ΔΗΓΜΑΤΑ 6/11/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 6/11/2018

«Διαδρομές» και εκλογές

Μια ωραία προεκλογική φιέστα στήθηκε προχθές, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας για τις Πολιτιστικές Διαδρομές των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, για το οποίο υπήρξε καθοριστική η συμβολή του πρώην Υπουργού και πρώην Δημάρχου Καλαμάτας Σταύρου Μπένου, νυν προέδρου του «Διαζώματος» αλλά αν δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη και η καλή συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου το έργο δεν θα προχωρούσε. Τα αποτελέσματα του έργου δεν είμαι βέβαιος πότε θα αρχίσουν να φαίνονται, προκειμένου να αντιληφθούν τη χρησιμότητά του, όλοι οι Ηπειρώτες ή τουλάχιστον, αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Την παρουσίαση του έργου στην προχθεσινή εκδήλωση, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Στράτος Ιωάννου, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δείχνει μια κινητικότητα που δεν είχε δείξει τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που ερμηνεύεται πιθανά, από το «κυνήγι» του σταυρού, στο οποίο πρέπει να επιδοθεί προκειμένου να καταφέρει να επανεκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος.

Ο «Κλεισθένης» βλέπετε, κατάργησε τη δυνατότητα της χωρίς σταυρό εκλογής, των τοπικών αντιπεριφερειαρχών, κάτι που ίσχυσε στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για τις Περιφέρειες της χώρας.

Έτσι, Ιωάννου, Πιτούλης, Τατιάνα Καλογιάννη και Βασίλης Ψαθάς θα πρέπει να «κυνηγήσουν» το σταυρό, αν θέλουν να ξαναγίνουν τοπικοί αντιπεριφερειάρχες – ο Ψαθάς είναι ο μόνος που δεν θα το κάνει για πρώτη φορά.

 

Η ΝΔ ανακοινώνει τους «ρούκι»

Μπόνους στους νέους υποψήφιους της ΝΔ, πρόκειται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η στήλη είχε από μέρες αναφερθεί στην πιθανότητα που επεξεργάζονταν η Πειραιώς, να ξεκινήσει τις ανακοινώσεις των υποψηφίων για τα ψηφοδέλτιά της, από τους… «ρούκι», τους πρωτοεμφανιζόμενους δηλαδή, στελέχη που έχουν κριθεί ως άξια και έχουν μπει στους καταλόγους του Μητρώου Στελεχών.

«Από τις επόμενες ημέρες οι πολίτες θα αρχίσουν να γνωρίζουν τους πρώτους νέους υποψήφιους βουλευτές μας. Είναι πρόσωπα που δεν έχουν διεκδικήσει ποτέ στο παρελθόν την είσοδό τους στη βουλή. Νέα πρόσωπα, ικανά, με όρεξη να προσφέρουν στην πατρίδα μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την πραγματική ζωή. Και είμαι υπερήφανος που θα συμπορευτούν με τη Ν.Δ., καθώς δεκάδες νέοι υποψήφιοι με αυτά τα χαρακτηριστικά θα ανανεώσουν σημαντικά τα ψηφοδέλτιά μας» δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τα Γιάννενα, θυμίζουμε, μέλη του Μητρώου Στελεχών που έχουν εκφράσει τη βούληση να είναι υποψήφιοι βουλευτές, είναι οι Λάμπρος Γεωργόπουλος και Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης, γιατί υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι βουλευτές.

 

Έκπληξη στο σίριαλ της SPIDER

Το σίριαλ των τελευταίων ημερών, ήταν η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στον πλειστηριασμό της 7ης Νοεμβρίου, για τα τρία ακίνητα της εταιρείας SPIDER, από τον οποίο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου, θα διεκδικούσε τα δύο κολλητά, εκ των οποίων το ένα είναι το παλιό εργοστάσιο της μεταλλοβιομηχανίας στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας.

Η «σφήνα» των ιδιοκτητών της αλυσίδας SEP Market Παπαδόπουλος στον πλειστηριασμό, χαλάει τα σχέδια της Περιφέρειας προφανώς, γιατί θεωρούσε πως στη διαδικασία της Τετάρτης, θα εμφανίζονταν ως η μόνη ενδιαφερόμενη.

Αν δεν άλλαξαν τα σχέδια της Περιφερειακής Αρχής, δεν πρόκειται να ακούσουμε τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας να «χτυπιέται» στον πλειστηριασμό με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ και τα δύο ακίνητα, θα κατοχυρωθούν, κατά πάσα πιθανότητα στους δεύτερους.

 

Σχέδια ερήμην των ενδιαφερομένων

Από την εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι που είναι τα «θύματα» της ιστορίας, θα πάρουν τα λίγα λεφτά τους, από το εκπλειστηρίασμα και δε θα νοιώθουν υποχρεωμένοι στον Περιφερειάρχη που πρόταξε τα στήθη του – λέμε τώρα… – για χάρη τους…

Από την άλλη, η Περιφέρεια δημιούργησε ένα δεδομένο για τους επιχειρηματίες των Ιωαννίνων: παρουσίασε το σχεδιασμό της, να φτιάξει μόνιμο εκθεσιακό κέντρο που όπως έγραφα και στα «Δήγματα» της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ένας σχεδιασμός ερήμην των άμεσα ενδιαφερόμενων…

  • Για ποιους θα τα φτιάξει, αν το φτιάξει, το μόνιμο εκθεσιακό κέντρο;
  • Για τις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων.
  • Ρώτησε τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, δηλαδή το Επιμελητήριο;
  • Ποτέ.

 

Ερωτήματα για τη συνέχεια

Τι θα κάνει η Περιφέρεια τώρα που χάνει το ακίνητο, το οποίο προόριζε για Εκθεσιακό Κέντρο;

Θα υλοποιήσει το σχεδιασμό της, κάνοντας αυτό που έπρεπε να κάνει από την αρχή; Δηλαδή ανοιχτή πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να διαπιστώσει τα προσφερόμενα ακίνητα…

Θα κλείσει άρον – άρον την ιστορία, αποδεικνύοντας πως ό,τι έγινε, έγινε μόνο για να αγοραστεί το συγκεκριμένο ακίνητο ή όχι;

Απομένει να φανεί και για πρώτη ίσως φορά, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζε ο Αλέκος!

 

Υποψία αμυδρά!

Μια διαφορετική εκδοχή σε σχέση με τα όσα ανέφερε η αρχική απάντηση του Δήμου Αρταίων για το θέμα της φερόμενης παραπομπής στην Εισαγγελία Διαφθοράς, υπόθεσης «στημένων» διαγωνισμών, προς όφελος συγκεκριμένων μελετητικών εταιρειών για μελέτη μεγάλου έργου σε Δήμο της Ηπείρου, έδωσε το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας στη ΒΗΜΑ τηλεόραση, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ο Δήμος Αρταίων που είναι ο ελεγχόμενος Δήμος σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital.gr δεν έχει κληθεί μέχρι σήμερα από την Εισαγγελία Διαφθοράς για να καταθέσει τις απόψεις του σε σχέση με το διεθνή διαγωνισμό για τη μελέτης αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ της Άρτας.

Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση ο κ. Τσιρογιάννης, θεωρεί πως συγκεκριμένα αντίπαλα πολιτικά συμφέροντα που σχετίζονται είτε με τον πρώτο είτε με τον δεύτερο βαθμό (!) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιούργησαν το θόρυβο με το συγκεκριμένο διαγωνισμό, ενώ δεν υπάρχει βάση στις καταγγελίες, καθώς όσο ο διαγωνισμός βρίσκονταν στον αέρα, δεν κατατέθηκε καμία ένσταση από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους.

Έχω την αμυδρά υποψία πως για κάθε τι κακό που θα γίνεται τους επόμενους μήνες στην Ήπειρο, θα χρεώνεται ένας υποψήφιος… αν είμαι στο μυαλό του Αρτινού Δημάρχου.

