ΔΗΓΜΑΤΑ 6/10/2020

ΔΗΓΜΑΤΑ 6/10/2020

Δε μπορεί να πέφτει κανείς από τα σύννεφα με τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Γιάννενα και Αχαΐα χθες.

Για την ΠΕ της Πελοποννήσου δεν έχω άποψη, για την πόλη των Ιωαννίνων ωστόσο, στα «Δήγματα» της περασμένης εβδομάδας σχολίαζα τη χαλαρότητα που διαπιστώνεται παντού το τελευταίο διάστημα, έγραψα για τις εικόνες που παρατηρούνται σε κέντρα διασκέδασης τις μεταμεσονύχτιες ώρες, όταν οι θαμώνες των μπαρ και οι ιδιοκτήτες τους νομίζουν ότι… έβαλαν τον κορωνοϊό για ύπνο και φέρονται σα να μην υπάρχει κίνδυνος και ανέφερα πως ενδεχόμενα χαλάρωσαν πολύ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Το Σάββατο μπήκε «λουκέτο» σε τρία καταστήματα που καταστρατήγησαν τα προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Το πρωί του Σαββάτου, αναστέναξαν οι πεζόδρομοι της πόλης από τον κόσμο που βγήκε να χαρεί τον καφέ του. Εκεί, δεν υπάρχουν αποστάσεις, από την επομένη της καραντίνας.

 

Η μάσκα και τα πειραματόζωα

Ο λόγος που έκανε τους τοπικούς άρχοντες να θέσουν το ενδεχόμενο των περιοριστικών μέτρων στην πολιτεία, ήταν όπως μαθαίνω, ο συναγερμός που σήμανε στα δύο Γηροκομεία της πόλης μας. Τα δύο κρούσματα σε εργαζομένους του Γηροκομείου των Ζωσιμαδών, ο ένας εκ των οποίων εργάζεται κάποιες ώρες και στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών, τρομοκράτησε τους τοπικούς παράγοντες.

Μπορεί και να ‘ταν η αφορμή αυτό, αλλά τα κρούσματα που ανακοινώνονταν καθημερινά από την ΠΕ Ιωαννίνων, σταθερά κοντά ή σε διψήφιο αριθμό, κρούσματα μάλιστα που δεν προέρχονταν από γνωστές συρροές αλλά που ήταν όλα νέα κρούσματα, δεν ήταν δυνατόν να μην οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε μέτρα.

To ποια μέτρα θα επιλέγονταν για τα Γιάννενα ήταν το επόμενο ερωτηματικό. 

Αυτό που σίγουρα δημιουργεί απορία, είναι το πιο βαρύ από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν: η αναγκαστική χρήση μάσκας τόσο σε όλους τους εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η χρήση μάσκας γίνεται για πρώτη φορά υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους για τη χώρα μας και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα ούτε στην Αττική, εκεί δηλαδή που καταγράφονται καθημερινά, πάνω από τα μισά κρούσματα που δίνει ο ΕΟΔΥ με τις ημερήσιες διαγνώσεις covid-19. 

Διαβάζω σε ένα σοβαρό ιατρικό site: «Πονοκέφαλο» αποτελεί για τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική, στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε εφαρμόσιμα μέτρα για μείωση του επιδημιολογικού φορτίου πριν από την έλευση του χειμώνα. Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όμως, δεν είναι σίγουρο αν εφαρμόζεται… Στο επίκεντρο των συζητήσεων στη χθεσινή (05/10) συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν το μέτρο της υποχρεωτικής και καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό το δύσκολο μέτρο, όμως, που επιβλήθηκε σε άλλες περιοχές με «πορτοκαλί» σήμανση, όπως π.χ. χθες (Δευτέρα 5/10) στην Αχαΐα και τα Ιωάννινα, στην Αττική δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί, όπως λένε οι πληροφορίες του iatropedia.gr».

Και δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί σε 4 και κάτι εκατομμύρια κόσμου, γιατί ποιος θα ελέγχει, ποιος θα επιβάλλει πρόστιμα και σκεφτείτε το μπάχαλο γενικώς..

Άρα, καταλήγω, το εν λόγω μέτρο έψαχνε και πειραματόζωα για να εφαρμοστεί το πρώτον, και τα βρήκε μάλλον…

Εύχομαι μόνο, να μην τους δώσαμε εμείς την ιδέα, γιατί άκουσα τις προηγούμενες μέρες έναν τοπικό άρχοντα να το μελετάει πολύ το θέμα…

 

Οι επαναστάτες

Ως προς αυτό και μόνο λοιπόν, μπορώ να κατανοήσω την αγανάκτηση των… «επαναστατών» των social media που από το απόγευμα της Δευτέρας, στήνουν τη δική τους αντίσταση, λεκτική προς το παρόν, στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα Γιάννενα.

Από τα «κάτι κρύβουν», «δε μας λένε την αλήθεια», «αλλού το πάνε…» μέχρι κριτική στον Χαρδαλιά και τον Κυριάκο… απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Αν είσαι Ζαίος, καταγγέλλεις την κυβέρνηση γιατί άνοιξε τον τουρισμό χωρίς τεστ και γιατί άρα, φταίνε οι τουρίστες που μας έφεραν τον κορωνοϊό. Αν είσαι γενικώς… αλλού… σου φταίνε όλα. Αν είσαι Νεοδημοκράτης… οι αποφάσεις είναι θέμα ειδικών, άρα πρέπει να συνετιστούμε οπωσδήποτε. 

