ΔΗΓΜΑΤΑ 5/9/2019 (Καλή δύναμη!)

ΔΗΓΜΑΤΑ 5/9/2019 (Καλή δύναμη!)

Τρεις παρατάξεις και δύο ανεξάρτητοι θα αποτελέσουν το σχήμα της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών για την επόμενη τετραετία.

Ελισάφ, Γκόντας και Μπαρτζώκας έδωσαν τα χέρια την Τετάρτη, και κατέθεσαν στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου το πρακτικό της συνεργασίας τους, ανοίγοντας μια εποχή με διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων στο Δήμο Ιωαννιτών, όπου περισσότεροι του ενός πρέπει να συνεργαστούν για να προχωρήσουν τα πράγματα.

Απογοητευμένοι από αυτή την εξέλιξη βγαίνουν οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα και του Λάζαρου Νάτση.

Ο πρώτος από επιλογή και δική του, μένει εκτός διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών.

Για τον δεύτερο, οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης ίσως θυμούνται πως εδώ και πάρα πολλούς μήνες είχα επισημάνει πως σε κάθε πιθανό σχήμα διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών, ακόμα και αν επικεφαλής και Δήμαρχος ήταν ο Θωμάς Μπέγκας, οι άλλες παρατάξεις θα έβαζαν βέτο για τη συμμετοχή του στη δημοτική αρχή.

Η κακή για τους «Πολίτες της Ανατροπής» εξέλιξη της εκλογής Ελισάφ στη θέση του Δημάρχου, «ψαλίδισε» τις όποιες ελπίδες είχαν να γίνουν εξουσία στο Δήμο, καθώς συν τοις άλλοις, η προεκλογική τους στάση έναντι του Ελισάφ ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και πλέον είναι πολύ περιορισμένος ο ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν, κρατώντας μόνο τις δύο θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο – δεν θα έχουν ας πούμε, εκπροσώπους στα ΔΣ των Νομικών Προσώπων και των επιχειρήσεων που είχαν κατά την προηγούμενη τετραετία.

 

Το δίδυμο της ΔΕΥΑΙ

Δύο από τις επιλογές που θα ξεχωρίζουν στο σχήμα της νέας δημοτικής αρχής, είναι το δίδυμο Μπαρτζώκα – Μάντζιου, στην ηγεσία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.

Για πρώτη φορά, δεν αναλαμβάνει την προεδρία της μεγαλύτερης δημοτικής επιχείρησης του Δήμου Ιωαννιτών ο Δήμαρχος της πόλης.

Ο Μπαρτζώκας γνωρίζει ότι αναλαμβάνει να καθίσει σε μια «ηλεκτρική καρέκλα», με κίνδυνο να τσουρουφλιστεί. Καλείται άμεσα να αποκτήσει την τεχνοκρατική επάρκεια και τις γνώσεις που απαιτεί η θέση αλλά θα έχει ένα καλό συμπαραστάτη, τον Στέφανο το Μάντζιο, ο οποίος έχει θητεύσει αρκετά χρόνια μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, γνωρίζοντας την επιχείρηση αρκετά.

Όπως σωστά δήλωσε ο Μπαρτζώκας χθες, πρόκειται για ένα στοίχημα για τον ίδιο και την παράταξή του που έκαναν σημαία τη ΔΕΥΑΙ, εδώ και πέντε χρόνια.

 

Οι αντιδήμαρχοι

Όσον αφορά το σχήμα των νέων αντιδημάρχων, αρνητική εξέλιξη είναι η αντιδημαρχοποίηση των δύο ανεξάρτητων της παράταξης «Ιωάννινα_2023», γιατί στέλνει εντελώς λάθος μηνύματα στη βάση που ψήφισε στις εκλογές του Δήμου Ιωαννιτών, είτε στήριξε Ελισάφ είτε όχι.

Το υπόλοιπα σχήμα διακρίνουν κάποιες αυτονόητες επιλογές, όπως οι Βάββας στα οικονομικά, Αρλέτος στα έργα, ο Πήχας στην καθαριότητα, ως πρώην Δήμαρχος… ακόμα και ο Λυκογιώργος στις νέες τεχνολογίες και την έξυπνη πόλη (με τον τελευταίο ο Ελισάφ δείχνει να εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους, σε ένα στοίχημα όπως είναι η «έξυπνη πόλη»).

Από κει και πέρα, αν ήμουν Ελισάφ δεν θα έκανα πολλές από τις υπόλοιπες επιλογές όσον αφορά τις αρμοδιότητες.

Καθ’ ότι υπάρχει και ένα προηγούμενο, από τη δημοτική αρχή του Μπέγκα, όπου ο πήχης είχε ανέβει αρκετά και αυτό αφορά τον προγραμματισμό, τον τουρισμό κτλ. Δεν αναφέρομαι στις ικανότητες των προσώπων, για να μην παρεξηγηθώ αλλά εκφράζω τον προβληματισμό μου για το κατά πόσο συγκεκριμένες επιλογές θα αποδώσουν σε βαρείς και εξαιρετικά σοβαρούς τομείς για την πόλη.

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος θα γίνει το ταμείο και δε μπορώ παρά να ευχηθώ σε όλους καλή δύναμη.

Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει και ο καθένας θα κρίνεται και θα συγκρίνεται.

 

Κατάντια των εκλογών

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη, είναι η κατάντια της απλής αναλογικής, όταν εφαρμόζεται σε έναν άμαθο λαό και σε ένα λαό επιπλέον που θεωρεί την ενασχόληση με την πολιτική, μέσο κέρδους, διαφόρων μορφών και προσπόρισης προσωπικού οφέλους.

Το να αποσκιρτούν από τις παρατάξεις τους εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι για να πάνε να στηρίξουν μια πλειοψηφία, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο της εφαρμογής της απλής αναλογικής, στους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπου δεν έβγαλαν οι εκλογές απόλυτες πλειοψηφίες.

Το γράφω και το λέω εδώ και μήνες…

 

Παρ’ τη σκούφια σου…

Και προφανώς δεν είναι ίδιον των «δεξιών», των «πασόκων» ή δεν ξέρω ’γω ποιων άλλων… το κυνήγι της θέσης και της εξουσίας, γιατί με αντίστροφη κατεύθυνση στο ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικό επίπεδο, πήγαν διάφοροι «τυχοδιώκτες» της πολιτικής για να ανταμειφθούν με οφίκια.

Εκεί που έφτυναν, σήμερα γλύφουν διάφοροι τέτοιοι αλλά προφανώς αυτούς τους δέχονται οι «σύντροφοι» και τους ψηφίζουν στις εκλογές οι… παράφρονες (πολιτικά μιλώντας).

Περί του ακριβώς ίδιου πράγματος πρόκειται, μην ξεγελιούνται.

Και μη νομίζουν ότι αυτοί θα εφάρμοζαν την… αγγελική εκδοχή της απλής αναλογικής, επειδή έχουν το «ήθος της Αριστεράς», γιατί σε τοπικό επίπεδο δεν τους «έκατσε» η εξουσία, ελέω Μωυσή.

Με άλλον Δήμαρχο, θα ξεχνούσαν όλα όσα είπαν προεκλογικά και θα συνεργάζονταν, με ανταλλάγματα.

 

Το «ναυάγιο» μιας συνεργασίας

Όσον αφορά τώρα, το «ναυάγιο» της συνεργασίας Καλογιάννη – Ελισάφ, ακούγονται δύο διαφορετικές ερμηνείες από τα δύο στρατόπεδα.

Οι μεν «Ελισαφικοί» λένε πως όσα ζήτησε η Καλογιάννη – τέσσερις αντιδημαρχίες και μερικές προεδρίες (!) – ήταν μια πρόταση με σκοπό να την αρνηθεί ο Δήμαρχος και πως στην ουσία η Καλογιάννη δεν ήθελε τη συνεργασία.

Οι δε «Καλογιαννικοί» υποστηρίζουν πως ο Δήμαρχος φέρθηκε αλαζονικά και τορπίλισε με τη συμπεριφορά του, τις καλές προθέσεις της άλλης πλευράς.

Χαμένος στο τέλος της ημέρας, δεν είναι σίγουρα ο Δήμαρχος. Είμαι της άποψης πως σε αντίθεση με ότι σκοπεύει να κάνει, ο Ελισάφ δεν πρέπει να ενσωματώσει στην πλειοψηφία του τους αποσκιρτήσαντες και όποιους άλλους φύγουν από το «μαντρί» της παράταξης «Ιωάννινα_2023» ή και άλλης παράταξης, στη διάρκεια της τετραετίας. Για λόγους διευκόλυνσης της πολιτικής του ωστόσο, αρχίζοντας με τους Αϊβατίδη – Παππά, θα το κάνει, θα επιδιώξει να διευρύνει την πλειοψηφία του.

 

Το μέλλον της Καλογιάννη

Όσον αφορά την Τατιάνα Καλογιάννη, μπορεί ήδη σήμερα, να μετανιώνει για την απόφασή της να ασχοληθεί με το Δήμο Ιωαννιτών.

Ήταν ένας δρόμος μοναχικός, δύσκολος, από την αρχή του. Από την ανακοίνωση της πρόθεσής της να είναι υποψήφια, είχε να διαχειριστεί γκρίνιες, αντιδράσεις, χτυπήματα πάνω και κάτω από τη «ζώνη». Πορεύτηκε με πολλά λάθη στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, έβαλε ασυνήθιστα ψηλά τον πήχη των προσδοκιών της, και απέτυχε στις 26 Μαΐου. Η Καλογιάννη είναι ένας άνθρωπος απαιτητικός και δύσκολος, δεν είχε την κοινωνική επαφή με τους πολλούς και στις διαπροσωπικές της σχέσεις με τους δημοτικούς της συμβούλους, φάνηκαν τα «σύννεφα» από πολύ νωρίς. Ενδεχομένως ποτέ δεν αισθάνθηκε και η ίδια ως αρχηγός της παράταξής της, δεν ήλεγχε, δεν όριζε το συνδυασμό της και σήμερα, μοιάζει σα στρατηγό χωρίς στράτευμα.

Για την ίδια, μπορεί το κεφάλαιο «Τοπική Αυτοδιοίκηση» και οι φιλοδοξίες της εκεί να μην τελειώνουν, να επιδιώκει την προβολή μέσα από θέσεις όπως είναι η ΠΕΔ Ηπείρου ή ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με τις αποχωρήσεις των συμβούλων της ωστόσο, στο «καλημέρα» της νέας δημοτικής περιόδου, είναι ένα σοβαρό πλήγμα, στίγμα στην αυτοδιοικητική της θητεία.

 

Ο Αυγενάκης στα Γιάννενα

Τις μέρες αυτές τρέχει ο Λευτέρης ο Αυγενάκης για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας που θα φιλοξενηθεί στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση της επιτυχίας των πανευρωπαϊκών αγώνων κωπηλασίας που μετά από πολλά χρόνια θα λάβουν χώρα στην πόλη μας, μεσολάβησε για τη ζωντανή μετάδοσή τους από την κρατική τηλεόραση και επισκέφθηκε ο ίδιος τα Γιάννενα για να έχει προσωπική άποψη για την πρόοδο της προετοιμασίας.

Επ’ ευκαιρία, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Περιφερειάρχη, ο τελευταίος του έθεσε το αίτημα της χρηματοδότησης του δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στα Γιάννενα και απάντησε πως υπάρχει ενδιαφέρον από την πολιτεία και μπλα μπλα… (καταλαβαίνουμε όλοι τι εννοούσε…).

Πολύ φοβάμαι πως ο Κρητικός έβαλε καινούργιο μπελά στο κεφάλι του με τα Γιάννενα…

Δύο χρόνια τώρα, ως γραμματέα της ΝΔ, τον έπρηζε ο Καχριμάνης για να του δώσει τη στήριξη του κόμματος. Τώρα θα τον πρήζει για να δώσει χρήματα για το δεύτερο κλειστό.

Στην προκειμένη περίπτωση, εύχομαι να τον πείσει…

 

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 5/9/2019)

Show Buttons
Hide Buttons