ΔΗΓΜΑΤΑ 6/12/2018

ΔΗΓΜΑΤΑ 6/12/2018

Την άλλη εβδομάδα η πρώτη εμφάνιση Γκόντα

Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα, να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνέντευξη, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών, Νίκος Γκόντας (Χρόνια Πολλά για την ημέρα, Νίκο!).

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» έχει να διαχειριστεί αυτό το διάστημα και μια πολύ δύσκολη προσωπική υπόθεση αλλά τα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό με την «γαλάζια» υποψηφιότητα στα Γιάννενα, μάλλον τον ατσάλωσαν παρά τον αποθάρρυναν…

Από τα τηλέφωνα συμπαράστασης φίλων, μελών της παράταξης και απλών Νεοδημοκρατών, κατά του κόμματός του που δέχτηκε όλο αυτόν τον καιρό, κατάφερε να στήσει και ψηφοδέλτιο και γλίτωσε το τηλέφωνο… που λέει ο λόγος… Το τηλέφωνο που θα έκανε ο ίδιος για να βρει υποψήφιους για το συνδυασμό του!

Η ΝΔ, με τις… αριστοτεχνικά σχεδιασμένες και εμπνευσμένες πολιτικά κινήσεις της Πειραιώς, έδωσε καμιά εικοσαριά πόντους στο Γκόντα και τον ψήλωσε πολιτικά.

 

Τα χούγια της ΝΔ

Κατόπιν εορτής και για να μαζέψουν τη ζημιά, όσο γίνεται, στελέχη της ΝΔ, από τα πιο υψηλόβαθμα μέχρι τους… «στρατιώτες» της τοπικής ΝΟΔΕ, άρχισαν τις τελευταίες μέρες τα τηλεφωνήματα προς τους απείθαρχους… δημοσιογράφους, φίλους και μέλη της παράταξης που δηλώνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν Γκόντα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, στην προσπάθεια να τους μεταπείσουν ότι η σωστή επιλογή είναι η Καλογιάννη.

Με ευγενικές προτροπές στην αρχή του στυλ «το κόμμα αποφάσισε…», οι οποίες στην πορεία, δεν αποκλείω να γίνουν απειλές ή κανονικός εκμαυλισμός με υποσχέσεις, ταξίματα για «αξιοποίηση», όταν με το καλό γίνει κυβέρνηση το κόμμα, κοκ.

Αν ένα κόμμα είναι μαθημένο σε τόση… δημοκρατία, δεν αλλάζει εύκολα, και το 3.000 μ.Χ. να έλθει! Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του, λέει ο θυμόσοφος λαός μας και η παροιμία ταιριάζει απόλυτα στα χούγια της ΝΔ.

Παρεμπιπτόντως, η ΝΔ κεντρικά, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα τη στήριξή της στην Τατιάνα Καλογιάννη. Δεν άλλαξε ασφαλώς γνώμη αλλά αφήνει να κατακάτσει λίγο ο κουρνιαχτός, μπας και μειωθούν οι αντιδράσεις.

 

Έσταξε η ουρά του γαϊδάρου

Όσον αφορά ειδικά το Νίκο Γκόντα, επειδή οι «γαλάζιοι» τιτάνες της πολιτικής σκέψης που παρεπιδημούν πέριξ του μεγάρου της Περιφέρειας Ηπείρου, προβλέπουν πως θα κάνει πίσω ο πρώην Δήμαρχος, μ’ αυτά και με ’κείνα, ας έχουν κατά νου ότι ο Γκόντας ούτε ανεπάγγελτος είναι, ούτε ισόβιος τρόφιμος του κράτους, όπως άλλα αυτοδιοικητικά «μανάρια» της ΝΔ που πλησιάζουν να συμπληρώσουν κανονική 35ετία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση…

Αν νομίζουν δηλαδή ότι μπορεί να του… γυρίσουν το κεφάλι, τάζοντάς του μια θεσούλα στην αυριανή κυβέρνηση, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Όσοι έχουν συνεργαστεί με το Γκόντα γνωρίζουν καλά ότι αν πάρει ανάποδες, δεν αλλάζει μυαλά.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Την τρέχουσα εβδομάδα, από την αρχή της, είχαμε στην τοπική επικαιρότητα, το θέμα της απόφασης της ολομέλειας του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ιωαννιτών για την υποψηφιότητα του κόμματος.

Όσο καλοπροαίρετα και αν θέλει κανείς να αντιμετωπίσει την εν λόγω απόφαση – ανακοίνωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, μένει σε ορισμένα αδιαμφισβήτητα δεδομένα: πρώτον, ο Λάζαρος ο Νάτσης «εκπαραθυρώθηκε» από τη δημοτική του παράταξη, κάτι που έγινε με απόφαση της όποιας βάσης του κόμματος, δεύτερον, τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να ελέγχουν οι βουλευτές του, οι τρεις εν προκειμένω που προασπίζονται, πίσω από την απόφαση συνεργασίας με το Μωυσή Ελισάφ και τρίτον, κυρίαρχος περί τα αυτοδιοικητικά, εμφανίζεται ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών, Φίλιππας Φίλιος.

 

Οι όροι του ΣΥΡΙΖΑ στον Μπέγκα

Στη λογική αυτή με την οποία πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑς τα τελευταία χρόνια για όλα τα θέματα, μεγάλα και μικρά, όταν δηλαδή εσύ βλέπεις ότι έξω βρέχει και το λες κι εκείνος αντίθετα, σου λέει «όχι, δε βρέχει, αλλά έχει ήλιο… κάνεις λάθος, είσαι διαπλεκόμενος» κτλ., τα τοπικά στελέχη επιχειρούν από την Κυριακή και μετά, να μας πείσουν πως το πεδίο των πιθανών συνεργασιών της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» περιλαμβάνει και την «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», την πλειοψηφούσα παράταξη της δημοτικής αρχής.

