ΔΗΓΜΑΤΑ 5/3/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 5/3/2020

Μια συζήτηση για το προσφυγικό στην Ήπειρο, με θέμα τις… «τελευταίες εξελίξεις», την ώρα που καίγεται το σύμπαν γύρω από το προσφυγικό στη χώρα μας και που τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, τουλάχιστον, είναι στραμμένα στον Έβρο, είναι σα να ψάχνεις τηλεθέαση επειδή μεταδίδεις ζωντανά το Δόξα Αναργύρων – ΑΕ Καμποχωρίων, την ώρα που στο άλλο κανάλι παίζει τελικός Champions League.

Πέρα από την… τηλεθέαση όμως, αναλογιστείτε την έλλειψη συναίσθησης του πολιτικού ρόλου που καλείται να παίξει στην Ήπειρο το Περιφερειακό Συμβούλιο, από την ηγεσία της Περιφέρειας, όταν φέρνει προς συζήτηση με καθυστέρηση δυο μηνών, ένα θέμα που ζήτησε η αντιπολίτευση, κατά τις μέρες που το προσφυγικό – μεταναστευτικό ήταν το καυτό ζήτημα της περιοχής και συγκεκριμένα της Άρτας.

Οι μικροπολιτικοί τακτικισμοί της περιφερειακής αρχής έχουν ως αποτέλεσμα να συζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, σε ένα χρονικό διάστημα που η Ήπειρος έχει φύγει από το «κάδρο».

Ασφαλώς και θα ξαναμπεί στο «κάδρο» η Ήπειρος, αλλά πάω στοίχημα ότι η επόμενη συζήτηση για το προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα γίνει όχι όταν θα πρέπει αλλά σε κανά εξάμηνο…

 

Τι έλεγα;

Στα «Δήγματα» της 25ης Ιανουαρίου, έγραφα τα εξής, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου που γίνονταν τότε για πρώτη φορά, σε μια προσπάθεια της Διοίκησης, ενημέρωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου:

«Για τα σκουπίδια, ο… αναγνώστης της στήλης, αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών Β. Πήχας αναφέρθηκε σε αυτό που γράψαμε την περασμένη Τρίτη, σχετικά με μια παλιότερη προφορική δέσμευση του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα προς το Στάθη Γιαννούλη για την ισοκατανομή του κόστους της μεταφοράς των σκουπιδιών προς το εργοστάσιο.

Επειδή είναι γνωστό πως η δημοτική αρχή δια του αρμόδιου αντιδημάρχου, εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση που έκανε ο Δήμαρχος Αρταίων, ο Πήχας ρώτησε τον πρώην Δήμαρχο αν αληθεύει αυτό που γράψαμε.

Και η απάντηση του Μπέγκα ήταν ένα… «όχι μεν αλλά, δεν είπα αυτό…», που όμως, είναι εντελώς ψέμα… Οι δηλώσεις τους στις 18 Μαΐου του 2018 έλεγαν άλλα… που δεν θα ήταν καθόλου κακό να παραδεχτεί τι έλεγε τότε, όταν μάλιστα, στην πορεία αποδειχτεί πως αυτή ακριβώς η διαδικασία θα ακολουθηθεί στο άμεσο μέλλον: οι 18 Δήμοι της Ηπείρου θα μοιράζουν δια 18 το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων προς το εργοστάσιο και ενδεχομένως και το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος από το εργοστάσιο προς τους ΧΥΤΥ.

Άρα, ε και θα έχει πει ψέματα ο πρώην Δήμαρχος σήμερα, ε και θα αποδειχτεί πως αυτό που είπε πριν από ενάμιση χρόνο, ήταν το σωστό…».

 

Δοξάστε με…

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ την περασμένη Τρίτη, εκπληρώθηκε… όχι η προφητεία αλλά η πρόβλεψη που κάναμε πριν από 40 ημέρες πως δηλαδή, οι 18 Δήμοι θα μοιράζονται εφεξής το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, γιατί αυτή ήταν η λογική της χωροθέτησης ενός και μόνο εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ήπειρο, με όρους κεντροβαρικότητας.

Πέρα όμως από το να… ευλογήσουμε τα γένια μας, ώστε να αναγκαστείτε αναγνώστες μας, να αναγνωρίσετε την… πολιτική ευφυΐα της στήλης, η παρούσα αναφορά γίνεται και για να επισημανθούν δύο ακόμα σημεία:

 

…και δυο επισημάνσεις

α) Η εξέλιξη του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο εκθέτει τη δημοτική αρχή του μεγαλύτερου Δήμου της Ηπείρου. Όταν πριν από δυο μήνες περίπου, ο Δήμαρχος Αρταίων έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, μίλησε για την ανάγκη να μοιραστεί ισόποσα στους 18 Δήμους της Ηπείρου το αυξημένο κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, γνώριζε πως έχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να… πέσει μέσα στην πρότασή του και να βγαίνει τώρα, όπως και βγήκε, να πανηγυρίζει πως υλοποιείται ουσιαστικά η δική του ιδέα – που δεν είναι ασφαλώς έτσι… αλλά μπορεί να το λέει…

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ιωαννίνων την επομένη της δήλωσης Τσιρογιάννη, βγήκε για να εκφράσει την αντίθεσή του, παραπονούμενος ότι η πρόταση έγινε με μη θεσμικό τρόπο.

Σήμερα, βγαίνει κερδισμένος από τη μια ο Δήμαρχος Αρταίων και χαμένος από την άλλη, στις εντυπώσεις, ο Δήμος Ιωαννιτών, είτε γιατί βιάστηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είτε γιατί δε γνώριζε.

β) Δεν πρόκειται ωστόσο, κανείς να ασκήσει κριτική στη δημοτική αρχή του Μ. Ελισάφ πως χρεώνει με επιπλέον κόστη τους δημότες, για να πληρώνουν για τη μεταφορά των σκουπιδιών προς το εργοστάσιο και αντίστοιχα του υπολείμματος από το εργοστάσιο προς τους ΧΥΤΥ Βλαχέρνας και Καρβουναρίου, γιατί η μείζων αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών εισηγήθηκε ουσιαστικά δια του επικεφαλής της και υποστηρίζει απόλυτα αυτό το σχέδιο. Φοβούμενος δε την ενδοδημοτική κριτική, ο Θωμάς Μπέγκας είχε απαρνηθεί τον… εαυτό του (!) στην πρώτη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, όταν του έθεσε το θέμα ο Πήχας.

Αυτά συμβαίνουν όταν ένας πολιτικός δεν είναι σίγουρος για τις αποφάσεις του αλλά άγεται και φέρεται από μικροπολιτικούς υπολογισμούς επικοινωνιακού κόστους ή οφέλους…

 

Η αντίδραση της δημοτικής αρχής

Η δημοτική αρχή βγήκε στην αντεπίθεση χθες, χαρακτηρίζοντας λάθος τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και κοστολογεί την απόφαση του ΦΟΔΣΑ: είναι λέει, 1 εκατ. ευρώ επιβάρυνση για τους δημότες των Ιωαννίνων.

Η θέση της δημοτικής αρχής είναι κοντόφθαλμη κατά τη γνώμη μου, και εκτός πραγματικότητας, γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων σχεδιάστηκε εδώ και πολλά χρόνια, να γίνει με πλάνο περιφερειακό. Καλώς ή κακώς, έτσι έχει το πράγμα.

Τη χθεσινή αντίδραση – ανακοίνωση τη βλέπω μόνο ως άμυνα σε μια επικοινωνιακή ήττα. Τίποτε άλλο.

 

Ηρεμήστε…

Με τις αντιμισθίες των δύο αιρετών της διοίκησης τώρα, του προέδρου Καλαντζή και του αντιπροέδρου Μπέγκα, όσο και να πεις, υπάρχει ένα θεματάκι…

76.000 ευρώ σύνολο για τις αντιμισθίες του προέδρου (51.300,00) και του αντιπροέδρου (25.650,00), σε έναν προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ περίπου του ΦΟΔΣΑ, δεν το λες και μικροποσό… Ούτε τα… απαραίτητα για… δυο καφέδες και τρία κεράσματα, όπως η πρώην δημοτική αρχή Μπέγκα δικαιολογούσε τις αντιμισθίες των αιρετών της σε Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις, γιατί αν κάνετε τους υπολογισμούς, θα δείτε ότι ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ θα αμείβεται με το μισθό του Δημάρχου Ιωαννίνων, ο δε αντιπρόεδρος με έναν εξαιρετικά καλό για τα δεδομένα της Ελλάδας της κρίσης, μισθό, σχεδόν διπλάσιο από το μισθό του μέσου εργαζόμενου.

Μπορώ ωστόσο αυτό να το επικρίνω εγώ και όχι ασούμε, ο τάδε Δήμαρχος που έχει στο Δήμο του δυο τρεις ειδικούς συνεργάτες να τα… ξύνουν ολημερίς και ολονυχτίς, ή ο Δήμαρχος που εξαντλεί το νόμο για να βολέψει με αντιμισθία, όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της παράταξής του μπορεί.

Για να το πω διαφορετικά, η κριτική που ακούστηκε προχθές, για το εν λόγω θέμα, ήταν μάλλον αντισυναδελφική. Στο τέλος – τέλος, μην προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι ότι αν ήταν αυτοί στη θέση της διοίκησης, δεν θα έπαιρναν τα λεφτά…

Μηντρελαθούμε…

Anyway, εδώ είμαστε και θα παρακολουθούμε στενά τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, γιατί διακυβεύονται πολλά στα σκουπίδια.

Με την ελπίδα ότι δε θα γίνει ο Φορέας η νέα ΔΕΥΑΙ της Ηπείρου…

 

Η εκδήλωση του Δημοτικού Ραδιοφώνου

Μια μεγάλη γιορτή, με αθρόα συμμετοχή κόσμου, πραγματοποίησε προχθές, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, για τα 30 χρόνια ζωής του.

Η προσπάθεια της διοίκησης για περισσότερη εξωστρέφεια του δημοτικού μέσου ενημέρωσης προς την πόλη, συνεχίζεται, μετά τη σαρωτική σχεδόν ανανέωση του προγράμματος του σταθμού, από την αρχή της σεζόν.

Η φωνή της πόλης ακούγεται πιο δυνατά και περισσότερο.

Ο πρώην Δήμαρχος Φ. Φίλιος που έστησε το ραδιόφωνο πριν από 30 χρόνια, του ’δωσε και κατάλαβε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. Βρήκε βήμα και δεν σταμάταγε αλλά το δικαιούνταν.

Από τις παρουσίες της εκδήλωσης, ξεχώρισε ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου που τίμησε τους διοργανωτές με την παρουσία του, ευρισκόμενος για λίγες ώρες στην πόλη μας, παρά το ασφυκτικό του πρόγραμμα.

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 5/3/2020) 

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

 

 

Show Buttons
Hide Buttons