 

Για να σας ξεμπερδέψω

Μπορεί να στέλνει ανακοίνωση ως «Συμμαχία Ηπειρωτών» και να υπογράφει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης;

Θέτουμε ένα ζήτημα πρακτικό, για να μην χρειάζεται να ψάχνουμε κάθε φορά, εμείς οι δημοσιογράφοι, να βρούμε αν η τάδε ανακοίνωση της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, έχει την ομόφωνη έγκριση και των τεσσάρων μελών της περιφερειακής παράταξης…

Το λέω αυτό με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, η οποία φέρει μόνο την υπογραφή του Γιώργου Ζάψα. Προσέξτε όμως: δεν υπογράφει ως επικεφαλής της παράταξης, αλλά ως υποψήφιος Περιφερειάρχης!

Σας μπέρδεψα; Αν δεν έχετε παρακολουθήσει την πρόσφατη προεκλογική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του Γιώργου Ζάψα, ίσως μπερδευτήκατε δικαιολογημένα. Γιατί ο Γιώργος δεν είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη «Συμμαχία Ηπειρωτών» αλλά με τη νέα παράταξη που θα δημιουργηθεί με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ!

Άρα, ρωτώ καλοπροαίρετα: μπορεί να στέλνει ο Ζάψας ανακοίνωση της σημερινής του παράταξης και να υπογράφει ως επικεφαλής – υποψήφιος Περιφερειάρχης – της νέας του παράταξης;

Και στην ουσία της ανακοίνωσης αν μπω, θα πω ότι είναι πολύ φιλοκυβερνητική η ανακοίνωση…

 

Εκλογές – δημοσκόπηση σε κλειστά σχολεία

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών, στα υπηρεσιακά τους συμβούλια, πανελλαδικά και τοπικά, σε επίπεδο Νομού και σε επίπεδο Περιφέρειας.

Πρόκειται για εκλογές που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η συμμετοχή σε αυτές είναι αυξημένη παραδοσιακά, σε σχέση ας πούμε, με τις εκλογές για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ, γιατί αφενός παίρνουν μια μέρα άδεια οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία δε λειτουργούν εκείνη τη μέρα και αφετέρου, δεν απαιτείται να είναι τακτοποιημένοι οικονομικά προς το συνδικαλιστικό τους όργανο.

Οι εκλογές αυτές είναι μια καλή δημοσκόπηση, αξιόπιστη γιατί γίνεται με κάλπη και αφορά ένα μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα, μιας και οι εκπαιδευτικοί είναι ένας από τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας μας.

Στις προηγούμενες εκλογές, για παράδειγμα, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία καταγράφονταν σε αυτές τις εκλογές και αναλόγως, αναμένω πως αντίστοιχα, προς τα κάτω «βόλτα» για τον κυβερνόντα ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε σε αυτές τις εκλογές.

 

Χάρες και τότε και τώρα..

Οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης πάντως, έκαναν ό,τι μπορούσαν τους τελευταίους μήνες, για να μη… δυσαρεστήσουν τους εκπαιδευτικούς, με την εφαρμογή των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων για δεύτερες και τρίτες αναθέσεις σε διαφορετικά σχολεία.

Έπαιρνε απόφαση το ΠΥΣΔΕ Ιωαννίνων ας πούμε και έστελνε τον τάδε εκπαιδευτικό στο δείνα Λύκειο για να συμπληρώσει ωράριο. Ο εκπαιδευτικός «κλαίγονταν» εκεί που έπρεπε και τη γλίτωνε… και έμεινε το σχολείο με μερικά κενάκια… Και σε βασικά μαθήματα ακόμα…

Αυτό γίνονταν πάντα, θα μου πείτε, συμφωνώ, αλλά θα σας απαντήσω πως εξακολουθούν να γίνονται και επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψηφίστηκε για να μη γίνονται τα πράγματα όπως παλιά…

Όπως επίσης γίνεται και κάτι άλλο τις τελευταίες μέρες: πολλές αποσπάσεις στο εξωτερικό, σε βιβλιοθήκες κλπ. Φαντάζομαι αυτοί οι εκπαιδευτικοί θα ανταποδώσουν τις χάρες, στις αυριανές εκλογές.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τρίτης, 6/11/2018)

Show Buttons
Hide Buttons