Ο κοινός νους αντιλαμβάνεται πως με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Ιωαννιτών, κόβει τις όποιες «γέφυρες» με την παράταξη του Θωμά Μπέγκα. Το αντίθετο υποστηρίζουν πως συμβαίνει, ορισμένοι –ζαίοι και διαμορφώνουν συνθήκες για ένα προσχηματικό διάλογο με την παράταξη της δημοτικής αρχής, ώστε να μας πουν σε λίγο καιρό, πως «εμείς προσπαθήσαμε, αλλά δεν υπάρχουν οι όροι κι οι κατάλληλες συνθήκες για να υπάρξει στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Θωμά Μπέγκα»…

Ο Φίλιος το διατύπωσε με σαφήνεια μάλιστα, σε δηλώσεις του, προ ημερών, ότι ένας από τους όρους που θα βάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μπέγκα, προκειμένου να συνεργαστεί μαζί του, είναι να… παραιτήσει τους αντιδημάρχους του που θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ! (εδώ κανονικά, έπρεπε να βάλω καμιά τριακοσαριά θαυμαστικά).

 

Πρόσωπα και πράγματα

Από πού να την πιάσω και που να την αφήσω, την παραπάνω απαίτηση – όρο διαλόγου;

Από το γεγονός ότι ο Φίλιος παραιτήθηκε (λέμε τώρα!) από Δήμαρχος όταν διεκδίκησε την ηγεσία της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» κόντρα στον απλό δημοτικό σύμβουλο Θωμά Μπέγκα, το 2014;

Ή από τη… θεσμικότητα που διακρίνει κάθε πράξη και απόφαση του κυβερνώντος κόμματος; Που τα θέματα των ασυμβιβάστων και γενικότερα, την… πολιτική ηθική, τα έχει σαν ευαγγέλιο στην καθημερινή του πρακτική;

Προσέξτε και κάτι τελευταίο: μια πενταμελής επιτροπή θα διερευνήσει τις πιθανές συνεργασίες για την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή». Τα τρία μέλη της επιτροπής είναι οι τρεις εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτούς προστέθηκαν δύο ακόμα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους γνωρίζουμε τα πρόσωπα είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ ωθείται στο να στηρίξει Ελισάφ. Ας σταματήσουν επομένως, να παίζουν θέατρο κάποιοι…

 

«Πάμε Περιφέρεια;»

«Πάει… Περιφέρεια» το «Πάμε Στοίχημα»…

Αντιγράφω από το κουπόνι του «Στοιχήματος» με αγώνες όπως Αλάνιασπορ vs Καχραμανμάρασπορ και Καϊκούρ Ρίζεσπορ vs Μπαλικεσιρσπόρ.

Στην προηγούμενη αγωνιστική δηλαδή, τα «Αλάνια» έπαιζαν με την ομάδα του Καχριμάνη, αποτέλεσμα δεν γνωρίζω πάντως…

Αγώνας ανάμεσα στην Καχραμανμάρασπορ και τη Ρίζεσπορ δεν προβλέπεται, γιατί η δεύτερη είναι μια κατηγορία πάνω από την πρώτη… Αλήθεια λέω, μιλώντας για τούρκικο ποδόσφαιρο.

 

Ο Νικόπουλος στο Πωγώνι

Ο Γιάννης ο Νικόπουλος προχωράει για την υποψηφιότητά του στο Δήμο Πωγωνίου.

Συγκρατημένα αισιόδοξος μου ακούγεται, και το επισημαίνω αυτό διότι είμαι συνηθισμένος να ακούω ενθουσιασμένους υποψήφιους… Δημάρχους, Περιφερειάρχες, βουλευτές… που νομίζουν ότι θα σαρώσουν, επειδή στον κόσμο που συναντούν, δύσκολα βρίσκουν κάποιον να τους προσβάλλει. Να τους πει βρε αδελφέ, κατάμουτρα, «εγώ δε σε ψηφίζω…». Κι επειδή λοιπόν σπάνια συμβαίνει αυτό, κάθε φορά νομίζουν οι περί ου ο λόγος υποψήφιοι πως θα σαρώσουν στις εκλογές, πρόβλεψη ωστόσο που δύσκολα επιβεβαιώνεται.

Ο Νικόπουλος λοιπόν, παραδέχομαι, μου φαίνεται ότι είναι μια ασυνήθιστη ως προς αυτό, περίπτωση…

Μέχρι σήμερα, έχει κινηθεί μεθοδικά, βάζοντας ως στόχο να ενώσει δυνάμεις κι αν του βγει, του βγήκε…

Έναν μέχρι πρότινος υποψήφιο Δήμαρχο, τον έχει ήδη μαζί του, και συζητά με έναν ακόμα, ώστε να μειωθεί ο ανταγωνισμός. Εδώ που τα λέμε, ένας Δήμος σαν το Πωγώνι, δε μπορεί να σηκώσει πέντε υποψήφιους Δημάρχους!

Ο Νικόπουλος επιχείρησε να συζητήσει και με τον απερχόμενο Δήμαρχο αλλά βρήκε τοίχο!

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Πωγωνίου θα έχει να παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα εκλογική μάχη, τον ερχόμενο Μάιο.

(Τα «Δήγματα» δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 6/12/2018)

Show Buttons
Hide Buttons