ΔΗΓΜΑΤΑ 5/3/2019 (Εκλογές και «εκλογές»)

ΔΗΓΜΑΤΑ 5/3/2019 (Εκλογές και «εκλογές»)

Εκλογές πότε;

Στοίχημα «παίξ’ το και χάσ’ το» είναι η ημερομηνία των εθνικών εκλογών του 2019…

Δε λέω πρόωρες, γιατί μπορεί να μη γίνουν πρόωρα. Ο Τσίπρας άλλωστε ζήτησε προ καιρού την επιστημονική άποψη συνταγματολόγων για να εξαντλήσει την παρούσα θητεία του και έτσι παίζει ακόμα και να γίνουν οι εκλογές στο απώτατο χρονικό όριο που επιτρέπει το Σύνταγμα, 40 περίπου ημέρες, μετά την τυπική συμπλήρωση τετραετίας από το Σεπτέμβριο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε για δεύτερη φορά εκλογές, μέσα σε εκείνη τη σημαδιακή για τη χώρα χρονιά.

Γιαννιώτης κυβερνητικός βουλευτής «εκμυστηρεύεται» τις τελευταίες μέρες, σε κόσμο που συναντά, πως οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Την άλλη μέρα, λέει ότι προετοιμάζεται για τον Ιούνιο…

Είναι προφανές πως ο εν λόγω βουλευτής δεν είναι στο μυαλό του Τσίπρα αλλά ούτε και κανείς μπορεί να μπει, γιατί πολύ απλά, η σημερινή «κατάσταση» δε μπορεί να ερμηνευτεί με όρους κοινής λογικής.

Η πολιτική προσεγγίζεται με κάποιους συμβατικούς κανόνες, από τους οποίους πόρρω απέχει το σημερινό κυβερνητικό σύστημα.

 

Οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Με καλή συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων του 2ου συνεδρίου του «Κινήματος Αλλαγής», την Κυριακή.

Περί τα 750 μέλη του ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων έλαβαν μέρος στις εκλογές.

Από την κατάταξη της ψηφοφορίας προκύπτει το συμπέρασμα ότι πέρασαν «γραμμές» και το «παιχνίδι» αυτό δε μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν. Εικάζω πάντως, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω, πως ο «Ανδρουλακικός» κόσμος προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς και με τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής που θα προκύψει από το συνέδριο του Μαρτίου, γίνεται ένα πρώτο βήμα.

Από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο που είναι παντελώς άγνωστος στα τοπικά πασοκικά δρώμενα, μέχρι κάποιους νεοεισελθόντες στο χώρο, πρώην «γυρολόγους» που είδαν φως και μπήκαν, δεν προοιωνίζεται κάτι ενδιαφέρον για το κόμμα από τις συγκεκριμένες εκλογές.

Μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ «κόπηκαν», γιατί έμειναν πολύ χαμηλά στη σταυροδοσία.

 

Παρατυπίες

Το 750, σε σύνολο 1.500 εγγεγραμμένων μελών του κόμματος τοπικά, αποτελεί το 50% αλλά περίπου 100 μέλη, εκτιμάται πως ήταν εκτός μητρώου του κόμματος.

Υπάρχουν πολλά παράπονα γιατί η Νομαρχιακή Επιτροπή επέτρεψε στο τέλος, να ανοίξει το μητρώο και να ψηφίσουν και μη εγγεγραμμένα μέλη που εμφανίστηκαν στα εκλογικά κέντρα και με το ζόρι ψήφισαν.

Άλλος ηλικιωμένος έλεγε πως είναι μια ζωή ΠΑΣΟΚ και έπρεπε να γίνει αποδεκτός… Άλλος έφερε τη γυναίκα του που δεν είχε επικαιροποιήσει την εγγραφή της και με το ζόρι την έβαλε και ψήφισε.

Η διαδικασία ευτελίστηκε και το αποτέλεσμα είναι να λένε ορισμένοι σήμερα, «καλύτερα διορισμένοι, παρά εκλεγόμενοι με αυτό τον τρόπο».

 

Η «Πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ

Προφανώς, και δεν καταπίνουν όλα τα «συντρόφια» «αμάσητα» τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου για την δια της Πασοκοποίησης, διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την… «απεύθυνση του πλατιού μετώπου» εκ μέρους του Πρωθυπουργού…

Υπάρχουν και πολιτικοί που εκφράζουν τις ενστάσεις τους, όχι δια των διαρροών, όπως συμβαίνει με την καρικατούρα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που είναι δήθεν οι 53+, αλλά εκφράζοντάς το δυνατά.

Ο Γιάννης ο Καραγιάννης ζητά το «μέτωπο» να αφορά δυνάμεις, με τις οποίες οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν ανέκαθεν πιο συμβατές και ειλικρινείς.

Τουλάχιστον «άκομψο» βρίσκει το άνοιγμα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ως τα χθες, έβριζαν το κόμμα, όπως δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προ ημερών.

 

Το κόμμα για τον Πάνο

Συριζαίος δεν είναι. Νέος και άφθαρτος δεν είναι.

Η εξουσία του χαρίστηκε γενναιόδωρα όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και δε μπορείς να πεις ότι τα πολυκατάφερε… Το οικολογικό «έγκλημα» στο Σαρωνικό έχει τη δική του συνευθύνη, με την προφανή ολιγωρία αντίδρασης του μηχανισμού, όσο αυτός βρίσκονταν εκτός Ελλάδος κοκ. Στην Υγεία δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο, στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν ολοκλήρωσε τίποτα.

Από πού κι ως πού τώρα, η πατρίδα του οφείλει να τον ανταμείψει με το σχεδόν… εικοσαχίλιαρο των ευρωβουλευτικών προνομίων, ειλικρινά δε μπορώ να το καταλάβω.