Α και μια εβδομάδα, δεν παίζει με τίποτα να ισχύσουν μόνο τα μέτρα, έτσι; Δύο και βλέπουμε…  

 

Το μάθημα των καταλήψεων

Καταστροφές μεγάλης έκτασης και κλοπές σε σχολεία των Ιωαννίνων και της Ελεούσας που βρίσκονταν επί μέρες υπό κατάληψη, διαπίστωσαν μπαίνοντας στα σχολεία οι άνθρωποι των δύο δημοτικών αρχών και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, το πρωί της Δευτέρας. 

Δεν το άκουσα, ούτε το διάβασα ακόμα, αλλά «σύντροφοι», σας παρακαλώ, μην πετάξετε καμιά κοτσάνα του στυλ ότι «είναι προβοκάτσια» οι καταστροφές και το πλιάτσικο για να στραφεί η κοινή γνώμη ενάντια στους… αγωνιζόμενους μαθητές.

Και τι κάνουμε τώρα, για να μην έχουμε τα ίδια ξανά, τον επόμενο Σεπτέμβρη; Αναζητά η Δικαιοσύνη τους ενόχους ή όχι; Έστω με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, για να στοχοποιηθούν οι σύγχρονοι αγωνιστές και αναγκαστούν να «δώσουν» στην Αστυνομία τους ενόχους ή να εισφέρουν στις έρευνες για να πληρώσει κάποιος. 

Παραμύθια. Το ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο και η ασυδοσία, η ανοχή στην παραβατικότητα θα είναι το μάθημα που θα πάρουν όσοι πρωτοστάτησαν και στις φετινές καταλήψεις. Η κοινωνία θα κάνει τα στραβά μάτια, αλλά οι γονείς δεν πρέπει.

Μη βαυκαλίζεται κανείς πως αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση των εφήβων ή έστω μια κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. 

 

Ποιος να πληρώσει;

Από την άλλη, θα πρότεινα στο κράτος να στείλει το λογαριασμό των ζημιών και των άλλων απωλειών, σε όσους στήριξαν με πάθος τις μαθητικές καταλήψεις. Από την ΟΛΜΕ και τις τοπικές ΕΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις και τα Εργατικά Κέντρα που έβγαζαν ανακοινώσεις αυτές τις μέρες, υπέρ των μαθητικών καταλήψεων.

Όλοι αυτοί θα βγάλουν άραγε, τώρα, ανακοινώσεις καταδίκης για τις αποτρόπαιες εικόνες που δημιούργησαν σε σχολεία οι μπάχαλοι, κάνοντας να χαθούν κι άλλες μέρες από τα μαθήματα, μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών; 

Ασφαλώς και όχι. Αυτοί δεν προλαβαίνουν να βγάλουν ανακοινώσεις κατά του Δημάρχου… επειδή μίλησε αρνητικά για τις καταλήψεις. 

 

Το φάουλ του Δημάρχου

Είπα «Δήμαρχος» και έρχομαι στον τελευταίο καυγά, στο Δήμο Ιωαννιτών.

Την αφορμή έδωσε ο Μωυσής Ελισάφ, μιλώντας απρεπώς για τους πολιτικούς του αντιπάλους, σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή.

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» έβγαλε ανακοίνωση, έδωσε στη δημοσιότητα και το σχετικό απόσπασμα, ως πειστήριο της λεκτικής συμπεριφοράς του Δημάρχου που ξεπέρασε τα εσκαμμένα. 

Και δε μιλώ ειρωνικά εδώ. Δικαιολογώ ότι μπορεί να αγανάκτησε από τη στάση των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης που τον καταχέριασαν επειδή φρόντισε να βρεθεί μια συναινετική λύση στο θέμα των 1000 περίπου ιδιοκτητών της διανομής του αγροκτήματος Σταυρακίου. Με το δίκιο του, τα έγραψα και το Σάββατο…

Αλλά από το σημείο αυτό ώσπου να καλεί τους αντιπάλους του να το βουλώσουν, υπάρχει διαφορά και το δίκιο του κινδυνεύει να το χάσει ο Δήμαρχος. Μπορεί να μην τον απασχολεί τόσο το image του… μιας και όπως έχω πει πολλάκις, δεν είναι ο κλασικός πολιτικός που τρέχει στα πανηγύρια και στις γιορτές – όταν τέλος πάντων γίνονταν… – ή κυρίως, που χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων – πελατών του. Όμως, το άλλο ήθος που φιλοδοξεί να φέρει στα δημόσια πράγματα της πόλης ο Μ. Ελισάφ, φωτογραφίζεται από τις δημόσιες συμπεριφορές του και οφείλει να είναι προσεκτικότερος. Και αν ξεφύγει μια φορά, καλό θα είναι να μαζέψει το λάθος του, με ένα «συγγνώμη, παραφέρθηκα…».

Εγώ μπορεί να λέω «να το βουλώσουν» εκείνοι που έχουν συμφέροντα, που κάνουν δουλίτσες με τους εν λόγω πολίτες κτλ. αλλά ο Δήμαρχος όχι. 

Και δείτε μια σύμπτωση: γράφοντας για το αγρόκτημα Σταυρακίου στα «Δήγματα» του Σαββάτου, σε μια αρχική μου διατύπωση, έγραψα ακριβώς αυτό: «καλά θα κάνουν να το βουλώσουν…». Το ξανασκέφτηκα όμως, και το μαλάκωσα… Ευτυχώς δηλαδή…

Γιατί δεν άντεχα να με ξανακατάγγελνε ο πρώην Δήμαρχος…  

Τη μασέλα φοράει και θα δαγκώνει και φέτος, ο Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons