ΔΗΓΜΑΤΑ 6/10/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 6/10/2018

ΚΙΝΑΛ και Περιφέρεια Ηπείρου…

Η υπόθεση – υποψηφιότητα του «Κινήματος Αλλαγής» στην Περιφέρεια Ηπείρου, έκλεισε αισίως, την Πέμπτη το βράδυ.

Με μεγάλη ομοφωνία μάλιστα, αφού οι συντριπτικά περισσότεροι εκ των παρευρεθέντων, συμφώνησαν στο όνομα του Δημήτρη Δημητρίου, πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Η τριάδα των περιφερειακών συμβούλων της «Συμμαχίας Ηπειρωτών», Μάκης Χατζηεφραιμίδης, Δημήτρης Χαμπίπης και Γιώργος Ζιάκας, πρότειναν τον επικεφαλής τους, Γιώργο Ζάψα, χωρίς να επιμείνουν όμως, με εκβιαστικά διλήμματα.

Από τη στιγμή που δεν έγινε αποδεκτό το πολιτικό τους σκεπτικό, όπως είχαν τη δυνατότητα να το θέσουν σε προηγούμενες συνεδριάσεις, δεν έδειξαν διάθεση να συγκρουστούν προχθές και εικάζω έχοντας μιλήσει μαζί τους, πως όντας κομματικά «ορθόδοξα» στελέχη, σε κάποια προχωρημένη ηλικία οι δυο τουλάχιστον από αυτούς, δεν θα διαβούν τον προσωπικό τους Ρουβίκωνα…

Το πολύ, ο Χαμπίπης να αφοσιωθεί στο κυνήγι και το ψάρεμα που έχει ως χόμπι και ο Χατζηεφραιμίδης να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα εγγόνια του. Ή άντε να φτιάξει έναν πολιτιστικό σύλλογο στην Κόνιτσα…

«Αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ, το κόβω «χλωμό» να γίνουν… Και προχθές, αυτό διεφάνη…

 

Τι θα κάνει ο Ζάψας;

Το παραπάνω δεδομένο δημιουργεί μια δυσκολία στον Γιώργο το Ζάψα να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ ως υπερκομματικός.

Και παρ’ ότι, ο ΣΚΑΙ προχθές, το www.iefimerida.gr χθες, τον παρουσίασε ως έναν από τους 13 υποψήφιους Περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιώργο, θα το ξαναγράψω για πολλοστή φορά, πιστεύοντας αυτό που πολλές φορές δημόσια και άλλες τόσες σε προσωπικές μας συνομιλίες, μου έχει ξεκαθαρίσει: ότι δεν θα κατέβει ως μονοκομματικός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το αυτό θα ίσχυε ακόμα και αν έπαιρνε προχθές, τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Κι αυτό… «κόλλησε» τον Όθωνα. Όταν δηλαδή ρώτησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης τον Ζάψα, αν παίρνοντας τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, θα είναι όντως υποψήφιος Περιφερειάρχης, ακόμα και χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ζάψας φέρεται να του απάντησε «όχι»! Ή υπερκομματικός υποψήφιος ή καθόλου υποψήφιος, ήταν η λογική του Ζάψα.

Και αυτή τη δέσμευση, ελπίζω να την κρατήσει ως το τέλος, παρά τις όποιες πιέσεις δεχτεί από το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχω βάλει στοίχημα γι’ αυτό…

Η αποτυχία σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ήπειρο, θα είναι η αφορμή για την τιμητική πολιτική «αποστρατεία» του Γιώργου.

 

Χαρούμενοι και μη…

Η επιλογή Δημητρίου τώρα, είναι βέβαιο πως έκανε ευτυχισμένο, εκτός από τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και τον «αυτοκόλλητό» του, τον Πόντιο τον Χρυσοστόμου, και τον Αλέκο Καχριμάνη…

Ο Περιφερειάρχης ξέρει πως στο Δημητρίου μπορεί να βρει ένα πρόσωπο, με το οποίο θα μπορούσε να συνεννοηθεί, προκειμένου να συγκεντρώσει το 50+1% για να διοικήσει, αν τερματίσει πρώτος, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Ο Καχριμάνης ελπίζει τώρα, να ορίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιο Περιφερειάρχη, ένα στέλεχος με το οποίο να μπορεί να συνομιλεί.

Αυτά βέβαια, είναι σενάρια που αν δεν ισχύουν, οφείλουν να τα ξεκαθαρίσουν ευθύς εξαρχής οι ενδιαφερόμενοι.

Αυτό που θεωρώ πως απέτυχε με την κομματική επιλογή του ΚΙΝΑΛ, είναι η προσπάθεια συγκρότησης ενός προοδευτικού «μετώπου» στην Ήπειρο, απέναντι στον Καχριμάνη. Ό,τι κι αν λέει ο Όθωνας ή ο Δημητρίου, όταν ξεκινάς με μια κομματική επιλογή και λες «τώρα πάω μπροστά, για να κάνω συμμαχίες και με το ΣΥΡΙΖΑ», είναι ελαφρώς μη ρεαλιστικό, το σχέδιό σου…

Η ορθή σειρά θα ήταν να αφήσει το ΚΙΝΑΛ χώρο σε παρατάξεις ή πρόσωπα, ώστε να κινηθούν, προσδοκώντας και στη «συμμαχία» με το ΣΥΡΙΖΑ και μετά, να έλθει να στηρίξει. Κάθε Περιφέρεια έχει ιδιαιτερότητες, όπως παραδέχτηκε ο Όθωνας σε μια συνέντευξή του στη ΒΗΜΑ τηλεόραση την Πέμπτη… Η Ήπειρος συγκεκριμένα, έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ειδική περίπτωση αλλά αυτό δεν έγινε.

Και κάποιος φίλος μου είπε χθες, πως «την Πέμπτη, βγάλαμε Περιφερειάρχη τον Καχριμάνη…».

 

Ό,τι πει το κόμμα…

Για να μην είμαι άδικος όμως, οφείλω εδώ να πω, πως δε μπορεί να θεωρούσε κανείς δεδομένη εκ των προτέρων και τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, με τις… λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις στην Ήπειρο.

Αφενός γιατί οι «σύντροφοι» δεν έχουν και την καλύτερη αίσθηση των πραγμάτων, γενικώς, αφετέρου γιατί στο τέλος, παρ’ ότι όπως έχω άπειρες φορές τονίσει, είναι πλέρια δημοκράτες, θα κάνουν ότι τους πει το κόμμα – «πατερούλης».

Έτσι έκαναν το 2014, έτσι θα κάνουν και τώρα. Η Κεντρική Επιτροπή θα τους πει ποιον θα στηρίξουν…

 

Γιατί χάθηκε ο Κιτσούλης;

Και μια οφειλόμενη εξήγηση για τον γιατρό, Παναγιώτη Κιτσούλη.

Το όνομά του δεν ακούστηκε καν, στην προχθεσινή συνεδρίαση, στο ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος ο γιατρός κινήθηκε τον τελευταίο καιρό, προωθώντας το ενδιαφέρον του για μια υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το έψαξε, μίλησε με διάφορους, τους εξέθεσε ένα πολιτικό σκεπτικό αντίστοιχο με αυτό που υποστήριξε και ο Σάκης ο Οικονόμου και ανέλυσα πιο πάνω. Δε συμφώνησαν. Και ο άνθρωπος έκανε πίσω.

Αυτό.

 

Σιγή για τους Δήμους

Ο Όθωνας δεν άνοιξε τα χαρτιά του, για το Δήμο Ιωαννιτών. Έκανε γενικώς, πως δεν έχει ασχοληθεί με τα δημοτικά της περιοχής… Δεν τον πίστεψα, οφείλω να ομολογήσω…

Για τις εθνικές εκλογές τώρα, το ΚΙΝΑΛ θα ανακοινώσει ψηφοδέλτια ως τις αρχές του Νοεμβρίου. Αυτό δήλωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Γεννηματά, ο οποίος είχε συναντήσεις με ενδιαφερόμενους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος.

Το ψηφοδέλτιο των Ιωαννίνων, αν δεν υπάρξουν όντως «καραμπόλες», όπως έγραψα και προχθές, είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο να ανακοινωθεί.

