μπορεί στο τέλος, να έχει πιστέψει ο άνθρωπος πως είναι ο καλύτερος Υπουργός…

Σε ώρες μεγάλης κοινωνικής κρίσης και ανυπολόγιστων κινδύνων για την οικονομία, όσο και να κατακρίνουμε την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που βρίσκεται σε τρικυμία εν κρανίω, σηκώνουμε τους ώμους από αμηχανία και οικτίρουμε τους εαυτούς μας! Απλά δε γίνονται αυτά που μας συμβαίνουν…

 

Βάλτωσε η κυβέρνηση

Δεν ξέρω αν οφείλεται στην πανδημία, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα, μοιάζει κουρασμένη και φαίνεται πως έχει βαλτώσει κάθε μεταρρυθμιστική διάθεση. Μετά το νόμο για τον Πτωχευτικό Κώδικα, προχωρά σε μια σκληρή νομοθέτηση στα εργασιακά, με διατάξεις από πλευράς Βρούτση που μόνο φιλεργατικές δεν είναι…

Την ίδια ώρα, Υπουργοί αδειάζονται μεταξύ τους… Η Κεραμέως για παράδειγμα συνεχίζει τη σύγκρουση με τους εκπαιδευτικούς και λέει πως θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια, ενώ την ίδια ώρα ο Θεοδωρικάκος ανακοινώνει πως όλες οι εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια θα αναβληθούν!  

 

Πραξικόπημα στο ΦΟΔΣΑ… συνέχεια

Έγραψα πρώτος προ εβδομάδος, για την επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας Μ. Πλιάκου προς τους συναδέλφους του, Δημάρχους των Ιωαννίνων, με την οποία τους ζητά να κάνουν… σχίσμα στον λειτουργούντα Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, δημιουργώντας έναν νέο ΦΟΔΣΑ, Γιαννιώτικο…

Ο Δήμαρχος Ζίτσας πατά σε έναν πρόσφατο νόμο που όμως, είναι «φωτογραφικός» και ζητήθηκε από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Κρήτης.

Οι μόνοι σύμμαχοι που βρήκε ως τώρα, ο Δήμαρχος Ζίτσας είναι η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία ζορίζεται από τα αυξημένα τέλη που θα σημάνει η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, την οποία εκτάκτως γλίτωσε για την τρέχουσα χρονιά. Αποφάσισαν να απευθυνθούν σε νομικό που θα ερευνήσει αν ο νόμος (Ν.4735/2020, άρθρο 62) έχει εφαρμογή στην περίπτωση της Ηπείρου και των Ιωαννίνων ή όχι.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί εφόσον κάποιοι έκριναν ότι η διαχείριση σε επίπεδο Ηπείρου δεν είναι όντως καλή και συμφέρουσα για τους Δήμους των Ιωαννίνων, δεν κίνησαν αυτοί τη νομική διαδικασία για να ανατρέψουν το υπάρχον καθεστώς στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό που έχω επαναλάβει και άλλες φορές στο παρελθόν: ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου δε μπορεί να μετατρέπεται σε αντάρτη, κόντρα σε αποφάσεις προηγούμενων ετών που επέβαλαν ένα συγκεκριμένο μοντέλο στη διαχείριση των σκουπιδιών, οδήγησαν σε μια συγκεκριμένη χωροθέτηση το εργοστάσιο απορριμμάτων και μερίμνησαν για να μην πληρώνουν χρυσάφι τα σκουπίδια τους οι απομακρυσμένοι και μικροί Δήμοι της Ηπείρου. Αντί να κάνει τον επαναστάτη, ο Δήμος Ιωαννιτών οφείλει να αναζητήσει τους τρόπους για να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού και άρα των ανταποδοτικών του τελών, την ώρα μάλιστα που αλλάζει και η νομοθεσία για την ανακύκλωση και το βάρος πέφτει πλέον στην ευθύνη και του δημότη, με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», για να αυξήσει την ανακύκλωση, αν δε θέλει να πληρώνει περισσότερα για τα ανταποδοτικά του τέλη. Οτιδήποτε άλλο, ξαναλέω, δεν είναι σοβαρό. 

 

Η παραίτηση και οι αλλαγές

Κατ’ αποκλειστικότητα, διαβάσατε στα «Δήγματα» της περασμένης Τρίτης, την είδηση της υποβολής παραίτησης από τον πρώην αντιδήμαρχο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και έξυπνης πόλης, Γιάννη Λυκογιώργο.

Υπάρχει λέει, περιθώριο διόρθωσης (;) της απόφασης, σε μια συνάντηση του πρώην αντιδημάρχου με το Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, η οποία ενδέχεται να γίνει και σήμερα το απόγευμα. Ο νόμος ωστόσο, το ξαναλέω, είναι σαφής: αφ’ ης στιγμής υποβάλλεται η παραίτηση, θεωρείται δεδομένο το γεγονός και δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το Δήμαρχο. Ελπίζω αυτό να το γνωρίζει ο φίλος Γιάννης, γιατί κάπως έτσι την πάτησαν κάποιοι άλλοι αυτοδιοικητικοί στο Νομό Ιωαννίνων: παραιτήθηκαν από αντιδήμαρχοι και περίμεναν πως ο Δήμαρχος δεν θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση αλλά θα τους παρακαλά να μείνουν… Η παραίτηση όμως, πάει στην Οικονομική Υπηρεσία του οικείου Δήμου και σταματά αυτόματα να γράφει και η αμοιβή, αν ο αιρετός δικαιούται αντιμισθία…

Ενδεχομένως να έχουμε νέα μέσα στη μέρα.

Από την άλλη, μαθαίνω από τη δημοτική αρχή – δεν επιβεβαιώνω με το Δήμαρχο – πως ως το τέλος Δεκεμβρίου, ως έχει το δικαίωμα, έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο σχήμα της δημοτικής αρχής, προκειμένου να γίνει ένα γερό λίφτινγκ στη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών που χωλαίνει εμφανώς, ένα και λίγο… χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων.

Βέβαια, πάγκο σοβαρό δεν έχει η δημοτική αρχή, με τις τρεις συμπράττουσες παρατάξεις και τους δύο ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους – υπάρχει και ένας ακόμα ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, «αναξιοποίητος»… θυμίζω… – και το μόνο που μένει, πέραν την ανανέωσης των προσώπων, είναι το ανακάτεμα αρμοδιοτήτων.

Το σχήμα της δημοτικής αρχής με τις ανατεθειμένες εδώ και ένα χρόνο αρμοδιότητες, χωράει σοβαρές αλλαγές, καθώς κάποιοι αντιδήμαρχοι δε γνωρίζουν ακόμα και σήμερα, που πέφτουν τα γραφεία των υπηρεσιών στις οποίες υποτίθεται, προΐστανται…

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons