ΔΗΓΜΑΤΑ 5/4/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 5/4/2018

Υψηλές παρουσίες το Πάσχα

Στο Μονοδένδρι κυκλοφορεί πως έχει κλείσει εδώ και καιρό, να περάσει τις διακοπές του Πάσχα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα διαμείνει σε καινούργιο, πολυτελές κατάλυμα επιχειρηματικής οικογένειας που δεν αποκλείεται να διαθέσει μέλος της, στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων. Αλλά αυτή είναι μια εντελώς άσχετη κουβέντα νομίζω, με την επιθυμία του Κυριάκου να περάσει κάπου ήρεμα και όμορφα το Πάσχα του.

Δύσκολα «διασταυρώσιμη» τώρα, είναι η πληροφορία πως παρέα στον πρόεδρο θα κάνει δικό του πρόσωπο, στο οποίο πρόσφατα απαγορεύτηκε η έξοδός του από τη χώρα, λόγω προβλημάτων του με τη Δικαιοσύνη.

 

Οι κεντρικοεπιτροπάριοι των Ιωαννίνων

Βαγγέλης Αργύρης, Νίκος Γκόλας, Σωτήρης Ζαρπαλάς, Μιχάλης Κασσής και Χάρης Λιούρης.

Αυτοί είναι οι κεντρικοεπιτροπάριοι των Ιωαννίνων του «Κινήματος Αλλαγής».

Δύο πρώην βουλευτές, τοποθετημένοι αντίστοιχα με το μέρος του Νίκου Ανδρουλάκη ο Βαγγέλης Αργύρης και ως Φωφικός, ο Μιχάλης Κασσής. Νέο «αίμα» οι υπόλοιποι, με πολλά κομματικά «ένσημα» ο Ζαρπαλάς.

Αποτέλεσμα: Φώφη 2, Ανδρουλάκης 2 και Καμίνης 1. Έτσι μοιράστηκαν οι θέσεις της ΚΕ στο Νομό μας. «Ποτάμι», ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ δεν εκπροσωπούνται με μέλη της ΚΕ στο Νομό Ιωαννίνων, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους.

 

Πού είναι ο Τάκης, οέο;

Από τους πιο τυχερούς θα είναι αναμφίβολα οι δημότες του Δήμου Ιωαννιτών στη νέα σελίδα που θα ανοίξει για την τοπική αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων, στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης.

Κι αυτό γιατί το κόστος της επεξεργασίας των απορριμμάτων στο εργοστάσιο, θα είναι κατά τι μεγαλύτερο από το διπλάσιο του σημερινού, λόγω του ότι η μεταφορά των σκουπιδιών στο εργοστάσιο μέσω του Σταθμού Μεταφόρτωσης και η μεταφορά των υπολειμμάτων στο ΧΥΤΑ του Ελληνικού από το εργοστάσιο, θα έχει μικρότερο κόστος σε σχέση με τα αντίστοιχα «πέρα – δώθε» των σκουπιδιών, για τους υπόλοιπους Δήμους της Ηπείρου που απέχουν περισσότερο από το Ελευθεροχώρι. Η κύρια διαφορά για τους δημότες των Ιωαννίνων είναι ανάμεσα στα 20 ευρώ τον τόνο που είναι σήμερα το gate fee στο ΧΥΤΑ του Ελληνικού και τα 40 ευρώ που θέλει το εργοστάσιο – ωστόσο, υπάρχει μια συζήτηση και το κόστος της μεταφοράς να μοιραστεί δια 18, ανεξάρτητα της αποστάσεως του κάθε Δήμου από το εργοστάσιο.

Δε γνωρίζω αν αυτός είναι ο λόγος που η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα κοιμάται ύπνο… μακάριο και περιμένει μαζί με τις άλλες 17 δημοτικές αρχές της Ηπείρου, να τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο για να ακούσουν τη λυπητερή…

Από τα χρόνια που περιμέναμε να οριστικοποιηθεί η τεχνολογία λειτουργίας του εργοστασίου, με τη Δήμητρα Γεωργακοπούλου στην κρατική Περιφέρεια Ηπείρου, μέχρι την έναρξη κατασκευής του έργου, ήταν σαφές σε όλους τους αιρετούς πως η διαχείριση των απορριμμάτων θα ακριβύνει υπερβολικά.

Είχαν χρέος άπαντες να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αυξήσουν όσο γίνεται, την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και την κομποστοποίηση. Αντί αυτών, δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, καμία οργανωμένη εκστρατεία στα σχολεία, κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για να προληφθεί η υπέρογκη επιβάρυνση του κόσμου δεν υπήρξε.

Κι αν οι δημοτικές αρχές και εν προκειμένω η διοίκηση του μεγαλύτερου παραγωγού σκουπιδιών στην Ήπειρο, κοιμούνταν τρεις φορές… και οι αντιπολιτεύσεις ροχάλιζαν μία…

Αλήθεια, ο Τάκης ο Κατηρτσίδης έχει αποσυρθεί;

 

Κάτι κινείται…

Έγραφα για τον Ζάψα στα «Δήγματα» της Τρίτης και για το πόσο εκνευρίζει τον Περιφερειάρχη, ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» και μεγαλοβδομαδιάτικα, «χτύπησε» ο Γιώργος, πέντε μέρες μετά τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής.

Με ανακοίνωσή της η παράταξη της «Συμμαχίας» προκαλεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας να ελέγξει τη νομιμότητα της συνεδρίασης του απολογισμού, γιατί δε συνέτρεξαν οι όροι που θέτει ο «Καλλικράτης» στο άρθρο 185 για τη συγκεκριμένη διαδικασία (δημοσιότητα, ημερομηνία, διαβούλευση, απολογισμός μόνο από τον Περιφερειάρχη και όχι και από τους αντιπεριφερειάρχες).

Επειδή δεν ελήφθη καμία απόφαση στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, το αποτέλεσμα μιας τυχόν ακύρωσης της συνεδρίασης από την Αποκεντρωμένη, δεν θα ήταν ουσιαστικό. Ωστόσο θα εξέθετε την διοίκηση για την παραμέληση των προβλεπομένων και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου για την άγνοια των βασικών υποχρεώσεών του. Και τέλος, αναγκάζει τους διοικούντες στο μέγαρο να εκδώσουν και μια ανακοίνωση – απάντηση στο Ζάψα, κάτι που έκαναν ελάχιστες φορές τα τρεισήμισι τελευταία χρόνια για θέματα που σήκωσε η αντιπολίτευση.

Η ευθύνη της τελευταίας βέβαια, είναι επίσης μεγάλη που δεν διάβασε κανείς νωρίτερα τον τρόπο που γίνεται ο απολογισμός,

 

Το παράπονο του Ζάψα

Ο Ζάψας τέλος, μας βγήκε και λίγο παραπονιάρης… Και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μετρούσε την περασμένη Παρασκευή, τους μήνες που έχει να προσκληθεί σε κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας το παράπονό του. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό δεν κερδίζει τίποτα, απλά τους βάζει απέναντι με πιο σαφή τρόπο. Κι επειδή πάντα διαφωνούσα με τις παρεμβάσεις στο στυλ της Γεροβασίλη που έκανε υποδείξεις τι να παίξουν και τι όχι τα κανάλια, θα συστήσω στο φίλο Γιώργο, να σταματήσει τις επιθέσεις αυτού του είδους στους συναδέλφους. Στην εποχή του fb άλλωστε, υπάρχουν ένα σωρό τρόποι για να προβάλλει κανείς τη δράση του στην πολιτική.

Αντίστοιχα παράπονα θα μπορούσαν να έχουν και οι άλλοι «μικροί» του περιφερειακού συμβουλίου αλλά δεν τα εκδήλωσαν ποτέ. Πλην του Χρυσαυγίτη Αναγνώστου… ο οποίος ουδέποτε έπαιξε στα τοπικά ΜΜΕ αλλά αυτός είναι μια κατηγορία από μόνος του και οι λόγοι της «αποσιώπησής» του άσχετοί με τα παραπάνω.

 

Για το βιοαέριο

Θα κλείσω με ένα από τα must θέματα της στήλης, τις μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Μετά το Γιάννη Στέφο, το Δήμαρχο Ζίτσας επισκέφτηκε προχθές, ο Ζιτσαίος βουλευτής Χρήστος Μαντάς – παρεμπιπτόντως είναι γεγονός πως εσχάτως έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του στο Νομό μας, ο άνθρωπος, και φαντάζομαι πως κάτι παραπάνω γνωρίζει από εμάς τους κοινούς θνητούς για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών που ίσως είναι πιο κοντά…

Όπως όμως, έπραξε και στη συνάντησή του με τον Αποκεντρωμένο Μιχελάκη, έτσι και ενώπιον του Πλιάκου απέφυγε να εκτεθεί και να πει αν είναι καλές οι κακές αυτές οι μονάδες… Αρκέστηκε να πει μόνο ότι «θα τηρηθεί απαρέγκλιτα όλη η θεσμική διαδικασία που προβλέπεται» και ότι θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη η αντίθεση των αρμόδιων τοπικών φορέων. Κάτι που δεν έγινε στο υπηρεσιακό επίπεδο εξέτασης της υπόθεσης δηλαδή, θα γίνει στο πολιτικό μέρος της. Οψόμεθα…

Και μια απορία: την Τρίτη 27 Μαρτίου ο Δήμαρχος Ζίτσας έκανε δήλωση πως μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας θα κατατεθεί η ενδικοφανής προσφυγή… Προχθές είπε στο βουλευτή πως δεν έχει κατατεθεί ακόμα. Γιατί αργούμε; Στις 16 Απριλίου δε λήγει η προθεσμία;

 

Show Buttons
Hide Buttons