 

Προειδοποίηση προς πολιτευομένους…

Επειδή ακούω με ενδιαφέρον… το πόσο σύγχρονος… θα είναι ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων βουλευτών κομμάτων, όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ… ετοιμάζομαι για το τρελό… κάζο που θα ρίχνω σε όποιον υποψήφιο θυμίζει Μαυρογιαλούρο, με υποσχέσεις ανέξοδες και ξύλινες ατάκες. Απλά τους προειδοποιώ…

Δεν ξέρω για εσάς αναγνώστες μου, αλλά εγώ σίγουρα, δεν τρώω λωτό… Δεν το ξέρω καν αυτό το φρούτο.

Έτσι, θυμάμαι πολύ καλά τι ήταν χθες ο κάθε υποψήφιος για υποψήφιος βουλευτής, τι έκανε και τι έλεγε, από τις αιρετές θέσεις που ενδεχομένως υπηρέτησε, για να «καταπίνω» σήμερα αμάσητες τις διάφορες προεκλογικές «παπαριές» που ετοιμάζεται να εκστομίσει…

Δε «φύτρωσαν» όλοι σήμερα, τα ψηφοδέλτια των κομμάτων δεν είναι «κολυμβήθρες του Σιλωάμ» για τους πολιτικούς της περιοχής και οφείλουμε όλοι, Μέσα Ενημέρωσης και κυρίως, ψηφοφόροι, να αξιολογήσουμε αυστηρά στάσεις, συμπεριφορές και αποτελεσματικότητα εκείνων που θα ζητήσουν την ψήφο μας για το κοινοβούλιο, κρίνοντας από τον πρότερο πολιτικό βίο των υποψηφίων.

Σήμερα δε μιλάω με ονόματα αλλά την αφορμή πήρα από ένα… «αναγκάζομαι να θέσω το τάδε θέμα…» που διάβασα σε άρθρο, φερόμενου υποψηφίου βουλευτή… «Αναγκάζεται σήμερα»… προεκλογικά δηλαδή, ο εν λόγω κύριος, αλλά 12 χρόνια που υπηρετεί με το αζημίωτο, ως αυτοδιοικητικός, από διάφορα πόστα ευθύνης, απορώ γιατί δεν… «αναγκάζονταν» να θέσει το θέμα που θυμήθηκε τώρα…

 

Ο Κυριάκος και η Όλγα

Έρχεται ο Κυριάκος; Δεν έρχεται ο Κυριάκος;

Έρχεται Γιάννενα; Πάει Πρέβεζα; Άρτα; Μία μέρα; Δύο μέρες;

Τέτοιο σίριαλ για μια επίσκεψη πολιτικού αρχηγού δεν έχω ξαναματαζήσει…

Μέχρι χθες το απόγευμα, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ανακοινωθεί πρόγραμμα επίσκεψης, για τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, του προέδρου της ΝΔ, στην Άρτα ωστόσο, θα ετοιμαστούν την Κυριακή, για την έλευση του προέδρου.

Από την άλλη, χθες Παρασκευή, η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α΄ Αθηνών της ΝΔ, βρέθηκε στα Γιάννενα, για τη 2η συνεδρίαση του δικτύου των Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς που λαμβάνει χώρα σήμερα Σάββατο.

Στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων δεν είχε ενημερωθεί κανένας για την έλευση της βουλευτού, πράγμα ασυνήθιστο για τα πολιτικά ήθη των παραδοσιακών κομμάτων.

Δεν είπα ότι θα πήγαινε ο Θόδωρας να την υποδεχτεί ασούμε με τη Φιλαρμονική του Δήμου… αλλά θα μπορούσε η ευειδής βουλευτής να κάνει τουλάχιστον για ξεκάρφωμα, μια συνάντηση με τα στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ. Στο φτερό…

Έτσι γινόταν συνήθως…

Αντ’ αυτού, μάθαμε για την παρουσία της Όλγας στα Γιάννενα, από το Δημαρχείο, όπου πήγε για να δει το Θωμά Μπέγκα, με αντικείμενο της συνάντησης το Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Εκτός κι αν πήγε να συζητήσει με το Δήμαρχο το ενδεχόμενο στήριξής του από τη ΝΔ… (πλάκα κάνω).

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 6/10/2018)

Show Buttons
Hide Buttons