ΔΗΓΜΑΤΑ 5/5/2020 (Φτου ξελευτερία!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 5/5/2020 (Φτου ξελευτερία!)

Η (σχετική) λευτεριά μας ξεκίνησε από χθες αλλά δεν χρειάζεται να το παραξηλώνουμε…

Όποιες μετακινήσεις μας κρίναμε με το ισχύον μέχρι προχθές απαγορευτικό, ότι δεν ήταν σκόπιμες και άρα τις αναβάλαμε, μήπως θα πρέπει και σήμερα και από τούδε και στο εξής, να το διπλοσκεφτόμαστε, για το αν είναι και τώρα σκόπιμες ή όχι;

Ο ιός δεν έφυγε έτσι ξαφνικά. Είναι εδώ και απειλεί να μας επαναφέρει στον εγκλεισμό, σε κάθε λάθος, σε κάθε έξαρση της νόσου, είναι ο χάρος για να το θέσω πιο παραστατικά που καιροφυλακτεί και περιμένει το λάθος μας για να χτυπήσει.

Προσοχή λοιπόν.

 

Για λόγους εξιλέωσης;

Από τη μία κομμένοι οι πεζοί, από αύριο κομμένα τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία, τουριστικά και άλλα, στην παραλίμνιο περιοχή.

Μοιάζει σα να προσπαθεί να ρεφάρει και να εξιλεωθεί για την παρατεταμένη απαγόρευση στην οποία υπέβαλε την πόλη – δε λέω αν το έκανε καλά ή κακά… – η δημοτική αρχή, για τις βόλτες τις μέρες της πανδημίας.

Η συνύπαρξη οχημάτων και πεζών εμφανίζεται να είναι για δύο πράγματα ασύμβατα, στην οπτική της δημοτικής αρχής.Η επίσημη ερμηνεία για την χθεσινή απόφαση απαγόρευσης για ορισμένες ώρες, της κυκλοφορίας των οχημάτων στο παραλίμνιο μέτωπο που πρόκειται να ισχύσει από την Τρίτη τα ξημερώματα, είναι πως ο κόσμος θα βγει για να περπατήσει τις επόμενες μέρες, οπότε θέλει χώρο, οπότε ας του τον δώσουμε εκεί που του τον στερήσαμε κι εκεί που του αρέσει να περπατάει, στην ομορφότερη πλευρά της πόλης. Γι’ αυτό δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα, για να έχει την άπλα και την ασφάλεια ο κόσμος να περπατάει.

Όσο δεν προβλέπεται να πλημμυρίσουν τα Γιάννενα από τουρίστες, το μέτρο το τελευταίο δε νομίζω ότι θα έχει κάποια σοβαρή επίπτωση.

Θα ήταν δραστικό μέτρο στην περίπτωση που εξακολουθούσε να λειτουργεί η οικονομία υπό κανονικές συνθήκες, να έρχεται στα Γιάννενα κόσμος για τουρισμό και άρα, η παραλίμνιος αυτό τον καιρό να γεμίζει ή να φρακάρει από τουριστικά λεωφορεία.

Στην δεδομένη κατάσταση που δεν αναμένεται να πάρει μπρος ο τουρισμός – για τις επόμενες δύο εβδομάδες άλλωστε τουλάχιστον, εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση στις υπεραστικές μετακινήσεις  – το μέτρο θίγει ελαφρώς τους Γιαννιώτες που θα πρέπει να χρησιμοποιούν εναλλακτικές διαδρομές.

Μικρό το κακό…

 

Δεν είμαι προφήτης…

Στα «Δήγματα» της περασμένης Πέμπτης, αναρωτήθηκα τι γίνεται με το διαγωνισμό για τις λάμπες led και την ίδια μέρα ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή πως πηγαίνει για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να προετοιμαστεί από την τελευταία ο διεθνής διαγωνισμός και η προκήρυξη του έργου, μέσω του προγράμματος ELENA και με τη μέθοδο της λεγόμενης σύμβασης ενεργειακής απόδοσης.

Προφανώς και δε διεκδικώ δάφνες… για την απόδοση της… αντιπολιτευτικής πίεσης στη δημοτική αρχή, αλλά ήταν εντελώς… διαβολική η σύμπτωση της αναφοράς μου στο θέμα, γιατί προγραμματίζονταν ήδη η Οικονομική Επιτροπή που θα εγκρίνει την προώθηση της προγραμματικής σύμβασης στην Περιφέρεια.

Αν τα πράγματα «τρέξουν» όντως, με το ρυθμό που ελπίζει η δημοτική αρχή, θα πρόκειται για ένα κερδισμένο στοίχημα, για το οποίο από την αρχή, προσωπικά αμφέβαλα αρκετά.

Ας πέσω έξω, αν είναι να ωφεληθεί η πόλη από τις υψηλές προσδοκίες που έχει θέσει για τη συγκεκριμένη παρέμβαση η δημοτική αρχή.

Αν αντίθετα, τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα έχει ένα λόγο να νοιώθει δικαιωμένος για την λυσσαλέα κριτική του ο πρώην Δήμαρχος Θ. Μπέγκας.

 

Οι γυμναστικές επιδείξεις

Αν και πέρασαν μέρες, ως ένα από τα γεγονότα της πανδημίας θα μείνει στην ιστορία, η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και άλλων αντικαπιταλιστικών δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κατά την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το ΠΑΜΕ και οι άλλες… ταξικές δυνάμεις δεν πειθάρχησαν στις απαγορεύσεις που ίσχυσαν για όλους, έκαναν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις για την τιμήσουν την εργατική Πρωτομαγιά και μας πρόσφεραν από το Σύνταγμα… εικόνες που άλλους τους έκαναν να ανατριχιάσουν… άλλους τους εντυπωσίασαν και τους οπαδούς του ΚΚΕ τους γέμισαν με τεράστια ικανοποίηση… για να μην πω τη λέξη που εδώ θα ταίριαζε «γάντι» – αρχίζει από καυ… και τελειώνει σε ωσε, με ένα λάμδα στη μέση…

Προσωπικά δε οριοθετώ κάπου τη δική μου εντύπωση για τις… γυμναστικές επιδείξεις των στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ήμουν εξ αρχής βέβαιος πως η Αστυνομία δεν θα κόψει κλήσεις και πρόστιμα και κρατώ μόνο την αίσθηση ασυλίας που διατηρεί ένα κόμμα στην Ελλάδα του 2020. Αίσθηση κανονική, όχι ψευδαίσθηση.

Το ’πε ο Κουτσούμπας ότι το ΚΚΕ δεν θα κάνει πίσω, δεν πα’ να ’πε και να ξανά ’πε ο Χαρδαλιάς σε αυστηρό ύφος πως όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν;

Όλα καλά.

Περιέργως πως πάντως, με την πρώτη ματιά, σε όλων το μυαλό πήγε στον ίδιο συνειρμό: κάτι σε Βόρεια Κορέα ή σε κάτι λίγο δημοκρατικότερο (Κίνα). Κι εγώ δεν είμαι προβοκάτορας για το ΚΚΕ, το σέβομαι… Αλήθεια. Αλλά τη μ@λ@κία θα την πω…

 

«Μέτωπο» κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου συμμετείχε στην αρχή της διαβούλευσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις αλλαγές στο καθεστώς των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Τότε στην Αθήνα, και ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού, ο Περιφερειάρχης υποστήριξε την πρόταση υπαγωγής των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, στον έλεγχο και την ευθύνη των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης- μεταφέροντας και τη θέση της Ένωσης Περιφερειών- πρότεινε οι Φορείς να τεθούν υπό την εποπτεία των Περιφερειών, διατηρώντας τη διοικητική τους αυτοτέλεια, λέγοντας όπως έγραφε το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας τα εξής: «Οι Φορείς – εξήγησε- δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες και το προσωπικό έχει τεράστια ανασφάλεια. Θεωρώ ότι αν το κράτος θέλει να κάνει τομές, τότε πρέπει να φτιάξει τους φορείς να έχουν άμεση συνεργασία με τις Περιφέρειες. Το προσωπικό να υπάγεται στις Περιφέρειες και έτσι να βοηθάνε στο γίγνεσθαι της περιοχής χωρίς ακρότητες. Πρέπει να καταλαβαινόμαστε Τα ήμερα συνυπάρχουν με τα άγρια, έτσι τα έχει ορίσει η φύση. Και να είμαστε λογικοί και να ψάχνουμε σωστά την αειφορία και όχι με αυτά που μας έχουν περάσει στο μυαλό μας».

Αντίστοιχη θέση είχαν εκφράσει προεκλογικά για πρώτη φορά στην Ήπειρο, οι «Ορίζοντες» του Σπύρου Ριζόπουλου, όπως μπορείτε να δείτε και εδώ.  

Η εξέλιξη των πραγμάτων δεν δικαιώνει κανέναν από τους δύο. 

Ωστόσο χθες, ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και τυγχάνει και αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, Βασίλης Γοργόλης, δήλωσε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα καταλήξει σε ψήφισμα κατά του σχεδίου νόμου του Κωστή Χατζηδάκη. Και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη, λογικά πρέπει να είναι και αρκετά σκληρό κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Αναμένω με ενδιαφέρον…

 

Το χάλι των Υπουργών

Αν δε γίνουν πρόωρες εκλογές – όπως συχνά εσχάτως μνημονεύουν οι της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως… ως άλλα αρνιά που παρακαλούν να έλθει το Πάσχα, με τελευταίο αιτούντα τον πολύ… Σπρίτζη –  ο Μητσοτάκης υποχρεούται να κάνει έναν καλό ανασχηματισμό, για να ξεσκαρτάρει το υλικό που έδειξε πως δε μπορεί να συμβαδίσει με τον γενικά καλό ρυθμό του κυβερνητικού έργου.

Το Υπουργείο Παιδείας για παράδειγμα, έγραψα κι άλλες φορές πως έχει μια αρκετά προβληματική εικόνα.

Την ίδια ώρα, βλέπω τελευταία Υπουργούς όπως ο Άδωνις – αυτός βέβαια είναι δύσκολο να μαζέψει το… πολιτικό εκτόπισμά του (αλήθεια, Υπουργάρα μου, εκείνο το κλειστό που μας είχε τάξει, τι απέγινε;) – ή η Κεραμέως χθες, να βγαίνουν στα κανάλια και να κάνουν βαρύγδουπες ανακοινώσεις που αφορούν την κατάσταση της καραντίνας ή της μετά καραντίνα εποχής, με μια αφύσικη ελαφρότητα που αδικεί την κυβέρνηση. 

Ποιος λοιμωξιολόγος είπε στον Άδωνι ας πούμε, ότι τα μαγαζιά θα ανοίξουν νωρίτερα, αν η πορεία της νόσου πάει καλά τις επόμενες μέρες;

Ή μια ιδέα που μπορεί να ήλθε στον άλλο όσο βρίσκονταν στην τουαλέτα, λίγο πριν τον πρωινό καφέ… για μαθήματα αλά big brother στα σχολεία τις επόμενες μέρες, μπορεί να την περιγράφει επίσημα η Υπουργός Παιδείας; Μπουχτίσαμε από Υπουργούς σχολιαστές και για λίγο είχε εκλείψει αυτό το χάλι που δυστυχώς, επανέρχεται…

 

Σύγκλητος τρολ…

Απορώ που ως τώρα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν πήρε θέση για το σχέδιο νόμου για το περιβάλλον που δεν εκφράστηκε ακόμα για το αν πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκες υποχρεωτικά ή όχι, για το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, για το αν πρέπει βρε αδερφέ, να κλείσει η παραλίμνιος για τα αυτοκίνητα, όπως αποφάσισε ο Δήμος Ιωαννιτών χθες.

Η Σύγκλητος με τα τελευταία της ψηφίσματα για θέματα… επί παντός του επιστητού, κοντεύει να καταντήσει τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, ντυμένο με επιστημοσύνη…   

Τη μασέλα φοράει και θα «δαγκώνει» και φέτος… ο Παναγιώτης Μπούρχας

 

Από Δευτέρα 13/1/2020 «δαγκώνουμε» και ραδιοφωνικά, στον ΗΧΩfm 102,7

Καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή, 10-11 π.μ.

«Δήγματα στους 102,7» το όνομα της εκπομπής…

Show Buttons
Hide Buttons