Για τον Παναγιώτη τον Κουρουμπλή μιλάω, κοντοχωριανό μου από τη μεριά του πατέρα μου. Την εξουσία τη γεύτηκε από την εποχή των παχιών αγελάδων, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Του ΠΑΣΟΚ που σήμερα κι αυτός καταγγέλλει πως «κατέστρεψε τη χώρα»!!!

Ζήτησε μαθαίνω, από όλο το μηχανισμό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτικά γραφεία, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να τον στηρίξουν στον αγώνα του, να εκλεγεί ευρωβουλευτής στις εκλογές του Μαΐου.

Αυτούς που είδαν να συμπαρίστανται στον αγώνα του… ήταν ο βουλευτής Στέφος, ο συντονιστής της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Σπέγγος και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Ζάψας.

Συνάντησε και τη Νομαρχιακή, είδε και το Νάτση.

 

Λίστα και πάλι λίστα

Βλέποντας περιπτώσεις σαν τον Κουρουμπλή, το Ζαγοράκη, την Καϊλή, το Μεϊμαράκη που έρχεται… και δε συμμαζεύεται, κλονίζεται η πίστη μου στα αγαθά της Δημοκρατίας.

Και πιστεύω ακράδαντα πως για τον τόσο σοβαρό θεσμό των συλλογικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν καλύτερα για τη χώρα, η λίστα. Όχι η λίστα όμως, στην οποία τοποθετεί ο εκάστοτε πρόεδρος κόμματος τους εκλεκτούς και φίλους του αλλά μια λίστα με τους καλύτερους και ικανότερους να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της χώρας, στα φόρα όπου λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις για όλους μας.

Έχει αντιληφθεί κανείς πως κακές συμφωνίες για τη φέτα για παράδειγμα, όπως η περίφημη CETA, δεν ομολογείται σήμερα ευθέως από ποιους Υπουργούς Γεωργίας διαπραγματεύτηκαν και συνομολογήθηκαν;

Δεν είμαι βέβαιος πως από τους Έλληνες ευρωβουλευτές έγιναν αντιληπτά τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η συγκεκριμένη συμφωνία στα ελληνικά συμφέροντα ή και άλλες παρόμοιες, οπότε ο κτηνοτρόφος που θα πάει να ψηφίσει για το ευρωκοινοβούλιο σε δυόμιση μήνες, θα ήταν καλό να είχε το παραπάνω κατά νου…

 

Εκτός ο Καραμπίνας

Ο Γιάννης ο Καραμπίνας ανακοίνωσε το Σάββατο πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» του Αλέκου Καχριμάνη, κάνει γνωστό πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, έπειτα από τρεις θητείες στην δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Κάνει σαφές πως εξακολουθεί να στηρίζει Καχριμάνη «για να μην αιωρούνται υπονοούμενα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, και επικαλείται για την απόφασή του, την ανάγκη για ανανέωση.

«Πλαφόν στις θητείες» λοιπόν, λέει ο Γιάννης και όσο και να μην το θέλει, αυτό είναι μια «καρφάρα» για τον απερχόμενο Περιφερειάρχη που έχει «σφηνώσει» στην καρέκλα του αυτοδιοικητικού, για καμιά τριανταριά χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό του μέλλον, ο Καραμπίνας αναμένει τις αποφάσεις της ΝΔ για τη βουλευτική λίστα των Ιωαννίνων και με την ιδιότητα του πολιτευτή, είναι η αλήθεια, ο Γιάννης περιόδευε το τελευταίο διάστημα και ξεκαθάριζε, όπου βρισκόταν κι όπου στεκόταν, πως μιλά ως ΝΔ και όχι ως περιφερειακός σύμβουλος.

 

Ποιοι φεύγουν

O Καραμπίνας αθροίζεται σε έναν αριθμό εν ενεργεία περιφερειακών συμβούλων που για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, εγκαταλείπουν τον Περιφερειάρχη.

Δ. Δημάκος, Ν. Κάτσιος από τη Θεσπρωτία, Τ. Καλογιάννη, Ν. Τύρου – Ούζα, Β. Μπούμπα και Γ. Καραμπίνας στα Γιάννενα, είναι τουλάχιστον έξι ονόματα που δεν ακολουθούν την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» στις επερχόμενες εκλογές.

Δε μιλάω για καταστροφή προφανώς, αφού ο Καχριμάνης μπορεί να υποκαθιστά κατά το μάλλον ή ήττον, τους ανθρώπους που του φεύγουν αλλά αν δεν κάνω τραγικό λάθος, είναι η μεγαλύτερη «φυγή» στελεχών από το πλευρό του.

 

Χαμπίπης στηρίζει Δημητρίου

Ο Δημήτρης ο Χαμπίπης, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Συμμαχία Ηπειρωτών», έκανε γνωστό πως έδωσε τα χέρια με το Δημήτρη Δημητρίου, υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου του ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο, η διευθυντική θέση που κατέχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, δεν του επιτρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κι αυτός είναι ο μόνος λόγος που δε στηρίζει παρά μόνο, μετέχοντας στη γραμματεία της παράταξης, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΚΙΝΑΛ.

Από τους τρεις εν ενεργεία περιφερειακούς συμβούλους με την παράταξη που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ το 2014, μόνο ο Χαμπίπης ως τώρα, συμπαρατάσσεται με την επιλογή του κόμματος για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Μάκης Χατζηεφραιμίδης και Γιώργος Ζάκας αντίθετα, δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποφάσεις τους.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες», στο φύλλο της Τρίτης, 5-3-2019)

 

Show Buttons
Hide Buttons